Obavijesti Video Pretražite Navigacija
63. dan rata

Rusija uvela oštre sankcije za jednu europsku zemlju: Ukrajinci objavili nove podatke o ruskim ratnim gubicima

Danas je 63. dan ruske invazije na Ukrajinu. Rusija je obustavila isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj. Nakon što je Europska unija prozvala Rusiju za korištenje opskrbe plinom u svrhu ucjene, Kremlj je iste optužbe odbacio.

 

  • Rusija uvodi sankcije za 287 britanskih zastupnika objavilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.
  • Rusija je u srijedu obustavila isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj.
  • Grčka će ponuditi pomoć Bugarskoj nakon što je Rusija prekinula opskrbu plinom za tu zemlju, izvijestio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.
  • Ministarstvo obrane Republike Ukrajine objavilo je ažurirane podatke u ruskim gubicima.
  • Rusi tvrde da su uništili hangar s američkim i europskim oružjem u Ukrajini.

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

14:50 Nakon što je Gazprom obustavio isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj, iz Rusije su stigla upozorenja kako bi se i drugim zemljama u Europskoj uniji mogla smanjiti isporuka plina.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da bi drugi kupci iz Europske unije mogli ostati bez ruskog prirodnog plina ako odbiju platiti u rubljama.

"Kad se približe rokovi plaćanja, ako neki potrošači odbiju platiti po novom sustavu, tada će se, naravno, primijeniti ukaz predsjednika", rekao je.

14:43 Bivši američki marinac Trevor Reed pušten je iz ruskog zatvora. Ondje je služio kaznu nakon što ga je moskovski sud osudio za ugrožavanje života dvojice policajaca dok je bio pijan u posjetu ruskoj prijestolnici.

Njegova obitelj i američka Vlada rekli su da su optužbe lažne i politički motivirane.

14:35 Kako piše The Guardian, ruske trupe upotrijebile su suzavac kako bi rastjerale ukrajinske prosvjednike u gradu Hersonu koji je ranije okupirala Rusija.

Tri osobe su zadobile su opekline, dok je jedna osoba slomila nogu, stoji u priopćenju lokalne bolnice.

Bjeloruska novinarka Hanna Liubakova o rastjerivanju aktivista oglasila se na svom Twitter profilu:

 

 

 

14:28 "Zahvaljujući hrabrosti i mudrosti naših branitelja, zahvaljujući hrabrosti svih ukrajinskih muškaraca i svih Ukrajinki, naša je zemlja pravi simbol borbe za slobodu", rekao je Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a na Twitter profilu objavilo ukrajinsko Ministarstvo obrane.

 

14:09 Ministarstvo obrane Velike Britanije objavilo je novu ratnu kartu Ukrajine. Nema velikih promjena u usporedbi s jučerašnjim danom.

14:05 Ruski novinar, voditelj emisije i propagandist Vladimir Solovjov javno je pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da "izbriše Veliku Britaniju s lica zemlje nuklearnim raketama" zbog njihove "neotesane" podrške Ukrajini, piše Daily Mail.

Što će biti s isporukom plina Hrvatskoj?

13:50 Isporuke plina Hrvatskoj od ruskog Gazproma i dalje su redovne i odvijaju se bez poteškoća, rekli su Hini iz Prvog plinarskog društva.

"Kao i druge tvrtke koje imaju ugovor s Gazpromom i mi smo dobili prijedlog za plaćanje u rubljima. U ovom trenutku analiziramo taj prijedlog i sve moguće rizike", kažu u PPD-u.

"Također, čekamo stav Europske komisije po tom pitanju te trenutno nemamo nikakvih plaćanja", dodaju. Ističu da trenutno nemaju najava prekida isporuke.

13:10 Ministarstvo obrane Republike Ukrajine objavilo je ažurirane podatke u ruskim gubicima od početka invazije na Ukrajinu. Prema novim podacima, u ratu je ubijeno više od 22 tisuće ruskih vojnika.

13:00 Nakon što je Europska unija prozvala Rusiju za korištenje opskrbe plinom u svrhu ucjene, Kremlj je iste optužbe odbacio.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija pouzdan dobavljač energije i da se ne upušta u ucjene, piše The Guardian.

Odbio je reći koliko je zemalja pristalo prijeći na plaćanje plina u rubljama u skladu s dekretom koji je prošlog mjeseca izdao ruski predsjednik Vladimir Putin.

12:30 Rusija će uvesti sankcije za 287 britanskih zastupnika, objavilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Naime, zastupnicima je zabranjen ulazak u Rusiju.

11:55 Grčka će ponuditi pomoć Bugarskoj nakon što je Rusija prekinula opskrbu plinom za tu zemlju, izvijestio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

"Premijer je rekao da će Grčka pomoći Bugarskoj da se nosi s novonastalom situacijom uzrokovanom ruskim odlukama o energetici", priopćio je Mitsotakisov ured.

11:18 Rusi tvrde da su uništili hangar s američkim i europskim oružjem u Ukrajini.

Kako je rekao ruski ministar obrane, Sergej Šojgu, hangar se nalazio u Zaporiškoj regiji, a u njemu su bile "goleme količine stranog oružja kojima su SAD i Europske zemlje opremile ukrajinsku vojsku", piše Sky News.

10:35 Šef ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao je kako je ruski plinski div Gazprom donio ispravnu odluku o obustavi isporuke plina Bugarskoj i Poljskoj.

"Rusija bi trebala obustaviti isporuku plina svim neprijateljskim zemljama", poručio je na svom Telegramu.

10:30 Norveška naftna i plinska tvrtka Vaar Energi objavila je kako trenutno proizvodi maksimalnu količinu prirodnog plina. Ističu da trenutno ne mogu povećati količine plina koje isporučuju Europi.

10:10 Ministarstvo unutarnjih poslova Pridnjestrovlja tvrdi da je Moldavska odcijepljena regija napadnuta iz Ukrajine.

"Sinoć je na nebu iznad sela Kolbasna u regiji Rybnica viđeno nekoliko dronova. Dronovi na teritoriju Pridnjestrovlja lansirani su iz Ukrajine", tvrde iz MUP-a Pridnjestrovlja.

10:05 Savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andriuščenko poručio je kako je čeličana Azovstal ponovno na udaru ruskih vojnih snaga. Dodao je da u srijedu ponovno nisu postignuti dogovori o evakuaciji civila iz Mariupolja.

10:00 Na obustavu isporuke plina iz Rusije u Poljsku i Bugarsku reagirala je Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 

"Spremni smo na ovaj scenarij. Pripremamo koordiniran odgovor Europske unije", napisal je na svom Twitter profilu.

 

 

Nižu se reakcije na obustavu isporuke plina iz Rusije

9:50 Poljski dobavljač plina reagirao je na obustavu isporuke plina iz Rusije, koju je ranije jutros objavio Gazprom. "Prekid opskrbe plinom predstavlja kršenje ugovora i upotrijebit ćemo sva dostupna ugovorna sredstva kako bismo dobili naknadu za to", priopćili su iz poljske državne naftne tvrtke.

Iz Bugarske tvrde kako je isporuka plina za travanj već u cijelosti plaćena te, jednako kao i Poljska, optužuju Gazprom za kršenje ugovora.

"U ovom trenutku plin se koristi kao političko i gospodarsko oružje u ratu", rekao je bugarski ministar energetike Alexander Nikolov.

8:52 Gazprom, najveća ruska tvrtka i najveći eksploatator zemnog plina na svijetu, u potpunosti je obustavio isporuku plina za Bugarsku i Poljsku, prenosi The Guardian.

Gazprom je također upozorio da će tranzit preko Poljske i Bugarske biti prekinut ako se plin bude uzimao ilegalno.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je potpisao nalog da većina europskih zemalja plaća Gazpromu u rubljama.

8:49 Potpredsjednik britanske Vlade Dominic Raab rekao je kako će Velika Britanija "stati rame uz rame" sa Poljskom zbog ruskih energetskih ucjena.

"Moramo pokazati solidarnost. Ne možemo se oslanjati na Rusiju. Već neko vrijeme upozoravamo na ovo i stajat ćemo uz naše poljske prijatelje i saveznike", poručio je Raab za Sky News.

8:30 Zemlje koje se protive ruskoj invaziji na Ukrajinu moraju udvostručiti svoju potporu Kijevu, uključujući opskrbu teškim naoružanjem, tenkovima i zrakoplovima, poručila je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

8:15 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da se nitko na svijetu ne može osjećati sigurno zbog svega što je ruska vojska učinila u Černobilu.

"Ako je Rusija zaboravila što je Černobil, znači da je potrebna globalna kontrola nad ruskom nuklearnom tehnologijom", rekao je.

7:40 Britansko ministarstvo obrane objavilo je novo obavještajno izvješće o stanju u Ukrajini.

"Ukrajina zadržava kontrolu nad većinom svojeg zračnog prostora. Rusija nije uspjela učinkovito uništiti ukrajinsko ratno zrakoplovstvo ili potisnuti ukrajinsku protuzračnu obranu. Ukrajina i dalje drži ruske zračne snage u opasnosti.

Ruska zračna aktivnost prvenstveno je usmjerena na južnu i istočnu Ukrajinu, tako pružaju potporu ruskim kopnenim snagama. Rusija ima vrlo ograničen zračni pristup sjeveru i zapadu Ukrajine, ograničavajući ofenzivne akcije na duboke udare", piše u izvještaju.

Britanci dodaju i kako Rusija nastavlja s gađanjem vojne i logističke ukrajinske infrastrukture diljem zemlje.

"Većina ruskih zračnih napada u Mariupolju vjerojatno se izvodi nenavođenim bombama koje padaju u slobodnom padu. Ovo oružje smanjuje sposobnost Rusije da učinkovito gađa prilikom izvođenja napada te povećava rizik od civilnih žrtava", dodaju na kraju.

 

 

7:35 Ruski sustavi protuzračne obrane aktivirani su tijekom noći u regiji Kursk, rekao je lokalni guverner, dodajući da nije prijavljena šteta.

"Noćas u 2:45 mnogi stanovnici Kurska čuli su pucketanje. Prema preliminarnim podacima, aktivirao se sustav protuzračne obrane. Žrtava i razaranja nije bilo", napisao je Roman Starovojt na Telegramu, prenosi The Guardian.

7:22 Vjačeslav Gladkov, guverner regije, kazao je kako je ugašen požar koji je ranije planuo u skladištu streljiva u ruskom Belogorodu nedaleko od granice s Ukrajinom.

Gladkov je ranije javio kako se u srijedu ujutro čuo niz eksplozija u ruskom gradu Belgorodu i naveo da gori skladište streljiva.

 

6:54 Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u utorak je privremenu rusku okupaciju nuklearne elektrane u Černobilu osudio kao vrlo opasnu i ponudio pomoći Ukrajini da popravi štete u tom postrojenju.

"Situacija je bila apsolutno nenormalna i vrlo, vrlo opasna", rekao je Rafael Grossi, glavni direktor IAEA-e, novinarima ispred elektrane 140 km sjeverno od Kijeva. Više o tome čitajte OVDJE

6:41 Litavski predsjednik Gitanas Nauseda pozvao je njemačkog kancelara Olafa Scholza da Ukrajini isporuči borbene tenkove Leopard i da Njemačka ubrza isporuke oružja Kijevu.

"Nisam na položaju kancelara Olafa Scholza. Mogu samo reći što bih učinio na njegovu mjestu, isporučio bih tenkove", rekao je Nauseda u srijedu, prenijela je medijska grupa Funke.

Nakon tjedana pritisaka u zemlji i inozemstvu i nejasnoća oko njezina stava, Njemačka je u utorak najavila svoju prvu isporuku teškog naoružanja Ukrajini kako bi joj pomogla u obrani od ruskih napada.

Nauseda je rekao da Njemačka ide u pravom smjeru, ali da ne može stati na pola puta ako želi biti dosljedna.

"Izuzetno je važno da Ukrajina dobije vojnu opremu koja joj je sada potrebna. Ne sutra ili prekosutra, tada bi moglo biti prekasno", upozorio je.

Litva je članica NATO-a te je Nauseda pozvao savez da se s nadzora zračnog prostora preusmjeri na protuzračnu obranu, rekavši da je ukrajinski rat pokazao važnost takve obrane.

Pročitajte i ovo Kancelar Njemačke Olaf Scholz i slovenski ministar obrane Matej Tonin NAKON KRITIKA Njemački plan za isporuku teškog oružja Ukrajini uključuje tenkove iz Slovenije, u Ljubljani zasad bez komentara

6:40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ciljevi Rusije uvelike nadilaze trenutni rat protiv Ukrajine

"Krajnji cilj ruskog vodstva nije samo zauzeti teritorij Ukrajine, već rasparčati cijelu središnju i istočnu Europu i zadati globalni udarac demokraciji", ustvrdio je Zelenski u videoporuci objavljenoj u utorak kasno navečer na servisu za razmjenu poruka Telegram.

Jedan od ciljeva Moskve je i "globalni udar protiv demokracije", rekao je Zelenski.

U "slobodnom svijetu" praktički su svi shvatili da je invazija na Ukrajinu tek početak, dodao je.

Nastavak napada na Ukrajinu, primjerice u regiji Odesa na jugu zemlje ili u Donbasu na istoku, Rusiji bi donio samo "nove gubitke", predvidio je Zelenski.

To bi rezultiralo novim paketom sankcija EU-a ili s još trgovinskih ograničenja, a većina Rusa bi morala platiti agresivnu politiku moskovske vlade siromaštvom, rekao je Zelenski.

6:39 Niz eksplozija čuo se u srijedu rano ujutro u ruskom gradu Belgorodu blizu granice s Ukrajinom, rekao je Vjačeslav Gladkov, guverner regije, i naveo da gori skladište streljiva. Gladkov je rekao da nema ozlijeđenih civila u požaru koji je izbio u skladištu kod sela Staraja Nelidovka.

Rusija je ovoga mjeseca optužila Ukrajinu za napad helikopterima na spremište goriva u Belgorodu te da je gađala nekoliko sela u toj pokrajini.

Belgorodska pokrajina graniči s ukrajinskim regijama Luhanska, Sumija i Harkiva, u kojima se vode borbe otkako je Rusija napala Ukrajinu prije dva mjeseca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna formiranje strateških rezervi Svjetska energetska kriza natjerala Hrvatsku na djelovanje: Izdano rano upozorenje za opskrbu plinom

6:38 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič ocijenio je da bi rat s Rusijom mogao trajati do kraja ove godine.

Oružje koje su ukrajinske snage nedavno dobile moglo bi se, međutim, "ozbiljno odraziti" na borbe krajem svibnja ili početkom lipnja, rekao je Arestovič u intervjuu objavljenom na YouTubeu u utorak navečer.

Rat će vjerojatno trajati još mnogo mjeseci, "moramo biti spremni na dugu priču", dodao je.

Čak i ako se zaustave trenutna borbena djelovanja u regiji Donbasa, to nikako ne bi značilo kraj rata s Rusijom, ocijenio je savjetnik Volodimira Zelenskog.

6:37 Nastojanja SAD-a da Ukrajinu opskrbi oružjem podupire sedamdeset i tri posto Amerikanaca, najviše otkako je Rusija napala svog susjeda u veljači, po anketi agencije Reuters zaključenoj u utorak.

Dvodnevnu anketu je agencija Ipsos provela za Reuters u trenutku kada Sjedinjene Države i njihovi saveznici pojačavaju planove za isporuku teškog naoružanja Ukrajini a visoki ruski dužnosnici upozoravaju Zapad da ne bi trebao podcjenjivati ​​povećani rizik od nuklearnog sukoba.

Prethodna anketa Reuters/Ipsosa, provedena krajem ožujka prije otkrića ubijenih civila sjeverno od Kijeva, pokazala je da 68 posto ispitanika podržava isporuku oružja Ukrajini.

Posljednja anketa pokazala je da uvjerljiva većina demokrata i republikanaca podupire američke sankcije Rusiji i kaže da bi na izborima za Kongres 8. studenog birali kandidate koji podržavaju vojnu pomoć Ukrajini.

Rastuće napetosti između Washingtona i Moskve potiču i zabrinutost da bi se Rusija mogla pokušati miješati u te izbore.

Pročitajte i ovo Plinovod ima i drugih izvora Jedna europska zemlja zabranjuje uvoz ruskih energenata: Prije zime napunit će skladišta

6:35 Kijev je optužio Rusiju daPoljskoj i Bugars ucjenjuje Europu prekidom opskrbe plinom koj i na taj način pokušava razbiti jedinstvo saveznika Ukrajine.

Članica NATO-a Poljska je među europskim zemljama koje traže najstrože moguće sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a Bugarska, također članica saveza, gotovo je u potpunosti ovisna o uvozu ruskog plina.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da Rusija "počinje s plinskom ucjenom Europe".

"Rusija pokušava razbiti jedinstvo naših saveznika. Rusija također dokazuje da su energetski resursi oružje. Zato EU treba biti ujedinjena i uvesti embargo na energetske resurse, oduzimajući Rusima njihovo energetsko oružje", rekao je Jermak.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je da "neprijateljske" zemlje plaćaju uvoz plina u rubljima, što je do sada prihvatio samo nekoliko kupaca ruskog plina.

Ruska kompanija Gazprom je rekla da nije obustavila isporuke Poljskoj, ali da Varšava mora plaćati plin u skladu s novim pravilima. Gazprom je odbio komentirati Bugarsku.

Poljska ponavlja da neće pristati na ruski zahtjev da plin plaća u rubljima po novim pravilima koje je Moskva donijela prošli mjesec.

Poljski državni PGNiG rekao je da će opskrbe energetskog diva Gazproma preko Ukrajine i Bjelorusije biti prekinute u srijedu u u 8 sati, no Varšava je rekla da neće trebati koristiti svoje rezerve i da je njezino skladište plina popunjeno 76 posto.

Pošiljke iz drugih smjerova zamijenit će Gazpromovu, rekao je poljski ministar za energetsku sigurnost Piotr Naimski, dodavši kako je ugovor s Yamalom i tako završava u prosincu.

"Plinski sustav u Poljskoj je uravnotežen i kupci se mogu osjećati sigurno", rekao je Naimski.

Pročitajte i ovo Gazprom (Foto: AFP) pripreme počele ranije Pune se plinska skladišta za iduću zimu. Gazprom: "Sve teče redovito"

6:30 Prošlog tjedna, premijer Boris Johnson rekao je da Velika Britanija traži načine za opskrbu Ukrajine protubrodskim projektilima, uključujući postavljanje svojih projektila Brimstone na vozila.

Ministar obrane James Heappey rekao zastupnicima da je rad na prilagodbi projektila dovoljno brzo napredovao da ih može osigurati "u sljedećih nekoliko tjedana", piše BBC.

Ova najnovija planirana isporuka je odgovor na zahtjeve Kijeva za rakete većeg dometa za kopnene napade, rekao je. Projektili Sumpor dizajnirani su za korištenje protiv brzokretnih kopnenih i morskih ciljeva i obično se ispaljuju iz zrakoplova.

Ruska vojska ustvrdila je u utorak navečer da je zauzela teritorije u istočnoj i južnoj Ukrajini, uključujući cijelu regiju Herson. Rusija u srijedu obustavlja isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj.

Ruski predsjednik Vladimir Putin "načelno je pristao" na sudjelovanje Ujedinjenih naroda i Međunarodnog odbora Crvenog križa u evakuaciji građana iz tvornice Azovstal u Mariupolju, navodi se u priopćenju sa sastanka glavnog tajnika UN-a s Putinom u Moskvi u utorak.

Što se događalo jučer tijekom dana pročitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene