Obavijesti Video Pretražite Navigacija
124. DAN RATA

Ukrajinci ponovno napali, meta atentata proruska dužnosnica u Hersonu: "Bomba je eksplodirala..."

Rat u Ukrajini traje već 124 dana i ne nazire mu se kraj. Ukrajinci tvrde da je od početka rata ubijeno 35.000 ruskih vojnika. Skupina G7 raspravlja o novim sankcijama protiv Rusije. SAD šalje još oružja Ukrajini.

 

  • NATO povećava broj vojnika za brzi odgovor
  • G7 raspravlja o novim sankcijama protiv Rusije
  • Zelenski ponovno zatražio pomoć u oružju i veće sankcije
  • SAD šalje još oružja Ukrajini
  • Stanovnici Lisičanska i Slovjanska pozvani na hitnu evakuaciju
  • Ukrajinci objavili da je ubijeno 35.000 ruskih vojnika
  • Čelnici NATO-a tražit će od Turske ukidanje blokade Finske i Švedske
  • Rusija prvi put u više od stoljeća nije platila svoj inozemni dug
  • Zelenski pozvao građane Bjelorusije da si ne dozvole biti uvučeni u rat
  • Od početka rata ubijeno je 339 djece, a ranjeno 614
Pročitajte i ovo Ruski napad na Kijev - 1 Hitne službe na terenu VIDEO Ovako je izgledao ruski udar na Kijev: "Dosta žestoko. Nije lako kada eksplozije dođu tijekom noći" Volodimir Zelenski Rat u Europi Ukrajina ''gura'' sve jače prema jednom od svojih ključnih ciljeva, Zelenski objavio: ''Odobrio sam plan''

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

16:25 Stanovnici okupiranog Mariupolja "prisiljeni su loviti golubove" kako bi se prehranili, rekao je Vadim Bojčenko, prognani gradonačelnik Mariupolja, prenosi CNN.

Bojčenko je rekao da stanovnici "koriste improvizirane zamke" kako bi uhvatili golubove i da se ruske snage "rugaju ljudima koji su prije rata živjeli punim plućima - ne znajući što je to glad ili nedostatak pitke vode".

16:00 Predsjednica Moldavije, Maia Sandu, rekla je tijekom posjeta Ukrajini da je njezina zemlja "krhka i ranjiva" te da joj je potrebna pomoć kako bi ostala "dio slobodnog svijeta".

15:45 NATO pojačava borbene skupine na istočnom krilu zbog ruskih prijetnji. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tu je informaciju potvrdio, piše Kyiv Independent.

15:38 Iz Mariupolja je stigla informacija o tome kako žive građani.  "Stanovnici okupiranog grada prisiljeni su loviti golubove kako bi se prehranili", rekao je u ponedjeljak prognani gradonačelnik Vadim Bojčenko.

Bojčenko je rekao da stanovnici "koriste improvizirane zamke kako bi uhvatili golubove" i da se ruske snage "rugaju ljudima koji su prije rata živjeli punim plućima - ne znajući što je to glad ili nedostatak pitke vode". "Ove strašne stvari događaju se u 21. stoljeću, u srcu Europe, pred cijelim svijetom", dodao je.

Oleksandr Lazarenko, voditelj Centra za primarnu zdravstvenu zaštitu u Mariupolju upozorio je na opasnosti koje prate ishranu mesom golubova.

"Golubovi su plodno tlo za mnoge virusne, bakterijske i gljivične bolesti. S tim u vezi, meso može biti zaraženo. Može uzrokovati histoplazmozu, encefalitis, salmonelu, toksoplazmozu i druge opasne bolesti. Takve bolesti su posebno opasne za djecu i starije osobe. U nedostatku odgovarajuće medicinske skrbi, može čak doći do smrti", upozorio je.

15:29 Agenti CIA-e navodno djeluju u Ukrajini i prikupljaju obavještajne podatke za kijevske snage. Oni su organizirali operaciju razmjene obavještajnih podataka između SAD-a i Kijeva, navodi The New York Times.

Predsjednik Joe Biden javno je rekao da Bijela kuća neće rasporediti američke trupe u zemlji. List navodi da nekoliko desetaka komandosa iz drugih zemalja NATO-a, uključujući Britaniju, Francusku, Kanadu i Litvu, također radi unutar Ukrajine.

Rusija tvrdi da će zaobići sankcije

15:26 Rusija je u ponedjeljak rekla da su potezi zemalja članica iz skupine G7 da se zabrani uvoz ruskog zlata "nezakoniti" i naznačila da će potražiti druga tržišta kako bi zaobišla sankcije.

"Tržište dragocjenih metala je globalno. Poprilično je veliko, opširno i izuzetno raznoliko", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a citirala ga je novinska agencija Interfax.

"Ako neko tržište izgubi svoju privlačnost kao rezultat nedopustivih odluka, doći će do preusmjeravanja tamo gdje je veća potražnja za robom koja je u pitanju", rekao je Peskov.

Britanija, SAD, Kanada i Japan odlučili su na sastanku skupine sedam vodećih gospodarstava svijeta G7 zabraniti uvoz ruskog zlata u novom paketu sankcija Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Izvoz zlata drugi je najveći izvor prihoda za Rusiju koja godišnje proizvodi 350 do 380 tona plemenitog metala. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel bio je u nedjelju oprezan u razgovorima o zabrani uvoza ruskog ruskog zlata.

"Što se tiče zlata, spremni smo razgovarati o detaljima i utvrditi je li moguće ciljati zlato tako da se nanese šteta ruskom gospodarstvu i da ne stradamo mi sami", rekao je Michael.

15:18 Neke zemlje pozvane da sudjeluju na samitu G7 u Njemačkoj "morat će izabrati stranu" jer rat u Ukrajini i dalje bjesni, rekao je izvor iz Élyséea novinarima u ponedjeljak. "U pitanju je stabilnost međunarodnog poretka", dodao je.

Njemačka, zemlja domaćin samita G7, pozvala je Argentinu, Indiju, Indoneziju, Senegal i Južnu Afriku da se pridruže samitu. Neki od pozvanih, poput Indije, još uvijek nisu osudili Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron trebao bi se danas poslijepodne odvojeno sastati s predsjednicima Indonezije i Južne Afrike.

14:18 Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je u ponedjeljak da je uspješno izvelo raketni napad na tvornicu za proizvodnju raketa Artiom u Kijevu. RT piše da se tvornica koristila za proizvodnju streljiva za višestruke raketne sustave.

Napad je izveden u nedjelju s četiri visokoprecizne rakete. "Sve su dosegle svoj cilj bez oštećenja civilne infrastrukture oko Kijeva", tvrdi ministarstvo.

Ukrajinska vojska pogodila ciljeve na Zmijskom otoku

14:03 Ukrajinska vojska tvrdi da je pogodila drugi raketni sustav na Zmijskom otoku te da ima poginulih ruskih vojnika u "nastavljenoj operaciji oslobađanja otoka u Crnom moru".

 

"Preko noći je bilo više od deset ciljanih pogodaka na otoku. Još uvijek istražujemo rezultate, ali dobivamo izvješća da je pogođen još jedan raketni sustav Pancir S1", rekla je Natalia Humeniuk, glasnogovornica ukrajinske Južne obrane.

"Radarska stanica koja je bila ruske oči i uši na otoku pogođena je prošli tjedan", dodala je. Zmijski otok bio je poprište jedne od početnih borbi u ratu u Ukrajini i od strateškog je značaja za obje strane, piše CNN.

13:55 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u ponedjeljak da će broj snaga visoke pripravnosti doseći 300.000 ljudi. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

Građani Slovjanska pozvani na evakuaciju

13:42 Nakon niza eksplozija tijekom noći u gradu Slovjansku lokalni dužnosnici pozivaju civile da napuste grad. Vadim Liah, načelnik civilno-vojne uprave Slovjansk, rekao je da su napadi nastavljeni i u ponedjeljak ujutro.

"Ovdje nema vojnih objekata. Rusija je u ratu s civilnim stanovništvom. A ovo je rat uništenja. Ne čekajte da stignu u vaš dom. Izađite napolje", poručio je Liah.

"Ima ranjenih i ubijenih. Molim vas, ne zaboravite na evakuaciju", dodao je. Ruske snage su na oko 15 kilometara od Slovjanska. Slovjansk je u istočnom dijelu separatističke regije Doneck i još je uvijek u ukrajinskim rukama.

13:36 U zajedničkom priopćenju za javnost američki predsjednik Joe Biden i predsjednica EU-a Ursula von der Leyen optužili su Rusiju da se nastavlja "koristiti prirodnim plinom kao političkim i gospodarskim oružjem", navodeći "politički motiviran prekid" u isporuci plina u nekoliko članica EU-a kao samo jedan primjer ruske agresije.

U priopćenju se navodi da su postupci Rusije samo naglasili potrebu da EU prestane s oslanjanjem na ruski plin i dodatno motivirali sve strane da pronađu načine za smanjenje ruskih prihoda od energije.

"Ove su akcije važne, neophodne i trenutni koraci koje možemo poduzeti, ali također prepoznajemo da je ogroman izazov značajan", stoji u zajedničkoj izjavi.

12:58 Britansko ministarstvo obrane objavilo je nove podatke obavještajne službe o situaciji u Ukrajini. Na mapi se vide linije borbi i okupirani teritorij.

12:31 Rusija je uvela sankcije za 43 kanadska državljana.  Zabranjen im je ulazak u zemlju, a sankcije su odgovor na sankcije Zapada Moskvi.

Na popisu, koji je objavilo ministarstvo vanjskih poslova, nalaze se predsjednica vladajuće kanadske Liberalne stranke Suzanne Cowan i bivši guverner Banke Engleske i Banke Kanade Mark Carney.

Moskva je u travnju sankcionirala 61 kanadskog dužnosnika i novinara. Desecima drugih zapadnih političara, novinara i poslovnih osoba zabranjen je ulazak u Rusiju.

Čelnici G7 o novim sankcijama protiv Rusije

12:05 Čelnici skupine G7 u Njemačkoj raspravljaju o tome koje bi nove sankcije mogli uvesti Rusiji kako bi osakatili ratne napore predsjednika Vladimira Putina. Cilj sankcija je uvjeriti Putina u odlučnost Zapada, javlja BBC.

U nedjelju su Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Kanada i Japan rekli da će zabraniti uvoz ruskog zlata kako bi ugrozili sposobnost Moskve da financira rat u Ukrajini. Američki predsjednik Joe Biden predložio je da im se pridruže i druge zemlje skupine G7 - Njemačka, Francuska i Italija.

G7 finalizira planove za ograničenje cijene ruske nafte, rekao je visoki američki dužnosnik. "Vrlo smo blizu mjesta gdje će čelnici G7 odlučiti hitno uputiti relevantne ministre da razviju mehanizme za postavljanje globalne granice cijene ruske nafte", rekao je jedan od dužnosnika i objasnio da Kremlj žele ostaviti "bez glavnog izvora gotovine i sniziti cijenu ruske nafte".

SAD je najavio nove sankcije usmjerene na ruski obrambeni sektor. "SAD će agresivno ciljati ruske obrambene opskrbne lance... I ograničiti mogućnost zamjene vojne opreme koju je već izgubio tijekom svog brutalnog rata", dodaju.

Čelnici skupine G7 složili su se da se novac prikupljen od trgovinskih carina nametnutih na ruski izvoz treba dati kao pomoć Ukrajini, priopćila je Bijela kuća. "Tražit će ovlasti da koriste prihode prikupljene novim carinama na rusku robu kako bi pomogli Ukrajini i osigurali da Rusija plati troškove svojeg rata", rekao je visoki američki dužnosnik.

11:53 Stotine stanovnika zatočene su u Enerhodaru u ukrajinskoj regiji Zaporižji, tvrdi ukrajinski gradonačelnik Dmitro Orlov. "Značajan dio njih su kvalificirani radnici nuklearne elektrane Zaporižja", napisao je na Telegramu.

"Ljude muče strujnim udarima, tuku ih i drže tjednima, a ponekad i mjesecima", dodao je. "Natjerali su ih da priznaju 'nezakonite aktivnosti', posebice sudjelovanje u samoobrani grada, prikrivanje oružja i da imenuju imena svojih 'suučesnika'", napisao je.

Ruske snage početkom ožujka zauzele su Zaporišku nuklearnu elektranu u blizini Enerhodara. "U protekla dva tjedna situacija u okupiranom Enerhodaru se pogoršala", rekao je.

Napadnuta još jedna dužnosnica na okupiranom području

11:40 Još jedan dužnosnik koji je surađivao na ruskoj okupaciji Hersona bio je meta atentata. Ruska državna novinska agencija TASS javila je da je automobil Irine Mahneve dignut u zrak u gradu Kahovka.

Ona je "zadužena za pitanja obrazovanja i kulture u novoj administraciji". U napadu nije ozlijeđena. "Bomba je eksplodirala prije nego što je planirano, što joj je spasilo život", piše TASS pozivajući se na regionalnu policiju.

Bilo je nekoliko pokušaja ubijanja dužnosnika u Hersonu. Dmitrij Savlučenko, šef odjela za obitelj i mladež hersonske vojno-civilne uprave, poginuo je u eksploziji automobila u petak.

11:36 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se čelnicima G7 na samitu u Njemačkoj. Zatražio je sustave protuzračne obrane, pomoć oko izvoza žitarica i sigurnosna jamstva.

Također, zatražio je pomoć za obnovu i daljnje sankcije Rusiji i rekao da želi okončati rat do kraja ove godine, prije nego što nastupi zima.

11:16 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastaje se u utorak u Madridu s finskim predsjednikom i švedskom premijerkom kako bi razgovarali o kandidaturi dviju zemalja za članstvo u NATO-u, koje Ankara trenutačno blokira.

Taj prvi susret na visokoj razini s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson održat će se na početku samita NATO-a, u nazočnosti glavnog tajnika Saveza Jensa Stoltenberga, objavilo je finsko predsjedništvo na Twitteru.

Za ponedjeljak su u sjedištu NATO-a u Bruxellesu također predviđeni novi "pregovori" o deblokadi turskog veta, priopćio je službeni Helsinki.

I švedska premijerka Andersson stiže danas u Bruxelles na sastanak sa Stoltenbergom uoči samita. Ona je u subotu telefonski razgovarala s Erdoganom, no, kako tvrdi Ankara, tom prilikom nije došlo do nikakvog pomaka u stajalištima dviju strana.

G7 priprema novi paket sankcija protiv Rusije

11:10 Zemlje skupine G7 obvezat će se u utorak na novi paket sankcija protiv Rusije, rekao je visoki američki dužnosnik. Na meti će biti velika ruska državna poduzeća. Također će finalizirati planove za ograničenje cijene ruske nafte.

Bijela kuća ranije je priopćila da će čelnici preuzeti "neviđenu, dugoročnu sigurnosnu obvezu pružanja Ukrajini financijske, humanitarne, vojne i diplomatske potpore koliko god to bude potrebno", uključujući pravodobno osiguranje naprednog oružja.

10:57 U nedjelju je u regiji Čerkasi u raketnom napadu oštećen most. Objavljene su videosnimka i fotografija mosta. Službene potvrde o autentičnosti snimke trenutačno nema.

10:43 Osam osoba ozlijeđeno je u ruskom napadu u regiji Odesa, javlja ukrajinska Pravda.

10:20 Regionalni guverner Luhanska Serhij Hajdaj pozvao je civile da napuste Lisičansk. "Situacija je vrlo teška", napisao je na Telegramu.

"Dragi stanovnici teritorijalne zajednice grada Lisičansk. Zbog stvarne opasnosti po život i zdravlje pozivamo na hitnu evakuaciju. Situacija u gradu je vrlo teška. Spasite sebe i svoje najmilije. Čuvajte djecu. Budite sigurni da ćete biti zbrinuti u gradovima za evakuaciju na području Ukrajine", objavio je.

Ubijeno 339 djece, ranjeno 614

9:50 Tužitelji za maloljetnike Ukrajine objavili su da je od početka rata ubijeno 339 djece. "614 je ranjeno kao rezultat oružane agresije Ruske Federacije u Ukrajini", navode.

9:42 Žene u dobi od 21 i 57 godina poginule su u regiji Harkiv od posljedica ruskog granatiranja, objavio je na Telegramu guverner Oleh Sinjehubov. Dodaje da je ruski projektil pogodio školsko dvorište i da je od eksplozije ozlijeđeno još troje civila.

"Naše oružane snage nastavljaju uništavati okupatore na liniji borbe. U smjeru Harkiva, Rusi su napali u smjeru Dementivka i Pitomnika, pretrpjeli su gubitke i povukli se. Na području Izjuma neprijatelj ne prestaje s napadima. Naši branitelji pružaju otpor, uništavaju ljudstvo i oklopna vozila okupatora", navodi.

9:38 Velika Britanija koristit će se svojim sposobnostima DNK testiranja kako bi spriječila da ukradeno ukrajinsko žito dođe na svjetska tržišta. Ministar za okoliš George Eustice rekao je: "Rusija krade pšenicu. Moramo biti u mogućnosti testirati porijeklo pšenice."

"Velika Britanija je svjetski lider u mogućnosti testiranja podrijetla, može precizno odrediti regiju u kojoj je uzgojen usjev testiranjem DNK-a. To smo učinili dostupnim za Ukrajinu, vrijednost projekta je 1,5 milijuna funti", dodao je. Moskva je odbacila navode Kijeva o krađi žita.

8:45 Ukrajina je objavila nove podatke o ruskim gubitcima. Kako navode, od početka rata poginulo je oko 35.000 ruskih vojnika, što je za 150 više nego jučer.

Uništena su 1552 tenka, 3687 oklopnih vozila, 217 aviona i 184 helikoptera. Ukrajinci navode i da su do sada uništili 2575 ruskih vozila i cisterni.

Rat u Ukrajini, ilustracija Objavljeni novi ruski gubitci (Foto: Telegram)

Čelnici NATO-a tražit će od Erdogana ukidanje veta

8:25 Čelnici NATO-a pozvat će turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da ukine svoj veto na zahtjev Finske i Švedske za pridruživanjem vojnom savezu. Oni će se sastati na trodnevnom samitu u Madridu u utorak.

Turska, tradicionalni ruski saveznik, optužila je Švedsku i druge skandinavske nacije da podržavaju kurdske militante i druge skupine koje Turska smatra teroristima.

Čelnici NATO-a nastoje se dogovoriti i o većoj vojnoj pomoći Ukrajini, povećanju zajedničkih izdataka za obranu, novoj odluci da se uhvati ukoštac s kineskim vojnim usponom i da se više vojnika stavi u pripravnost za obranu Baltika u slučaju ruske ofenzive.

8:19 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je najnovije obavještajne podatke. "Tijekom idućih tjedana ruska kampanja vrlo vjerojatno će se sve više oslanjati na ešalone pričuvnih snaga", priopćili su.

To uključuje pričuvu ruske borbene vojske, koja je sastavljena od honorarnih dobrovoljaca koji su raspoređeni kao cijele jedinice tipično za sigurnosne zadatke pozadi. Još jedan sastav pričuvnika čine branitelji koji su služili vojsku u posljednjih pet godina.

"Ruske vlasti vjerojatno koriste dobrovoljce za popunjavanje bataljuna u okviru redovnih brigada", dodaje se u priopćenju. "Unatoč stalnom manjku broja rezervista koji se mogu rasporediti za Ukrajinu, rusko vodstvo vjerojatno i dalje oklijeva narediti opću mobilizaciju", navode.

SAD šalje novu pomoć u oružju Ukrajini

8:04 Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden objaviti da SAD daje Ukrajini napredni raketni sustav zemlja-zrak u svojem najnovijem paketu vojne pomoći. SAD kupuje NASAMS, norveški protuzračni sustav, kako bi osigurao obranu srednjeg i dugog dometa, navodi Sky News.

Taj sustav koristi se za zaštitu zračnog prostora oko Bijele kuće i Capitola u Washingtonu. Kupnja se očekuje ovog tjedna. Washington će najaviti dodatnu sigurnosnu pomoć Ukrajini, u kojoj će biti uključeno dodatno topničko streljivo i radari.

7:45 Ukrajinski glavni grad Kijev bio je meta ruskog raketnog napada. Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je poginuo 37-godišnji muškarac, a njegova sedmogodišnja kći Ženja nalazi se na liječenju u dječjoj bolnici u Kijevu.

"Ranjena je i njezina majka. Inače, ona je državljanka Rusije. To je to. Kod nas joj ništa nije prijetilo, bila je potpuno sigurna dok sama Rusija nije odlučila da im je sada sve jednako neprijateljsko - žene, djeca, vrtići, stambene zgrade, bolnice, željeznica", rekao je.

Rat u Ukrajini, ilustracija Rusi raketirali Kijev (Foto: Screeshot/Telegram)

"Projektili su pogodili i Nikolajivsku regiju, Černihivsku regiju, Odesu, Čerkase. Artiljerijsko i minobacačko granatiranje nije prestalo u Harkivskoj regiji, u Sumskoj regiji, u Donbasu, na jugu naše države", dodao je i poručio građanima Bjelorusije da su uvučeni u rat.

"Vi niste robovi ili topovsko meso. Ne morate umrijeti, spriječite druge da odlučuju što vas sljedeće čeka. Znam da narod Bjelorusije podržava Ukrajinu", dodao je. "Podržavate nas, a ne rat. I zato ruske vlasti žele vas, sve Bjeloruse, uvući u rat, žele posijati mržnju među nama", kazao je.

Rusija nije platila inozemni dug

7:34 Prvi put u više od stoljeća Rusija nije platila svoj državni dug u stranoj valuti, što je kulminacija sankcija koje su zatvorile putove plaćanja inozemnim vjerovnicima. Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

7:01 Ovaj tjedan u Madridu se okupljaju čelnici 30 država članica NATO-a na sastanku koji će se održati tijekom najveće sigurnosne krize u Europi od kraja Drugog svjetskog rata i na kojem bi mogle biti donesene povijesne odluke.

Samit se održava u Madridu od 28. do 30. lipnja u najvećoj sigurnosnoj krizi od Drugog svjetskog rata, koja je izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu i koja je stubokom promijenila ustaljeni poredak. Predviđen je i dolazak na samit ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji od početka ruske agresije 24. veljače nije odjenuo civilno odijelo.

Na dnevnom redu samita pitanje je kako ruska brutalna agresija na Ukrajinu i nova sigurnosna realnost u Europi utječu na pristup NATO-a obrani i odvraćanju. Visoko na popisu prioriteta su i rastući utjecaj Kine i sigurnosne posljedice klimatskih promjena, zatim druge prijetnje, terorizam i nestabilnost u Sjevernoj Africi i Sahelu.

Očekuju se odluke o jačanju obrane i odvraćanju te o dugotrajnoj potpori Ukrajini.

Ruski napad na Ukrajinu nagnao je Švedsku i Finsku na odustajanje od duge tradicije neutralnosti, što je donedavno bilo nezamislivo, i one su 18. svibnja službeno zatražile članstvo u NATO-u.

Rusi napadaju Lisičansk

00:00 Ruski vojnici usmjeravaju svoje napade na grad Lisičansk nakon što su prethodno zauzeli njegov susjedni grad Sjeverodoneck preko rijeke Sjeverni Doneck.

Ruske snage koristile su se topništvom kako bi blokirale pristup gradu s juga, tvrdi glavni stožer ukrajinske vojske. Civilna i vojna infrastruktura također su pogođene, navodi se u izvješću, ali to se nije moglo neovisno provjeriti.

Ukrajinski vojnici sada kontroliraju samo Lisičansk u regiji Luhansk, no ruski vojnici već su napredovali do predgrađa tog grada.

 



Što se događalo 123. dana rata, možete pročitati >>
OVDJE.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene