Obavijesti Video Pretražite Navigacija
91. dan rata

Lavrov upozorava Hrvatsku: "Vlasti su zauzele neprijateljski stav prema Rusiji." Turska ne odustaje od blokade pristupa Finske i Švedske NATO-u

Rat u Ukrajini traje 91. dan. Rusko ministarstvo vanjskih poslova na društvenim je mrežama poslalo Hrvatskoj upozorenje zbog "neprijateljskog stava". Turska ne odustaje od blokade ulaska Finske i Švedske u NATO. Traju velike borbe u pokrajini Donbas.

 

  • Lavrov je zaprijetio Hrvatskoj zbog "neprijateljskog stava vlasti prema Rusiji".
  • Ukrajna uvodi vize za ruske državljane.
  • Turska je odlučna u blokadi Švedske i Finske za ulazak u NATO.
  • Ruski parlament ukinuo je dobnu granicu za pristupanje vojsci.
  • Objavljeni su identiteti stranih plaćenika koji su optuženi za ratne zločine nad civilima u Ukrajini.
  • Započela je tajna operacija uklanjanja tijela vojnika iz potopljene ruske krstarice Moskva.
Pročitajte i ovo Francuska vojska Opasna predviđanja Europska sila otvoreno se priprema za rat, jasno je i protiv koga: "Dio smo koalicije..." Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni"

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

23:36 Visoki turski dužnosnik ustvrdio je nakon razgovora sa švedskim i finskim dužnosnicima da Turska neće pristati na pridruživanje dviju nordijskih zemalja NATO-u ako se ne poduzmu konkretni koraci za rješavanje prigovora Ankare.

"Jasno smo dali do znanja da ako se problemi ne riješe konkretnim potezima u određenom vremenskom okviru, proces neće napredovati", rekao je Ibrahim Kalin nakon razgovora u srijedu u Ankari koji su trajali oko pet sati.

Kalin je glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegov viši pomoćnik.

Turska je rekla da se protivi članstvu tih zemalja u NATO-u, navodeći pritužbe zbog njihove percipirane potpore Radničkoj stranci Kurdistana i drugim subjektima koje Turska smatra sigurnosnim prijetnjama.

Kalin je rekao da je prijedlog Turske da dvije zemlje ukinu ograničenja izvoza oružja naišao na "pozitivan stav" švedske i finske delegacije. Dodao je da će se razgovori nastaviti nakon što nordijske vlade odgovore na zahtjeve Turske.

Turska također očekuje izručenje 28 osumnjičenih za “terorizam” iz Švedske i 12 iz Finske, rekao je Kalin.

22:30 Princ Charles susreo se danas s izbjeglicama u Bukureštu u Rumunjskoj i razgovarao s njima o situaciji u Ukrajini, javlja Sky News. 

22:07 NEXTA je objavila fotografije smještaja ukrajinskih vojnika na jednom od položaja kod Mikolajiva. "Imaju kuhinju, blagavaonicu i prostor za dnevni odmor", napisali su na Twitteru.

21:38 Ukrajina je ukinula bezvizni režim prelaska granice za ruske građane, navodeći potrebu za poboljšanjem sigurnosti granica nakon invazije Moskve. Ranije su ruski državljani smjeli posjećivati susjednu Ukrajinu bez viza.

U nalogu objavljenom na predsjedničkoj web stranici, predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da podržava peticiju koju je pokrenuo građanin, a u kojoj traži da se ova praksa prekine.

"U pozadini sveobuhvatne ruske agresije, postavljeno pitanje je važno i vitalno. Podržavam potrebu jačanja kontrole ulaska ruskih državljana", rekao je i dodao da je poslao pismo premijeru Denisu Šmihalu tražeći od njega da poradi na tom pitanju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin početkom prošlog mjeseca potpisao je dekret o uvođenju viznih ograničenja za građane zemalja koje Moskva smatra "neprijateljskim", uključujući Ukrajinu.

Lavrov zaprijetio Hrvatskoj

21:00 Rusko ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se na Facebooku. Povodom 30 godina uspostave diplomatskih odnosa s Hrvatskom, komentirali su odnose dvije zemlje.

"25. svibnja obilježava se 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa Ruske Federacije i Republike Hrvatske. Rusko-hrvatski odnosi tijekom tri desetljeća odlikuju se pozitivnom dinamikom i progresivnim razvojem cjelokupnog spektra suradnje.

Formiran je čvrst ugovorni i pravni okvir koji pokriva širok raspon područja. Uspostavljen je konstruktivan politički dijalog koji je omogućio razmjenu mišljenja o aktualnim aspektima situacije u Europi s visokim stupnjem povjerenja.

Aktivno se razvijala trgovinska, gospodarska i investicijska interakcija. Uspješno su realizirani brojni zajednički projekti iz područja kulture i humanitarizma.

Šteta što su hrvatske vlasti posljednjih mjeseci odlučile zauzeti izrazito neprijateljski stav prema Rusiji, koji je u velikoj suprotnosti s postignutom kvalitetom naših bilateralnih veza, uništava njihovo tkivo i nanosi ozbiljnu štetu iskonskim interesima naroda dviju zemalja. Na udaru su sva pozitivna postignuća iz prošlosti.

Uvjereni smo u besperspektivnost i pogubnost ovakvih destruktivnih pristupa. Uvjereni smo da će prevladati zdrav razum i Hrvatska će se vratiti na put konstruktivnog dijaloga i obostrano korisne suradnje temeljene, između ostalog, na svijesti o geopolitičkim realnostima i istinskim nacionalnim interesima", poručili su na Facebooku.

Govoreći o Sloveniji, Moskva je razočarana odlukom vlade u Ljubljani da poduzme "ničim ne opravdane neprijateljske korake" koji su usmjereni na "rušenje bilateralnih veza unatoč povijesnoj logici njihova razvoja".

"Uvjereni smo da takva politika slovenskih vlasti koja je u suprotnosti s istinskim interesima naših prijateljskih naroda, na kraju ustupiti mjesto uravnoteženom stajalištu prirodnom za rusko-slovenske odnose", ističe rusko ministarstvo vanjskih poslova. 

Turska neće dozvoliti Švedskoj i Finskoj da uđu u NATO

20:36 Turska je priopćila da se proces pridruživanja Švedske i Finske NATO-u neće pomaknuti dalje ako se ne pozabave sigurnosnim zabrinutostima Ankare.

"Prenijeli smo našu poruku vrlo jasnim riječima. Proces neće napredovati ako se sigurnosni problemi Turske ne riješe konkretnim koracima i unutar određenog vremenskog okvira", rekao je glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin nakon sastanka sa švedskim i finskim predstavnicima.

Turska se usprotivila zahtjevima Švedske i Finske za ulazak u NATO zbog onoga što smatra popustljivošću prema kurdskim militantnim skupinama.

Ankara posebno optužuje Stockholm da pruža sigurno utočište zabranjenoj Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), koju Turska i njezini zapadni saveznici navode kao terorističku skupinu.

"Rekli su nam da razumiju zabrinutost Turske za sigurnost, ali vidjet ćemo koje će korake poduzeti", dodao je Kalin i istaknuo da će se dijalog nastaviti.

Švedska je uvela embargo na prodaju oružja Turskoj od 2019. zbog vojne ofenzive Ankare u Siriji. Kalin navodi da se vidi pozitivan stav o ukidanju sankcija u obrambenoj industriji.

"Ne mislimo da je prikladno kad saveznici uvode sankcije jedni drugima. To bi oslabilo savez i usrećilo neprijatelje", dodao je.

Švicarska zaplijenila imovinu Janukovićevu suradniku

20:01 Švicarska vlada zaplijenila je imovinu u vrijednosti više od 100 milijuna švicarskih franaka u vlasništvu suradnika bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Zapljena se odnosi na imovinu Jurija Ivanjuščenka i njegove obitelji koja je zamrznuta nakon ukrajinske revolucije 2014., navodi se u priopćenju, naglašavajući da taj potez nije povezan sa sankcijama koje je Bern ove godine uveo Rusima.

Janukovič je svrgnut 2014. godine, u onome što je postalo poznato kao revolucija na Majdanu, koja je Ukrajinu pomaknula na prozapadniju stranu i udaljila se od ruske sfere utjecaja. Neki stručnjaci kažu da je svrgavanje Janukoviča bilo ključno za rusku aneksiju Krima i da je na kraju dovelo do invazije.

19:54 Ruski parlament usvojio je zakon kojim se dobna granica za osobe koje se prijavljuju u vojsku podiže na 50 godina. Prema sadašnjem zakonodavstvu, samo Rusi u dobi od 18 do 40 godina i stranci u dobi od 18 do 30 godina mogu se prijaviti kao profesionalni vojnici u rusku vojsku.

"Za korištenje visokopreciznog oružja i upravljanje oružjem i vojnom opremom potrebni su visokoprofesionalni stručnjaci", a takvi stručnjaci mogu biti u dobi od 40 do 45 godina, stoji u bilješci uz nacrt zakona. Prema novom zakonu, ruski državljani i stranci do 50 godina moći će potpisati ugovor s vojskom.

U bilješci se navodi da će amandman pomoći privlačenju civilnih zanimanja poput medicinara, inženjera i stručnjaka za komunikacije da se pridruže vojsci.

BBC je identificirao najmanje 46 Rusa starijih od 45 godina koji su ubijeni u Ukrajini od početka invazije. To uključuje 63-godišnjeg umirovljenog generala, koji je oboren dok je upravljao borbenim zrakoplovom Su-25.

Dvije osobe poginule u granatiranju u regiji Harkiv

18:52 Lokalni dužnosnici u Ukrajini kažu da su dvije osobe poginule u ruskom granatiranju grada Balaklije koji se nalazi na bojišnici u regiji Harkiv.

Natalija Popova, savjetnica čelnika Regionalnog vijeća u Harkovu, rekla je da je sedam osoba ozlijeđeno u granatiranju, uključujući jedno dijete koje je u kritičnom stanju.

Balaklija se nalazi sjeverozapadno od Izjuma okupiranog od strane ruskih snaga i koji je postao njihova platforma za napade južnije na regiju Donjeck, piše CNN.

18:20 Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako plan Moskve da pojednostavi proces davanja ruskog državljanstva stanovnicima ukrajinskih regija koje su okupirane od strane Rusije krši međunarodno pravo.

Riječ je o Ukrajincima koji žive u južnim ukrajinskim regijama Zaporižja i Herson, a ministarstvo taj potez Rusije smatra dodatnim dokazom  "zločinačkih ratnih ciljeva Kremlja".

"Nezakonito izdavanje putovnica je flagrantno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, kao i normi i načela međunarodnog humanitarnog prava", navode.

17:56 Ruski predsjednik Vladimir Putin je prvi put posjetio ruske vojnike ranjene u Ukrajini, tri mjeseca od početka ofenzive na susjednu zemlju. Na snimkama ruske televizije vidi se kako Putin u bijeloj košulji razgovara s nekolicinom vojnika i pita ih odakle su i kakva im je obiteljska situacija. Vojnici su stajali pokraj svojih postelja, rane im se nisu vidjele.

Obraćajući se vojniku u pidžami s modro-bijelim prugama, predsjednik mu je rekao da će njegov devetomjesečni sin "biti ponosan na svog oca". Ministar obrane Sergej Šojgu bio je s njim. Rusija veoma rijetko otkriva svoje ljudske gubitke u Ukrajini. Posljednji podatci objavljeni 25. ožujka pokazuju da je ruska vojska priznala 1351 poginulog vojnika i 3825 ranjenih.

Predsjednikov glasnogovornik je ranije istaknuo da ovaj posjet ne znači "novu etapu", dok ofenziva u Ukrajini ulazi u svoj četvrti mjesec. "Jednostavno, vremenski raspored mu je omogućio da osobno ode onamo", rekao je Dmitrij Peskov.

17:50 Dužnosnik koji podržava Rusiju u Mariupolju rekao je da će tijekom sljedećih nekoliko dana krenuti prvi brod iz te luke, prenosi TASS. Agencija javlja da će brod prevesti oko 3000 tona metala u Rostov na Donu u Rusiji. Ranije je rusko ministarstvo obrane priopćilo da luka u Mariupolju radi normalno.

Snimka protutenkovskog raketnog sustava Stugna-P

17:30 Na društvenim mrežama dijeli se videosnimka uz koju piše kako se radi o još jednom uništavanju ruskog tenka sa protutenkovskim raketnim sustavom Stugna-P.

Dizajniran i proizveden u Ukrajini, Stugna-P je protutenkovski raketni sustav. S 90 kilograma teži je, manje prenosiv, ali jeftiniji od Javelina te se pokazao iznimno učinkovitim protiv ruskih tenkova.

Može se postaviti na tronošce i kamuflirati, omogućujući vojnicima da se sakriju prije ispuštanja projektila putem daljinskog upravljača. S dometom paljbe od 100 metara do pet kilometara, Stugna-P se može ručno voditi pomoću daljinskog upravljača ili ostaviti da ga vodi vlastiti laser u načinu rada "ispali i zaboravi".

17:04 Ujedinjeno Kraljevstvo odbilo je ponudu Rusije da deblokira ukrajinske luke u zamjenu za ukidanje sankcija.

"Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba nazvao je prijedlog Moskve ucjenom, dodajući da bi oni političari koji bi mogli pomisliti da ga prihvate - trebali prvo posjetiti grobove ubijene ukrajinske djece", piše The Kyiv Intependent.

Strani plaćenici optuženi za ratne zločine

16:53 Dva borca ​​Wagner grupe iz Bjelorusije optužena su za ubojstvo civila u blizini Kijeva, čime su postali prvi međunarodni plaćenici koji su se suočili s optužbama za ratne zločine u Ukrajini.

Ukrajinski tužitelji objavili su imena i fotografije osam muškaraca traženih zbog navodnih ratnih zločina, uključujući ubojstvo i mučenje, u selu Motižin. Vjeruje se da se nekoliko njih borilo u Siriji.

Navode da je pet ruskih vojnika, jedan je ruski plaćenik iz Wagner grupe, a posljednja dva bjeloruski plaćenici, piše The Guardian.

Tužitelji navode da je 51-godišnji Sergej Vladimirovič Sazanov, rođen u gradu Rečica u Bjelorusiji, bio jedan od oko 300 Wagnerovih plaćenika koji su sudjelovali u ofenzivi u veljači 2018. u sirijskoj pokrajini Deir ez-Zor.

Drugi muškarac, 32-godišnji Alexander Alexandrovič Stupnicki, rodom iz Orša u Bjelorusiji, identificiran je kao časnik za vezu za jurišni vod 1. izviđačko-jurišne satnije Wagner grupe.

Treći muškarac identificiran kao pripadnik Wagnera, 33-godišnji Sergej Sergejevič Sazonov, rođen je u Kalinjingradu i navodno je vozač zapovjednog vozila Wagner grupe.

Bilo je izvješća o Wagnerovim borcima na terenu u Ukrajini, ali to su prve optužbe protiv služenja plaćenika i prve optužbe protiv ljudi koji nisu Rusi.

16:44  Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba sastao se s premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem.

"Zahvalio sam se Crnoj Gori što je čvrsto stala uz Ukrajinu, što je primila naše građane koji bježe od rata i pridružila se sankcijama Rusiji. Ukrajina cijeni podršku Podgorice našoj kandidaturi za EU. Slažemo se da se naši putevi integracije u EU međusobno nadopunjuju", napisao je na Twitteru.

 

Što se događalo ranije tijekom dana možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene