Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKA RUSKA OFENZIVA

"Uništavaju sve oko sebe": Rusi krenuli u 'suludi' napad koji bi mogao odrediti smjer rata

Donbas
Donbas Foto: ARIS MESSINIS / AFP
91. je dan rata u Ukrajini, a Rusi ne namjeravaju stati. Traju velike borbe u pokrajini Donbas koje bi mogle odrediti smjer rata. Serhiy Haidai, guverner regije Luhansk upozorio je da "Luhansk postaje novi Mariupolj".

 

  • Rusi u tajnosti izvlače tijela iz potopljene 'Moskve' 
  • Posljednja benzinska postaja u Luhansku je uništena i cijela regija je ostala bez goriva 
  • Ruske snage preuzele su kontrolu nad tri grada u regiji Donjeck, uključujući Svitlodarsk, tvrdi regionalni guverner Pavlo Kirilenko
  • Rusija je izrazila spremnost za otvaranjem humanitarnog koridora za hranu 
  • U borbama poginuo slavni ukrajinski boksač, koji se sa svojim kolegama pridružio borbi na prvoj crti 
  • Tijela 200 ljudi pronađena su u ruševinama višekatnice u gradu Mariupolju 

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

15:17 Ruske snage pokušavaju opkoliti Severodonjeck i odsjeći glavnu opskrbnu cestu. "Borbe za cestu (za Severodonjeck) su u tijeku. Postoje alternativni putevi za opskrbu ukrajinskih jedinica ako izgubimo kontrolu nad cestom Severodonjeck" izvjestilo je ministarstvo obrane.

15:14 Moskva priprema mjere protiv "engleskih medija", kao odgovor na "neprijateljske akcije" stranih vlada prema ruskim medijima, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria ZakharovaOvo bi trebao biti još jedan način da Rusija kontrolira informacije koje o ratu dolaze do njezinih građana.  

14:21 Putin je potpisao dekret kojim se ubrzava dodjela ruskog državljanstva svim stanovnicima okupiranih dijelova Ukrajine. Stanovnici južne regije Herson i jugoistočne regije Zaporožje mogu brzinski dobiti rusku putovnicu i ne trebaju ispunjavati uobičajene uvjete da su živjeli u Rusiji ili da su položili ispit iz ruskog jezika.

 

 

13:43 Ruski parlament ukinuo je dobnu granicu za pristupanje vojsci. Duma je u srijedu izglasala odluku prema kojoj muškarci stariji od 40 mogu biti primljeni u vojsku, u još jednom pokušaju da ta zemlja poveća broj vojnika na ratnom području. 

13:28 Krater dubok najmanje tri metra ostao je nakon pada rakete na istočni ukrajinski grad Pokrovsk. Krhotine su razbacane metrima uokolo, a šteta se još uvijek zbraja. Čelnik Pokrovskog, Ruslan Trebushkin, potvrdio je da ima ozlijeđenih. "Nema kuće u kojoj se može živjeti. Sve je uništeno".

13:04 Ruske snage započele su tajnu operaciju uklanjanja tijela iz potopljene krstarice 'Moskva'. Ponos Putinove Crnomorske flote potopljen je 14. travnja nakon ukrajinskog raketnog napada. Rusija još uvijek taji broj poginulih i za sada su priznali tek jednu žrtvu s potonulog broda, uslijed sve glasnijih tvrdnji da su vojnici "ostavljeni da se utapaju" dok su časnici "bježali s broda kao štakori". 

12:57 Nastavlja se "suludi" napad na Donbas, javljaju ukrajinski dužnosnici. Teške borbe zabilježene su u istočnom industrijskom dijelu, dok ruske trupe pojačavaju napore da okruže i zauzmu gradove, nemilosrdnim bombardiranjem Severodonjecka.

"Rusi napreduju u svim smjerovima u isto vrijeme. Dovezli su suludi broj boraca i opreme" rekao je Serhiy Haidai, guverner regije Luhansk. "Uništavaju sve oko sebe. Luhansk postaje Mariupolj". 

12:09 The Kyiv Independent javlja da su ruske snage pogodile posljednju benzinsku postaju u oblasti Luhansk te je cijela regija sada ostavljena bez goriva, a postoji i problem s opskrbom vode i struje.  

 

 

12:03 Slavni ukrajinski boksački prvak Oleg Prudky pogino je u borbama u regiji Čerkasi. 30-godišnji Prudky bio jedan od mnogih boksača koji su pridružili obrani zemlje te je bio dio specijalnih policijskih snaga koje su radile zajedno s vlastima u regiji Čerkasi posljednja tri mjeseca.

11:51 Rusija je spremna otvoriti koridor za prolazak hrane, prenosi agencija Interfax. Spremnost na otvaranje humanitarnih koridora za brodove koji prevoze hranu iz Ukrajine dolazi u vrijeme kada se pojavila bojazan da bi moglo doći do globalne nestašice hrane, dok Putinove snage blokiraju crnomorske luke na jugu Ukrajine.

11:40 Litva Ukrajini šalje 20 oklopnih transportera M113, deset vojnih kamiona i deset terenskih vozila za operacije razminiranja ukupne vrijednosti 15,5 milijuna eura, priopćilo je litvansko ministarstvo obrane u srijedu. Pomoć ove zemlje Ukrajini dosegla je 100 milijuna eura, a u Litvi se također obučavaju ukrajinski vojnici za rukovanje isporučenim oružjem.

8:25 "Stanje u Donbasu je izrazito teško", upozorio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno istaknuvši važnost opskrbe oružjem za obranu zemlje. "Sve snage koje ruska vojska još ima bačene su tamo u ofenzivu... Liman, Popasna, Severodoneck, Slovjansk - okupatori žele tamo sve uništiti... Stoga je opskrba Ukrajine teškim naoružanjem ... najbolja investicija u održanje globalne stabilnosti u svijetu i prevenciji mnogih teških kriza koje Rusija ima namjeru isprovocirati", poručio je ukrajinski predsjednik.

8:09 Dužnosnici ukrajinskih obrambenih snaga upozoravaju da je ruski napad u istočnoj Ukrajini trenutno u najintenzivnijem stadiju i mogao bi potencijalno odrediti sudbinu zemlje. Moskva je odlučila intenzivirati ofenzivu u Donbasu na istoku Ukrajine nakon što je povukla snage iz okolice dva velika grada, Kijeva i Harkiva.

8:00 Ruski ministar obrane Sergej Šojgu poručio je da će ruska vojska nastaviti "specijalnu operaciju sve dok se ne postignu ciljevi". Također je naglasio da je Moskva spremna voditi dugu ofenzivu u Ukrajini. 

Što se događalo 90. dana rata u Ukrajini pročitajte >>OVDJE.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene