Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Ruski mediji objavili koliko se rezervista dosad odazvalo pozivu na mobilizaciju: Dobrovoljci pristižu u vojne urede

Aktualno Galerija Izjum nakon ruske okupacije Izjum nakon ruske okupacije Foto: Afp Prosvjedi u Rusiji Prosvjedi u Rusiji Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP Prosvjedi u Rusiji - 4 Prosvjedi u Rusiji - 4 Foto: OLGA MALTSEVA / AFP Volodimir Zelenski Volodimir Zelenski Foto: SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP +2 Prosvjedi u Rusiji - 2 Galerija 1/7 >>
Rat u Ukrajini ušao je u novu fazu, a ni nakon 211 dana ne nazire mu se kraj. Europska unija priprema nove sankcije, dok tisuće Rusa i Ruskinja protestiraju protiv rata, a mnogi žele i napustiti Rusiju.

 

  • Mikolajiv cijelu noć pod teškom paljbom
  • ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju stotina tisuća Rusa za rat u Ukrajini
  • u Rusiji se prosvjeduje zbog mobilizacije, uhićeno je više od 1200 osoba
  • Europska unija priprema nove sankcije
  • ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski videovezom se obratio Općoj skupštini UN-a
  • Rusija je oslobodila nekoliko stranih državljana koje je zarobila u Ukrajini, među njima je i Vjekoslav Prebeg

Tijek događanja pratite u nastavku:

22:10 Ljudi koji bježe iz Rusije nakon što je predsjednik Vladimir Putin donio odluku o djelomičnoj mobilizaciji za rat u Ukrajini imaju pravo zatražiti azil u Europskoj uniji, rekla je u četvrtak glasnogovornica Europske komisije, dok Prag poručuje da im neće odobravati humanitarne vize. Više pročitajte >>OVDJE

21:56 Američka pjevačica i glumica Barbra Streisand razgovarala je s ukrajinskim predsjenikom Volodimirom Zelenskim. Napisala je kako su imali predivan razgovor. Dirnuta je hrabrošću Ukrajinaca.

 

 

 

21:55 NATO je u četvrtak osudio planove za održavanje referenduma u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom, nazivajući ih "prevarom" koju savez neće priznati.

"Najoštrije osuđujemo plan održavanja takozvanih 'referenduma' o pridruživanju Ruskoj Federaciji u ukrajinskim regijama koje djelomično kontrolira ruska vojska", priopćili su iz Sjevernoatlanstkog saveza.

21:50 U prva 24 sata otkako je Rusija naredila djelomičnu mobilizaciju, prijavilo se 10.000 rezervista, javljaju ruske novinske agencije.

RIA objavila je da su svi dobrovoljci koji nisu čekali pozive i stigli u vojne urede.

Vladimir Putin najavio je da će 300.000 rezervista biti poslano u Ukrajinu kako bi poduprli tamošnji sukob.

20:50 Svjetski čelnici u Ujedinjenim narodima u četvrtak su pozvali Moskvu na odgovornost zbog kršenja ljudskih prava u Ukrajini, dok je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov branio ruske postupke i Ukrajinu optužio da je odgovorna za zločine. Više pročitajte >>OVDJE

19:50 Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky rekao je kako Češka neće izdavati humanitarne vize Rusima koji bježe od mobilizacije i režima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Shvaćam da Rusi bježe od Putinovih očajničkih poteza. Međutim, oni koji bježe jer ne žele ispuniti obaveze koje im je nametnula njihova država ne ispunjavaju kriterije za dobivanje humanitarne vize u Češkoj", rekao je. 

18:16 Glavni stožer ukrajinskih obrambenih snaga objavio je dnevni izvještaj aktivnosti za četvrtak, 22. rujna.

Ukrajinske oružane snage odbile su ruske napade u blizini Kupjanska, grada u pokrajini Harkiv, te u blizini gradova Zajceve i Novomihajlovka, koji se nalaze u Donjecku.

Rusi su tijekom dana izvršili četiri raketna i 17 zračnih napada na civilnu i vojnu infrastrukturu, uključujući više od 24 napada koristeći višestruke raketne sustave MLRS.

Ukrajinski borbeni zrakoplovi su tijekom dana izvršili deset napada i uspješno su uništili dvije ruske bespilotne letjelice.

17:12 Otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio uvođenje djelomične mobilizacije, rusko stanovništvo počelo je masovno napuštati domovinu - što je prouzročilo kaos na granicama.

Više o tome pročitajte >>OVDJE.

16:35 90 posto zgrada u Izjumu, gradu koji je mjesecima bio pod ruskom kontrolom, i koji je poprište jedne od najvećih masovnih grobnica pronađenih dosad, je u potpunosti uništeno. Ured gradonačenika nazvao je situaciju "skoro pa apokaliptičnom".

"Privatan sektor građevina, visine do jednog kata, je u malo boljem stanju, ali potrebno je uložiti puno više truda kako bismo bolje procijenili situaciju", rekao je zamjenik gradonačelnika Vladimira Matsokina.

12:52 Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je u četvrtak da se bilo koje oružje iz moskovskog arsenala, uključivo strateško nuklearno oružje, može koristiti za obranu regija pripojenih Rusiji.

Referendumi četiriju separatističkih ukrajinskih regija o pridruživanju Rusiji održat će se i "tu uzmaka nema", rekao je Medvedev, koji je danas zamjenik predsjednika Ruskog vijeća sigurnosti.

"Donbas i drugi teritoriji bit će prihvaćeni u Rusiji", rekao je.

Zaštita svih teritorija znatno će se pojačati ruskim oružanim snagama, poručio je.

"Rusija je objavila da se za takvu zaštitu može koristiti ne samo svojim kapacitetima mobilizacije već i ruskog oružja, a što uključuje strateško nuklearno oružje", rekao je.

Očekuje se da će na referendumima od petka u regijama Doneck, Luhansk, Herson, Zaporižja te dijelu pokrajine Mikolajiv velikom većinom biti izglasano priključenje tih oblasti Rusiji.

Službeni Kijev i njegovi zapadni saveznici rekli su da su ti referendumi "sramota".

Budu li i službeno prihvaćena u Rusku Federaciju, okupirana područja u kojima je ukrajinska ofenziva posljednjih tjedana ostvarila pobjede, trebali bi prema moskovskoj nuklearnoj doktrini biti pod zaštitom ruskog nuklearnog oružja.

Moskva ne kontrolira cjelokupan teritorij četiriju regija koje želi pripojiti jer ruska vojska drži oko 60 posto Donecka i 66 posto Zaporižje.

11:33 Bivši poslovni direktor JAT-a Velibor Vukašinović za N1 Srbija rekao je da bi avioni iz Moskve za Beograd vjerojatno bili puni i kad bi karta stajala 3000 eura. N1 piše da se prva slobodna mjesta u avionima Air Srbije iz Moskve mogu naći tek krajem rujna. Vukašinović ističe da je intenzitet letenja prema Moskvi i iz Moskve velik te da slobodnih mjesta u avionima nema.

11:27 Promet na rusko-finskoj granici tijekom noći je pojačan, objavila je finska granična služba, dodajući da je sve pod kontrolom.

"Finska pažljivo motri situaciju nakon što je Putin u Rusiji uveo djelomičnu mobilizaciju", izjavio je Antti Kaikkone, finski ministar obrane, prenosi Reuters.

"Broj se očito povećao", Reutersu je rekao Matti Pitkaniitty, voditelj međunarodnih poslova finske granične službe, dodajući da je situacija pod kontrolom i da su graničari spremni na devet kontrolnih točaka.

11:10 U antiratnim prosvjedima diljem zemlje policija je jučer uhitila više od 1300 ljudi. Marija Kunjecova, glasnogovornica nezavisne promatračke skupine OVD-info, za CNN je javila da su u najmanje četiri policijske stanice u Moskvi neki od uhićenih prosvjednika regrutirani izravno u vojsku. 

Jednom od privedenih prijetili su kaznenim progonom jer je odbio mobilizaciju.

10:28 Obavještajne službe pažljivo promatraju svaku aktivnost koja bi se mogla protumačiti kao planiranje nuklearnog napada. Koji znakovi bi mogli odati Putina, čitajte OVDJE.

 

8:54 Grad Mikolajiv bio je izložen ''masovnoj raketnoj vatri'' tijekom noći, kazao je Vitalij Kim, guverner tog grada koji se nalazi sjeverozapadno od Hersona, u južnoj Ukrajini.

Rekao je da je malo nakon ponoći Mikolajiv bio "izložen masivnoj raketnoj vatri, uglavnom od strane protuzračnih raketnih sustava S-300".

Kim je dodao da su "višekatne zgrade oštećene, prozori razbijeni, plinovodi, vodovodne cijevi, dvorišta kina i kazališta te upravne zgrade". Požar je izbio u skladištu kao rezultat raketne paljbe, rekao je. Čini se da nije bilo žrtava.

7:45 Ministri vanjskih poslova zemalja skupine G7 potvrdili su na sastanku u New Yorku svoju suradnju u pružanju potpore Ukrajini, rekao je japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi.

Kao dio dodatnih sankcija protiv Moskve, Japan planira zabraniti izvoz proizvoda povezanih s kemijskim oružjem u Rusiju te proširiti popis organizacija povezanih s ruskom vojskom kojima je izvoz zabranjen, rekao je Hayashi.

Također je rekao da su članice G7 (SAD, Njemačka, Japan, Velika Britanija, Francuska, Kanada i Italija) ponovno potvrdile važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu.

7:30 Ministri vanjskih poslova Europske unije (EU) složili su se oko pooštravanja sankcija Rusiji i povećanja isporuke oružja Kijevu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju stotina tisuća Rusa za rat u Ukrajini.

Priprema se osmi paket sankcija, koje bi bile usmjerene na ''relevantnije sektore ruskog gospodarstva i nastavile ciljati na ljude odgovorne za agresorski rat u Ukrajini", rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell.

Ministri EU-a održat će sljedeći službeni sastanak sredinom listopada, kada se očekuje da će biti formaliziran paket sankcija. Ministri su se također složili povećati isporuku oružja Ukrajini, no Borrell je odbio dati dodatne pojedinosti o vrsti sankcija ili vojnoj potpori.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Rusiji IZ MINUTE U MINUTU Kaos u Rusiji: U nizu gradova uhićeno više od tisuću prosvjednika na skupovima protiv mobilizacije

7:15 Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je na Harvardu da u transatlantskoj zajednici svi ozbiljno shvaćaju izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina, nakon što je proglasio djelomičnu mobilizaciju i zaprijetio "svim raspoloživim sredstvima" ako Rusija bude ugrožena, što je protumačeno kao prijetnja nuklearnim oružjem.

"Mislim da je ključno zadržati jedinstvo i čvrst odgovor. To je ono što je najbitnije. Ukrajina se brani i ima pravo ponovno vratiti pod ustavnopravnu kontrolu svoje teritorije", poručio je Plenković.

Pročitajte i ovo Rusi u Beogradu TEŠKI DANI Zabrinuti i prestrašeni Rusi sletjeli u Beograd: "Molim vas, zaustavite Putina. On je opasni ubojica"

Prosvjedi u Rusiji - 1 Volodimir Zelenski (Foto: SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

7:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski videovezom se obratio Općoj skupštini UN-a zatraživši sankcije Rusiji, ograničavanje cijene ruskih energenata, kao i osnivanje posebnog suda za zločine počinjene u agresiji na njegovu zemlju.

Istaknuo je potrebu blokiranja trgovinskih odnosa s Rusijom i izolaciju agresora te pozvao na oduzimanje prava glasa Rusije u međunarodnim organizacijama, kao i njezina prava veta u Vijeću sigurnosti UN-a. 

"Ukrajina zahtijeva kaznu za ubojstva tisuća ljudi, mučenja i poniženja svojih stanovnika, kao i za katastrofalne turbulencije koje je Rusija izazvala ratom", rekao je ukrajinski predsjednik dodavši da govori u ime države koja je prisiljena na samoobranu te je poručio da Ukrajina nije izazvala rat i da će Rusija biti prisiljena završiti rat koji je započela.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Rusiji NEREDI U RUSKIM GRADOVIMA UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Pogledajte kako se ruska policija obračunava s prosvjednicima

6:45 Rat u Ukrajini dominirao je u govorima u UN-u, na skupštini koje se održava gotovo sedam mjeseci od početka ruske agresije na Ukrajinu, što je najveći vojni sukob u Europi od Drugog svjetskog rata. Za to vrijeme Rusijom se šire prosvjedi, tisuće su uhićene

6:30 Desetorica stranih ratnih zarobljenika, među kojima je i Vjekoslav Prebeg, oslobođena su u sklopu razmjene zatvorenika između Rusije i Ukrajine saudijskim posredništvom, objavila je saudijska novinska agencija SPA.

Radilo se o osobnom posredništvu, tvrdi agencija, saudijskog prestolonasljednika Muhameda bin Salmana. Saudijske vlasti već su preuzele desetoricu stranih zarobljenika koji su se borili na ukrajinskoj strani i prevezle ih u Saudijsku Arabiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene