Obavijesti Video Pretražite Navigacija
57. DAN RATA

Rusi tvrde da su zauzeli 42 sela u Ukrajini. Čečeni objavili jeziv video i poruku iz Mariupolja, ali bojna Azov poručuje: "Dok smo mi tu, grad se nije predao"

U tijeku je 57. dan ruske invazije nad Ukrajinom. Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je svojoj vojsci da otkaže planove za juriš na čeličanu Azovstal i izvijestio da su Rusi zauzeli Mariupolj.

 

  • Američki predsjednik Joe Biden najavio je u četvrtak novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 800 milijuna dolara i 500 milijuna dolara za rad vlade u Kijevu te pojednostavljenje viznog režima za prihvat ukrajinskih izbjeglica.
  • Rusija zatvara konzulate Latvije, Litve i Estonije.
  • Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla je da Moskva pruža "potrebnu pomoć" britanskim borcima koje su zarobile ruske snage u Ukrajini.
  • Latvijski parlament u četvrtak je jednoglasno prihvatio rezoluciju u kojoj Rusiju optužuje za genocid nad ukrajinskim narodom.
  • Američki Institut za proučavanje ratovanja (ISW) objavio je detaljnu analizu trenutačnog stanja u Ukrajini.
  • Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk uputila je hitan poziv za stvaranje humanitarnog koridora koji bi omogućio evakuaciju civila i ranjenih vojnika iz Azovstala u Mariupolju.

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

23:45 Volodimir Zelenski je rekao da se još uvijek nada miru čak i nakon što je Moskva odbacila predloženo primirje ovog vikenda tijekom razdoblja pravoslavnog Uskrsa.

Rusija je odbila sličan zahtjev ranije ovog tjedna nakon što je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao na primirje do Uskrsne nedjelje kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći i siguran prolaz civilima koji pokušavaju pobjeći iz ratne zone.

"Četverodnevno uskrsno razdoblje trebalo bi biti trenutak za ujedinjenje oko spašavanja života i daljnjeg dijaloga za okončanje patnje u Ukrajini", rekao je.

Zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u Dmitrij Poljanski rekao je da zahtjev "nije iskren" i da će ukrajinskim borcima dati više vremena da se naoružaju.

23:32 Na put u Ukrajinu Hrvatski Caritas poslao je svoj 10. i 11. tegljač humanitarne pomoći namijenjene ljudima koji u Ukrajini trpe posljedice okrutnog i razornog rata, a vrijednost tih dviju pošiljaka od šezdesetak paleta robe je više od 370.000 kuna.

Kako je priopćio u četvrtak navečer, u proteklih 6-7 tjedana Hrvatski je Caritas razvio plodnu suradnju s ukrajinskim Caritasom Spes, čiji Caritas Transkapathia u Mukačevu, gradiću na jugozapadu Ukrajine, požrtvovno i uspješno prosljeđuje primljenu pomoć u brojne gradove i mjesta diljem Ukrajine.

22:38 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u četvrtak da Ukrajini treba 7 milijardi američkih dolara na mjesec kako bi nadoknadila gospodarske gubitke zbog rata.

Zelenskij je u virtualnom obraćanju forumu Svjetske banke rekao da globalna zajednica mora odmah isključiti Rusiju iz međunarodnih financijskih institucija i pozvao sve zemlje da odmah prekinu odnose s Moskvom.

Rekao je da je ruska blokada luka na Crnom moru blokirala ukrajinski izvoz, ugrozivši svjetsku prehrambenu sigurnost.

Predsjednik Svjetske banke David Malpass rekao je da šteta na ukrajinskim zgradama i infrastrukturi iznosi do sada gotovo 60 milijardi američkih dolara, a u to nisu uključene gospodarske štete od rata.

22:22 Ruske snage zauzele su u četvrtak desetke sela u regiji Donjecka, rekla je pomoćnica šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, prenosi Reuters.

"Danas su 42 sela dodana popisu okupiranih. To se dogodilo danas, ali moglo bi se dogoditi da će ih naše snage ponovno osvojiti sutra", rekla je Olena Simonenko gledateljima na ukrajinskoj TV.

22:07 Dva ruska oligarha pronađena su mrtva zajedno sa svojim ženama i djecom u razmaku od jednog dana. Vladislav Avajev, bivši potpredsjednik Gazprombanke, pronađen je mrtav u svom stanu u Moskvi. Dan kasnije pronađeno je tijelo bivšeg potpredsjednika i glavnog računovođe Novateka, velike plinske tvrtke s bliskim vezama s Gazprombankom. Više o tome čitajte OVDJE

21:44 Sukob Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića privukao je pozornost i ukrajinskih medija. Više o tome OVDJE

Pročitajte i ovo Zoran Milanović "čast mi je da me bojkotiraju" Milanović udario po Plenkoviću, citirao i Balaševića: "Pa gdje si, prijatelju? Uživaj u nimfama, Apolone"

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković nove trzavice VIDEO Plenković o Milanoviću: "Je li on ruski agent? Uvjereni smo da ima ozbiljnih problema zbog kojih mu je potrebna stručna pomoć"

21:24 Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je na Telegramu video vojnika ispred zapaljene zgrade i poručio da je Mariupolj konačno pao, te da se cijeli teritorij "čisti od ukrajinskih nacista".

S druge strane Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika bojne Azov koja brani Mariupolj, rekao je iz čeličane Azovstal da su "opkoljeni", ali se "nastavljaju braniti".

"Mi smo u Mariupolju... tako da, dok smo mi ovdje, Mariupolj još nitko nije predao", rekao je Palamar za The Washington Post, ali je dodao da su na izmaku snaga i da ih treba evakuirati.

21:09 Lokalne vlasti regije Donjeck objavile su kako je u četvrtak evakuirano 79 stanovnika Mariupolja unatoč nedostatku humanitarnih koridora. U gradu je još 120.000 civila, kazao je ranije predsjednik Zelenski.

"Ovo je prvi put od blokade Mariupolja da smo uspjeli organizirano evakuirati stanovnike", kazao je Pavlo Kriljenko, vojni administrator regije Donjeck, prenosi CNN.

20:50 Nakon svojevrsnog pada grada Mariupolja, vojni analitičar Ivica Mandić komentirao je za Dnevnik Nove TV moguće scenarije u idućim fazama rata u Ukrajini. Više o tome čitajte OVDJE

20:43 Situacija u čeličani Azovstal u Mariupolju "blizu je katastrofe", rekao je za CNN čelnik tvrtke Metinvest Holding koja je vlasnik čeličane.

"Kada je počeo rat imali smo dosta dobre zalihe hrane i vode u skloništima i objektima u tvornici tako da su civili neko vrijeme mogli to koristiti i u osnovi preživjeli od toga. Nažalost, sve stvari su ponestale, posebno hrana i svakodnevne potrepštine", rekao je izvršni direktor Jurij Riženkov.

Riženkov je rekao da je izvorno bilo zaliha dovoljno za dva do tri tjedna, ali blokada traje već osam tjedana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KAOS RATA U paklu Azovstala bore se i četvorica Hrvata: "Bojim se scenarija Ovčare"

"Za zaposlenike čeličane Azovstal uspostavljena je telefonska linija, a do sada ih je bilo 4500 u kontaktu. Što je s oko 6000 drugih tek se treba utvrditi. Nadam se da su još živi, ​​da su dobro, da će izaći i da ćemo im moći pružiti svu potrebnu pomoć", rekao je i dodao da tvornica neće raditi pod ruskom okupacijom.

20:30 Tri autobusa puna izbjeglica iz Mariupolja stigla su u Zaporižje.

20:21 Društvenim mrežama šire se satelitske fotografije masovnih grobnica u blizini opkoljenog Mariupolja.

 

 

20:09 Britanski arhitekt Norman Foster, poznat po obnovi njemačkog Reihstaga i po Milenijskom mostu u Londonu, ponudio je pomoć u obnovi Harkiva koji je dijelom uništen u ruskoj invaziji.

Zaklada 86-godišnjeg arhitekta objavila je da je Foster u ponedjeljak putem video-konferencije razgovarao s Igorom Terehovom, gradonačelnikom tog drugog najvećeg ukrajinskog grada koji se nalazi na istoku zemlje.

Foster mu je iznio plan za obnovu grada, poznatog po arhitekturi u secesijskom stilu, a u kojem je četvrtina zgrada uništena.

Grad je bio poprište borbi na početku ruske ofenzive, ali je ostao pod ukrajinskom kontrolom.

Foster je istaknuo da želi "okupiti najbolje stručnjake i najbolje talente na svijetu kad je riječ o planiranju, arhitekturi, dizajnu i građevinarstvu" kako bi "odmah" počeli raditi na "renesansi Harkiva".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna suglasni oko rata Plenković s bugarskom ministricom o Ukrajini: "Ključno je spriječiti prelijevanje krize s teritorija Ukrajine na područje zapadnog Balkana"

Rekao je da bi se u prvoj fazi izradio plan "grada budućnosti" koji bi "kombinirao najvrednije i najcjenjenije nasljeđe njegove prošlosti s najpoželjnijim i ekološkim infrastrukturama i zgradama".

Gradonačelnik mu je odgovorio da je vidio njegov rad i da bi rado vidio taj novi napredni stil u svojem gradu.

"Volio bih da imamo središte grada koje bi postalo jedno od znamenitosti Europe", rekao je.

Po njegovim riječima, u gradu je uništeno oko 25 posto zgrada i trebaju mu nove bolnice, škole i jaslice kao i uredi za tehnološki sektor u usponu.

19:25 Najmanje sedmero ljudi poginulo je u četvrtak u velikom požaru u institutu za vojna istraživanja u Tveru, 160 kilometara od Moskve, objavila je spasilačka služba, a prenijele ruske novinske agencije. Više o tome čitajte OVDJE

 

 

18:04 Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je upitno kontrolira li Putin opkoljeni Mariupolj, nakon što je Rusija ranije danas proglasila grad "oslobođenim" nakon gotovo dva mjeseca opsade, unatoč tome što su stotine branitelja i dalje unutar goleme čeličane.

"Još nema dokaza da je Mariupolj potpuno pao", kazao je Biden i pozvao Putina da dopusti humanitarnu pomoć kako bi oni koji su zarobljeni unutar čeličane Azovstal mogli izaći.

"To bi učinio svaki čelnik države u takvoj situaciji", dodao je Biden, prenosi BBC.

Biden je u četvrtak najavio i novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 800 milijuna dolara i 500 milijuna dolara za rad vlade u Kijevu te pojedostavljenje viznog režima za prihvat ukrajinskih izbjeglica.

Novim američkim sankcijama zabranit će se ruskim brodovima uplovljavanje u američke luke, najavio je Biden.

Novi paket vojne pomoći obuhvaća "teško topničko oružje, desetke (topova) Howitzer, 144.000 komada streljiva i bespilotne letjelice", navodi Bijela kuća.

"U kritičnom smo razdoblju kada pripremaju teren za sljedeću fazu rata", istaknuo je Biden govoreći o Rusiji.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici djeluju "što je brže moguće" kako bi nastavili dopremati Ukrajini "oružje koje treba njezinim snagama", istaknuo je američki predsjednik.

Joe Biden je rekao da će od američkog Kongresa zatražiti dodatna financijska sredstva kako bi mogao i dalje pružati vojnu pomoć Ukrajini.

SAD usto kani izdvojiti još 500 milijuna dolara kako bi podupro rad ukrajinske vlade.

Što se tiče gospodarskih sankcija, svim brodovima povezanim s Rusijom bit će zabranjeno uplovljavanje u američke luke, rekao je Biden.

Ako Kongres odobri ovaj paket pomoći, to će značiti da je SAD osigurao gotovo 3,4 milijarde dolara pomoći Ukrajini od početka ruskog napada 24. veljače.

Bidenova administracija je najavila i novi program pod nazivom "Ujedinjeni za Ukrajinu" koji će pojednostaviti proces za prihvat ukrajinskih izbjeglica u SAD-u.

Ukrajinski predsjednik Zelenski zahvalio je Bidenu na Twitteru.

 

17:58 Njemačka vlada, kritizirana zbog oklijevanja da isporuči Ukrajini teško naoružanje, priprema plan koji će omogućiti Ukrajini da se opskrbi takvi oružjem iz istočne Europe, uključivo tenkovima iz Slovenije, rekli su izvori za novinsku agenciju dpa.

Plan je odgovor na kritike upućene njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, uključujući vodstvo u Kijev, Poljsku i njegove političke kolege, da se suzdržava pomoći Ukrajini snažnijim oružjem.

Premda Berlin sada šalje velike količine oružja i streljiva izravno Ukrajincima, tek treba odobriti isporuku tenkova ili ratnih zrakoplova iz Njemačke.

Novi plan za slanje oružja Kijevu uključuje Sloveniju, partnera u NATO-u, rekli su izvori.

Slovenija će poslati velik broj svojih tenkova T-72 Ukrajini, a Njemačka će Sloveniji zauzvrat dati tenkove Marder i tenkove Fox koji imaju kotače.

U Sloveniji za sada nema službenih komentara o ovim navodima.

Više o tome čitajte OVDJE

14:45 Ukrajinski parlament produžio je izvanredno stanje u državi za još 30 dana. Tijekom tog razdoblja na snazi je "vojni zakon".

Ovaj zakon na snazi je od početka invazije 24. veljače i vrijedi za cijelu Ukrajinu, piše CNN.

17:42 Premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković u četvrtak su primili bugarsku ministricu vanjskih poslova Teodoru Genčovsku. Više o tome čitajte OVDJE

16:45 Ukrajina je na Twitteru objavila najnovije informacije o broju gubitaka koje je Rusija pretrpjela od početka rata. Od početka invazije ubijena je 21.000 ruskih vojnika, tvrde.

 

16:30 Danska će izdvojiti još 90 milijuna eura vojne pomoći Ukrajini, a Španjolska 200 tona vojnog materijala, rekli su u četvrtak premijeri dviju zemalja koji su posjetili Ukrajinu, prenose agencije.

Mette Frederiksen je tijekom posjeta Kijevu rekla da će Danska Ukrajini dati još oružja u vrijednosti 90 milijuna eura, čime će se ukupna vojna pomoć skandinavske države povećati na 146 milijuna eura.

Frederiksen je u četvrtak obišla Borodjanku, predgrađe ukrajinske prijestolnice, zajedno sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom, prenosi Reuters.

16:20 Volodimir Zelenski govorio je danas popodne, nakon što je Rusija objavila da je zauzela Mariupolj, izuzev kompleksa čeličane Azovstal koju su ruske snage opkolile.

Zelenskij je rekao da je 120.000 civila blokirano u Mariupolju i da ne mogu napustiti grad.

Rekao je da je "Ukrajina ponudila sve opcije Rusiji kako bi se osigurao siguran prolazak vojnika i civila dalje od Mariupolja", no da još uvijek čeka odgovor Rusije, prenosi Reuters.

16:15 Najmanje 200 civila čeka na evakuaciju u četvrtak iz Mariupolja no do podneva autobusi još nisu stigli, a u opkoljenom gradu još je 100.000 ljudi, rekao je gradonačelnik Bojčenko, prenosi BBC.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova poziva na hitnu uspostavu humanitarnog koridora iz Azovstalja.

15:45 Kremlj je u četvrtak priopćio da Moskva i dalje čeka odgovor Ukrajine na posljednji ruski pisani prijedlog na mirovnim pregovorima između dvije strane te pita zašto je predsjedniku Volodimiru Zelenskom taj pisani dokument nepoznat.

Zelenski je, naime, u srijedu rekao da niti je vidio niti čuo o prijedlogu koji mu je, kako to tvrdi Kremlj, poslan.

"Ponavljam još jednom, kao što sam jučer rekao, naša zadnja verzija je predana protivničkoj strani, ukrajinskom pregovaračkom izaslanstvu", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je potvrdio da je Kremlj svjestan izjave Zelenskog "te se postavlja pitanje zašto nitko predsjednika Zelenskog ne obavještava o našoj verziji teksta".

Izjave dviju strana odražavaju udaljenost njihovih stajališta i lošu međusobnu komunikaciju.

Posljednji direktni pregovori održani su 29. ožujka.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 12. travnja rekao da su pregovori u slijepoj ulici, a glavni ukrajinski pregovarač smatra da je teško predvidjeti kada bi se mogli nastaviti, posebice u svijetlu opsade Mariupolja.

Moskva traži da Kijev prizna gubitak Krima i Donbasa, no Ukrajina tvrdi da nema kompromisa kada su u pitanju njezina suverenost i teritorijalni integritet.

15:10 Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk izjavila je u četvrtak da se dogodila još jedna razmjena zarobljenika između Ukrajine i Rusije.

"Danas se vraćamo kući 19 ljudi, uključujući 10 vojnika i devet civila", rekla je. "Ovaj put među oslobođenima ima ranjenika, a to je vrlo važno. Nakon toga će moći dobiti potpunu terapiju i rehabilitaciju."

15:08 Ruski oligarh Vagit Alekperov podnio je ostavku s mjesta predsjednika tvrtke Lukoi nakon što su mu Velika Britanija i EU uveli sankcije.

Masovne grobnice

14:52 Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko potvrdio je danas izvješća da su pronađene masovne grobnice u gradu Manguš govoreći o posljednjoj situaciji u Ukrajini, piše Sky News.

Govoreći putem videoveze s neotkrivene lokacije, rekao je kako ruske snage "čiste svoje zločine" u opkoljenom gradu Mariupolju i skrivaju mrtva tijela u masovnim grobnicama u gradu Manguš, u regiji Donjeck.

"Ovo je drugi tjedan zaredom da je potpuno zatvoreno. Nitko ne smije ući. Čiste mjesto. Skrivaju zločine koje je počinila Ruska Federacija u Mariupolju. Prema našim procjenama, više od 20.000 civila ubijeno je od neprijateljskih topničkih i raketnih udara na ulicama našeg grada. Imamo dokaze i od komunalnih službi u gradu, oni su osobno vidjeli ta tijela i sada vidimo kako ta tijela nestaju", rekao je.

Bojčenko je rekao da ruske snage prave rovove u istočnom gradu i dovoze tijela kamionima prije nego što ih istovare.

"Ovo su ratni zločini i oni kriju te ratne zločine", dodao je.

Gospodin Bojčenko je također rekao da je ono što se događa u Mariupolju "gnusni genocid" i da je bilo mnogo incidenata u kojima su stanovnici bili "mučeni i maltretirani".

14:43 Rusija zatvara konzulate triju bivših sovjetskih baltičkih zemalja, Latvije, Litve i Estonije, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

14:40 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da Moskva pruža "potrebnu pomoć" britanskim borcima koje su zarobile ruske snage u Ukrajini.

"Ne brinite, ruska strana brine o njima. Nahranjeni su, napojeni i pružena im je potrebna pomoć. Baš kao i ostali stranci koji su se predali ili zatočeni", navela je.

Što se događalo ranije tijekom dana pogledajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene