Obavijesti Video Pretražite Navigacija
118. dan rata

Plenković razgovarao sa Zelenskim: "Nastavljamo pomagati Ukrajini..." Rusija raketirala zračnu luku kod Odese

Rat u Ukrajini traje 118. dan. Putin je najavio da će u borbenu službu do kraja godine staviti interkontinentalne balističke rakete Sarmat. Dvojica zarobljenih američkih vojnika su u Donjecku. Kremlj navodi da se radi o plaćenicima na koje se ne odnose Ženevske konvencije. Krim je pokrenuo projekte intergracije s okupiranim područjima Hersona i Zaporižja.

 

  • Putin objavio zloslutni plan - do kraja godine u borbenoj službi bit će i interkontinentalne balističke rakete Sarmat koje mogu nositi nuklearne bojeve glave
  • Dvojica Amerikanaca u Donjecku čekaju suđenje, tamošnji sud dozvoljava smrtnu presudu
  • Njemačka nastavlja s opskrbom Ukrajine oružjem
  • Nizozemska i Danska krenule su u snadbijevanje energentima alternativnim opcijama
  • Europa izdvaja dodatna sredstva kako bi spriječila nestašicu hrane
  • Baltičke zemlje zatražile su veću financijsku potporu od EU-a za rješavanje problema ukrajinskih izbjeglica
Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Estonski ministar vanjskih poslova "Uskoro ćemo vidjeti punu mobilizaciju u Rusiji! Putin će dići 400.000 ljudi i neće sve poslati samo u Ukrajinu" Avdijivka Novi gubici Ukrajina ostala bez dijela teritorija: Obećana pomoć Zapada nije stigla

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:33 Uoči sastanka Europskog vijeća premijer Andrej Plenković razgovarao je sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Izrazio sam našu podršku Ukrajini u stjecanju statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Žalimo zbog brojnih nevinih žrtava rata te nastavljamo pomagati Ukrajini, koja danas brani svoju slobodu i vrijednosti cijele Europe", napisao je Plenković na Twitteru.

 

 

21:34 Više ministara europskih poslova u utorak je reklo kako smatraju da je moguć dogovor o tome da se zajamči kandidatski status Ukrajini i Moldaviji.

Unutar Europske unije "nema nijedne države koja ima problem" s tim potezom, rekao je luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn uoči sastanka sa svojim kolegama iz EU-a.

"Vjerujem da dolazi do konsenzusa", rekao je Clement Beaune, francuski ministar europskih poslova, no ipak je pozvao na oprez jer je među 27 zemalja članica EU-a potrebna jednoglasnost da bi neka nova članica dobila kandidatski status.

21:10 Predstavnik Ukrajine u UN-u održao je snažan govor pred Vijećem sigurnosti, rekavši da se Rusija "neće zaustaviti ni pred čim" u svojoj invaziji.

"Dok Ukrajina krvari boreći se za svoje pravo na postojanje, nema mjesta dilemi pomirenja nasuprot odgovornosti", rekao je diplomat Sergij Kislitsja.

20:31 Ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov rekao je da su njemačke samohodne haubice "konačno" stigle u Ukrajinu u prvoj isporuci teškog naoružanja koju je obećao Berlin.

20:20 Američki glavni državni odvjetnik Merrick Garland potvrdio je tijekom posjeta Ukrajini predanost Sjedinjenih Američkih Država identificiranju, uhićenju i procesuiranju onih koji su umiješani u ratne zločine počinjene tijekom ruske invazije na Ukrajinu.

19:45 Rusko ministarstvo obrane razgovarat će se Turskom o uspostavi crnomorskog koridora za izvoz ukrajinskih žitarica, javlja novinska agencija TASS citirajući glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova.

19:10 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njihove rakete pogodile zračnu luku u blizini ukrajinskog lučkog grada Odese, izvijestile su ruske novinske agencije.

Udari su izvedeni kao odgovor na navodni ukrajinski napad na platforme za proizvodnju plina u Crnom moru, navodi se.

18:30 Prema navodima zapadnih dužnosnika, u Rusiji će uskoro krenuti masovna mobilizacija, a Kremlj bi prema njihovim informacijama trebao regrutirati ljude iz siromašnijih ruskih regija, prenosi CNN.

17:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskj rekao je kako se ukrajinske snage suočavaju s borbom na fronti dugoj više od 2500 kilometara. 

16:43 Iako Rusija trenutno prolazi kroz nova iskušenja i nevolje, prevladat ćemo to, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin. Putin je dodao kako će njihove oružane snage biti sve jače i jače.

16:39 Američki State Department potvrdio je smrt američkog državljanina Stephena Zabielskog, drugog poznatog Amerikanca koji je ubijen u borbama u Ukrajini.

"Bili smo u kontaktu s obitelji i pružili svu moguću konzularnu pomoć. Iz poštovanja prema obitelji u ovo teško vrijeme, nemamo više informacija", rekao je glasnogovornik američke Vlade.

16:25 Kopneni tranzit između Kalinjingrada i drugih dijelova Rusije nije zabranjen, izjavio je visoki predstavnik Europske komisije Josep Borrell.

“Kopneni tranzit između Kalinjingrada i drugih dijelova Rusije nije zaustavljen niti zabranjen. Nema blokade”, rekao je Borrell. "Tranzit putnika i robe koji nisu sankcionirani se nastavlja."

16:20 Ruske trupe zauzele su selo Toškivka u blizini gradova Sjeverodonecka i Lisičanska u regiji Donbas. Načelnik vojne uprave okruga Sjeverodoneck Roman Vlasenko tu je informaciju potvrdio.

16:13 Kremlj se još jednom oglasio o glasinama o navodnoj teškoj bolesti ruskog predsjednika Vladimira Putina. Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov te je glasine odbacio tako što je rekao da je Putin tijekom vikenda igrao hokej.

"Mogu vam reći jednu stvar - da je jučer poslijepodne, to znam, zapravo igrao hokej. Dakle, jučer je igrao hokej, a onda sami razmislite o njegovom zdravlju.

16:10 Visoki dužnosnik ukrajinske vlade i poslovni čelnik privedeni su pod sumnjom da su dio navodne ruske špijunske mreže, priopćila je ukrajinska sigurnosna služba.

Nije imenovao dvojicu osumnjičenih, ali ih je identificirao kao visokog dužnosnika u Tajništvu Kabineta ministara i šefa odjela u Gospodarskoj i industrijskoj komori, prenosi Reuters.

Osumnjičeni su privedeni u sklopu "specijalne operacije u više faza" kako bi se neutralizirao navodni špijunski lanac, navodi SBU u priopćenju.

16:00 Ruskim raketama je preko noći uništena škola u gradu Avdiivka u Donjecku, objavila je Emine Dzheppar, prva zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova.

Što se događalo ranije tijekom dana možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene