Obavijesti Video Pretražite Navigacija
86. dan rata

Ukrajina pozvala Azov da prestane braniti Mariupolj: "Spašavajte vlastite živote". Britanci objavili novu ratnu kartu

Rat u Ukrajini traje već 86. dan. Rusi traže ukidanje sankcija kako bi dozvolili promet ukrajinskim lukama. Na oslobođenim područjima Ukrajinci prijavljuju brojna seksualna zlostavljana, žrtve su i mala djeca. Američki Kongres odobrio je novih 40 milijardi dolara pomoći, između ostalog, i u oružju za Ukrajinu.

 

  • Suđenje za ratni zločin 21-godišnjem ruskom vojniku nastavlja se u petak u 11 sati po lokalnom vremenu na sudu u Kijevu.
  • Žito propada u ukrajinskim lukama, Rusija traži ukidanje sankcija da bi otvorila promet.
  • Šef ukrajinske vojske Valerij Zalužni kazao je kolegama u NATO-u da su Ukrajinci izveli niz uspješnih protunapada.
  • SAD šalje Ukrajini pomoć od 40 milijardi dolara. Dio se odnosi na topničko oružje, helikoptere i dronove.
  • Čelnici skupine G-7 stali su uz Kijev s pomoći od 18,4 milijarde eura.
  • Prvi put od početka rata, u četvrtak su razgovarali čelnici američke i ruske vojske.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

14:44 Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je kako će se i dalje protiviti ulasku Švedske i Finske u NATO tijekom sutrašnjeg razgovora sa tim zemljama.

14:30 EU je isplatio 600 milijuna eura Ukrajini u sklopu programa financijske pomoći, rekao je ukrajinski premijer Denys Shmyhal.

13:57 Rusija je obavijestila Finsku da će od subote ujutro zaustaviti dotok prirodnog plina u tu zemlju, objavio je finski veletrgovac plinom Gasum u državnom vlasništvu.

Tvrtka je odbila platiti ruski Gazprom Export u rubljama kao što je Moskva zatražila od europskih zemalja, piše Sky News.

13:47 Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da je finsko i švedsko pridruživanje NATO-u dovelo do povećanih vojnih prijetnji blizu granice i da Moskva poduzima "adekvatne protumjere".

13:19 Britansko Ministarstvo obrane objavilo je na svom Twitter profilu novu ratnu kartu.

 

 

13:08 Zapovjednik ukrajinske pukovnije Azov Denis Prokopenko obratio se javnosti i rekao da su u Azovu dobili naredbu da prestanu braniti Mariupolj i spašavaju živote boraca.

"Heroji Azovstala imali su tri dužnosti: spasiti civile, spasiti ranjene i odati počast mrtvima. Sada im je vojno zapovjedništvo naredilo da prekinu obranu i spase živote vojnika", stoji u objavi.

 

13:00 Pripadnik bojne Azov koji se još uvijek nalazi u čeličani Azovstal objavio je na svom Twitter profilu fotografiju uz poruku:

"To je to. Hvala ti na skloništu, Azovstal. Mjesto moje smrti i mog života". stoji uz objavu.

 

 

12:46 21-godišnji ruski vojnik, optužen za počinjenje ratnih zločina u Ukrajini, rekao je na sudu da "nije želio ubiti" nenaoružanog civila, piše Sky News.

Vadim Šišimarin priznao je krivnju za ubojstvo Oleksandra Shelipova, 62-godišnjeg civila, u sjeveroistočnom ukrajinskom selu Chupakhivka 28. veljače.

"Iskreno se kajem. Bio sam tada nervozan, nisam htio ubiti... tako se dogodilo", rekao je Shishimarin. Vojnik je optužen da je nakon naredbe iz automobila ispalio nekoliko hitaca iz jurišne puške u glavu civila

Odvjetnik obrane Viktor Ovsiannikov rekao je na sudu da je Šišimarin samo ispalio metke nakon što je dva puta odbio izvršiti naredbu za pucanje i da je samo jedan od tri do četiri metka pogodio metu.

Državni tužitelj Andrij Sinjuk rekao je da argumenti nisu promijenili bit slučaja. Presudu bi sudac mogao izreći u ponedjeljak na sljedećem sastanku suda, a državni odvjetnik će zatražiti od suda da Šišimarina osudi na doživotnu kaznu zatvora.

Ukrajina je optužila Rusiju za zvjerstva i brutalnost nad civilima tijekom invazije i rekla da je identificirala više od 10.000 mogućih ratnih zločina.

Prestanak dotoka plina

12:40 Rusija će u subotu ujutro zaustaviti dotok plina u susjednu Finsku, rekao je u priopćenju finski državni veletrgovac plinom Gasum.

"U petak, 20. svibnja poslijepodne, Gazprom Export je obavijestio Gasum da će isporuka prirodnog plina Finskoj prema Gasumovom ugovoru o opskrbi biti prekinuta u subotu 21. svibnja u 04.00 (GMT)", navodi se.

Tvrtka će nastaviti isporučivati ​​plin kupcima u Finskoj iz drugih izvora kroz plinovod Balticconnector. Izvršni direktor Gasuma, Mika Wiljanen, pokušao je uvjeriti kupce da će plina biti dovoljno u narednim mjesecima:

Pomno smo se pripremali za ovu situaciju i pod uvjetom da ne bude poremećaja u plinoprenosnoj mreži, moći ćemo opskrbljivati ​​plinom sve naše kupce u narednim mjesecima.

12:20 Rusija će stvoriti nove vojne baze na zapadu zemlje kako bi se suprotstavila jačanju NATO-a u blizini svojih granica, kazao je Sergej Šojgu.

12:00 Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da se do sada predalo gotovo 2000 ukrajinskih vojnika koji su bili zabarikadirani u čeličani Azovstal u Mariupolju.

11:35 Proruski hakeri napali su web stranice nekoliko institucija i vladinih ministarstava u Italiji, priopćila je talijanska policija.

Talijanska skupina za kibernetičku sigurnost Yarix u priopćenju je rekla da je napad pokrenula u četvrtak navečer hakerska grupa poznata kao Killnet.

"Besmisleno je nadati se pobjedi"

11:14 Bivši ruski špijun napisao je na Telegramu da Rusija praktički nema nade da će dobiti svoj rat u Ukrajini čak i ako uspije zauzeti cijeli Donbas u nadolazećim tjednima.

Igor Girkin analizirao je Putinove ratne napore, rekavši da ruske jedinice trpe "ogromne gubitke".

Unatoč tome što je Rusija posljednjih dana postupno napredovala na frontu u Girkin je rekao da Ukrajina brzo mobilizira nove trupe, naoružava se koristeći zapadno oružje i kopa nove obrambene položaje koje će biti teško pregaziti .

"Besmisleno je nadati se pobjedi" bez opće mobilizacije ruske vojske što Putin odbija učiniti jer ga njegov uži krug mazi da vjeruje da je pobjeda još uvijek moguća. Sve dok je zaštićen od stvarnosti 'ništa se neće promijeniti, a kad se promijeni... bit će prekasno za bilo što.'
Jednom kada se ruska ofenziva zaustavi, bivši ruski špijun predviđa da bi se moglo dogoditi već sredinom lipnja, Ukrajina će se tada prebaciti na protunapade kao što je to bilo oko Kijeva i Harkiva.

Girkinov izvještaj također se poklapa s onim što su mnogi zapadni analitičari i stručnjaci tjednima govorili - da je Putin izgubio rat u trenutku kada nije uspio zauzeti Kijev i sve što ostaje za odlučiti je koliko je krvi i blaga on spreman potrošiti u nastojanju da spasi obraz.

"Kada ruske trupe oslabljene u teškim borbama i krvavim napadima stignu do granica Donbasa, dočekat će ih svježe i dobro opremljene ukrajinske jedinice na granicama unaprijed pripremljene za obranu. Stoga će biti potrebno pokušati pobijediti neprijatelja u borbama na terenu. I, oprostite, s kim, i čime?! Ako do sada nije provedena ni djelomična mobilizacija?! Na ova pitanja nitko ne daje jasne odgovore. Jednostavno zato što ih nema", napisao je.

Uništili most

11:04 Ukrajinska nacionalna garda objavila je video u kojem se vidi uništavanje mosta koji povezuje Severodonjeck i Rubizhne u regiji Lugansk. Specijalna operacija ukrajinskih snaga sigurnosti ima za cilj usporiti napredovanje ruskih vojnika na tom području.

11:00 Na području Donjecka i Luganska u protekla 24 sata odbijeno je 14 neprijateljskih napada, uništeno je osam tenkova, četrnaest jedinica borbenih oklopnih vozila i šest jedinica neprijateljske tehnike. Jedinice protuzračne obrane oborile su jedan dron Orlan-10, objavio je glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

10:57 Donji dom ruskog parlamenta objavio je na svojoj web stranici prijedlog za izmjenu zakona kako bi se Rusima starijim od 40 godina i strancima starijim od 30 godina omogućilo prijavljivanje u vojsku.

"Za korištenje visokopreciznog oružja, rad s oružjem i vojnom opremom potrebni su visokoprofesionalni stručnjaci. Iskustvo pokazuje da takvi postaju u dobi od 40 do 45 godina", naveli su.

10:45 Trinaestero civila poginulo je u ruskom granatiranju istočne ukrajinske pokrajine Luhansk, rekao je u petak vojni upravitelj pokrajine Serhij Hajdaj, prema Reutersu.

Dvanestero je ubijenih u gradu Sjeverodonjecku, gdje je ruski napad bio neuspješan, rekao je Hajdaj. Sjeverodonjeck je strateški važan za Rusiju jer bi kontrola nad njim omogućila prodor na zapad i povezivanje sa snagama koje napreduju jugoistočno od grada Izjuma.

Ruske snage nastavljaju s ofenzivom od strateški važnih, istočnih gradova Lisičanska i Sjeverodonjecka, poručila je Ukrajina u svom posljednjem vojnom izvještaju. Žestoke borbe navodono se vode diljem šire regije Donbas, a Rusiju se ponovno optužuje da gađa civilnu infrastrukturu, što je prethodno poricala.

Ukrajina tvrdi da je odbila 14 ruskih napada i uništila, pored ostalih vozila, osam tenkova. 

10:32 Na Twitteru je objavljena snimka na kojoj navodno Ukrajinci uništavaju rusko vozilo za pretovar.

Objavljena snimka masakra

10:24 Objavljena je snimka iz Buče na kojoj je prikazana skupina ukrajinskih zarobljenika koju ruske trupe drže na nišanu nekoliko trenutaka prije nego li su pogubljeni.

Videozapise, koje je nabavio i provjerio The New York Times, snimili su 4. ožujka sigurnosna kamera i civil koji je svjedočio stradanju.

Na snimci sigurnosnih kamera prikazana je skupina od devet Ukrajinaca pogrbljenih kako prelaze ulicu u jednom nizu.

Osam svjedoka ispričalo je da su zarobljenici potom odvedeni iza poslovne zgrade, čuli su se pucnjevi, a grupa se više nije pojavila.

9:39 Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnovije ažuriranje obaviještajnih službi o stanju u Ukrajini.

  • Iz čeličane u Azovstalu vjerojatno se predalo čak 1700 ukrajinskih vojnika. U tvornici ostaje nepoznat broj ukrajinskih snaga.
  • Nakon što Rusija osigura Mariupolj, vjerojatno će premjestiti svoje snage na jačanje operacija u Donbasu.
  • Uporni ukrajinski otpor u Mariupolju od početka rata znači da se ruske snage na tom području moraju ponovno opremiti i obnoviti prije nego što se mogu učinkovito prerasporediti. To može biti dugotrajan proces.
  • Ruski zapovjednici su pod pritiskom da postignu operativne ciljeve. To znači da će Rusija vjerojatno brzo preraspodijeliti svoje snage bez adekvatne pripreme, što riskira daljnje iscrpljivanje snaga.

Pročitajte i ovo Suđenje ruskom vojniku - 2 Priznao krivnju Prvo suđenje za ratni zločin u Ukrajini: Ruski vojnik ubio muškarca, a udovici poručio - "Razumijem da mi nećete moći oprostiti, ali..."

Stanje u Azovstalu 

9:30 U čeličani Azovstal još uvijek se ulažu napori da se evakuiraju posljednji ukrajinski branitelji za koje se vjeruje da se nalaze unutra, navodi BBC.

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak naveo je da se vode "vrlo teški i vrlo krhki" razgovori.

9:00 Ured državog odvjetnika u Ukrajini objavio je najnovije podatke o počinjenim ratnim zločinima od početka rata. Navode da je registrirano 12.836 zločina koji uključuju zločine agresije i ratnih zločina. Ubijeno je ukupno 232 djece, a ozlijeđeno njih 427.

8:30 Serhiy Gaidai, ukrajinski guverner Luganska, komentirao je na Telegramu situacija u Severodonjecku.

"Rusi vrlo snažno granatiraju Severodonjeck. Do 15.000 ljudi ostaje u skloništima za bombe. U starim gradskim četvrtima sačuvani su bunari za opskrbu ljudima vodom. Svi mobilni tornjevi su bez napona. 70 posto visokih zgrada je uništeno ili oštećeno, mnoge od njih treba srušiti i izgraditi nove", naveo je.

Pročitajte i ovo New York, Ukrajina stanovnici strepe Ruska vojska granatirala "New York": "Napadi se pojačavaju iz dana u dan"

Novosti iz Hersona

7:11 Guverner okupiranog Hersona u južnoj Ukrajini kojeg je postavila Rusija rekao je da će regija uskoro biti potpuno integrirana u Rusiju.

Volodimir Saldo, kojeg su ruske snage postavile nakon što su preuzele kontrolu nad tim područjem početkom ožujka, napisao je na Telegramu da će ono postati "hersonska regija Ruske Federacije".

Njegov zamjenik Kirill Stremousov napisao je da će građani moći podnijeti zahtjev za rusko državljanstvo u narednim tjednima kada se situacija stabilizira, piše BBC.

Ruski dužnosnici nisu potvrdili da je aneksija okupiranih regija južne Ukrajine neizbježna, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije ovog mjeseca da budućnost regije ovisi o volji stanovnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna par ima i dijete Putinova kći u vezi je sa Zelenskim: Tajna veza s poznatim prezimenjakom

7:02 Više od 1000 automobila u kojima su bili Ukrajinci spriječeno je prijeći na teritorij koji drže Ukrajinci u Zaporižju, priopćila je tamošnja regionalna vojna uprava.

Uprava je u petak izvijestila da su automobili puni ljudi koji su se pokušavali evakuirati - zaglavljeni na ruskom kontrolnom punktu u gradu Vasilivka.

"U Vasilivki okupatori četvrti dan zaredom ne dopuštaju više od 1000 automobila da uđu", stoji u objavi na aplikaciji Telegram. U automobilima su žene i djeca, a većina njih više nema novca za hranu i vodu, prenosi CNN.

"Ovo je pakao!"

6:40 "Prvi proces u Ukrajini protiv ruskog ratnog zločinca već je počeo. Završit će s potpunom pravdom unutar međunarodnog suda, siguran sam u to. Pronaći ćemo i privesti pravdi sve one koji daju i izvršavaju zločinačke naredbe", poručio je Zelenski u svom obraćanju.

6:27 "Ukrajinska industrijska regija Donbas je uništena", rekao je predsjednik Volodimir Zelenski, dok EU predvodi korak da prisili ruske oligarhe da plate ratnu odštetu.

Dok njegove trupe nastavljaju oslobađanje regije Harkov, rekao je Zelenski, u Donbasu, žarištu nedavnih ruskih ofenziva, "okupatori pokušavaju povećati pritisak".

U svom noćnom obraćanju svom narodu je poručio: "Ovo je pakao i to nije pretjerivanje". Istaknuo je da Rusi vrše genocid nad Ukrajincima.

Dodao je da je selo Desna, u regiji Černihiv, pogođeno ruskim projektilima u četvrtak. Mnogi su poginuli.

Pročitajte i ovo Ukrajinska zastava Zabrinutost zapadnih lidera Donedavno nezamislivo, a sad realna mogućnost: Što ako Ukrajina pobijedi u ratu?

6:22 Ruski vojni čelnici objavili su video u kojem se navodno vidi da su neki od Ukrajinaca ozlijeđeni tijekom opsade čeličane Azovstal, u Mariupolju, na liječenju u bolnici.

Na snimci tvrde da je ranjenima pružena medicinska pomoć, dok su oni sposobni odvedeni u kaznene kolonije - ali su dobro tretirani.

Sky News nije mogao neovisno potvrditi te navode.

 

Što se događalo 85. dana rata u Ukrajini možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene