Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Ukrajina raketirala platforme za bušenje nafte na Krimu? "Rat bi mogao potrajati godinama…"

Rat u Ukrajini ušao je u 117. dan. Rusi tvrde da su ubili 50 ukrajinskih generala i časnika. Sjeverodoneck je pod stalnim topničkim napadom. SAD šalje pomoć u oružju Ukrajini. Europske zemlje pronalaze alternativne opcije za ruski plin.

 

  • Njemačka i Italija pronašle alternativu za ruski plin
  • Ukrajini stigla oklopna vozila iz Australije, pomoć u naoružanju šalje i SAD
  • Ukrajinci zabranili ruske pjesme u svojim medijima
  • Rusi tvrde da su ubili 50 ukrajinskih generala i časnika
  • Sjeverodoneck je i dalje meta napada ruske vojske

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

14:20 Rusija je rekla da će odgovoriti kako bi zaštitila svoje interese ako Litva odmah ne ukine zabranu tranzita neke robe u rusku eksklavu Kalinjingrad.

Litavske vlasti zabranile su kretanje robe koje je sankcionirala Europska unija preko svojeg teritorija. Zabranjena roba uključuje ugljen, metale, građevinske materijale i naprednu tehnologiju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov opisao je situaciju kao "više nego ozbiljnu": "Ova odluka zaista je bez presedana. To je kršenje svega", rekao je.

13:09 Proruski krimski čelnik Sergej Askionov optužio je Ukrajinu da je pokrenula raketni napad na platforme za bušenje nafte u blizini tog poluotoka. Tri osobe su ozlijeđene, a u tijeku je potraga za još sedam radnika nakon napada na platforme Černomorneftegaza, rekao je Askionov.

13:06 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako nitko ne zna koliko će sukob u Ukrajini trajati, ali i da se svi moraju pripremiti na činjenicu da bi to moglo trajati godinama.

"Ne smijemo prestati podržavati Ukrajinu. Čak i ako su troškovi visoki, ne samo za vojnu potporu već i zbog porasta cijena energije i hrane", rekao je.

12:20 Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije i dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavio je na Telegramu da je odnos između SAD-a i Rusije na "nula kelvina".

Govoreći o izgledima za daljnje pregovore o nuklearnim sporazumima, Medvedev je poručio: "Sada nemamo nikakve odnose sa SAD-om. Oni su na nula kelvina i danas ih ne trebate odmrznuti. A s njima još ne treba pregovarati. Neka trče ili puze i traže."

12:10 Američka tajnica financija Janet Yellen danas bi se trebala sastati s kanadskom ministricom financija Chrystiom Freeland u Torontu, u kojem će razgovarati o ratu u Ukrajini i zajedničkim naporima za suočavanje s inflacijom cijena hrane i goriva koju on uzrokuje.

11:30 Separatisti koje podržava Rusija tvrde da su zauzeli selo pokraj glavne južne ceste prema Sjeverodonecku u istočnoj Ukrajini. Severodoneck je ključna meta ruskih snaga jer im je cilj preuzeti punu kontrolu nad regijom Luhansk.

10:36 Samoproglašena Narodna Republika Doneck ustvrdila je jutros da su u posljednja 24 sata granatiranjem ukrajinskih snaga oštećene 32 kuće i osam "objekata civilne infrastrukture" na 13 od 238 naselja za koje DPR tvrdi da ih kontrolira, prenosi The Guardian.

10:00 Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock poručila je kako Njemačka podupire Poljsku i Rumunjsku u prilagodbi željeznica za izvoz milijuna tona žitarica iz Ukrajine.

"Željezničke pruge treba modernizirati, potrebni su nam pravi teretni vagoni - njemačka vlada radi na tome s mnogim drugim akterima", rekla je uoči sastanka sa svojim kolegama iz Europske unije u Luksemburgu.

"Jasno je da nećemo moći izvući sve žito. Ako uspijemo osloboditi barem dio toga, to bi moglo biti od koristi jer se suočavamo s globalnim izazovom", poručila je.

9:36 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove podatke o ruskim vojnim gubicima od početka invazije na Ukrajinu. Kako stoji u infografici objavljenoj na Twitteru, ubijene su gotovo 34.000 ruskih vojnika.

9:25 "Ruska blokada izvoza milijuna tona ukrajinskih žitarica je ratni zločin", rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell.

"Pozivamo Rusiju da deblokira luke. Nezamislivo je da milijuni tona pšenice ostaju blokirani u Ukrajini, dok u ostatku svijeta ljudi pate od gladi", rekao je šef europske diplomacije.

"Ovo je pravi ratni zločin, ne mogu zamisliti da će to još dugo trajati", rekao je.

8:57 Ruska vojska priopćila je da je više od 307.000 djece deportirano iz Ukrajine u Rusiju od početka rata. Rusi ujedno tvrde da su zaprimili više od 2,7 milijuna zahtjeva onih koji se žele preseliti iz Ukrajine u Rusiju, piše Interfax.

8:43 Guverner Harkiva, Oleh Sinjehubov, objavio je na svojem profilu na Telegramu kako u tom gradu Rusi nastavljaju terorizirati civilno stanovništvo. Apelirao je na tamošnje stanovnike da ne zanemaruju alarme te da ostanu u skloništima.

8:17  Količina nafte koju je Kina uvezla iz Rusije u svibnju dosegla je novi rekord, što predstavlja skok od 55 posto u odnosu na 2021. godinu, piše The Guardian.

8:10 Australija je poslala prva četiri od 14 oklopnih transportera u Ukrajinu u sklopu paketa pomoći vrijednog 285 milijuna dolara.

Ukrajinski veleposlanik u Australiji Vasil Mirošničenko pozvao je na daljnju vojnu pomoć.

 

8:00 Britansko ministarstvo obrane objavilo je ažurirane podatke o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Među ostalim, u novom izvještaju stoji kako su ruske kopnene i zračne operacije usredotočene na središnji dio Donbasa.

7:00 Njemački ministar gospodarstva Robert Habecki priprema nove mjere koje bi trebale smanjiti potrošnju plina i nadoknaditi smanjene isporuke iz Rusije, prema planovima dostupnima agenciji dpa.

Ruski proizvođač plina Gazprom smanjio je prošlog tjedna isporuke plinovodom Sjeverni tok 1 zbog, kako kaže, kašnjenja opreme koja je poslana na remont u Siemens.

Habeck želi smanjiti potrošnju plina u proizvodnji struje i u industriji i prioritet dodijeliti punjenju skladišta za zimu. Umjesto u termoelektranama na plin, više struje trebalo bi se proizvoditi u  onima na ugljen.

6:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je kako očekuje da će Rusija intenzivirati napade na njegovu zemlju, dok Kijev ovog tjedna čeka odluku Europske unije o dodjeli statusa zemlje kandidata Ukrajini.

"Očito je da ovog tjedna od Rusije treba očekivati ​​intenziviranje neprijateljskih aktivnosti... I ne samo protiv Ukrajine, već i protiv drugih europskih zemalja. Mi se pripremamo. Spremni smo", rekao je Zelenski.

Pročitajte i ovo Britanska vojska Sjena rata "Pripremite se za borbu na europskom tlu": Strašno upozorenje britanskog generala

Pročitajte i ovo Ilustracija 116. dan rata Zelenski objavio: "Očito je da ovog tjedna od Rusije treba očekivati ​​intenziviranje neprijateljskih aktivnosti"

6:30 U četvrtak i petak održava se redoviti sastanak na vrhu šefova država ili vlada Europske unije, a raspravljat će, među ostalim, i o mišljenjima koje je Europska komisija objavila prošli tjedan o zahtjevima Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u Europskoj uniji.

Dobiju li Ukrajina i Moldavija kandidatski status, bit će to veliki skok jer su se prije početka brutalnog ruskog napada na Ukrajinu te zemlje borile da u zajedničkim deklaracijama dobiju bilo kakvu maglovitu formulaciju koja bi makar u naznakama govorila o europskoj perspektivi.


Što se događalo 116. dana rata, možete pročitati >> OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene