Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Zapovjednik ukrajinskih snaga: "Oslobodili smo 40 posto okupiranog teritorija"

Aktualno Galerija Zelenski Zelenski Foto: Afp Napad na Makiivku Napad na Makiivku Foto: Screenshot/Twitter/Aric Toler/Sлavko Sлavkoviч Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Ruski napad na ukrajinsku vitalnu infrastrukturu Ruski napad na ukrajinsku vitalnu infrastrukturu Foto: Volodimir Zelenski/Facebook +1 Ilustracija Galerija 1/6 >>
Direktori ukrajinske firme za obranu zemlje optuženi zbog pronevjere. Glavni ukrajinski general izvijestio je da je oslobođeno 40 posto okupiranog teritorija.

 

  • Rusija gađa kritičnu infrastrukturu Ukrajine
  • Ukrajinske snage u Makijavki pogodile školu u kojoj su bili stacionirani Rusi
  • Zelenski nakon razgovora s von der Leyen otkrio koliko će Ukrajina dobiti od EU
  • Ekocid u Ukrajini vrijedan više od 35 milijardi eura
  • Ukrajina oslobodila 40 posto okupiranog teritorija

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

22:12 Rusija planira dugotrajnu kampanju napada iranskim dronovima kako bi iscrpila Ukrajinu, rekao je u ponedjeljak predsjednik Volodimir Zelenskij.

"Imamo informacije da Rusija planira dugotrajne napade pomoću bespilotnih letjelica šahid", rekao je Zelenskij u svom noćnom video obraćanju. "Vjerojatno se računa na iscrpljivanje. Iscrpljivanje naših ljudi, naše protuzračne obrane, naše energije."

Ukrajina je, istaknuo je Zelenskij, morala djelovati i učiniti sve da teroristi ne uspiju u svom cilju.

22:00 Četrdeset posto teritorija okupiranih nakon 24. veljače oslobođeno je tijekom prošle godine, rekao je u ponedjeljak glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, general Valeri Zalužni.

"Oružane snage oslobodile su 40 posto teritorija okupiranih tijekom invazije punog opsega i 28 posto svih teritorija koje je Rusija okupirala od 2014.", izvijestio je u sažetoj objavi 2022. na aplikaciji Telegram.

21:50 Novi zakon koji je potpisao ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski mogao bi ukrajinskoj vladi dati ovlasti da blokira medijske kuće. Opširnije ovdje.

Ilustracija Zelenski (Foto: Afp)

21:30 Ukrajinski ured za ekonomsku sigurnost je danas izvijestio da je optužio šest direktora Ukroboronproma, glavne obrambene tvrtke u zemlji, za pronevjeru i zlouporabu ovlasti, piše Kiyiv independent.

Prema nalazima istrage, rukovoditelji su u ožujku 2022. sklopili ugovore o kupnji nekvalitetne vojne opreme vrijedne oko 146 tisuća dolara. Oprema nije zadovoljavala standarde, ali je ipak predana vojsci za provedbu borbenih misija. Razna forenzička ispitivanja i drugi dokazi potvrdili njenu lošu kvalitetu, javljeno je iz Ureda.

19:00 Osumnjičeni organizator uklanjanja murala Banksyja u ukrajinskom gradu mogao bi se suočiti s kaznom do 12 godina zatvora ako se proglasi krivim, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Pročitajte i ovo Borodyanka, Ukrajina "Borodjanka, Ukrajina" Misteriozni umjetnik ostavio trag na uništenoj ukrajinskoj kući? Oglasio se Banksy

Reuters izvještava da je umjetničko djelo, koje prikazuje ženu u gas maski i kućnoj haljini koja drži aparat za gašenje požara, skinuto sa zida u gradu Hostomel 2. prosinca. Djelo je procijenjeno na više od 9 milijuna grivni (228.000 eura), navodi se u priopćenju ministarstva.

Ilustracija Zgrada s Banksyjevim muralom prije i poslije (Foto: Afp)

18:10 Rusija je ispalila 224 projektila prema gradu Bakmutu i regiji Doneck u protekla 24 sata. 

"Odvile su se 34 borbe i jedan zračni napad. Neprijatelj je ondje izgubio 213 ljudi, a još 87 ih je ranjeno", rekao je glasnogovornik ukrajinskih snaga na istoku zemlje Sergij Cherevatji o situaciji u Bakhmutu na ukrajinskoj televiziji u ponedjeljak.

Naglasio je kako usprkos svim ispaljenim projekilima Rusi ne uspijevaju ostvariti svoj cilj, tj. probiti liniju obrane.

Zbog ruske okupacije opasnost od ekocida

17:37 Šteta ukrajinskoj ekologiji prouzročena ruskom okupacijom sada se procjenjuje na 35,3 milijarde dolara, rekao je u ponedjeljak ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

"Milijuni hektara rezervata prirode su pod prijetnjom. Članak 55. Protokola I Ženevske konvencije iz 1977. zabranjuje namjerno uništavanje prirodnog okoliša, ali Rusiju nije briga", tvitao je.

17:12 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da Ukrajina u siječnju čeka prvi dio paketa pomoći od Europske unije u iznosu od 19 milijardi dolara, nakon razgovora s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Ukrajina također čeka prvu seriju LED-lampi za školske autobuse, generatore i modularne kuće, napisala je von der Leyen u Tvitu.

16:20 Ruski guverner regije Briansk Alexander Bogomaz rekao je da je jutrošnji napad ukrajinske bespilotne letjelice privremeno isključio struju u regiji u zapadnoj Rusiji.

Struja je bila prekinuta nekoliko sati, a Bogomaz je rekao da je opskrba električnom energijom u međuvremenu u potpunosti uspostavljena.

16:11 Čelnica bjeloruske oporbe u egzilu rekla je da je njezina zemlja uvijek bila protiv rata u Ukrajini. Svetlana Tihanovska je dodala kako se bjeloruske trupe ne smiju poslati na bojište jer će to samo uzrokovati više patnje, prenosi Sky News.

Iako se Bjelorusija nije izravno uključila u rat niti je poslala svoje trupe u Ukrajinu, u više navrata je pružila pomoć Rusiji. Dopustila je Moskvi da koristi bjeloruski teritorij za raketne napade na Ukrajinu i slanje ruskih trupa na front. Prošlog mjeseca ruski je predsjednik posjetio Minsk, pojačavši špekulacije kako Moskva želi da Bjlorusija igra izravniju ulogu u ratu u Ukrajini.

Ubijen velik broj ruskih vojnika

15:11 Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su 63 ruska vojnika ubijena u ukrajinskom raketnom napadu na njihovo privremeno sklonište u Makiivki, gradu u anketiranoj regiji Doneck.

14:31 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je Ukrajince jer su pokazali zahvalnost vojnicima i jedni drugima te je dodao da se će ruski vojni napori pokazati neuspješnima.

"Ni dronovi, ni projektili, ni išta drugo neće im pomoći jer smo mi ujedinjeni. Njih sjedinjuje samo strah", rekao je.

Ukrajinska protuzračna obrana cijelu je noć radila na rušenju ruskih dronova i kako bi se Ukrajince upozorilo na nadolazeću opasnost.

Pročitajte i ovo Sudar helikoptera DRAMA U AUSTRALIJI VIDEO Sudar dva helikoptera iznad tematskog parka: Poginule su četiri osobe, a tri su teško ozlijeđene

Pročitajte i ovo Plaćanje eurima: Ilustracija - 1 NEKI IMAJU I ŠALABAHTER Još traje prilagodba na plaćanje u eurima: Evo što kažu građani kako se snalaze

13:29 U Makiivki, mjestu u anektiranom dijelu Donecka, ukrajinske snage uništile su strukovnu školu u kojoj su bili stacionirani ruski vojnici. Prema prvim podacima, u napadu je poginulo oko 400 ruskih vojnika, a 300 ih je ozlijeđeno.

Predstavnici tamošnje Donjecke Narodne Republike (DNR) također su potvrdili napad u izjavi za agenciju TASS, ali oni tvrde da je 15 ljudi ozlijeđeno.

Ukrajinci su nakon napada poslali poruku Rusima.

"Zbog neopreznog rukovanja grijačima, nepoštivanja sigurnosnih mjera, pušenja na neodređenom mjestu, Djed Mraz je u vreće spakirao oko 400 leševa", stoji u poruci koju je objavio Odjel za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine.

Name, Ukrajinci su preko svojih doušnika saznali da se ruske trupe odmaraju u školi i kada su provjerili informaciju, odlučili su ih uništiti dalekometnim topništvom HIMARS.

Ovo nije prvi put da su se Rusima dogodile pogreške zbog kojih su trpjeli velike vojne gubitke. U proteklim mjesecima na identičan su način izgubili ogroman broj vojnika i tehnike.

Na primjer, Ukrajinci su u kolovozu uz pomoć HIMARS-a uništili 40 željezničkih vagona punih vojne tehnike i streljiva. Neslužbeno je bilo objavljeno da je u tom napadu poginulo 80 ruskih vojnika. Još jedan takav napad dogodio se u kolovozu, kada su Ukrajinci pogodili sjedište ruske paravojne grupe Wagner u Popasni i ubili veliki broj plaćenika.

Novi britanski podaci o tijeku rata

10:45 Britansko ministarstvo obrane objavilo je ažurirane podatke o tijeku rata u Ukrajini. Kako, među ostalim, stoji u novom izvješću, tijekom posljednjih pet dana ruske snage vjerojatno su se borile za kontrolu nad autocestom P66, sjeverno od grada Kremine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žuta minuta Divljao autom po gradu, srušio motorista, teško ozlijedio ženu… Objavljeni detalji suludog pohoda muškarca na Staru godinu

Pročitajte i ovo Ivo Milatić NOVČANICI SVE TANJI Stiže još jedno poskupljenje: Vlada objavila nove cijene goriva

9:55 Ukrajinski vojnici noćas su granatirali Makiivku, grad koji su ranije okupirale ruske snage. U napadu je pogođena vojna četvrt, a navodno je u napadu ugašeno nekoliko ljudskih života. 

Moskva tvrdi kako je na Makiivku ispaljeno najmanje 25 raketa, dok lokalni dužnosnik tvrdi da je poginulo najmanje 15 ljudi, piše TASS, a prenosi The Guardian.

Međutim, ukrajinski izvori izvijestili su da je broj žrtava mnogo veći. Ukrajinski javni servis Suspilne prenio je izvješće u kojem stoji kako su poginule stotine ruskih vojnika.

U Kijevu nakon napada oštećena infrastruktura

9:30 Infrastruktura je oštećena u Kijevu nakon pet dana noćnih ruskih napada dronovima, što je izazvalo prekide u opskrbi strujom i grijanjem, rekao je u ponedjeljak gradonačelnik Vitalij Kličko.

Opskrba vodom je očuvana, rekao je Kličko u ponedjeljak ujutro.

Gradonačelnik je izvijestio da je devetnaestogodišnji mladić zbrinut u bolnici pošto su krhotine drona pale na cestu u okrugu Desnjanskij na sjeveroistoku Kijeva i oštetile obližnju zgradu.

Sirene za uzbunu čule su se u nedjelju navečer i u velikom dijelu Ukrajine kao i prethodnih dana zbog novog vala ruskog bombardiranja.

Načelnik gradske vojne uprave Kijeva Sergij Propko pozvao je u ponoć na Telegramu stanovnike da ne napuštaju skloništa i poslije objavio da protuzračna obrana djeluje te da je "20 ciljeva u zraku srušeno".

Uzbuna je bila oglašena u 1 sat poslije ponoći u ponedjeljak i ukinuta tri sata poslije, javlja agencija AFP. Ruske snage napadaju bespilotnim letjelicama iranske proizvodnje šahid-136.

Ruski vojni blogeri izvijestili su da su mete bile Poltava, Harkiv, Doneck, Dnjipropetrovsk, Mikolajiv i Herson u velikim napadima koje su ruske snage počele u četvrtak.

Pročitajte i ovo Ilustracija USKOK PODIGNUO OPTUŽNICU Mito za porezne inspektore: Od besplatnog gošćenja po restoranima do građevinskih radova u kući

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAVRŠIO U BOLNICI Težak okršaj na Staru godinu: Pijanog muškarca ispred trgovine napao njegov poznanik

8:19 Tijekom proteklih se pet dana ruske i ukrajinske snage bore za kontrolu autoceste A66, koja se nalazi sjeverno od Kermina, grada u Luhansku koji je pod kontrolom Rusa, objavilo je je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

P66 je "ključna opskrbna ruta za sjeverni dio ruskog fronta u Donbasu" i od listopada je pod paljbom ukrajinske artiljerije.

"Kada bi Ukrajina uspostavila kontrolu nad rutom, vrlo bi vjerojatno potkopala rusku obranu Kremine", objavilo je Ministarstvo.

Noćni napad na Kijev

8:02 U Kijevu je nestalo struje i grijanja nakon što su glavni grad Ukrajine pogodili ruski projektili.

"Kao rezultat noćnog bombardiranja oštećena je energetska infrastruktura. U gradu je došlo do izvanrednih nestanaka električne energije. U skladu s time, infrastruktura za grijanje je bez energije", napisao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Dodao je da vodovod nije oštećen niti je ostao bez električne energije.

Pročitajte i ovo Ilustracija BRUTALAN NAPAD Prizori kao u filmu: Oklopnim vozilima stigli pred zatvor pa pobili deset čuvara, više zatvorenika pobjeglo

7:00 Rusija gađa kritičnu infrastrukturu Ukrajine u nizu napada bespilotnim letjelicama na Kijev i regiju koja ga okružuje, rekli su u ponedjeljak ukrajinski dužnosnici, u drugoj noći žestokih napada na glavni grad Ukrajine.

"Glasno je u regiji i u glavnom gradu: noćni napadi dronovima", naveo je guverner kijevske regije Oleksij Kuleba u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Rusi su lansirali niz napada bespilotnim letjelicama (iranske proizvodnje) Šahid. Ciljaju objekte kritične infrastrukture. Na djelu je protuzračna obrana", dodao je.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da je 19-godišnji mladić ozlijeđen u eksploziji u okrugu Kijeva i da su sve službe na terenu.

Pročitajte i ovo Yoon Suk Yeol Prijetnje iz Sjeverne Koreje "Prošireno odvraćanje": Južna Koreja i SAD razgovaraju o nuklearnim vježbama

Kličko je putem Telegrama naveo da je mladić prevezen u bolnicu nakon što su krhotine drona pale na cestu u Desnjanskom okrugu na sjeveroistoku Kijeva i oštetile obližnju zgradu. Reuters nije mogao neovisno provjeriti tu informaciju.

Desnjanski okrug, smješten na lijevoj obali rijeke Dnjepar, uglavnom je stambena četvrt i najnaseljenija četvrt glavnoga grada.

Sustavi ukrajinske protuzračne obrane oborili su 16 zračnih objekata iznad Kijeva u prvim satima drugog dana nove godine, objavila je gradska vojna uprava.

Regionalno vojno zapovjedništvo Ukrajine na istoku zemlje priopćilo je da su sustavi protuzračne obrane uništili i devet bespilotnih letjelica Šahid iranske proizvodnje iznad regija Dnjepropetrovsk i Zaporižja u prvim satima ponedjeljka.

Što se u Ukrajini događalo tijekom nedjelje, možete pogledati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene