Obavijesti Video Pretražite Navigacija
85. DAN RATA

"Više nema sigurnih mjesta": Rusi granatama uništili stambenu zgradu u Donjecku

U tijeku je 85. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je produženje vojnog stanja i mobilizacije za još 90 dana, počevši od 25. svibnja.

 

  • Ne zna se koliko je još ukrajinskih vojnika ostalo sa svojim zapovjednicima braniti položaj u Azovstalu
  • Ruske trupe sve više odbijaju sudjelovati u borbama u Ukrajini
  • Veleposlanstvo SAD-a ponovno je otvoreno u Kijevu, stiže i nova veleposlanica
  • Europska komisija je predložila "dodatnu makrofinancijsku pomoć" Ukrajini
  • Rusija je otkrila da koristi novu generaciju snažnog laserskog oružja u Ukrajini

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

15:26 Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva rekla je kako postaje optimističnija da će sporazum sedam velikih gospodarstava G7 o osiguravanju novih proračunskih sredstava Ukrajini, pomoći toj zemlji da izbjegne hiperinflaciju.

 

14:00 Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je kako  je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom o sigurnom pristupu opkoljenim područjima u Ukrajini.

"Razgovarao sam s ministrom vanjskih poslova Lavrovom o sudjelovanju Rusije u globalnim zdravstvenim pitanjima, radu sa WHO-om i zdravstvenoj situaciji u Ukrajini", rekao je Tedros na Twitteru.

"Zatražio sam siguran pristup Mariupolju, Hersonu, Južnom Zaporožju i drugim opkoljenim područjima kako bismo isporučili zdravstvenu pomoć", dodao je.

 

 

13:30 Rusko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je kako su spremni razmotriti otvaranje ukrajinskih luka na Crnom moru ako se može razmotriti i ukidanje sankcija, javlja Interfax.

12:50 Nastavljeno je suđenje za ratne zločine ruskom vojniku Vadimu Shishimarinu koji je jučer priznao ubojstvo nenaoružanog civila. Prijeti mu doživotni zatvor. 

12:20 Načelnik regionalne vojne uprave Donjeck u Ukrajini Pavlo Kyrilenko izvijestio je na svom Telegram profilu kako su Rusi izveli još jedan zračni napad na Bakhmut.

"Granate su pogodile peterokatnicu, privatnu kuću i poslovnu zgradu. U privatnoj kući spasioci su iz ruševina izvukli šest osoba", napisao je, među ostalim, na svom Telegramu.

11:53 Švicarska će ponovno otvoriti svoje veleposlanstvo u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje te je objavilo tu vijest na Twitteru.

 

11:20 Velika Britanija je objavila da uvodi nove sankcije za ruski zračni sektor. Naime, tri aviokompanije Aeroflot, Ural Airlines i Rossiya Airlines, neće moći prodati svoja neiskorištena zemljišta za slijetanje u svim britanskim zračnim lukama.

Informaciju je na svom Twitter profilu potvrdila britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

10:58 Gotovo 800 boraca u čeličani Azovstal u Mariupolju predalo se tijekom proteklog dana, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

10:46 Još dva ruska vojnika priznala su krivnju za kršenje pravila ratovanja tijekom invazije te zemlje na Ukrajinu. Ovoga puta za granatiranje civilnih područja u Ukrajini optuženi su Aleksandr Bobykin i Aleksandr Ivanov.

Vijest je na svom Twitter profilu objavio novinar Sky News-a. 

10:25 Talijanski premijer Mario Draghi pozvao je na hitan prekid vatre u Ukrajini kako bi mogli započeti ozbiljni pregovori o okončanju rata koji je započeo ruskom invazijom prije gotovo tri mjeseca.

Draghi je rekao da je važno zadržati pritisak na Rusiju kroz ekonomske sankcije "jer Moskvu treba dovesti za pregovarački stol".

10:15 Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da će njegova nacija braniti Švedsku i Finsku ako budu napadnute i prije nego što uđu u NATO.

"Smatram pristupanje Švedske i Finske NATO-u važnim signalom jačanja sigurnosti u Europi", rekao je Morawiecki.

10:00 Međunarodni Crveni križ tvrdi kako su do sada registrirane stotine ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su napustili čeličanu Azovstal u Mariupolju.

"Registracija ratnih zarobljenika bitan je dio našeg rada. Od ključne je važnosti osigurati da se s njima postupa humano i dostojanstveno", stoji u objavi na Twitter profilu organizacije.

 

 

Rusija je ranije potvrdila je da je 1730 ukrajinskih boraca otišlo iz čeličane Azovstal.

09:15 Ruska vojska granatirala je New York, grad u Ukrajini u kojem živi oko 10 000 stanovnika. Prošle je godine grad promijenio ime iz "Novgorodske" u "New York". Prema riječima stanovnika, napadi se pojačavaju iz dana u dan.

Jedna je Facebook stranica objavila videozapis koji navodno prikazuje nekoliko stanovnika toga grada koji se saginju u trenutku kada u "New Yorku" odjekuje eksplozija.

09:00 Svjetnik Volodimira Zelenskog Mihajlo Podoljak na Twitteru je poručio da Ukrajina nije spremna na primirje jer je to nemoguće.

"Ne nudite nam primirje. To je nemoguće bez povlačenja ruskih trupa. Ukrajina nije zainteresirana za novi Minsk i obnovu rata za par godina", napisao je.

08:48 Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock optužila je Rusiju da blokiranjem izvoza žitarica iz Ukrajine koristi glad i osiromašivanje kao ratno oružje.

"Ruski nemilosrdni rat također se vodi glađu, dovodeći milijune života u opasnost u cijelom svijetu. Njemačka će iskoristiti svoje predsjedanje G7 da vodi ovu bitku, uspjet ćemo samo ako budemo ujedinjeni. Hvala vam", napisala je Baerbock na Twitter profilu.

08:35 Britansko Ministarstvo obrane objavilo je nove podatke o tijeku ruske invazije na Ukrajinu.

Među ostalim, u novom izvještaju stoji kako je ruski predsjednik Vladimir Putin smijenio dvojicu zapovjednika zbog njihovog neuspjeha tijekom invazije na Ukrajinu.

08:26 Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je na svom Twitter profilu kako bi rat u Ukrajini mogao izazvati globalnu nestašicu hrane.

"Uza sve druge globalne krize i rat u Ukrajini, glad i pothranjenost prijete desecima milijuna ljudi. U našem svijetu ima dovoljno hrane za sve, ali moramo djelovati zajedno, hitno i solidarno", istaknuo je.

08:10 Ukrajinci su objavili svoje nove podatke o ruskim vojnim gubicima. Kažu da je dosad smrtno stradalo preko 28.500 ruskih vojnika.

08:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u noćnom se videoobraćanju još jednom zahvalio svjetskim čelnicima na podršci.

Istaknuo je kako je potpisao Zakon o zaštiti osoba lišenih slobode od strane okupatora, kao i o zaštiti članova obitelji takvih osoba. "Zakon im nudi veću zaštitu", napisao je Zelenski na svom Facebook profilu.

7:19 Više ukrajinskih vojnika evakuirano je u srijedu navečer iz mariupoljske čeličane Azovstal. Nekoliko autobusa i ruskih vojnih vozila je viđeno kako napuštaju tvornicu, no nejasno je koliko ih je još ostalo, javlja Sky News.

Associated Press je citirao separatističkog čelnika u regiji koji je rekao da još nije izašao nijedan najviši zapovjednik iz čeličane. Većina prethodno evakuiranih odvedena je na teritorij pod ruskom kontrolom, a njihova budućnost je neizvjesna.

7:00 "Hrvatska će blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da će naložiti stalnom predstavniku zemlje pri NATO-u da glasuje protiv tog poteza", objavio je na Twitteru Kyiv Independent, jedan od glavnih ukrajinskih medija, na svom Twitteru

"Članstvo dviju nordijskih zemalja ovisit će o tome hoće li izborni zakon u BiH biti promijenjen, rekao je Milanović, dodavši da se Hrvate u BiH uništava kao politički entitet", navodi se u objavi na društvenim mrežama.

6:50 Američki Senat jednoglasno je odobrio diplomatkinju Bridget Brink za veleposlanicu u Ukrajini, popunivši kritično mjesto koje je prazno već tri godine, a potvrda Senata stigla je istog dana kada je američko veleposlanstvo u Kijevu ponovno otvoreno nakon tromjesečnog zatvaranja zbog ruske invazije 24. veljače.

6:40 Očekuje se da će američki Senat kasnije ovog tjedna odobriti gotovo 40 milijardi dolara vojne i humanitarne potpore Kijevu, financiranje koje je već prošlo u Zastupničkom domu.

6:30 Svjetska banka priopćila je da će staviti na raspolaganje 30 milijardi dolara kako bi pomogla u zaustavljanju krize opskrbom hrane zbog ruskog rata u Ukrajini, koji je prekinuo većinu izvoza žitarica iz dviju zemalja.

Što se događalo dan ranije pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene