Obavijesti Video Pretražite Navigacija
146. dan rata

Rusi opet raketirali Kramatorsk: "Pogodili su centar grada. Trenutačno se zna za najmanje jednog ubijenog civila"

Dogovaranje alternativnih ruta za izvoz žita iz Ukrajine
Dogovaranje alternativnih ruta za izvoz žita iz Ukrajine Foto: Afp
146. je dan rata u Ukrajini. Ukrajinci tvrde da je došlo do incidenta u nuklearki Zaporižja. Rusi ponovno raketiraju gradove u Ukrajini. Putin je stigao u Iran.

 

  • Rusi su opet raketirali Kramatorsk
  • Sberbank uskoro na crnoj listi
  • Objavljeni novi ruski gubitci
  • Ukrajinci raketirali most u Hersonu
  • Došlo je do incidenta u nuklearki Zaporižja, ima mrtvih i ozlijeđenih
  • Raketirana je Odesa, ranjeno šest osoba, među njima i dijete
  • Putin je stigao u Iran
  • Amerika prijeti zemljama koje krše sankcije
  • Ukrajinke dobile ženske vojne odore
Pročitajte i ovo Francuska vojska Opasna predviđanja Europska sila otvoreno se priprema za rat, jasno je i protiv koga: "Dio smo koalicije..." Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni"

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

13:34 Ukrajina je uspjela vratiti tijela još 45 poginulih vojnika, javlja NEXTA.

Najmanje jedna poginula osoba u raketiranju Kramatorska

13:27 Najmanje jedna osoba poginula je u utorak u ruskom raketnom napadu na središte istočnog ukrajinskog grada Kramatorska, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko i dodao da je napad izazvao eksplozije i požar u stambenoj zgradi.

"Rusi su pogodili središnji dio grada... Trenutačno se zna za najmanje jednog ubijenog civila", napisao je na Telegramu.

Spasioci su na terenu. Fotografija koju su na internetu objavili gradonačelnik Kramatorska Oleksandr Hončarenko i gradsko vijeće pokazuje plamen kako izbija iz stambene zgrade.

13:16 Europska unija namjerava dodati najveću rusku banku Sberbank i čelnika divovske tvrtke za proizvodnju cinka i bakra UMMC na svoju crnu listu pojedinaca i tvrtki optuženih za potporu invaziji Moskve na Ukrajinu.

Na novom popisu od 48 dužnosnika i devet tvrtki koji će biti stavljeni na crnu listu, a koji je pripremila služba za vanjske poslove EU-a, nalaze se i čelnici motociklističkog kluba "Noćni vukovi", glumci, političari, zamjenik šefa ruske sigurnosne službe, članovi obitelji sankcioniranih oligarha i vojna lica.

Dodavanje Sberbanka na crnu listu zamrznut će njezinu imovinu na Zapadu i potpuno spriječiti transakcije, s iznimkom financijskih transakcija za trgovinu hranom i gnojivima.

Ukrajinci raketirali most u Hersonu

12:27 Ukrajinska vojska raketirala je ciljeve u okupiranom Hersonu. "Antonovski most u Hersonu jutros je pogođen ukrajinskom topničkom vatrom. To je glavni most preko rijeke Dnjipro, koji povezuje grad Herson s ostatkom regije", piše u opisu fotografije na društvenim mrežama.

11:41 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je na Twitteru da se "ilegalna i ničim izazvana invazija na Ukrajinu nastavlja" i objavilo kartu na kojoj se, prema procjeni britanske obavještajne službe, nalazi trenutačna linija bojišnice.

11:30 Mediji javljaju o eksplozijama u okupiranom Hersonu. Čini se da videoisječci koji kruže društvenim medijima sugeriraju kako bi mete mogle biti Međunarodna zračna luka Herson u Čornobaivki i jedan od mostova koji prelaze rijeku Dnjipro.

11:18 Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je u posljednja 24 sata ubilo najmanje 260 pripadnika ukrajinskih snaga, da je oborilo jedan helikopter i četiri bespilotne letjelice. Tvrdi da Kijev provodi prisilne napade i mobilizacije u regiji Donecka, uključujući zapljenu privatnih vozila za korištenje u vojnim postrojbama.

11:11 Volodimir Zelenski ponovio je svoje pozive da se Rusija proglasi "terorističkom državom" i da se oni koji počine ono što je opisao kao ratne zločine na ukrajinskom tlu suoče s međunarodnim sudom.

"Stotine tisuća naših ratnika svaki dan i svaku noć zadržavaju ruski juriš. Ukrajinci daju jedan od najznačajnijih doprinosa u povijesti borbi protiv terorizma. I zahvalni smo svima koji nam pomognu. Ali došlo je vrijeme da demokratski svijet sve to ugradi u odgovarajuće pravne instrumente - status terorističke države za Rusiju. Specijalni sud za rusku agresiju. Poseban mehanizam obeštećenja i, naravno, nove sankcije za terorizam", napisao je na Telegramu.

Boeing ne želi trgovati s Rusijom

10:50 Boeing je isključio Rusiju kao kupca svojih zrakoplova sljedećih 20 godina. Prije rata tvrtka je namjeravala prebaciti oko 1500 zrakoplova u Rusiju, piše NEXTA.

10:34 Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u utorak u Teheran, na svojem prvom putovanju izvan Rusije od invazije na Ukrajinu, kako bi sa svojim iranskim i turskim kolegama razgovarao o sirijskom sukobu. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

10:04 Ruske snage i dalje bombardiraju gradove širom Ukrajine, intenzivno su granatirale Sumi na sjeveru, kazetnim bombama ciljale Mikolajiv i napadale projektilima Odesu na jugu. Rusija se usmjerila na kampanju razornog bombardiranja kako bi učvrstila i proširila kontrolu na jugu i istoku Ukrajine.

Ukrajina je priopćila da su ruske snage pojačale udare s velike udaljenosti na mete daleko od bojišnice te ubile velik broj civila. Moskva kaže da gađa vojne ciljeve. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je Rusija u pet mjeseci sukoba ispalila više od 3000 krstarećih projektila i nebrojeno mnogo topničkih granata.

Tijekom vikenda smijenio je čelnika ukrajinske Službe državne sigurnosti (SBU) i glavnu tužiteljicu obrazloživši da nisu uspjeli očistiti špijune iz svojih organizacija. Unatoč njegovu otkrivanju ruskog prodora u SBU, američki dužnosnici rekli su u ponedjeljak da će Washington i dalje dijeliti obavještajne podatke za koje američki dužnosnici kažu da ih Kijev koristi u odgovoru na ruske napade.

Ovaj tjedan mogao bi biti ključan za europske države zabrinute za utjecaj rata i sankcija na opskrbu plinom. Rusija bi trebala u nadolazećim danima prema Njemačkoj ponovno otvoriti glavni plinovod za prirodni plin Sjeverni tok 1 nakon njegova redovna održavanja, ali Europljani se boje da bi ga Moskva mogla zadržati zatvorenim.

Ruski div Gazprom, koji upravlja plinovodom, rekao je korisnicima u Europi da ne može jamčiti opskrbu plinom zbog "izvanrednih" okolnosti, prema pismu koje je na uvid dobio Reuters, podižući ulog u gospodarskom sukobu sa Zapadom.

9:42 Nakon što se Volodimir Zelenski u nedjelju zahvalio nekima od svojih najbližih suradnika, počele su se pojavljivati sumnje u njihovu kolaboraciju s Rusima. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

9:28 Britanska obavještajna služba priopćila je da se Rusija bori kako bi održala učinkovitu ofenzivnu borbenu moć, a problem postaje sve veći. Navode da će rusko napredovanje u Donbasu vjerojatno biti vrlo sporo zbog nedostatka vojnika, piše The Kyiv Intependent.

Objavljeni novi ruski gubitci

9:19 Ukrajinci su objavili nove ruske gubitke. Kako navode, do sada je u ratu poginulo 38.550 ruskih vojnika, uništeni su 1691 tenk, 3892 oklopna vozila, 220 aviona i 188 helikoptera.

9:15 Jevgen Jelpitiforov prebrojao je ključeve domova svojih prijatelja koji su izbjegli iz Ukrajine otkako je počela ruska agresija i konstatirao da ih je "ukupno 19". Više o tome pročitajte >>OVDJE.

Putin stigao u Iran

8:47 Iranska državna TV objavila je da je ruski predsjednik Vladimir Putin stigao u Iran. Ovo je Putinov prvi posjet izvan granica bivšeg Sovjetskog Saveza nakon što je u lipnju posjetio Tadžikistan i Turkmenistan, piše The Guardian.

8:43 U bliskoj budućnosti Ukrajina bi mogla dobiti projektile većeg dometa za američke HIMARS-e koje je dobila, navodi tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov. Sada Kijev prima projektile za HIMARS dometa do 80 km, javlja NEXTA.

8:41 Serhij Hajdaj, ukrajinski guverner Luhanska, objavio je na Telegramu da "Rusi gotovo neprekidno granatiraju i Luhansku regiju i naseljena područja Donecke regije".

"Tijekom dana istovremeno su pokušali izvršiti napad u četiri smjera te nastavili bombardirati mali dio Luhanske regije, gdje su oružane snage Ukrajine držale obranu, iz avijacije, topništva i raketa", napisao je.

"Čak i druga najveća vojska na svijetu ima ograničene ljudske resurse", napisao je i optužio je Rusiju za prisilnu mobilizaciju unutar okupiranih područja Donbasa, rekavši da "imaju adrese onih koji su ranije uspjeli odgoditi vlastitu smrt".

Incident u nuklearki

8:28 "Više ljudi je poginulo, a najmanje devet ruskih vojnika je ozlijeđeno u neobjašnjivom incidentu u ponedjeljak u nuklearnoj elektrani Zaporižja u središnjoj Ukrajini", rekao je gradonačelnik grada Enerhodara Dmitro Orlov.

Rekao je da su ruski vojnici hitno dopremljeni u gradsku bolnicu s ozljedama različite težine. "Neki su bili hospitalizirani, a jedan je na intenzivnoj njezi."

"Ima i mrtvih, ali trenutačno ne možemo dati točan broj", dodao je. S ruske strane nije bilo riječi o tome što se dogodilo. Rusi su početkom ožujka zauzeli Enerhodar i nuklearnu elektranu Zaporižja, piše CNN.

8:12 U noći na 19. srpnja ruske su trupe ispalile 40 raketa na grad Nikopol u Dnjipropetrovskoj oblasti. "Dva industrijska poduzeća su uništena", rekao je šef vojne uprave Dnjipropetrovske regije Valentin Rezničenko, piše lokalni portal Hromadske Int.

Raketirana Odesa

8:04 Najmanje šest osoba je ozlijeđeno, uključujući jedno dijete, nakon što su Rusi raketirali Odesu u južnoj Ukrajini ukrajinski vojni dužnosnik Serhij Bratčuk. Grad je gađan sa sedam krstarećih projektila "Kalibr" ispaljenih iz Crnog mora.

"Šest ruskih projektila izbjeglo je ukrajinsku protuzračnu obranu i pogodilo područja s civilnim stanovništvom", rekao je Bratčuk. "Tri kuće i najmanje dvije druge zgrade uništene su u napadu, a prijavljena je šteta na nekoliko drugih građevina", dodao je.

7:51 Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je da će Sjedinjene Države nametnuti oštre posljedice onim zemljama koje zlorabe ili krše međunarodni ekonomski poredak.

Yellen je pozvala sve odgovorne zemlje da se ujedine u suprotstavljanju ruskom ratu u Ukrajini. Također je rekla da su je ohrabrili razgovori s korejskim kolegama o predloženom ograničenju ruske cijene nafte tijekom posjeta Južnoj Koreji, posljednjeg dijela njezina jedanaestodnevnog posjeta indopacifičkoj regiji.

7:39 Žene koje služe u ukrajinskim oružanim snagama sada će imati svoje odore nakon godina pričvršćivanja standardne muške odjeće iglama i remenjem. Pripadnice vojnog osoblja dobit će prvu seriju hlača, jakni i taktičkog donjeg rublja koji su sašiveni prema standardima žena, javljaju lokalni mediji.

Volonterski projekt Arm Women Now radi na funkcionalnim odorama za žene vojnike. "Prva odora za naše branitelje šivana je po ženskim krojevima – udobna, funkcionalna i izrađena od vrlo kvalitetnog materijala", objavila je organizacija početkom ovog mjeseca na Instagramu uz fotografiju žene u novoj odjeći.

Ukrajinsko ministarstvo obrane daje odobrenje za jedinstveni standard za muškarce. Ženska odora dostupna je samo u formalnim scenarijima s kaputom, suknjom i cipelama s visokom petom.

7:17 Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdoğan sastat će se u utorak u Teheranu kako bi razgovarali o izvozu ukrajinskog žita. Putin bi trebao otputovati u Teheran kako bi se sastao s Erdoğanom i iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem u sklopu takozvanog Astanskog formata razgovora vezanih za Siriju.

"Pitanje ukrajinske pošiljke žitarica bit će raspravljeno s Erdoganom... Spremni smo nastaviti rad na tom tragu", rekao je Jurij Ušakov, Putinov savjetnik za vanjsku politiku. Putin će se također sastati s vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Khameneijem tijekom svojeg posjeta, prvog putovanja ruskog čelnika u zemlju izvan bivšeg Sovjetskog Saveza otkako je 24. veljače pokrenuo rusku invaziju na Ukrajinu.

Pregovori između Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih naroda navodno su blizu dogovora za koji se očekuje da će biti potpisan kasnije ovog tjedna o nastavku isporuke žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora. Turski ministar obrane, Hulusi Akar, potvrdio je da je "načelni sporazum ... pronađen" između Ukrajine i Rusije za uspostavu sigurnog morskog koridora koji omogućuje transport žitarica.

Kako je protekao 145. dan rata u Ukrajini, možete pročitati >> OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene