Obavijesti Video Pretražite Navigacija
116. dan rata

Zelenski objavio: "Očito je da ovog tjedna od Rusije treba očekivati ​​intenziviranje neprijateljskih aktivnosti"

Rat u Ukrajini traje 116. dan. Borbe se nastavljaju na istoku zemlje, Sjeverodoneck je pod stalnim topničkim napadom. SAD šalje pomoć u oružju u Ukrajinu, stigla im i oklopna vozila iz Australije. Europske zemlje pronalaze opcije kojima će zamijeniti ovisnost o ruskom plinu.

 

  • Njemačka i Italija pronalaze opcije zamjene za ruski plin
  • Ukrajini je stigla pomoć u oklopnim vozilima iz Australije
  • Ruski mediji tvrde da je ubijeno pedesetak ukrajinskih čelnika
  • SAD u Ukrajinu poslao 1400 protuzračnih sustava Stinger i 6500 protuoklopnih sustava Javelin
  • Sjeverodoneck je ponovno pod jakom topničkom i raketnom vatrom
  • Ukajinci zabranili ruske pjesme na njihovim medijima
  • Zapovjednici iz Azovstala premješteni u Rusiju radi istrage

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:41 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u nedjelju da očekuje da će Rusija intenzivirati napade na njegovu zemlju dok Kijev ovog tjedna čeka odluku Europske unije o dodjeli Ukrajini statusa zemlje kandidata.

"Očito je da ovog tjedna od Rusije treba očekivati ​​intenziviranje neprijateljskih aktivnosti", rekao je Zelenski u svom večernjem videoobraćanju. "I ne samo protiv Ukrajine, već i protiv drugih europskih zemalja. Mi se pripremamo. Spremni smo", rekao je ukrajinski predsjednik.

U četvrtak i petak održava se redoviti sastanak na vrhu šefova država ili vlada EU-a, a raspravljat će, između ostaloga, i o mišljenjima koje je Komisija objavila protekli tjedan o zahtjevima triju zemalja - Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u Europskoj uniji.

Dobiju li Ukrajina i Moldavija kandidatski status bit će to veliki skok jer su se prije početka brutalnog ruskog napada na Ukrajinu te zemlje borile da u zajedničkim deklaracijama dobiju bilo kakvu maglovitu formulaciju koja bi makar u naznakama govorila o europskoj perspektivi.

21:46 Objavljen je video ukrajinske vojske i njezina topništva. Nakon nekoliko ispaljenih projektila, vojska se seli na drugu poziciju.

21:18 Rusija se sprema na ofenzivu prema gradu Slovjansku u Donjecku, javlja Kyiv Independent.

Osim toga, prema Glavnom stožeru Oružanih snaga Ukrajine, ukrajinske trupe odbijaju rusku ofenzivu u blizini Berestova, grada otprilike 70 kilometara udaljenog od Slovjanska.

17:55 Prva četiri oklopna transportera M113AS4 stigla su iz Australije prošli tjedan i uskoro će biti predani ukrajinskoj vojsci. Prebojani su i testirani. Australija planira donirati Ukrajini 14 takvih vozila.

17:39 Talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio optužio je u nedjelju svoju populističku stranku Pokret pet zvijezda da potkopava napore vlade da podrži Ukrajinu te da time oslabljuje položaj Rima unutar Europske unije. 

Njegov bi istup mogao signalizirati skori raskol unutar stranke koju je nekoć vodio. Dužnosnici Pokreta pet zvijezda trebali bi se sastati kasnije u nedjelju kako bi razmotrili Di Maiovu poziciju nakon kritika koje je uputio stranci.

Unutarstranačka svađa također stvara probleme premijeru Mariu Draghiju jer se u utorak održava važno glasanje u parlamentu o Ukrajini. Neki članovi Pokreta pet zvijezda žele ograničiti Italiju u slanju dodatnog oružja toj zemlji.

Njemačka traži alternativu za plin

17:18 Njemačka je priopćila da će poduzeti hitne mjere kako bi zajamčila opskrbu energijom u slučaju da Rusija dodatno smanji ili zaustavi svoje isporuke plina. To bi uključivalo povećanu upotrebu ugljena, navode u vladi.

"Nanje se plina mora koristiti za proizvodnju električne energije. Umjesto toga morat će se više koristiti elektrane na ugljen", navodi se u priopćenju ministarstva gospodarstva.

Berlin predlaže da 15 milijardi eura stavi na raspolaganje za popunjavanje skladišta, što je ključni uvjet za sljedeću zimu. Ostale mjere uključuju smanjenje upotrebe plina u industriji i proizvodnji električne energije.

"Situacija je ozbiljna, potrošnja plina mora i dalje padati, inače će zimi biti stvarno tijesno", kazao je ministar gospodarstva Robert Habeck.

15:46 AFP je na Twitteru objavio mapu položaja vojske u Ukrajini.

Ukrajina zabranila ruske pjesme

15:42 U subotu je ukrajinski parlament izglasao zakon o zabrani ruskih pjesama i glazbe u ukrajinskim medijima i drugim javnim kanalima.

"Ruske vijesti, političke emisije i ratni filmovi zabranjeni su i u Moldaviji. Izolacija Rusije doista se čini jedinim načinom da se zajamči sigurnost ostatku svijeta", navodi u tvitu zastupnica u parlamentu Lesia Vasilenko.

Iznimke će biti samo umjetnici koji su javno osudili rusku invaziju na Ukrajinu, a tajna služba SBU izradit će posebnu listu izuzetaka.

Paralelno, uvoz i distribucija knjiga i drugih tiskovina iz Rusije, Bjelorusije i područja koje je okupirala Rusija su zabranjeni. Uvoz knjiga iz Rusije zabranjen je još od 2016.

15:28 Talijanska tvrtka Eni pridružila se projektu Qatar Energy vrijednom 28,75 milijardi dolara za proširenje proizvodnje - samo nekoliko dana nakon što je Rusija smanjila isporuke plina Italiji.

"Eni će imati udio od nešto više od 3 posto u projektu North Field East", rekao je izvršni direktor Qatar Energya na ceremoniji potpisivanja u Dohi.

Qatar Energy procjenjuje da projekt North Field East sadrži oko 10 posto svjetski poznatih rezervi plina. Katar je prošlog tjedna objavio da će francuski TotalEnergies biti njegov prvi i najveći strani partner u razvoju sa 6,25 posto udjela.

15:19 Ukrajinska vojska je preciznim topničkim udarom uništila borbeno vozilo pješaštva ruske vojske kod Sjeverodonecka, snimka pogotka objavljena je na Telegramu.

 

13:11 Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck planira uvesti dodatne mjere kako bi smanjio potrošnju plina i pronašao alternativu za smanjene isporuke plina iz Rusije, prema planovima koje prenosi agencija dpa.

Ubijeno više od 50 ukrajinskih časnika?

12:27 Više od 50 ukrajinskih generala i časnika ubijeno u raketnom napadu sa broda na ukrajinski zapovjedni centar, javlja RT news. Centar su, pišu, gađali krstarećim projektilima Kalibr.

Napad se navodno dogodio u mjestu Širokaja Dača u regiji Dnjipropetrovsk u trenutku kad su zapovjednici nekoliko jedinica imali sastanak.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su projektili Kalibr također korišteni za uništenje haubica M777 i oklopnih vozila koje je isporučio Zapad.

Još nema potvrde te informacije.

Podsjetimo, Rusi su dan ranije objavili popis navodnih ubijenih stranih plaćenika i dezertera u Ukrajini. Među ubijenima su, objavilo je tamošnje ministarstvo i 74 Hrvata. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova nije to potvrdilo, a analitičari su popis nazvali propagandom.

Dezerterstva na ukrajinskoj strani, ali kod Rusa odustaju čitave jedinice

12:16 Ruske i ukrajinske snage vjerojatno se suočavaju s "promjenjivim" borbenim moralom i dezerterstvom, objavilo je britansko ministarstvo obrane u izvješću na temelju informacija britanskih obavještajnih službi, prenosi u nedjelju njemačka agencija dpa.

"Ukrajinske snage su vjerojatno pretrpjele dezerterstva u posljednjih nekoliko tjedana, no ruski borbeni moral vrlo vjerojatno i dalje je problematičan", napisalo je ministarstvu na Twitteru u najnovijem izvješću.

Nastavljaju se slučajevi u kojima čitave ruske jedinice odbijaju izvršavati naređenja, ali i slučajevi u kojima dolazi do sukoba između časnika i njihovih vojnika, dodaje ministarstvo.

"Čimbenici koji doprinose niskom ruskom borbenom moralu uključuju loše vodstvo, ograničene mogućnosti za rotaciju jedinica iz sukoba, vrlo velike žrtve, iscrpljenost od borbe, lošuz logistiku i teškoće s isplatom plaća", napisalo je ministarstvo.

Ilustracija Rat u Ukrajini (Foto: Afp)

10:54 Ukrajina gubi teritorije i bori se da ih povrati otkako je Rusija počela koncentrirati svoje vojne napade na istok zemlje, rekla je ukrajinska zastupnica Ivanna Klympush-Tsintzadze.

Klympush-Tsintzadze je za Sky News rekla da se nada da će se vojna situacija u istočnoj Ukrajini uskoro promijeniti. “Nažalost, u ovom trenutku Rusija je prikupila sav taj vojni kapacitet na istoku zemlje. “Gubimo dio teritorija, a oni ostaju u ovom trenutku u rukama okupatora. Nadamo se da će doći trenutak i mogućnost da vratimo te teritorije i ljude.”

U nekim područjima, ukrajinska vojna sposobnost premašuje Rusiju 1-10, rekla je.

Novo oružje iz SAD-a

10:09 SAD je u Ukrajinu poslao 1400 protuzračnih sustava Stinger i 6500 protuoklopnih sustava Javelin, rekao je čelnik ukrajinske političke stranke Golos.

Vijest dolazi nakon što je američko ministarstvo obrane ranije ovog tjedna objavilo dodatnih milijardu dolara pomoći za oružje za Ukrajinu, potvrdila je ukrajinska saborska zastupnica i čelnica stranke Golos Kira Rudik.

 

Ukrajinski gubitci kod Severnodonjecka

9:26 Ruski rat u Ukrajini bi mogao trajati godinama, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za njemački tjednik, dodavši da će slanje suvremenog naoružanja ukrajinskim vojnicima povećati vjerojatnost oslobađanja pokrajine Donbas od ruske kontrole.

9:00 Opkoljeni grad Severodonjeck ponovno se suočio s jakom topničkom i raketnom vatrom dok su ruske snage napadale područja oko njega, priopćila je ukrajinska vojska.

Glavni stožer vojske priznao je da su njegove snage pretrpjele neuspjeh u naselju Metolkine, jugoistočno od Severodonjecka, dok se nastavlja bitka za industrijski grad u istočnoj Ukrajini.

"Kao rezultat topničke vatre i napada, neprijatelj ima djelomični uspjeh u selu Metolkine, pokušavajući se učvrstiti", stoji u objavi na Facebooku kasno u subotu.

Serhiy Gaidai, guverner Luganska kojeg je imenovala Ukrajina, osvrnuo se u zasebnoj objavi na "teške bitke" u Metolkineu, izvijestio je Reuters.

Ruska novinska agencija Tass, pozivajući se na izvor koji radi za separatiste koje podržava Rusija, rekla je da su se mnogi ukrajinski borci predali u Metolkinu.

Zapovjednici iz Azovstala u Rusiji

8:17 Dvojica glavnih zapovjednika boraca koji su branili čeličanu Azovstalj u jugoistočnom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, premješteni su u Rusiju radi istrage, objavila je ruska državna agencija TASS, a prenosi Reuters.

Neizvjesna je sudbina stotine boraca koje su ruske snage zarobile u svibnju nakon višemjesečne opsade Mariupolja. Moskva je rekla da su svojedobno premješteni u odmetnute istočne ukrajinske pokrajine, koje podupire Rusija.

TASS je kasno u subotu, navodeći anonimni izvor iz ruske policije, rekao da su u Rusiju premješteni Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika bataljuna Azov i Sergij Volinskij, zapovjednik 36. mornaričke brigade ukrajinskih oružanih snaga.

Ilustracija Čeličana Azovstal - 2 (Foto: Afp photo/Telegram account of the interior ministry of the self-proclaimed Donetsk people's republic (dnr))

Časnici specijalnih postrojbi premjestili su ih iz Donecka, istočne ukrajinske pokrajine koju Moskva priznaje kao neovisnu državu, "kako bi proveli istražne radnje s njima", citirao je TASS svoj izvor.

"Drugi časnici raznih ukrajinskih jedinica također su prevezeni u Rusiju", dodaje izvor.

Reuters nije mogao potvrditi istinitost navoda niti je odmah bilo reakcije iz Kijeva.

Samoproglašene Narodne Republike Doneck i Luhansk nalaze se u industrijskoj regiji Donbas na istoku Ukrajine, gdje se Rusija bori kako bi uspostavila kontrolu nad tim područjem.

7:51 Od početka invazije Kremlja na Ukrajinu, iz te je zemlje u Rusiju dovedeno oko dva milijuna ljudi, prema dužnosniku ruskog ministarstva obrane.

Ruski dužnosnik je rekao da su ruske snage dovele 1,936 milijuna ljudi u Rusiju, uključujući 307.000 djece. Od toga broja samo u subotu 29.730 ljudi, među kojima je bilo 3500 djece, rekao je general Mihail Mizincev.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić - 4 Rat u Ukrajini Vojni analitičar o ruskom popisu plaćenika na kojem su i Hrvati: "To je namjerno plasiran fake news. Ova igra s mrtvim ljudima je udarac ispod pojasa"

Moskva kaže da pomaže evakuaciju ljudi iz područja sukoba, Donjecka i Luhanska, na sigurno. Ukrajina, međutim, tvrdi da Rusija sprječava ljude da izbjegnu u područja koja nisu pod kontrolom ruskih snaga, te ih zapravo deportira.

Mnogi od onih koji su poslani u Rusiju pokušali su se vratiti u Ukrajinu preko trećih zemalja.

Protunapad pa pregovori

7:39 Kijev namjerava nastaviti mirovne pregovore s Rusijom do kraja kolovoza nakon što provede operacije protunapada, rekli su ukrajinski dužnosnici, dok se na istoku zemlje nastavljaju teške borbe.

"Ukrajina će tada biti u boljoj poziciji za pregovore", rekao je glavni kijevski pregovarač David Arahamija u intervjuu s medijskom kućom Voice of America, no nije naveo pojedinosti strategije.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin na Ekonomskom forumu To nisu očekivali Neočekivana reakcija: Putina javno ponizio njegov veliki saveznik

Mirovni pregovori dvije strane su u zastoju. Krajem ožujka, Kijev je kazao da je spreman odreći se ambicija za članstvo u NATO-u u zamjenu za međunarodna jamstva sigurnosti.

Rusija pak zahtijeva demilitarizaciju svoga susjeda i ustupanje teritorija istočnih regija Donjecka i Luhanska.

Što se događalo 115. dana rata, možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene