Obavijesti Video Pretražite Navigacija
53. DAN RATA

FOTO Rusi tvrde da slamaju zadnji otpor u Mariupolju: Šire se fotografije Čečena koji slave ulazak u čeličanu Iljič

Danas je 53. dan rata u Ukrajini. Rusija i Ukrajina se nisu uspjele dogovoriti za uspostavljanje današnjih humanitarnih koridora za evakuaciju. Ruska vosjka ne odustaje od zauzimanja Mariupolja i poručuju da će eliminirati neprijatelje.

 

  • Papa Franjo je rekao da svijet obilježava "Uskrs rata" i pozvao na mir u Ukrajini.
  • Ukrajinski zastupnik Oleksij Gončarenko rekao je da se ukrajinski vojnici u Mariupolju neće predati Rusiji.
  • Rusko Ministarstvo obrane u nedjelju je zaprijetilo "eliminacijom" vojnika koji se još bore u Mariupolju.
  • U subotu je gradonačelnik Trostianetsa, grada u sjevernoj ukrajinskoj regiji Sumi, ustvrdio da su vlasti pronašle ostatke kemijskog oružja, uključujući sarin.
  • Bugarska je zabranila brodovima pod ruskom zastavom ulazak u svoje crnomorske luke.
  • Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da su ruske oružane snage uništile tvornicu streljiva u blizini Kijeva.
  • EU planira sankcionirati najvećeg ruskog zajmodavca Sberbank i druge ruske financijske tvrtke u svom sljedećem krugu ograničenja.

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:13 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je u nedjelju da je razgovarao s direktoricom MMF-a Kristalinom Georgijevom o financijskoj stabilnosti Ukrajine i poslijeratnoj obnovi zemlje.

21:48  Pojavile su se fotografije čečenskih boraca ispred čeličane Iljič za koju Rusi tvrde da su je već zauzeli. Druga čeličana u gradu, Azovstal, posljednje je uporište ukrajinskih snaga u opkoljenom Mariupolju. 

Vojni stručnjak Justin Crump ranije je kazao kako vjeruje da su ukrajinci spremni obraniti Azovstal u kojem se, pretpostavlja on, nalazi oko 800 ukrajinskih boraca koji se neće predati. Njihova prednost je što na raspolaganju imaju i bunkere te tunele, a taj prostor koriste već 50 dana pa pretpostavlja da su dobro pripremljeni.

"U noćnim akcijama Rusima mogu napraviti još puno štete", rekao je stručnjak za BBC.

Borci pod zapovjedništvom Ramzana Kadirova slavili su pred čeličanom Iljič.

21:40 Iako ruske snage i dalje potpuno kontroliraju okrug Borovskij u regiji Harkiv, dio snaga krenuo se postupno povlačiti u smjeru Donjecka, objavilo je vijeće sela Borova večeras na Telegramu.

"Nemamo signala za mobitel i interneta, nemoguće ih je vratiti sve dok Rusi okupiraju teritorij. Neka mjesta su ostala bez struje i plina", piše u objavi, prenosi CNN.

Prema objavi vijeća, ruske snage smještene su u zgradi seoskog vijeća, bolnicama te domovima nekih civila.

Iz sela Borova apeliraju na Irinu Vereščuk, zamjenicu ukrajinskog premijera, da organizira humanitarne koridore za evakuaciju civila i dostavu pomoći u to područje, navodi se u objavi.

20:35 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je pozvao Emmanuela Macrona da dođe u Ukrajinu i osobno se uvjeri da ruske snage provode "genocid", što je pojam koji njegov francuski kolega zasad ne želi upotrijebiti.

"Razgovarao sam s Emmanuelom", rekao je Zelenski u razgovoru za američku mrežu CNN koji se vodio u petak, a emitiran je u nedjelju. "Mislim da želi potaknuti Rusiju na dijalog", dodao je, obrazlažući odbijanje francuskog čelnika da osudi "genocid" u Ukrajini, za razliku od američkog predsjednika Joea Bidena.

Ukrajinski predsjednik je u srijedu rekao da to odbijanje francuskog kolege "veoma boli".

"Rekao sam mu da bih htio da razumije kako nije riječ o ratu, kako to nije ništa drugo do genocid. Pozvao sam ga da dođe kad bude imao priliku", rekao je Zelenski za CNN. "Doći će i vidjeti, siguran sam da će onda razumjeti".

Emmanuel Macron koji je usred kampanje za drugi predsjednički mandat na izborima koji se u sljedeću nedjelju održavaju u Francuskoj, rekao je u četvrtak da pravni stručnjaci, a ne političari, moraju ocijeniti je li riječ o "genocidu" te da "sudjelovanje u verbalnoj eskalaciji" neće pomoći Ukrajini.

U razgovoru objavljenom u nedjelju ukrajinski predsjednik je usto rekao da želi da Joe Biden posjeti Ukrajinu pošto je ovog tjedna iznenadio izjavom da ruske snage provode "genocid".

"Mislim da će doći", "ali naravno on o tome odlučuje, to ovisi o sigurnosnoj situaciji", dodao je. "Mislim da kao predsjednik Sjedinjenih Država treba doći i vidjeti".

"Bit će nam drago da dođe u našu zemlju, to bi bila velika poruka potpore za nas", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u razgovoru za drugu američku mrežu, CBS, koji je također emitiran u nedjelju.

Po njegovim riječima, "osobni susret dvojice predsjednika", Bidena i Zelenskog, "mogao bi otvoriti put novoj pošiljci američkog oružja Ukrajini i pregovorima o mogućem političkom rješenju sukoba".

Američka vlada razmišlja o slanju izaslanika u Kijev, ali Bijela kuća zasad ne želi visokorizično putovanje predsjednika Bidena.

20:30 Vojni stručnjak Justin Crump u razgovoru za BBC podijelio je svoja mišljenja o situaciju u Mariupolju. Smatra da su Ukrajinci spremni obraniti čeličanu Azovstal za koju Rusi tvrde da su je praktički zauzeli.

Kaže kako Ukrajinci koriste taj prostor već 50 dana i sigurno su pripremljeni, a na raspolaganju imaju i bunkere te tunele. Pretpostavlja da Ukrajina tamo ima još oko 800 boraca koji se neće predati.

U noćnim akcijama Rusima mogu napraviti još puno štete, rekao je stručnjak za BBC.

19:40 Ratni brod Moskva možda je najveći ruski gubitak u ovom ratu, ali veliku količinu opreme Rusija je izgubila i na kopnu i u zraku. Podatke o tome Rusija službeno ne objavljuje.

S druge strane, Ukrajina vrlo ažurno objavljuje Ruske gubitke. Između ostaloga, kažu da su Rusi u ovom ratu do sada ostali bez 20.300 vojnika. Ukrajinska vojska hvali se i da je Rusija izgubila 773 tenka, tu se vjerojatno zbrajaju i uništeni i zarobljeni tenkovi.

Što se tiče stanja u zraku, Ukrajina kaže da je oborila 165 ruskih zrakoplova, većinom su to lovački zrakoplovi. Srušen je i veći broj ruskih helikoptera, Ukrajina ih je do sada izbrojala 146. Naglasit ćemo još jednom da je ove podatke objavila Ukrajina, koja kao i Rusija o svojim vojnim gubicima previše ne govori, izvijestio je Dnevnik Nove TV.

19:00 Ruska agencija RIA Novosti javlja da ruske trupe ulaze u čeličanu Azovstal u Mariupolju, posljednje uporište ukrajinskih snaga u tom  tjednima opkoljenom lučkom gradu.
"Situacija na prvoj liniji je napeta. Ali mi stalno napredujemo. Već ulazimo u Azovstal, čeličana Iljič je praktički naša. Primirje? Kakvo primirje. Oni su našu inicijativu ignorirali", rekao je zapovjednik jedinice snaga Narodne republike Donjeck.

18:39 Tijekom vikenda na granici Poljske i Bjelorusije stvorila se ogromna kolona kamiona zato što ruski i bjeloruski vozači pokušavaju napustiti Europsku uniju u roku koji je zadan sankcijama.

Kolona je u subotu u jednom trenutku bila 80 kilometara, a na prelazak granice čekalo se i do 33 sata. Više o tome čitajte OVDJE

17:30 Veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasyl Kyrylych i Ličko-senjski župan Ernest Petry u Gospiću su na Uskrs održali sastanak s predstavnicima službi za zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine, zahvalili se svima te sudjelovali s ukrajinskim obiteljima na uskrsnom ručku u Hotelu Ana gdje je smješteno 49 Ukrajinaca.

Više o tome čitajte OVDJE

 

16:00 Čini se da ukrajinski vojnici prkose ruskome ultimatumu da u nedjelju polože oružje i predaju se u mariupoljskoj luci, za koju Moskva tvrdi da su je njezine vojne snage gotovo u potpunosti zauzele, što bi za njih bila najveća nagrada u gotovo dvomjesečnom ratu.

Nekoliko sati nakon zadanog roka, ukrajinski borci koji se skrivaju u čeličani Azovstal koja gleda na Azovsko more, nisu pokazivali nikakve znakove predaje.

Rusko ministarstvo obrane je u nedjelju objavilo da su, po njihovim saznanjima, opkoljeni ukrajinski branitelji, među kojima je i 400 "stranih plaćenika", dobili naredbu da pucaju na svakoga među njima tko želi odustati.

Ukrajinska vlada o tomu nije objavila nikakvu informaciju.

15:44 Ukrajinski novinari kažu kako imaju potvrdu o tome da je najmanje jedna osoba poginula u potonuću Moskve. Ruska strana još nije objavila službenu potvrdu o žrtvama.

Vijest o smrti 41-godišnjeg časnika Ivana Vakhruševa na društvenim mrežama objavila je njegova supruga. Novinarima je kazala kako je njezin suprug stradao u havariji te dodala kako se još 27 članova posade Moskve smatra nestalima, no za te informacije nema službene potvrde, javlja BBC.

15:41 U bombardiranju Harkiva poginulo je petero ljudi, a 13 je ozlijeđeno, prenosi BBC.

15:20 Ukrajina je objavila da je od početka invazije ubijeno 20.300 ruskih vojnika, a 2002 ruska oklopna vozila su uništena. Uništeno je i 146 ruskih helikoptera i 773 tenka.

Prošlog mjeseca Rusija je tvrdila da je 1351 ruski vojnik poginuo u Ukrajini, dok je NATO 24. ožujka procijenio da je ubijeno do 15.000 ruskih vojnika.

Što se događalo ranije tijekom dana pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene