Obavijesti Video Pretražite Navigacija
83. dan rata

Objavljen zastrašujući video: "Ovo je još jedan ruski ratni zločin." Kanada zabranila ulazak u zemlju sankcioniranim Rusima i njihovim obiteljima

Danas je 83. dan rata u Ukrajini. Finski parlament odobrio je učlanjenje zemlje u NATO, Švedska je zahtjev već potpisala. Stali su mirovni pregovori Ukrajine i Rusije.

 

  • Švedska i Finska postaju kandidati za članstvo u NATO-u.
  • Njemačka je najavila jačanje vojne suradnje s tim zemljama u vrijeme njihove kandidature.
  • Iz Azovstala su evakuirani ukrajinski vojnici, pretpostavlja se da će kasnije biti razmijenjeni.
  • Ruski zastupnik u donjem domu parlamenta pozvao je na raspravu o smrtnoj kazni za članove bojne Azov.
  • Stali su mirovni pregovori Ukrajine i Rusije.
  • Rusija je raketirala mjesto u regiji Černihiv, poginulo je najmanje osmero ljudi.
Pročitajte i ovo Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni" Avdijivka Novi gubici Ukrajina ostala bez dijela teritorija: Obećana pomoć Zapada nije stigla

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

23:07 Dramatični video prikazuje društveni centar u Derhachiju, u blizini Harkiva, koji je uništen ruskim projektilima. Društveni dom je pružio humanitarnu pomoć mještanima.

"Dvije osobe su poginule, četiri su ranjene. Još jedan ruski ratni zločin koji prijeti ljudima i uništava centre pomoći", objavila je uz video Maria Avdeeva.

22:39 Austrijski kancelar Karl Nehammer ponovio je da njegova zemlja - koja nije povezana ni s jednim vojnim savezom - nema namjeru pridružiti se NATO-u, piše BBC.

Govoreći nakon sastanka u Pragu sa češkim kolegom Petrom Fialom, Nehammer je rekao da je povijest Austrije drugačija od one Finske i Švedske, te da će zadržati svoju vojnu neutralnost.

Međutim, rekao je kako je njegova zemlja, kao članica Europske unije - pokazala solidarnost s Ukrajinom, dopustila isporuke oružja Kijevu i podržala sankcije Rusiji.

22:38 Najmanje sedam civila je ubijeno, a šest ranjeno u ukrajinskoj regiji Donjeck u ruskim napadima u utorak, rekao je regionalni guverner Pavlo Kyrilenko.

U objavi na Telegramu rekao je da su dvije osobe poginule u Bakhmutske, dvije u Bakhmutu, jedna u Avdiivki, jedna u Drobysheveu i jedna u Soledaru.

Dodao je da broj žrtava u Mariupolju i Volnovakhi ostaje nepoznat. BBC nije mogao neovisno provjeriti ove tvrdnje.

22:35 Sedamdeset peti filmski festival u Cannesu počeo je na samom otvorenju u političkom tonu video porukom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je iz Kijeva rekao da "nam treba novi Chaplin koji će posvjedočiti da film nije nijem" pred ratom.

Neočekivano pojavljivanje ukrajinskog predsjednika u maskirnoj odori na zaslonu Festivalske palače popratile su duge ovacije svjetske filmske elite okupljene na svečanom otvorenju festivala koji je najavio da će rat biti "svima u mislima".

"Nastavit ćemo se boriti, nemamo drugog izbora (...) Siguran sam da će 'diktator' izgubiti", dodao je Zelenski, smjerajući na ruskog predsjednika Vladimira Putina i na film Charlieja Chaplina koji je spomenuo više puta.

22:17 Talijanski energetski div Eni objavio je da će otvoriti račune u eurima i rubljima u banci Gazprom, kako bi mogli platiti isporuke ruskog plina. Više o tome pročitajte OVDJE.

21:53 Belgijski ovčar koji je prije pomagao ruskim snagama u regiji Mikolaiv sada će pomoći ukrajinskim postrojbama.

Pas po imenu Bucks, kojeg su ruski okupatori ostavili nakon poraza u regiji, uspio je naučiti ukrajinske komande za manje od mjesec dana i sada će služiti u nacionalnoj gardi zemlje.

21:40 Kanada zabranjuje ulazak u zemlju ruskim državljanima koji su sankcionirani zbog invazije Ukrajine, piše Global News.ca.

Ministar javne sigurnosti Marco Mendicino najavio je taj potez u utorak, 82 dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Vladin predstavnik u Senatu, senator Marc Gold, predstavio je zakon u utorak poslijepodne.

"Ove promjene omogućit će Kanadskoj agenciji za granične službe da zabrani ulazak i udalji osobe koje su podvrgnute sankcijama, a dopustiti će (imigracijskim) službenicima da uskrate vize", stoji u priopćenju.

"Kada stupe na snagu, ove izmjene primjenjivat će se na sve strane državljane koji su pod sankcijama Kanade i sve članove obitelji u pratnji", ističe se.

Tijekom sukoba, kanadska vlada pridružila se zapadnim saveznicima u sankcioniranju više od 1000 pojedinaca iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine za koje se tvrdi da su na neki način "odgovorni" za agresiju Kremlja.

21:20 Rusko Ministarstvo obrane objavilo je snimku za koju tvrde kako se ukrajinski vojnici predaju u čeličani Azovstal u Mariupolju.

Sky News je provjerio lokaciju i zamaglio lica navodnih ukrajinskih vojnika u skladu sa Ženevskom konvencijom o ratnim zarobljenicima.

Ranije danas objavljeno je da su 264 muškarca evakuirana iz čeličane, a 53 od njih prebačeno je u bolnicu na istoku Ukrajine pod ruskom kontrolom.

21:15 SAD je u utorak najavio pokretanje novog programa "za analizu, dokumentiranje  i dostupnost dokaza o ratnim zločinima i drugim zločinima u Ukrajini koje je počinila Rusija".

Program, nazvan Conflict Observatory, "obuhvaća dokumentaciju, provjeru i širenje dokaza otvorenog koda u vezi s djelovanjem ruskih snaga tijekom brutalnog rata predsjednika Putina", prenosi CNN.

20:02 Kao naznaka da ruske snage možda proširuju domet svojih napada, ukrajinski dužnosnici kažu da je grad Bakhmut u regiji Donjeck pogođen projektilom u utorak.

Raketni udar uništio je peterokatnicu u gradu, prema regionalnoj policiji Donjecka. Jedna osoba je poginula, a 9-godišnje dijete je teško ozlijeđeno, prenosi CNN.

"Točan broj žrtava se još ne zna", priopćila je policija.

Bakhmut je važno središte ukrajinske vojske i njegova bolnica liječi ranjene vojnike. Udaljen je otprilike 20 kilometara od prve linije oko Popasne.

"Rusi ne zaustavljaju masovno granatiranje duž cijele crte bojišnice od Vuhledara do Bakhmuta", rekao je Pavlo Kyrilenko, načelnik vojne uprave Donjecke regije.

Zelenski razgovarao s Macronom

18:24 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je imao "dug i smislen" telefonski razgovor s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o ratu u Ukrajini. Pokrenuli su pitanje opskrbe gorivom u Ukrajini.

"Također smo razgovarali o potpori obrane iz Francuske, pripremi 6. paketa sankcija, mogućim načinima izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Održali smo sadržajnu raspravu o našem zahtjevu za status kandidata za članstvo u EU", objavio je Zelenski na Twitteru.

18:22 SAD predlaže da EU uvede tarifu na rusku naftu umjesto embarga, prenosi Ruters pozivajući se na američke dužnosnike.

18:12 Europska unija će nastaviti pomagati u vojnoj opremi Ukrajinu, čije snage nanose teške gubitke Rusiji, koja je prije više od dva mjeseca započela invaziju na tu zemlju, izjavio je u utorak visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

"Ne bih se usudio iznositi pretpostavke koliko Rusija može izdržati, ali ako je istina da je izgubila 15 posto svojih vojnika od početka rata, to je onda svjetski rekord u gubicima vojske koja vrši invaziju na drugu zemlju", rekao je Borrell nakon sastanka ministara obrane država članica EU-a.

Borrell je dodao da Europska unija neće dopustiti da Ukrajina ostane bez vojne opreme.

Putem video-veze europskim ministrima se obratio ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, koji ih je izvijestio o najnovijem razvoju događaja.

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić rekao je da će Hrvatska nastaviti pomagati Ukrajini, novčano i diplomatski, kako je rekao i premijer Andrej Plenković tijekom nedavnog posjeta Kijevu.

17:25 Najmanje sedam autobusa s ukrajinskim borcima koji su se predali napustilo je opkoljenu čeličanu Azovstal u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju u pratnji proruskih oružanih snaga, javlja Reuters.

Čini se da neki od ukrajinskih boraca koji su prevoženi nisu bili ranjeni, tvrdi svjedok.

16:30 Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan rekao je da šalju najveći tim u svojoj povijesti da istražuje navodne ratne zločine u Ukrajini. Navodno će uključivati ​​42 istražitelja, forenzičara i pomoćno osoblje.

Što se događalo ranije tijekom dana možete pročitati >>OVDJE.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene