Obavijesti Video Pretražite Navigacija
114. DAN RATA

VIDEO Johnson se ukazao u Kijevu, Scholz kani razgovarati s Putinom, ruski predsjednik odaslao važnu poruku

Dok traju borbe u regiji Harkov, a Mariupolju prijete zarazne bolesti, Europska komisija podržala je davanje Ukrajini statusa kandidata za ulazak u Europsku Uniju. Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu.

 

  • Britanski premijer Boris Johnson posjetio je Kijev
  • Ruski brodovi neovlašteno su ušli u danske teritorijalne vode
  • Vladimir Putin održao govor u Sankt-Peterburgu, raspravljao o ratu u Ukrajini, prehrambenoj krizi i budućnosti Rusije
  • Putin u Sankt-Peterburgu rekao da nema ništa protiv ukrajinskog učlanjenja Europskoj uniji
  • Europska komisija izrazila je podršku Ukrajini u dobivanju statusa kandidata za ulazak u EU
  • Rusija raketirala grad Mikolajiv, ubijene dvije osobe
  • Ukrajina od 1. srpnja uvodi obvezne vize za ruske državljane

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:40 Ukrajina je primila pozajmicu od Kanade u vrijednosti od 733 milijuna dolara, objavilo je to ukrajinsko ministarstvo financija u petak. "Dogovorom među državama osigruana su ova sredstva, koja će primarno biti iskorištena na socijalne i humanitarne troškove", napisali su.

Ukrajinski ministar financija Sergej Marčenko zahvalio se Kanadi i rekao da je zahvalan. "Zahvalan sam kanadskoj vladi za neumoljnu potporu u našoj borbi za slobodu. Ovom su odlukom ponovno pokazali kanadsko vodstvo i potporu Ukrajini", rekao je.

21:52 Ruski mediji objavili su snimke koje navodno prikazuju dvojicu nestalih amerikanaca, Andyja Huynha i Alexandera Druekea, koji su nestali nakon svojevoljnog priključivanja misiji u Istočnoj Ukrajini.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da "ne zna" o prebacivanju uhvaćenih američkih državljana u Rusiju, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Prosvjed u protiv kupovanja ruske nafte većina u EU-u Rat im se isplati? Pogledajte koliko je milijardi Rusija zaradila na izvozu nafte od napada na Ukrajinu

20:27 Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u petak da je održavanje komunikacije s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bitno, čak i dok Moskva nastavlja svoj rat protiv susjedne Ukrajine: "Apsolutno je neophodno razgovarati s Putinom i nastavit ću to činiti, kao i francuski predsjednik".

"Kada razgovaram s Putinom, kažem, primjerice, iste stvari koje kažem i vama", rekao je Scholz u intervjuu za njemačku novinsku agenciju dpa te je istaknuo da je važno razumjeti da Rusija ne može nametati uvjete mira s Ukrajinom.

Scholz je kazao kako će Putinu reći da je pogriješio "ako stvarno vjeruje da će opljačkati neku zemlju, a onda se nadati da će se vremena promijeniti i da će sve biti normalno". "Morate povući svoje trupe i morate iznaći sporazum s Ukrajinom koji je prihvatljiv i ispravan za narod Ukrajine", rekao je Scholz da će poručiti Putinu.

20:18 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen razgovarala je s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim i rekla mu da može "računati na podršku" Europske komisije, dok ih prati putem ka europskom članstvu, objavila je na Twitteru.

19:10 Govoreći u Sankt-Peterburgu, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da "nema ništa protiv" toga da se Ukrajina učlani u Europsku uniju. "Nemamo ništa protiv toga. To nije vojni blok. Pravo je svake zemlje da se učlanjuje u ekonomske unije", rekao je.

19:00 Kineski predsjednik Xi Jinping obratio se putem videopoziva na Ekonomskom forumu u Sankt-Peterburgu. Rekao je da se rusko-kineska suradnja kreće u dobrom smjeru, i da nedavni "geopolitički događaji" nemaju veze s rusko-kineskom suradnjom.

18:38 Za vrijeme dok britanski BBC razgovara s Europskom radiotelevizijskom unijom (EBU) o tome da se idući Eurosong održi u Velikoj Britaniji, Ukrajinci se ne slažu s time i traže ponovljenu diskusiju. "Vjerujemo da možemo ispuniti naše obaveze", napisao je na društvenim mrežama Oleksandar Tkačenko, ukrajinski ministar kulture i informacijske politike.

Više o tome pročitajte >>>OVDJE.

Pročitajte i ovo Gazprom zaliha sve manje Problemi s plinom u više europskih zemalja: Rusija prepolovila isporuku

18:29 Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su ga obavijestili o dvoje Amerikanaca koji su nestali u Ukrajini, i naglasio je kako bi Amerikanci trebali izbjegavati putovanja u tu zemlju. 

"Obavijestili su me (o njima). Ne znamo gdje su, ali želim naglasiti: Ne biste sada trebali ići u Ukrajinu", rekao je.

18:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je kako je "velika većina" ruskih raketnih napada usmjerena protiv civila i civilne infrastrukture. Ti napadi pogađaju škole, stambene zgrade, bolnice itd.

"Najteži zadatak Zapada biti će pomoći Ukrajini da se obrani od tih raketnih napada, to je ključ za osiguravanje normalnog života Ukrajincima", rekao je.

Danas je raspravljao s britanskim premijerom o tome kako "postrožiti" sankcije protiv Rusije. "Možemo sankcije učiniti vrlo opipljivima, kako bi Rusija osjetila posljedice za terorističke činove počinjene protiv Ukrajine i protiv međunarodne stabilnosti", dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUDBINA NAJPOZNATIJEG ZVIŽDAČA Velika Britanija donijela odluku o izručenju Juliana Assangea SAD-u

17:36 Britanski premijer Boris Johnson ponudio je započinjanje operacije masovnog obučavanja ukrajinske vojnike. Za vrijeme svog posjeta Kijevu, rekao je da je Velika Britanija spremna obučavati po 10.000 vojnika svakih 120 dana, što bi "iz temelja moglo promijeniti računicu ukrajinskog rata", prenosi BBC

Unutar same operacije, ukrajinski bi vojnici bili obučavani u drugim zemljama, u kojima bi proveli oko tri tjedna. Tamo bi učili borilačke vještine, ali i liječničko osposobljavanje, cyber-sigurnost i protueksplozivne taktike.

U izjavi su naveli da bi ovaj plan osnažio i povećao otpornost Kijeva na ruske vojne snage. Premijer Johnson je rekao ukrajincima da će Velika Britanija stajati uz njih dok "napokon ne pobjede u sukobu".

17:02 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je na svom kanalu na Telegramu objavio kako su "brojni ratni dani pokazali neumoljivu i čvrstu potporu Velike Britanije Ukrajini". Ova je poruka poslana povodom posjeta britanskog premijera Borisa Johnsona Kijevu.

"Drago mi je da je dobar prijatelj naše zemlje Boris ponovno ovdje", napisao je.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen status dobila i Moldavija Europska komisija podržala Ukrajinu na putu u EU. Kremlj: "Ovo zahtjeva našu pozornost"

16:37 Ruski ratni brod ušao je dvaput u danske teritorijalne vode blizu otoka Bornholm u Baltičkom moru u četvrtak, izvijestilo je Dansko obrambeno zapovjedništvo.

Korveta je ušla u danske vode sjeverno od malog otoka Christianso, blizu većeg otoka Bornholma, objavile su vlasti u petak.

Nakon radio poruke danske mornarice, brod je odmah napustio područje. Ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod pozvao je ruskog veleposlanika na razgovor zbog incidenta, prenijela je Hina.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Stevo Pendarovski Nije protiv, ali... "Ako može Ukrajina, može i BiH": Predsjednik Milanović traži da se uvjetuje podrška ulasku u EU

16:05 Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt-Peterburgu, u kojem je spominjao sankcije, rat u Ukrajini, ali i budućnost Rusije.

Po pitanju sankcija, Putin je rekao da one više štete onima koji ih nametnu, navodeći da bi Europska unija mogla izgubiti više od 400 milijardi eura zbog sankcija protiv Rusije. Dodao je da je EU izgubila na "političkom suverenitetu" svojom reakcijom na sukob u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Gazprom zaliha sve manje Problemi s plinom u više europskih zemalja: Rusija prepolovila isporuku

Osvrćući se na strahove od globalne prehrambene krize koju rat u Ukrajini može izazvati zbog spriječenog izvoza hrane i žita, Putin je rekao da je Rusija u stanju znatno povećati izvoz hrane i gnojiva. Izvozi žita bi mogli porasti za 50 milijuna tona. Dodao je da će Rusija poslati pošiljke hrane u Afriku i na Bliski Istok.

Okrenuvši se prema ratu u Ukrajini, rekao je da je odluka o započinjanju "specijalne vojne operacije" bila teška, ali da je bio primoran donijeti ju. Tom je odlukom pokušao zaštititi "njegove ljude", odnosno stanovništvo Donbasa, ponavljajući da im je "prijetio genocid". 

Ulažite u Rusiju

Dodao je da "Zapad nastavlja pumpati Ukrajinu oružjem", i da će "svi ciljevi specijalne vojne operacije biti postignuti bez ikakve sumnje".

Zatim je počeo pričati o ruskoj ekonomiji, navodeći da će Rusija njegovati i razvijati "otvorenu ekonomiju", i da nikada neće kročiti putem izolacije, unatoč zapadnjačkim sankcijama koje su "bez presedana".

Dodao je da će Rusija nastaviti ekonomsku suradnju "s bilo kime tko će to htjeti". Pozvao je potom sve poslodavce i firme koje rade u Rusiji da u njoj nastave postojati, a strane investitore je pozvao da ulože u Rusiju.

"Uložite ovdje", rekao je objašnjavajući da u Rusiji postoji ogromni potencijal. "Sigurnije je ovdje nego u vašoj kući. Oni koji me nisu htjeli poslušati izgubili su milijune u inozemstvu".

Naposljetku, Putin je završio govor rekavši publici: "Rusija ulazi u ovu novu eru koja započinje, kao snažna i suverena država".

"Definitivno ćemo iskoristiti ogromne prilike koje trenutna vremena pružaju, i postat ćemo još jači. Očito je da će pravila, i srž novog svjetskog poretka, određivati snažne i suverene države. Ostale su osuđene na to da ostanu samo kolonije bez ikakvih prava", rekao je.

Što se događalo ranije tijekom 114. dana rata u Ukrajini možete pročitati >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene