Obavijesti Video Pretražite Navigacija
82. dan rata

Pokazuje li ovo da je Putin očajan? "Uključen je u taktičko donošenje odluka na razini za koju bismo inače očekivali…" Autobusi s Ukrajincima odlaze iz Azovstala

82. je dan rata u Ukrajini. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija pomno prati pokušaje Finske i Švedske da se pridruže vojnom savezu NATO-u, a Američki Kongres najavio da će nastojati ratificirati ulazak Finske u NATO prije ljetne stanke u kolovozu.

 

  • Ruski izvoz električne energije u Finsku je prekinut je 
  • Švedska vlada je donijela službenu odluku o podnošenju zahtjeva za članstvo u NATO-u
  • Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će Rusija odgovoriti ako NATO počne jačati vojnu infrastrukturu Švedske i Finske
  • Ukrajinska vojska je objavila kako je do sad ubila 27.000 ruskih vojnika
  • Britanci u najnovijem izvještaju pišu kako je Bjelorusija najavila raspoređivanje snaga za specijalne operacije duž ukrajinske granice

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:51 Desetak autobusa u kojem su ukrajinski vojnici koji su se nalazili u čeličani Azovstal napustilo je u ponedjeljak to postrojenje, objavio je Reuters.

Nije bilo moguće provjeriti koliko je vojnika bilo u autobusima.

Također je nejasno je li među vojnicima koji su se ukrcali i 40 ranjenih za koje je bilo rečeno da su u podrumima čeličane. Navodno se još oko 600 vojnika nalazi unutar Azovstalja, čeličane u Mariupolju.

22:30 Vjeruje se da ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov vojni zapovjednik, general Valerij Gerasimov, izravno interveniraju u ruskoj vojnoj ofenzivi u Ukrajini i donose odluke koje inače donose više niži časnici - prema zapadnom vojnom izvoru, navodi BBC

"Mislimo da su Putin i Gerasimov uključeni u taktičko donošenje odluka na razini za koju bismo inače očekivali da će je preuzeti pukovnik ili brigadir", rekao je.

Vojni izvor je dodao i da su njih dvojica donosili odluke o kretanju trupa u Donbasu. Već su se pojavile sugestije da se Putin više uključio u svakodnevno vođenje vojne kampanje, otkako je Rusija pretrpjela neuspjehe na sjeveru zemlje i oko glavnog grada Kijeva.

Zapadni vojni dužnosnik jasno je dao do znanja da načelnik glavnog stožera Rusije još uvijek daje zapovijedi. "Gerasimov je spreman i radi", rekao je.

21:43 Radna skupina ukrajinskih združenih snaga priopćila je u ponedjeljak da je 20 civila, uključujući dijete, ubijeno u ruskom granatiranju u regijama Donjeck i Lugansk, prenosi Reuters.

Vojna radna skupina je u priopćenju na svojoj Facebook stranici objavila da je pucano na 25 zajednica u regijama, a pogođene su 42 stambene zgrade i škola.

21:31 Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu kako se nada će Sabor ratificirati pristupanje Finske i Švedske u NATO prije samita Saveza u Madridu krajem lipnja. >>Opširnije

21:15 Ukrajinska jedinica koja se skrivala ispod čeličane Azovstal u Mariupolju priopćila je u ponedjeljak da njezin garnizon ispunjava zapovijedi za spašavanje života vojnika, što je očiti pokazatelj da se duga opsada tamo bliži kraju, prenosi Reuters.

Borbe na Azovstalu u razrušenom Mariupolju simbolizirale su ukrajinski otpor tijekom gotovo tromjesečne invazije Rusije. Većina civila koji su potražili sklonište u ogromnoj tvornici iz sovjetskog doba evakuirani su ranije ovog mjeseca.

20:45 Vlada Crne Gore uputila je u ponedjeljak Ukrajini vojnu i humanitarnu donaciju vrijednu 400 tisuća eura.

"Odgovarajući na molbu Ukrajine za pružanje pomoći u kriznoj situaciji nastaloj agresijom Rusije na tu državu, Crna Gora je uputila vojnu i humanitarnu donaciju prijateljskoj Ukrajini", navodi se u priopćenju crnogorskog ministarstva obrane.

20:20 Ukrajinske pobjednike Eurosonga dočekali su danas pripadnici državne granične službe te zemlje nakon povratka u domovinu. Kaluški orkestar sada planira prodati svoj eurovizijski trofej kako bi prikupio novac za ukrajinske ratne napore.

20:00 EU neće priznati nijedan dio Ukrajine na koji se polaže pravo kao dio Rusije, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell.

Također je dodao da će EU pomoći Ukrajini u izvozu žitarica iz skladišta u Europu, uključujući i more, kako bi se napravio prostor za novi usjev.

19:40 Ministri vanjskih poslova EU-a nisu postigli dogovor o šestom paketu sankcija protiv Rusije, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell. Ministri su, međutim, odobrili izdvajanje još 500 milijuna eura Ukrajini za nabavu oružja, čime bi ukupni iznos iznosio dvije milijarde eura.

19:30 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da neće odobriti ulazak Finske i Švedske u NATO.

Reuters izvještava kako je rekao da se švedska i finska delegacija ne bi smjela truditi dolaziti u Tursku kako bi uvjerili Tursku da odobri njihove kandidature za NATO .

Finska i Švedska, dok su oba partnera u NATO-u, već dugo na članstvo gledaju kao na nepotrebnu provokaciju Rusije, njihovog moćnog istočnog susjeda. Međutim, invazija Moskve na Ukrajinu dovela je do radikalnog preispitivanja njihove sigurnosne politike.

Članstvo u NATO-u zahtijevalo bi ratifikaciju svih postojećih članica. Turska je članica NATO-a od 1952. godine i njezino članstvo ostaje kamen temeljac njezine vanjske politike prema zapadnim zemljama.

18:56 Jedna od najvećih vježbi NATO-a ikada na Baltiku je u tijeku. Vježbe pod nazivom "Jež" uključuju 10 zemalja, uključujući Finsku i Švedsku, za koje se očekuje da će za nekoliko dana službeno podnijeti zahtjev za pridruživanje savezu.

Vježbe u Estoniji, koje će trajati do 3. lipnja, dogovorene su prije invazije Rusije na Ukrajinu.

Potiskivanje ruskih vojnih snaga

18:50 Ukrajinske snage nastavile su potiskivati ​​ruske snage iz Harkiva, drugog po veličini grada u zemlji, a Volodomir Zelenski čestitao je vojnicima koji su podigli novu graničnu postaju na granici s Rusijom.

"Jako sam vam zahvalan, u ime svih Ukrajinaca, u moje ime i u ime moje obitelji. Jako sam zahvalan svim borcima poput vas", naveo je.

18:30 Otvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni na Twitteru je pohvalio najnovije sankcije Ujedinjenog Kraljevstva protiv rodbine Vladimira Putina i njegove ljubavnice.

Pročitajte i ovo Ilustracija ZASTRAŠUJUĆE FOTOGRAFIJE Hipersoničnim raketama, podmornicama i brodovima na Odesu: Predsjednik Europskog vijeća završio u skloništu

Zatvoreni antikorupcijski aktivist rekao je da Boris Johnson i Liz Truss "pokazuju izvanredno vodstvo po pitanju Putinovog rata s Ukrajinom općenito, a posebno o sankcijama".

"Pojedinačne sankcije, zamrzavanje i oduzimanje imovine, zabrane izdavanja viza i zapljena jahti i računa službenika vrlo su popularne među ruskim građanima. Čak i najuspavaniji ruski glasač je solidaran i radikalniji od zapada po tom pitanju", napisao je.

18:05 U ruskom granatiranju u istočnom ukrajinskom gradu Sievierodonetsk ubijeno je 10 civila, rekao je regionalni guverner, javlja Sky News.

Drastičan nacrt zakona

17:32 Državnoj Dumi je dostavljen nacrt zakona koji dopušta neizvršavanje odluka Europskog suda za ljudska prava, izdanih nakon 16. ožujka, javlja NEXTA.

16:48 Oleh Sinjehubov, guverner regionalne administracije Harkiva, potvrdio je za BBC da su ukrajinske trupe potisnule ruske snage na granicu u jednom području.

"Borimo se 24 sata dnevno, pa je teško reći je li to trajan rezultat za naše vojnike. Doživljavamo rusko osvajanje s različitih strana, kilometar desno ili lijevo, još uvijek imamo teške borbe", rekao je.

Rekao je da je žarište borbi u pravcu Izjuma, grada koji je trenutno okupiran od strane Rusa. "Izjum je potpuno blokiran, nema mogućnosti da se održi proces evakuacije i pruži humanitarna pomoć za civile", rekao je.

16:23 Prosvjednici Greenpeacea blokirali su ulazak grčkog tankera u južnu englesku luku zbog ruskog tereta goriva, a policija je uhitila, priopćila je skupina zelenih u ponedjeljak, nailazeći na osudu britanske vlade. 

Pročitajte i ovo Švedska NAKON FINSKE Švedska službeno odlučila podnijeti zahtjev za ulazak u NATO: "To je najbolja stvar za državu i stanovništvo"

Moralni neuspjeh

16:15 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba odbacio je potencijalne ustupke Rusiji koji bi mogli dovesti do prekida vatre u ratu i rekao da se Europska unija suočava s "moralnim neuspjehom" ako ne odobri kandidaturu nacije za članstvo do lipnja.

U intervjuu za Bloomberg u ponedjeljak u Bruxellesu, Kuleba je odbio komentirati je li francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao svog ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog da prihvati zahtjeve Kremlja ako to znači postizanje mira. Ali odbacio je svaki pokušaj da se ponudi Vladimiru Putinu u zamjenu za okončanje njegove invazije na Ukrajinu.

"Traženje opcija za spašavanje Putina naprosto je pogrešan pristup. Neka Putin sam pronađe opciju za spašavanje obraza", rekao je.

Ambicija Ukrajine ostaje obnoviti puni teritorijalni integritet, rekao je Kuleba. To bi uključivalo područja istočnog Donbasa pod kontrolom snaga koje je podržavala Rusija prije invazije, kao i poluotok Krim koji je Rusija zauzela 2014. Ministar vanjskih poslova, u Bruxellesu kako bi se sastao sa kolegama iz EU-a, izrazio je uvjerenje da će Ukrajina na kraju dobiti rat protiv Rusije. "Želimo da sve što nam pripada bude naše", rekao je.

Neki čelnici EU-a izrazili su zabrinutost da bi brzi put do članstva mogao stvoriti lažna očekivanja za Kijev. Upitan je i o izgledima da će ukrajinska kandidatura biti odbijena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna s 87 megavata na nulu Ruska protumjera ili neplaćeni računi? Finci od ponedjeljka bez ruske struje

"Bit će to moralni neuspjeh, o čemu će suditi povijest. Između kandidature i članstva, dug je proces pristupnih pregovora, reformi, tranzicija - može se dogoditi mnogo, mnogo stvari koje se mogu blokirati u bilo kojoj fazi", naveo je.

"Odluka u korist sigurnosti i obrane"

15:59 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pohvalio je odluku Švedske i švedske premijerke Magdalene Andersson za ulazak u NATO, nazvavši to "odlukom u korist kolektivne sigurnosti i obrane".

"Sa zahtjevom Švedske za pridruživanje NATO-u zajedno sa svojim strateškim partnerom Finskom, naša sigurnost postaje još jača. Doprinos EU-a odvraćanju NATO-a sve je neprocjenjiviji", napisao je.

15:56 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pozvao je ostale članove vojnog saveza kojim dominiraju Rusi da budu ujedinjeni. Također je optužio Zapad da se nada da će produžiti sukob u Ukrajini u nastojanju da oslabi Rusiju.

Lukašenko je rekao da su se "paklene sankcije" njegovoj zemlji i Rusiji mogle izbjeći da je skupina govorila ujedinjenim glasom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teške optužbe Stravična svjedočanstva zarobljenih ruskih vojnika: Zapovjednici ubijaju vlastite ranjenike - "Ležao je na zemlji. Pitali su ga može li hodati..."

"Bez ujedinjene fronte, kolektivni Zapad će pojačati pritisak na postsovjetski prostor", rekao je Lukašenko, piše BBC.

Potpora Finskoj i Švedskoj

15:55 Norveška, Danska i Island izdale su zajedničku izjavu u kojoj nude svoju potporu Finskoj i Švedskoj u slučaju da dvije nordijske zemlje budu napadnute tijekom svojih prijava za NATO.

"Zajedno s Danskom i Islandom, Norveška je spremna pomoći svojim nordijskim susjedima svim potrebnim sredstvima ako postanu žrtva agresije na svom teritoriju prije nego što dobiju članstvo u NATO-u", rekao je norveški premijer Jonas Gahr Stoere.

15:50 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako je u ponedjeljak postignut dogovor o evakuaciji ranjenih ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstal te je za tu svrhu otvoren humanitarni koridor, piše TASS.

"Kao rezultat razgovora s predstavnicima ukrajinskih postrojbi koje su blokirane u čeličani Azovstal u Mariupolju, 16. svibnja je postignut dogovor o evakuaciji ranjenih", priopćilo je ministarstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija KATASTROFALNE POSLJEDICE Rat u Ukrajini donosi veliku glad: Siromašni opet najviše na udaru

Rečeno je da je trenutno uveden prekid vatre u području elektrane i otvoren je humanitarni koridor kroz koji se ranjeni ukrajinski vojnici odvoze u medicinsku ustanovu u Novoazovsku u Narodnoj Republici Donjeck da bi im pružili svu potrebnu pomoć.

Što se događalo ranije tijekom dana možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene