Obavijesti Video Pretražite Navigacija
82. dan rata

Procurila snimka s ruskog broda Moskva netom prije potonuća: "Imamo dvije rupe ispod razine mora. Naginjemo se na jednu stranu"

Rat u Ukrajini ušao je u 82. dan. Švedska premijerka Magdalena Andersson zatražit će danas podršku parlamenta za ulazak u NATO. Finska je odlučila, predat će zahtjev za članstvo u Savezu. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova opet je zaprijetila zapadnim zemljama.

 

  • Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov kazao je kako se Rusija neće samo tako pomiriti sa širenjem NATO-a na Švedsku i Finsku
  • Ukrajinska vojska je objavila kako je do sad ubila 27.000 ruskih vojnika
  •  Britanci u najnovijem izvještaju pišu kako je Bjelorusija najavila raspoređivanje snaga za specijalne operacije duž ukrajinske granice
  • Finska je spremna za slučaj napada, njihova skloništa mogu primiti 80 posto stanovništva
  • Švedski parlament uskoro bi trebao donijeti povijesnu odluku o ulasku u NATO
  • Počeli su razgovori s Turskom koja je rezervirana oko proširenja NATO-a

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

15:38 Ruski izvoz električne energije u Finsku prekinut je u ponedjeljak, pokazuju podaci mrežnog operatera.

Ruska komunalna tvrtka Inter RAO najavila je prošli tjedan da će zaustaviti izvoz u Finsku, navodeći da ta zemlja od 6. svibnja nije platila električnu energiju prodanu preko paneuropske burze Nord Pool. Više o tome čitajte >>OVDJE

15:35 Švedska vlada je u ponedjeljak donijela službenu odluku o podnošenju zahtjeva za članstvo u NATO-u, slijedeći korake svoje susjedne Finske u potezu koji će ponovno iscrtati geopolitičku kartu sjeverne Europe, javlja Reuters.

15:34 Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u ponedjeljak da će Rusija odgovoriti ako NATO počne jačati vojnu infrastrukturu Švedske i Finske koje su mu se odlučile pridružiti zbog sukoba u Ukrajini.

Putin stalno ponavlja da je proširenje NATO-a na istok nakon raspada SSSR-a razlog za napad na Ukrajinu.

Govoreći na sastanku vojnog saveza bivših sovjetskih država, Putin je rekao da SAD koristi proširenje NATO-a na "agresivan" način kako bi otežao ionako već tešku globalnu sigurnosnu situaciju.

Rusija, rekao je, nema problema s Finskom ni Švedskom, pa ne postoji ni izravna prijetnja zbog proširenja NATO-a na te zemlje.

Pročitajte i ovo Švedska NAKON FINSKE Švedska službeno odlučila podnijeti zahtjev za ulazak u NATO: "To je najbolja stvar za državu i stanovništvo"

"Ali širenje vojne infrastrukture na to područje sigurno bi isprovociralo naš odgovor", rekao je Putin čelnicima Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti, koja uključuje Bjelorusiju, Armeniju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

"Kakav će (taj odgovor) biti - vidjet ćemo kakve će biti prijetnje", rekao je Putin. "Stvara se probleme bez ikakva razloga. Reagirat ćemo u skladu s okolnostima".

15:20 Ukrajinska vojska na društvenim mrežama objavila je audio zapis sa ruskog ratnog broda Moskva koji je potopljen 14. travnja 2022. Rusija je tvrdila da je brod potonuo nakon eksplozije, no ukrajinska strana kaže da je potopila brod. Snimka razgovora posade neposredno prije potonuća to i potvrđuje. U objavljenoj snimci čuje se kako član posade govori da je brod nagnut na jednu stranu i da su ispod razine mora dvije rupe od bombardiranja.

Snimku možete poslušati >>OVDJE

15:09 Putinovi zapovjednici ubijaju svoje ranjene vojnike umjesto da ih s bojišta prebacuju na liječenje, tvrde zarobljeni ruski vojnici. 

Zarobljeni ruski vojnici kazali su da je jedan od zapovjednika osobno ubio više vojnika dok su ležali ozlijeđeni. Više o tome čitajte >>OVDJE

15:06 Ruski medij RT javlja kako će tijekom dana iz čeličane Azovstal evakuirati ranjene vojnike. Najavio je to ruski ministar obrane nakon što je postignut dogovor. Evakuacija se očekuje kasnije tijekom dana, a ranjene borce trebali bi prevesti u bolnicu u Novoazovsku.

Ruski hakeri najavili globalni napad

14:55 Ruski hakeri koji su napali sustav glasovanja Eurovizije najavili su globalni kibernetički napad na više zemalja.

Globalni kibernetički napad usmjeren je na SAD, Veliku Britaniju, Njemačku, Italiju, Rumunjsku, Latviju, Litvu, Estoniju, Poljsku i Ukrajinu.

Više o tome čitajte na portalu ZIMO

14:29 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko optužio je Zapad da želi produžiti sukob u Ukrajini kako bi pokušao oslabiti Rusiju što je više moguće, prenosi Reuters.

Govoreći na summitu čelnika Organizacije dogovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) u Moskvi, Lukašenko je rekao da su se "paklene sankcije" njegovoj zemlji i Rusiji mogle izbjeći, prenosi The Guardian.

14:11 Predsjednik Volodimir Zelenski zamijenio je čelnika ukrajinskih snaga teritorijalne obrane skoro tri mjeseca nakon početka rata, priopćeno je, prenosi Sky News.

Bez navođenja razloga ministarstvo obrane priopćilo je da je ukrajinski predsjednik izabrao generala bojnika Ihora Tantsjuru da preuzme dužnost od Jurija Haluškina kao zapovjednika snaga koje pomažu ukrajinskoj vojsci u obrani zemlje.

14:09 Ruska vojska pregovara s ukrajinskom stranom na području čeličane Azovstal u Mariupolju, tvrdi zapovjednik ruske brigade u Donjecku. Aleksandar Hodakovski rekao je da je devet ukrajinskih boraca s bijelom zastavom izašlo iz bunkera čeličane, dodavši da se "neprijatelj našao u bezizlaznoj situaciji", javlja RIA.

14:00 Ministri vanjskih poslova EU-a pokušali su u ponedjeljak pritisnuti Mađarsku da ukine svoj veto na predloženi naftni embargo Rusiji, dok Litva smatra da je blok "talac jedne države članice".

Embargo koji je Europska komisija predložila početkom svibnja bila bi najstroža sankcija do sada od početka invazije Moskve na Ukrajinu 24. veljače i uključuje izdvajanje europskih država koje su najviše ovisne o ruskoj nafti.

No Mađarska, najbliži saveznik Moskve u EU-u, želi stotine milijuna eura od EU-a kako bi ublažila cijenu odustajanja od ruske nafte. S druge strane, svih 27 država članica EU-a treba odobriti nastavak provedbe embarga.

"Jedna država članica drži cijelu Uniju kao taoca. Moramo se složiti, ne možemo biti taoci", rekao je ministar vanjskih poslova Litve Gabrielius Landsbergis.

13:07 Američki Kongres nastojat će ratificirati ulazak Finske u NATO prije ljetne stanke u kolovozu, rekao je vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell u Helsinkiju nakon sastanka s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom.

 Kanada je također obećala brzu ratifikaciju.

"Nadamo se naravno da ćemo to učiniti prije stanke u kolovozu kada Kongres obično ne zasjeda", rekao je McConnell novinarima u ponedjeljak.

13:04 McDonald's je objavio da će napustiti rusko tržište te je započeo proces prodaje svojih restorana u zemlji nakon 30 godina.

U ožujku je lanac brze hrane rekao da privremeno zatvara oko 850 restorana u Rusiji kao odgovor na invaziju, prenosi BBC.

"Humanitarna kriza uzrokovana ratom u Ukrajini i ubrzano nepredvidivo radno okruženje naveli su McDonald's do zaključka da nastavak poslovanja u Rusiji više nije održiv, niti je u skladu s McDonald'sovim vrijednostima", navodi se u izjavi.

Više o tome čitajte >>OVDJE

12:48 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija pomno prati pokušaje Finske i Švedske da se pridruže vojnom savezu NATO-u predvođenom SAD-om te je uvjeren da njihovo pristupanje ni na koji način neće ojačati europsku sigurnosnu arhitekturu, prenosi Reuters.

12:32 Ukrajinska jedinica koja se bori sjeverno od Harkiva stigla je do ruske granice i poslala poruku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, tvrdi ukrajinsko Ministarstvo obrane.

"Gospodine predsjedniče, uspjeli smo", poručili su vojnici u videu koji je objavilo Ministarstvo.

Ranije je pokrajinski guverner kazao da su vojnici koji brane Harkiv stigli do granice.

 

12:20 Ukrajinsko ministarstvo financija priopćilo je u ponedjeljak da su Ukrajina i Japan potpisali sporazum o zajmu od 100 milijuna dolara (82 milijuna funti) za pomoć zbog invazije.

12:15 Ukrajinski graničari tvrde da su jutros spriječili upad ruske diverzantsko-izviđačke skupine u sjeveroistočnoj regiji Sumi, javlja CNN.

11:57 Rusija je u ponedjeljak rekla da Zapad ne bi trebao imati iluzije da će se Moskva samo tako pomiriti sa širenjem NATO-a na Švedsku i Finsku, upozorivši da bi u rezultatu pristupanja tih zemalja Savezu porasle vojne napetosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin opetovano navodi postsovjetsko proširenje NATO saveza na istok prema ruskim granicama kao razlog za invaziju na Ukrajinu.

"Oni ne bi trebali imati iluzija da ćemo se jednostavno pomiriti s tim, kao ni Bruxelles, Washington i druge prijestolnice NATO-a", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, a prenijela je državna novinska agencija RIA.

Ulazak Finske i Švedske u NATO savez bi bila "velika greška s dalekosežnim posljedicama", kazao je on.

Vojne napetosti bi se povećale kao rezultat pristupanja tih zemalja NATO-u, upozorio je Rjabkov, kako javlja Interfax.

Pročitajte i ovo Sergej Rjabkov i Wendy Sherman ne žele to prihvatiti Rusi zaprijetili zbog Švedske i Finske: "Situacija će se radikalno promijeniti"

11:15 Velike vojne vježbe NATO saveza počinju danas na Baltiku. Radi se o najvećima u povijesti, javlja BBC. Vježbe se provode pod kodnim imenom Jež.

Na vježbama sudjeluje 15.000 vojnika iz deset zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Finsku i Švedsku. Održavaju se u Estoniji. Više o tome čitajte >>OVDJE

11:04 Raketni zračni napad ruskih snaga u regiji Odesa oštetio je turističku infrastrukturu pri čemu su ozlijeđene dvije odrasle osobe, a teže je ozlijeđeno jedno malo dijete, javlja ukrajinska novinska agencija Interfax.

"Neprijatelj nastavlja s napadima na oštećeni i nefunkcionalni most preko ušća Dnjestra", objavilo je gradsko vijeće Odese, prenosi CNN i podsjeća da je i prošlog tjedna Rusija u Odesi pogodila dva hotela i trgovački centar.

Rat bi mogao potaknuti glad diljem svijeta

10:58 Egipat, Kenija, Južni Sudan, Libanon i mnoge druge zemlje ovise izravno ili neizravno o ruskom i ukrajinskom izvozu, pa bi rat u Ukrajini mogao potaknuti glad i izbjegličke valove širom svijeta, a posebno u siromašnim zemljama, objavila je njemačka humanitarna organizacija Welthungerhilfe. Više o tome čitajte >>OVDJE

10:57 Švedska će poslati diplomate u Tursku kako bi pokušali prevladati prigovore Ankare na njezin plan pridruživanja NATO-u, rekao je u ponedjeljak ministar obrane Peter Hultqvist, a očekuje se da bi kasnije istoga dana trebala biti donesena službena odluka o predaji zahtjeva za članstvo u NATO-u.

Vladajući socijaldemokrati odustali su u nedjelju od 73-godišnjeg protivljenja ulasku u NATO.

Izrazili su želju za brzim pristupanjem NATO-u napuštajući višedesetljetnu politiku neutralnosti nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Susjedna Finska potvrdila je u nedjelju da će službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

Pročitajte i ovo Sastanak ministara vanjskih poslova u Rigi atmosfera puna podrške Vrlo jasni stavovi baltičkih zemalja o švedskom i finskom NATO članstvu: "Povećalo bi sigurnost"

10:56  Sankcije uvedene Bjelorusiji blokiraju njezin godišnji izvoz na Zapad u visini od 16 do 18 milijardi dolara, rekao je bjeloruski premijer Roman Golovčenko.

"Sankcije su blokirale gotovo cijeli bjeloruski izvoz u Europsku uniju i Sjevernu Ameriku", rekao je Golovčenko, prema transkriptu intervjua za televiziju Al Arabiya iz Dubaija koju prenosi državna agencija Belta.

10:54 Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je srušila tri ukrajinska borbena aviona. Jedan blizu zmijskog otoka u Crnom moru, a druga dva kod Nikolajeva i regiji Harkiv, javlja The Guardian.

10:50 Ukrajinska vojska je objavila kako je do sad ubila 27.000 ruskih vojnika.

 

 

10:37 Više od 400 ruskih vojnika poginulo je ili je ozlijeđeno prošlog tjedna dok su pokušavali prijeći rijeku Donets u Ukrajini, javlja NY Timesv nazivajući ovaj događaj "vojnom katastrofom".

 

10:30 Renaultova tvornica u Moskvi bit će prenesena u gradsko vlasništvo te će u njoj biti obnovljena proizvodnja automobila Moskvič, a u planu je i proizvodnja električnih automobila, napisao je na svom blogu gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, a prenose Ria Novosti. Više čitajte >>OVDJE

10:25 EU će Rusiji uvesti šesti paket sankcija, ali će bloku trebati više vremena da postigne sporazum, rekao je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn uoči sastanka u Bruxellesu.

"Zaista nema izgovora da ne uvedemo sankcije", rekao je.

Vatrena kiša iznad Mariupolja

10:05 Objavljena je snimka bombardiranja čeličena u Azovstalu. U videu, za koji se ne zna točno kad je snimljen, vidi se "vatrena kiša" koja pada na čeličanu u kojoj se nalaze posljednji branitelji Mariupolja.

9:44 Rusija je izrazila svoju ljutnju i nezadovoljstvo odlukom Finske i Švedske da se pridruže NATO savezu. Više o tome čitajte >>OVDJE

9:41 Najžešće borbe danas su u regijama Lugansk i Donjeck, javlja CNN. A nastavlja se i bombardiranje Maripolja u kojem se još nalaze borci u čeličani Azovstal.

9:36 Kyiv Independent na Twitteru javlja kako su ruske snage bombardirale stambenu četvrt u Nikolajevu.

  Pročitajte i ovo Ivan Selak - 1 Obljetnica preleta MIG-ova Pogledajte kako se Selak obrušio na Banožića: "I bolje da me nije pozvao. Sramota me biti u njegovom društvu. Neka ide u lov na veprove"

9:30 "Spremamo se za nove pokušaje Rusije da napadne Donbas. Okupatori još uvijek ne žele priznati da su u slijepoj ulici i da je njihova takozvana 'specijalna operacija' već propala", rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom obraćanju.

Bjelorusija raspoređuje snage uz ukrajinsku granicu

9:25 Bjelorusija je najavila raspoređivanje snaga za specijalne operacije duž ukrajinske granice, navodi britansko ministarstvo obrane u svom najnovijem obavještajnom izvještaju.

Protuzračna obrana, topništvo i raketne jedinice također su rasporedili na poligone na zapadu zemlje, navodi se.

"Prisutnost bjeloruskih snaga u blizini granice vjerojatno će utjecati na ukrajinske postrojbe, tako da se ne mogu rasporediti kao potpora operacijama u Donbasu", piše te se dodaje kako "do danas bjeloruske snage nisu bile izravno uključene u sukob".

 

 

9:20 Ukrajinski vojnici koji brane grad Harkiv došli su do državne granice s Rusijom, rekao je u ponedjeljak pokrajinski guverner.

Guverner Oleh Sinegubov svoju je tvrdnju iznio na komunikacijskoj platformi Telegram.
 
Tvrdnju još uvijek nije moguće potvrditi i nije jasno koliko je vojnika došlo do ruske granice ni gdje točno.
 
Ukrajinsko ministarstvo obrane je objavilo videosnimku koja navodno prikazuje niz vojnika iz teritorijalne obrane na neodređenoj lokaciji na granici. "Stigli smo, ovdje smo", govori jedan od vojnika.
 
Ako ova informacija bude potvrđena, to bi značilo da ukrajinska protuofenziva ima sve veći uspjeh u potiskivanju ruskih snaga na sjeveroistoku nakon što su zapadne vojne agencije rekle da je ofenziva Moskve u regiji Donbasa zastala.
 
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očekuje tešku zimu Pesimistični Vučić: "Bit će većeg rata. A i nestašice hrane. Moramo razmišljati hoćemo li imati dovoljno benzina, ugljena..."
 
9:14 Ulazak Švedske i Finske u NATO savez povećao bi sigurnost na Baltiku, rekla je estonska ministrica vanjskih poslova. Više o tome čitajte >>OVDJE
 
7:15 ''Ukrajinsko uništavanje značajnih elemenata ruske motorizirane brigade koja je 11. svibnja pokušala prijeći pontonski most preko rijeke Siverski Donjec šokiralo je istaknute ruske vojne blogere i analitičare. Počeli su komentirati nesposobnost ruske vojske sa stotinama tisuća sljedbenika. Pokušaj prijelaza rijeke pokazao je zapanjujući nedostatak taktičkog smisla jer satelitske slike pokazuju uništena ruska vozila skupljena na oba kraja razrušenog mosta'', piše Institut za proučavanje rata, koji je objavio novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.


7:00 
Švedska premijerka Magdalena Andersson zatražit će danas široku potporu parlamenta za podnošenje zahtjeva za pristupanje NATO-u, nakon što je njezina stranka objavila da podupire ulazak u Savez. Andersson je naglasila da je zajednička kandidatura s Finskom najbolja za Švedsku i njezinu sigurnost.

Pročitajte i ovo Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu Njihov stav je jasan Poznati zahtjevi Turske za primanje Finske i Švedske u NATO: "Ovo nije prijetnja i nisu pregovori"

6:50 Susjedna Finska objavila je dan ranije da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u. Prije samo nekoliko mjeseci ulazak dviju zemalja u NATO bio je daleka perspektiva, no ruska invazija na Ukrajinu potaknula je i Švedsku i Finsku da preispitaju svoje sigurnosne potrebe i potraže sigurnost u Savezu.


 

6:40 Rat u Ukrajini, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom i u kojemu su dosad ubijene tisuće stanovnika, a raseljeni milijuni, potaknuo je val potpore javnosti za članstvom u NATO-u u objema zemljama.

6:30 Mađarska vlada inzistira da Mađari neće plaćati cijenu rata u Ukrajini, istaknuo je dan ranije ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. Ako Europska komisija (EK) kani uvesti embargo na rusku naftu, ona mora garantirati da to neće pogoditi Mađare ni mađarsku energetsku sigurnost, poručio je.

Što se događalo 81. dana rata možete pročitati >>OVDJE.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene