Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

RAT U EUROPI

Ponovo obrat oko pada rakete na Poljsku? Oglasio se Zelenski: "Nemam dvojbi čiji je projektil". Rusija ušla u recesiju

Održan je izvanredni sastanak čelnika NATO-a. Na ruskom teritoriju odjeknula je eksplozija, vjerojatno nakon napada dronom. Ukrajina traži hitan pristup mjestu eksplozije projektila u Poljskoj.

 

  • Odjeknula eksplozija duboko unutar ruskog teritorija
  • U srijedu održan hitan sastanak čelnika NATO-a
  • Stoltenberg za pad projektila odgovornom smatra Rusiju
  • Ukrajina traži hitan pristup mjestu eksplozije u Poljskoj
  • Prekinuta opskrba naftom Mađarske i Slovačke

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

21:33 Savjetnik ministra unutranjih poslova Ukrajine, Anton Geraščenko, objavio je na Twitteru snimku uništene zgrade policije u Hersonu.

"Ovo je nekada bila jedna od zgrada Nacionalne policije u regiji Herson. Rusi su u njemu maskirali eksploziv. Bilo je nemoguće izbjeći dizanje u zrak. Zahvaljujući spretnosti eksplozivnih tehničara, nitko nije ozlijeđen", objavio je na Twitteru.

21:27 Isporuke ruske sirove nafte u Mađarsku i Slovačku putem ključnog naftovoda Družba ponovno su krenule, rekli su dužnosnici u srijedu nakon privremenog prekida u utorak.

Mreža naftovoda Družba kreće u Rusiji te se potom razdvaja u Bjelorusiji i Ukrajini opskrbljujući dio zemalja istočne i srednje Europe koje ovise o toj nafti, uključujući rafinerije u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da naftovod još radi pod niskim tlakom, a slovačko ministarstvo gospodarstva priopćilo je da je opskrba ponovno uspostavljena bez iznošenja pojedinosti.

Opskrba dijelova istočne i srednje Europe privremeno je bila obustavljena u utorak iz tehničkih razloga, prema operaterima naftovoda u Mađarskoj i Slovačkoj.

Mađarski MOL priopćio je da je njegov ukrajinski partner rekao tvrtki da je ruska raketa pogodila elektranu koja je opskrbljivala električnom energijom pumpnu stanicu, što je dovelo do prekida opskrbe.

Szijjarto je u srijedu na Facebooku objavio da su popravci obavljeni do te mjere da su isporuke nafte u Mađarsku mogle ponovno krenuti "nekoliko minuta prije".

"Za sada je to pod niskim tlakom u ovoj fazi, ali tehnički radovi su u tijeku kako bi se omogućio nastavak isporuka uz uobičajeni puni tlak, dakle na normalnim razinama", rekao je Szijjarto.

21:24 Poljski predsjednik Andrzej Duda sastao se u srijedu s direktorom CIA-e Billom Burnsom nakon pada projektila u istočnoj Poljskoj, potvrdio je šef poljskog Ureda za nacionalnu sigurnost Jacek Siewiera.

21:00 Sjedinjene Države pomagat će Ukrajini da se brani od ruske agresije koliko god bude potrebno no ruska moć još je velika i izgledi za skoru vojnu pobjedu nisu veliki, rekli su u srijedu najviši američki vojni čelnici i dodali da je Kijev taj koji će odrediti kada i kako pregovarati s Moskvom.

20:30 Približno 50 ruskih vojnika ubijeno je ili ranjeno u napadu ukrajinskog dalekometnog topništva, objavila je u srijedu ukrajinska vojska koja rijetko iznosi u javnost da je nanijela velik broj žrtava u pojedinom slučaju.

Zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga napisalo je na Facebooku da je Rusija pretrpjela gubitke u utorak kada su ukrajinske snage granatirale selo Denežnikove, 70 kilometara udaljeno od bojišnice u istočnoj pokrajini Luhansk.

Vojska nije pružila nikakve dodatne pojedinosti.

Rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom, a Reuters nije mogao nezavisno potvrditi tvrdnju ukrajinske vojske.

Sjedinjene Američke Države su Ukrajinu opskrbile naprednim raketnim sustavima, koji su sposobni gađati mete udaljene i do 80 kilometara.

Čečenski vođa Ramzan Kadirov, blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, prošlog mjeseca rekao je da su 23 njego

18:10 "Budući da je ukrajinski projektil pogodio našu NATO saveznicu Poljsku, možemo li sada barem prestati trošiti milijarde da ih naoružamo?" upitao je na Twitteru sin Donalda Trumpa Donald Trump Jr.

18:00 Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Gerašenko objavio je na Twitteru fotografije novootkrivenih grobnica u regiji Herson, odakle se Rusija prije nekoliko dana povukla.

"Novinari su pronašli dokaze o masovnim ukopima na groblju u Hersonu. Neki grobovi imaju datume smrti: kraj veljače - početak ožujka 2022. Sada nije jasno koliko je ljudi tamo pokopano", stoji uz objavu.

Sky News procjenjuje da je u to vrijeme stvoreno između 1900 i 2000 novih grobova. Uzroci smrti pokopanih trenutačno se ne mogu utvrditi. U nekim bi se slučajevima moglo raditi o prirodnoj smrti, dok bi u nekim slučajevima posrijedi mogla biti brojna raketiranja i zračni napadi.

17:57 Rusija je ušla u recesiju jer je BDP u državi pao za četiri posto u trećem kvartalu, objavio je AFP.

17:50 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je rekao da eksploziju u kojoj su u Poljskoj poginule dvije osobe nesumnjivo nije izazvala ukrajinska raketa, prema ukrajinskog novinskoj agenciji Interfax.

U utorak su u selu u Przewodowu, na istoku Poljske blizu granice s Ukrajinom, u eksploziji rakete poginule dvije osobe, što je izazvalo uzbunu u cijelom svijetu, s obzirom na to da je projektil pao na članicu NATO-a, koji napad na jednu članicu smatra napadom na cijeli Savez.

"Ne sumnjam da to nije bila naša raketa", rekao je Zelenski za ukrajinske medije, što je prenijela agencija Interfax. Kazao je da vjeruje da je eksploziju u utorak prouzročio ruski projektil te dodao da to temelji na zaključcima ukrajinske vojske kojoj "ne može ne vjerovati".

Zelenski je to izjavio nakon što su Poljska i NATO savez rekli da je vjerojatno riječ o zalutalom projektilu ukrajinske protuzračne obrane, a ne o ruskom napadu. Ukrajinski predsjednik poručio je da smatra da je Ukrajini već trebao biti dopušten pristup mjestu eksplozije.

"Imamo li pravo biti dio istražiteljske skupine? Naravno", rekao je. Zelenski je u srijedu također kazao da Rusija Kijev nije pozvala ni na kakve mirovne pregovore. "Ne komuniciraju s nama", izjavio je za novinare u Kijevu.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Moskva, a ne Kijev, u konačnici kriva za početak rata i napad koji je pokrenuo ukrajinsku obranu. Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je u Varšavi da nema dokaza da je Rusija ispalila projektil i naveo da je prema raspoloživim informacijama riječ o raketi S-300 sovjetske proizvodnje koju je vjerojatno ispalila ukrajinska protuzračna obrana.

Ranije u srijedu i američki predsjednik Joe Biden ocijenio je malo vjerojatnim da je projektil ispaljen iz Rusije.

 

17:17 Britansko ministarstvo obrane objavilo je novu ratnu kartu.

17:15 Estonska premijerka Kaja Kallas rekla je da saveznici u NATO-u moraju očuvati hladnu glavu u kontekstu raketnog incidenta koji se dogodio u Poljskoj.

"Mislim da stvarno moramo ostati hladne glave, znajući da bi moglo doći do efekta prelijevanja, posebno na one zemlje koje su vrlo blizu Ukrajini", rekla je Kallas za CNN.

16:54 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove procjene ruskih vojnih gubitaka. Kako stoji u infografici objavljenoj na Twitteru, dosad je u ratu poginulo više od 82.000 ruskih vojnika.

16:25 Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je kako UK neće žuriti s izjavama o podrijetlu projektila koji je u utorak pao u Poljsku i usmrtio dvoje ljudi, piše CNN.

"Nećemo žuriti s prosudbom. Naš će odgovor uvijek biti vođen činjenicama", rekao je Cleverly.

16:20 Rusija je špijunskim sposobnostima zadala "najznačajniji strateški udarac" Europi u novijoj povijesti nakon koordiniranog protjerivanja diplomata, prema čelniku Britanske sigurnosne službe, MI5.

Ken McCallum, glavni direktor MI5, rekao je da je ove godine 600 ruskih dužnosnika protjerano iz Europe, od kojih je 400 njegova agencija procijenila špijunima, prenosi CNN.

"Nastavili smo intenzivno raditi na tome da UK postane najteže moguće operativno okruženje za ruske tajne akcije", rekao je McCallum.

"Ujedinjeno Kraljevstvo mora biti spremno na rusku agresiju u godinama koje dolaze", dodao je.

16:15 Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da je jučerašnju eksploziju u Poljskoj blizu granice s Ukrajinom vjerojatno izazvala oborena ruska raketa.

"Materijali koje su prikupile naše službe i dostavili naši saveznici pokazuju da je eksploziju u Przewodówu, u istočnoj Poljskoj, najvjerojatnije izazvalo obaranje i uništenje ruske rakete", izjavio je poljski premijer, prenosi CNN.

16:06 Ukrajinska vojska poručila je SAD-u i saveznicima da su pokušali presresti ruski projektil nedaleko od lokacije na kojoj su pale rakete u Poljskoj, kazao je američki dužnosnik za CNN.

15:30 Čelnici G20 ponovili su rezoluciju Opće skupštine UN-a koja "najoštrije osuđuje" agresiju Rusije na Ukrajinu. U deklaraciji stoji da je "većina članica oštro osudila rat u Ukrajini i naglasila da uzrokuje golemu ljudsku patnju i pogoršava postojeće slabosti u globalnom gospodarstvu".

14:12 Rusko ministarstvo vanjskih poslova zabranilo je ulazak za više od 50 irskih političara, uključujući premijera Micheala Martina zbog sankcija Zapada.

Među navedenima su irski zamjenik premijera Leo Varadkar te ministar vanjskih poslova, pravosuđa i financija. "Postupajući po nalogu iz Bruxellesa, Irska provodi agresivnu antirusku propagandnu kampanju", priopćeno je iz ruskog ministarstva.

14:04 Ukrajina traži "hitan pristup" mjestu eksplozije u istočnoj Poljskoj. Oleksij Danilov, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, rekao je da Ukrajina želi "zajedničku studiju" incidenta od utorka sa svojim partnerima.

Dodao je da Kijev očekuje od svojih saveznika da dostave informacije koje su bile temelj za njihove zaključke da je incident možda izazvala ukrajinska protuzračna obrana.

Stoltenberg odgovornom smatra Rusiju

13:20 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg navodi da, iako je projektil koji je jučer pao u Poljsku i ubio dvoje ljudi "najvjerojatnije" ukrajinski sustav protuzračne obrane ili projektil, "to nije krivnja Ukrajine".

"Rusija snosi odgovornost za ono što se dogodilo u Poljskoj jer je to izravna posljedica rata koji je u tijeku i jučerašnjeg vala napada Rusije na Ukrajinu. Ukrajina ima pravo oboriti val ruskih projektila koji ciljaju ukrajinske gradove i kritičnu ukrajinsku infrastrukturu", dodao je nakon izvanrednog sastanka čelnika NATO-a.

"NATO se priprema kako bi spriječio da se ovakve nesreće dogode, a ako se dogode - kako bi osigurao da stvari ne izmaknu kontroli", istaknuo je Stoltenberg.

13:05 Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izrazio je solidarnost s poljskim narodom i uputio sućut obiteljima poginulih te istaknuo da pad projektila na Poljsku zahtijeva jedinstven pristup saveznika. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Stoltenberg nakon sastanka dao izjavu za medije

12:58 Završio je izvanredni sastanak čelnika NATO saveza. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je nakon sastanka da je istraga o padu projektila na Poljsku u tijeku, ali preliminarna analiza "sugerira da je incident vjerojatno uzrokovao ukrajinski projektil protuzračne obrane ispaljen za obranu ukrajinskog teritorija od napada ruskih krstarećih raketa".

"Da budem jasan, Ukrajina nije kriva. Rusija snosi konačnu odgovornost jer nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine. Nema naznaka da je projektil rezultat namjernog napada ili da Rusija priprema ofenzivne vojne akcije protiv NATO-a", dodao je.

12:44 Njemačka vlada odbacila je uspostavu zone zabrane leta tvrdeći da bi to predstavljalo prijetnju izravnog sukoba između Rusije i NATO-a.

"Zajedno sa svim svojim saveznicima suglasni smo da želimo izbjeći daljnju eskalaciju ovog rata u Ukrajini. Berlin će ponuditi potporu poljskoj protuzračnoj obrani", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane.

12:31 Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da je projektil koji je pao na njegovu zemlju i ubio dvoje ljudi vjerojatno nesretan incident. "Nije bilo osnova vjerovati da je raketni incident bio napad", rekao je Duda.

Oštar odgovor Kremlja

12:16 Rusija je u srijedu priopćila da je eksploziju u Poljskoj u utorak izazvala raketa ukrajinske protuzračne obrane te da ruski raketni udari u Ukrajini nisu bili bliže od 35 km od poljske granice.

Moskva je priopćila da nema nikakve veze s eksplozijom u kojoj su poginule dvije osobe. Kremlj je optužio neke zapadne zemlje, posebno Poljsku, da su "histerično" reagirale na incident, ali je rekao da su Sjedinjene Države i predsjednik Joe Biden pokazali suzdržanost.

"Fotografije olupine pronađene u selu Przewodowu objavljene uvečer 15. studenog u Poljskoj nedvosmisleno su identificirane od strane stručnjaka ruske obrambene industrije kao elementi protuzračne navođene rakete S-300 sustava protuzračne obrane ukrajinskih zračnih snaga", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su brojne zemlje dale neutemeljene izjave o umiješanosti Rusije, a da nisu imale pojma što se dogodilo. "Svjedoci smo još jedne histerične, pomahnitale rusofobne reakcije, koja se nije temeljila na stvarnim podacima", rekao je Peskov novinarima.

"Ovakva burna reakcija pokazuje da nikada ne treba žuriti s prosudbom, izjavama koje mogu eskalirati situaciju. Pogotovo u ovako ključnim trenucima", rekao je. "Još jednom vas želim pozvati da obratite pozornost na prilično suzdržanu reakciju Amerikanaca, koja je u suprotnosti s apsolutno histeričnom reakcijom poljske strane i niza drugih zemalja", rekao je Peskov.

"Zašto se to dogodilo? Vjerojatno biste trebali postavljati pitanja Varšavi i tražiti od poljskih dužnosnika da budu suzdržaniji, uravnoteženiji i profesionalniji kada govore o tako osjetljivim i potencijalno opasnim temama", dodao je.

12:03 Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da G20 ne želi ni rat u Ukrajini ni nuklearnu ucjenu te da je sastanak istaknuo "veliku konvergenciju kako bi se Rusija potaknula na deeskalaciju. (...) Rusija se mora vratiti za pregovarački stol".

"Kina može igrati veću posredničku ulogu s nama u nadolazećim mjesecima", rekao je, dodajući da je s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom razgovarao o "načelu" posjeta Kini početkom 2023. godine. Dodao je da je kineski predsjednik bio iskren u želji da se izbjegne nuklearna eskalacija i da se rat okonča.

Pad rakete komentirao i ministar Banožić

11:32 Pad rakete na područje Poljske komentirao je i ministar obrane Mario Banožić istaknuvši da ''najprije treba dobro procijeniti situaciju''. Mnogo toga se, rekao je, promijenilo od trenutka kad je dron pao na zagrebačkom Jarunu te se ''u političkom smislu uozbiljila situacija". Više o tome možete pročitati OVDJE.

11:26 Izvanredna sjednica NATO-ovih veleposlanika na kojoj će se razgovarati o padu rakete u Poljskoj, za koju se ne zna odakle je ispaljena, počela je u srijedu ujutro u sjedištu Saveza u Bruxellesu, rekli su diplomati.

Informacija o sjednici kojom predsjeda glavni tajnik Jens Stoltenberg objavljena je u utorak navečer. "Važno je utvrditi sve činjenice", rekao je glavni tajnik u vezi sa smrtonosnom eksplozijom u kojoj su poginule dvije osobe. Ukrajina optužuje Rusiju za taj izgred, a Moskva je odbacila odgovornost ustvrdivši da je eksplozija provokacija Zapada.

Poljska vojska u srijedu je bila u stanju pripravnosti dan nakon pada rakete na selo blizu granice s Ukrajinom. Poljski predsjednik Andrzej Duda istaknuo je da u ovom trenutku "nema jasnog dokaza" o tome odakle je ispaljena raketa "vrlo vjerojatno ruske proizvodnje". "Vodi se istraga", rekao je i istaknuo da je riječ o "izoliranom" izgredu.

"Postoji velika vjerojatnost da smo sučeljeni s posljedicama ruskog djelovanja. Te posljedice prvi put od početka rata (...) Poljska osjeća na svojoj koži jer su poginuli poljski građani", istaknuo je u srijedu Pawel Jablonski, zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova, za agenciju PAP.

11:11 Mađarska čvrsto stoji uz Poljsku, objavio je premijer Viktor Orbán na Twitteru. "Potrebna nam je mirna i temeljita istraga u vezi s eksplozijama u Przewodówu. Jedno je sigurno: Mađarska čvrsto stoji uz Poljsku", napisao je.

Raketa dio protuzračne obrane Ukrajine

10:50 SAD i Rusija neovisno su se složile da je projektil koji je u utorak pogodio poljsko selo i ubio dvoje ljudi bio dio ukrajinske protuzračne obrane koja je pokušavala obraniti teritorij od ruskog raketnog napada na Ukrajinu.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da u utorak nije gađalo nigdje unutar 35 km od ukrajinsko-poljske granice. U izjavi koju prenosi Tass ministarstvo navodi: "Izjave raznih ukrajinskih izvora i stranih dužnosnika o navodnim ruskim projektilima koji padaju na selo Przewodów namjerna su provokacija s ciljem eskalacije situacije."

Rusko ministarstvo tvrdi da je identificiralo olupinu kao ukrajinski S-300 prema fotografijama. I američki predsjednik Joe Biden rekao je NATO-ovim saveznicima da je raketa bila ukrajinska protuzračna obrana.

10:27 NATO bi trebao hitno rasporediti više protuzračne obrane na poljsko-ukrajinskoj granici i ostatku istočnog krila saveza, rekao je u srijedu litavski predsjednik Gitanas Nauseda nakon pada rakete u utorak u Poljskoj, koja je usmrtila dvije osobe.

"NATO-ovo nebo mora biti 100 posto obranjeno. Litva će aktivno podržati raspoređivanje (NATO-ove) protuzračne obrane duž poljsko-ukrajinske granice", rekao je Nauseda novinarima i dodao da se to odnosi i na ostatak istočnog krila.

"Nadam se da ćemo do samita NATO-a u Vilniusu iduće godine uspjeti napredovati jer situacija potvrđuje da je to ispravna odluka i da je nužna brza provedba", dodao je Nauseda.

Eksplozija nije podigla razinu vojnih prijetnji, rekao je Nauseda, ali je dodao da bi "u budućnosti moglo biti slučajnih incidenata, mogućih odstupanja projektila".

Eksplodiralo rusko skladište goriva

9:46 Skladište goriva eksplodiralo je na jugu Rusije, duboko unutar ruskog teritorija u Orelskoj oblasti, nakon napada koji je vjerojatno izveden dronom, pri čemu nitko nije stradao, priopćile su mjesne vlasti.

Eksplozija, za koju se vjeruje da je rezultat napada, dogodila se dvjestotinjak kilometara od ukrajinske granice. Od početka ruske ofenzive na Ukrajinu skladišta goriva i streljiva na ruskom jugu bila su na meti napada bespilotnim letjelicama, za što su ruske vlasti optuživale ukrajinsku vojsku.

Ti su napadi većinom ciljali objekte blizu granice, u oblastima na granici s Ukrajinom, što nije slučaj s ovom eksplozijom u Orelu, koja se dogodila duboko na ruskom teritoriju.

"Danas (srijeda) u 4.00 sata, dron je vjerojatno prouzročio eksploziju skladišta goriva u selu Staljnoj Kon. Nema žrtava", rekao je guverner Orelske oblasti Andrej Kličkov. "Sve spasilačke službe su na mjestu događaja", dodao je u priopćenju objavljenom na Telegramu, ne imenujući krivca.

Eksplozija se dogodila nakon ruskih raketnih napada na gradove diljem Ukrajine u utorak.

9:15 Viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je u srijedu da je Rusija kriva za sve "incidente s projektilima" nakon invazije na njegovu zemlju.

"Po mojem mišljenju, potrebno je držati se samo jedne logike. Rat je započela i vodi Rusija. Rusija masovno napada Ukrajinu krstarećim projektilima", rekao je Podoljak nakon što je američki predsjednik Joe Biden kazao da projektil koji je ubio dvoje ljudi u Poljskoj vjerojatno nije ispaljen iz Rusije.

"Rusija je istočni dio europskog kontinenta pretvorila u nepredvidivo bojno polje. Namjera, sredstva izvršenja, rizici, eskalacija - sve je to samo Rusija. I ne može biti drugog objašnjenja za bilo kakve incidente s projektilima", dodao je.

"Kada agresorska zemlja izvede namjeran masovni raketni napad na cijeli teritorij velike zemlje na europskom kontinentu sa svojim zastarjelim sovjetskim oružjem (rakete klase X), tragedija se prije ili kasnije dogodi i na teritorijima drugih država", navodi Podoljak u priopćenju.

"Štoviše, ruski projektili ili njihovi dijelovi više puta su padali u granične zone. Ne vidim ni najmanji smisao da se odstupa od ove jednostavne logike - samo je Rusija svojim raketnim napadima kriva za prijetnje i ekscese u drugim zemljama", rekao je Podoljak.

Dodao je da je vrijeme da Europa "zatvori nebo" nad Ukrajinom. "Nema potrebe tražiti izgovore i odgađati ključne odluke", dodao je.

Sirene za zračnu opasnost diljem Ukrajine

8:51 Sirene za zračnu opasnost oglasile su se diljem Ukrajine.

8:47 Švedska će Ukrajini isporučiti novu vojnu pomoć vrijednu tri milijarde kruna (cca 276 milijuna eura), najveći paket obrambenog materijala dosad, koji uključuje sustav protuzračne obrane, rekao je premijer Ulf Kristersson.

Reuters izvještava da je prethodni doprinos naoružanja Švedske, koja je podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u zajedno sa susjednom Finskom, bio u rasponu od jednostavne opreme, kao što su kacige i panciri, do raketa i projektila.

"To je veći vojni paket potpore od svih osam prethodnih paketa zajedno i najveći pojedinačni posao koji smo napravili. Točno slijedimo ukrajinski popis prioriteta onoga što oni sami navode kao najpotrebnije", dodao je.

Medvedev poslao poruku Zapadu

8:35 Bivši ruski predsjednik i dugogodišnji saveznik Vladimira Putina, Dmitrij Medvedev, rekao je da je eksplozija na poljskom teritoriju pokazala da se Zapad približava još jednom svjetskom ratu.

"Incident s ukrajinskim navodnim raketnim udarom na poljsku farmu dokazuje samo jedno - vodeći hibridni rat protiv Rusije, Zapad se približava svjetskom ratu", napisao je Medvedev na Twitteru.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ponovilo je na Telegramu tvrdnju svoje misije u Europskoj uniji da je najava daljnjih inicijativa za obuku ukrajinskih snaga pod zastavom EU-a "usmjerena na eskalaciju" i označava "još jedan korak prema povećati uključenost EU-a u sukob u Ukrajini".

7:57 Čelnici Skupine 20 velikih gospodarstava (G20) prihvatili su u srijedu na samitu u Indoneziji deklaraciju u kojoj su "najoštrije osudili" agresiju Rusije na Ukrajinu.

U deklaraciji stoji da "većina članica oštro osuđuje rat u Ukrajini i naglašava da on uzrokuje golemu ljudsku patnju i pogoršava postojeće slabosti u globalnom gospodarstvu".

Odobrile su je sve članice bloka G20, rekla su Reutersu tri diplomatska izvora. Njemački delegat rekao je da je usvojena bez ikakvih promjena u odnosu na nacrt objavljen u utorak. U deklaraciji se kaže da postoje "drugačija stajališta i različite procjene situacije i sankcija".

Međunarodno pravo mora se poštivati, a prijetnja uporabom nuklearnog oružja bila je nedopustiva, istaknuli su čelnici u deklaraciji, pozdravljajući inicijativu za izvoz žitarica preko crnomorskih luka.

Također se navodi da će središnje banke članica nastaviti odgovarajuće kalibrirati tempo pooštravanja monetarne politike, imajući pritom na umu potrebu ograničavanja "prelijevanja među zemljama".

Članovi su ponovno potvrdili svoju predanost izbjegavanju pretjerane volatilnosti tečajeva, priznajući da su ove godine "mnoge valute značajno pogođene".

"Malo vjerojatno da su ispaljeni iz Rusije"

7:20 Prve informacije govore da je moguće kako projektili nisu ispaljeni iz Rusije, izjavio je američki predsjednik Joe Biden povodom eksplozije koja se dogodila u Poljskoj blizu granice s Ukrajinom te su pritom poginule dvije osobe.

"Ne želim ništa definitivno reći dok god se ne obavi potpuna istraga. Zbog putanje projektila malo je vjerojatno da je ispaljen iz Rusije, no vidjet ćemo što će istraga sve donijeti. Iako su prve informacije govorile da je Rusija povezana s tim, preliminarna istraživanja to osporavaju", rekao je Biden u obraćanju uživo na CNN-u.

"No, isto tako, Rusija svojim djelovanjem i dalje pogoršava situaciju u Ukrajini", dodao je američki predsjednik.

Novinska agencija Associated Press, pozivajući se na američke dužnosnike, izvješćuje kako prvi nalazi pokazuju da su projektil ispalile ukrajinske snage kako bi uništile ruski projektil koji je dolazio prema njima, piše The Guardian.

Pad projektila tema je i na društvenim mrežama. "Analiza fragmenata takozvane ruske rakete koja je navodno pala u Przewodowu, 6 km unutar Poljske, otkriva da fragmenti nisu od SSM-a / krstareće rakete. Umjesto toga, oni su iz motora 48D6 rakete serije 5V55 iz sustava S-300 AD, koji koristi samo Ukrajina", piše u jednom od tvitova u kojemu su i fotografije fragmenata projektila.

Biden sazvao hitan sastanak čelnika G7

6:50 Bijela kuća službeno je obznanila kako je američki predsjednik Joe Biden sazvao hitan sastanak čelnika G7 povodom eksplozije tijekom utorka u Poljskoj koju su uzrokovala dva projektila.

Na Baliju u Indoneziji trenutačno traje samit G20, a na sastanku G7, osim Bidena, našli su se vodeći ljudi ostalih članica, Francuske, Ujedinjenoga Kraljevstva, Italije, Njemačke, Japana i Kanade. Sve zemlje ujedno su članice NATO-a osim Japana, dok su na sastanku prisustvovali i vodeći ljudi Španjolske i Nizozemske.

Reuters navodi kako su prije samog početka sastanka novinari upitali američkog predsjednika ima li kakav osvrt na događaje u Poljskoj, na što je Biden rekao kako zasad nema nikakav komentar.

Sjedinjene Američke Države odmah su nakon incidenta obećale Poljskoj pomoć u svakom pogledu, pa tako i u samoj detaljnoj istrazi eksplozije. Inače, Poljska je u noći s utorka na srijedu potvrdila kako su projektili koji su pali u mjestu Przewodow ruske proizvodnje, ali i da nemaju potvrdu tko ih je ispalio.

Američki predsjednik Joe Biden u večernjim je satima utorka telefonski razgovarao s poljskim kolegom Andrzejom Dudom.

6:41 Opskrba naftom Mađarske i Slovačke naftovodom Družba trenutačno je obustavljena nakon ruskog raketiranja jednog dijela infrastrukture samog naftovoda.

Prekid opskrbe dogodio se u slično vrijeme kada se dogodila i eksplozija na istoku Poljske u mjestu Przewodow. Dosad su poremećaj u obustavi službeno potvrdili Mađarska i Slovačka, ali ne i Češka i Poljska, koji također koriste ovaj naftovod. Mađarski premijer Viktor Orban zbog toga, ali i zbog incidenta u Poljskoj, sazvao je iste večeri sastanak nacionalnog Vijeća za obranu.

Pročitajte i ovo Piotr Muller IZ MINUTE U MINUTU Nakon pada projektila Poljska traži aktiviranje 4. članka NATO-a: Rusija optužuje Ukrajinu, oglasio se i Zelenski

Mađarski MOL prenio je izjavu svojeg ukrajinskog partnera, koji je naveo da je uslijed ruskog raketiranja pogođena elektrana koja strujom opskrbljuje crpnu stanicu, što je dovelo do prekida rada i isporuke. Slovački Transpetrol potvrdio je pak zastoj navodeći tehničke razloge s ukrajinske strane, ali nije spomenuo raketiranje kao uzrok.

Češki operater MERO nije potvrdio nikakve smetnje u protoku nafte, kao ni poljski PERN. Mreža naftovoda Družba izvire u Rusiji te se potom razdvaja u Bjelorusiji i Ukrajini opskrbljujući dio zemalja istočne i srednje Europe.

6:39 Poljsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je eksploziju u poljskom mjestu Przewodow, u kojoj su poginule dvije osobe, izazvao projektil ruske proizvodnje, javlja francuska agencija AFP.

Poljski predsjednik Andrzej Duda naveo je pak da "nema jasnih dokaza tko je ispalio projektil", koji je "vrlo vjerojatno ruske proizvodnje". Drugi projektil koji je pao na poljsko tlo nije uzrokovao veću tragediju.

"Detaljna istraga još je uvijek u tijeku, a nemamo nikakve razloge očekivati da će se nešto slično ponoviti", dodao je poljski predsjednik.

Poljski predsjednik Duda obavio je telefonske razgovore s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

U Poljskoj je u utorak navečer održan i hitan sastanak vladina odbora za nacionalnu sigurnost i obranu, a poljski premijer Morawiecki naznačio je kako je Poljska odlučila povećati nadzor zračnog prostora te je podignuta razina vojne pripravnosti.

Inače, tijekom utorka ruske su snage žestoko granatirale cijelo područje Ukrajine te je, prema riječima ukrajinskih čelnika, to bio najžešći i najopsežniji udar na energetsku infrastrukturu od početka rata.

Hitan sastanak čelnika NATO-a

6:31 U srijedu će se održati hitan sastanak čelnika NATO-a nakon eksplozije koja se dogodila u poljskom mjestu Przewodowu, na poljsko-ukrajinskoj granici, u kojoj su poginule dvije osobe.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić - 1 Nije udar kompletnog projektila Vojni analitičar o padu projektila u Poljskoj: "Iznenađenje je da se to već dosad nije desilo"

Rusko ministarstvo obrane demantiralo je informacije da je ruski projektil u utorak pao u Poljsku. Reuters se poziva na izjave dvojice europskih diplomata koji su naveli da je aktiviran članak 4. NATO-a i da će se čelnici saveza sastati u srijedu na izvanrednom sastanku.

Isto tako, jedan od diplomata izjavio je kako će NATO djelovati iznimno oprezno u ovom slučaju te da treba vremena kako bi se potpuno utvrdio ovaj incident.

Prema članku 4., države članice NATO-a održat će zajedničke konzultacije kad god je, prema mišljenju barem jedne, ugrožen teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost ijedne.

Što se događalo nakon pada projektila na Poljsku, pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene