Obavijesti Video Pretražite Navigacija
51. dan rata

Neobičan potez Rusa zbunio Ukrajince: "Ne znamo zašto to rade"

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 51. dan. Francuska je objavila da vraća svoje veleposlanstvo u Kijev kako bi dala veću podršku Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da pošalju Ukrajini oružje i oštro prozvao Njemačku i Mađarsku zbog kupovine ruske nafte.

 

  • Ruska krstarica Moskva je potonula. Ukrajinci tvrde da su je pogodili projektilom Neptun, Rusi - da je došlo do eksplozije streljiva.
  • Volodimir Zelenski upozorava da su, ako padne Ukrajina, na redu Poljska, Moldavija, Rumunjska i baltičke zemlje.
  • Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov tvrdi da je iz okupiranog grada oteto najmanje stotinu ljudi, uključujući djecu.
  • Eksplozije su se čule u Kijevu i drugim gradovima, cijela Ukrajina pod zračnom uzbunom

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

17:04 Savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko tvrdi da je kapetan Moskve Anton Kuprin poginuo u eksploziji na krstarici.

"Kapetan 1. ranga, zapovjednik krstarice Moskva Crnomorske flote Anton Kuprin poginuo je tijekom eksplozije i požara na brodu", napisao je na svojem Telegram kanalu.

16:58 SAD ne vjeruje da je ruska krstarica Moskva nosila nuklearno oružje u trenutku potonuća, prema posljednjoj procjeni američkih obavještajnih službi. SAD prati ruske vojne snage u potrazi za bilo kakvim neuobičajenim kretanjem nuklearnog oružja i do danas još nije otkrio takva kretanja.

S obzirom da je Moskva bila krstarica protuzračne obrane, dodao je jedan visoki američki dužnosnik, takvo bi raspoređivanje nuklearnog oružja na brodu bilo posebno neobično.

16:49 Više od 900 civila ubijeno je u ruskom ratu u Kijevskoj oblasti, priopćila je lokalna vlast. Prema riječima načelnika policije Kijevske oblasti Andrija Nebitova, najveći broj civila koje su ubile ruske snage, više od 350 ljudi, zabilježen je u Buči, gradu sjeverozapadno od Kijeva, piše Kyiv Intependent.

SAD Ukrajini šalje haubice i streljivo

16:16 Očekuje se da će prvi let s 800 milijuna dolara nove pomoći Ukrajini iz SAD-a stići u regiju u sljedeća 24 sata, rekao je visoki obrambeni dužnosnik i dodao da će taj materijal na granici pokupiti Ukrajinci i odnijeti u zemlju.

Popis nije objavljen, ali dužnosnici su najavili da će haubice i streljivo kao i radara biti među prvim artiklima koji će biti isporučeni, piše CNN. Administracija Joea Bidena objavila je u srijedu novi paket, koji uključuje 11 helikoptera Mi-17 koji su prvobitno bili namijenjeni za Afganistan, 18 topova haubica od 155 mm i još 300 dronova Switchblade, uz radarske sustave koji mogu pratiti napad ruske vojske.

16:01 Ukrajina se narugala ruskoj mornarici nakon što je njihov nacionalni ponos, krstarica Moskva - potonuo. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

15:53 Ukrajinska policija pronašla je najmanje 40 minobacačkih granata u Černihivu nakon što su ruske snage povukle s tog područja. Iskoristi će ih ukrajinska vojska.

15:48 Komunalne službe u Harkivu počele su saditi cvijeće po gradu unatoč stalnom granatiranju, objavio je na Twitteru Anton Geraščenko, savjetnik ministra za unutarnje poslove Ukrajine.

15:41 Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da Europa nema alternativu nego nastaviti koristiti rusku energiju, upozoravajući na "iznimno bolne" ekonomske posljedice ako kontinent pokuša zamijeniti opskrbu naftom i plinom, piše BBC.

"Razumna zamjena za Europu jednostavno ne postoji", rekao je Putin. "Na globalnom tržištu jednostavno nema rezervnih količina, a isporuke iz drugih zemalja, prvenstveno SAD-a, koje bi mogle biti poslane u Europu, potrošače će koštati višestruko više", dodao je.

Putin je priznao da postoje "problemi s plaćanjem ruskih izvoznih energenata", budući da su banke iz "neprijateljskih zemalja odgađale prijenos sredstava". "Kao što smo mnogo puta rekli - ovdje je najhitniji problem poremećaj izvozne logistike", rekao je.

Rusi Mariupolj napadaju strateškim bombarderima

15:35 Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Oleksandr Моtuzjanik izjavio je da je Rusija, prvi put od početka invazije, upotrijebila strateške bombardere za napad na opkoljeni lučki grad Mariupolj.

 

Motuzjanik je također kazao da su se u gradu, koji ruske snage nisu uspjele potpuno zauzeti, aktivne borbe vodile oko željezare Iljič i luke. Glasnogovornik je rekao da se Rusija usredotočila na zauzimanje gradova Rubižne, Popasna i Mariupolj.

15:34 Rusija je priopćila da je izvršila jedno od najsnažnijih raketiranja Kijeva od povlačenja snaga s tog pravca napada na Ukrajinu prije dva tjedna. Moskva je rekla da je ruska vojska raketirala tvornicu koja je proizvodila i popravljala ukrajinske projektile, uključujući protubrodske.

"Broj i opseg raketnih napada na ciljeve u Kijevu povećat će se kao odgovor na bilo kakve terorističke napade ili sabotaže na ruskom teritoriju koje je počinio nacionalistički režim u Kijevu", stoji u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Rusija je blokirala pristup web stranici francuskog javnog servisa Radio France Internationalea, proizlazi iz registra ruskog regulatora Roskomnadzora objavljenog u petak. Portal The Moscow Times također je objavio da je regulator blokirao i njihovu mrežnu stranicu na ruskom jeziku.

 

15:33 Ukrajina tvrdi da je ubila više od 20.000 ruskih vojnika od početka rata. Dodaje da su uništena 163 ruska zrakoplova, zajedno sa 756 tenkova.

15:28 "Potonuće ruske raketne krstarice Moskva ima određeni značaj za ono što je uglavnom bio kopneni rat u Ukrajini", smatra Shashank Joshi iz The Economista. "Brod nije imao krstareće rakete koje bi se mogle ispaliti na kopno, ali je pružao protuzračnu obranu drugim brodovima oko sebe koji su nosili krstareće rakete kako bi pogodili ciljeve u južnoj i središnjoj Ukrajini", dodao je u razgovoru za BBC.

"To je bio kotačić u pomorskom stroju u smislu protuzračne obrane i zapovijedanja, kao i kontrole, te u komunikaciji s drugim brodovima kojima je omogućavao izravne udare na kopnu", rekao je i dodao da je prijetnja koju je brod predstavljao zajedno s tom flotom u cjelini, a koja se sada malo udaljila od obale, prisiljavala Ukrajinu da zadrži više ljudi oko ugrožene Odese. "Također je predstavljao amfibijsku prijetnju neizravno preko brodova koje je štitio", zaključio je.

Pošte šest zemalja blokirale Rusiju i Bjelorusiju

14:54 Poljska, latvijska, švedska, danska, finska i australska pošta odlučile su postaviti blokadu za Rusiju i Bjelorusiju, piše NEXTA.

14:22 Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak objavio je na Twitteru da je vrijeme da Europa pošalje pravu Moskvu na financijsko i gospodarsko dno.

"Ukrajina je već poslala na dno rusku krstaricu "Moskva". Vrijeme je da Europa pošalje pravu Moskvu na financijsko i gospodarsko dno. Sve što je za to potrebno je potpuni embargo na rusku naftu i plin", naveli su.

13:04 Moskva je zaprijetila SAD-u da bi moglo biti "nepredvidivih posljedica" ako Washington nastavi isporučivati ​​oružje Ukrajini, prema izvješćima.

"Pozivamo SAD i njegove saveznike da zaustave neodgovornu militarizaciju Ukrajine, koja podrazumijeva nepredvidive posljedice po regionalnu i međunarodnu sigurnost."

13:02 Sjeverna Makedonija protjerala je šest ruskih diplomata, javlja NEXTA.

13:01 U regiji Harkov, u selu Borova, okupatori su 14. travnja pucali na autobuse za evakuaciju. Ubijeno je sedam osoba, a ranjeno 27 osoba.

"Prema istrazi, ruski vojnici su 14. travnja 2022. pucali na autobuse za evakuaciju s civilima u selu Borova, okrug Izium. Prema preliminarnim podacima, preminulo je sedam osoba. Još 27 osoba je ozlijeđeno", naveli su.

12:58 Rusija je ponovno zaprijetila zbog mogućeg uključivanja Finske i Švedske NATO-u, javlja AFP.

12:57 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je videozapis na kojem su uništili ruski tenk. >>Opširnije

11:59 Rusko ministarstvo obrane je reklo da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad čeličanom Iljič u lučkom gradu Mariupolju koji je tjednima pod opsadom ruskih snaga. 

11:55 Finska ministrica Tytti Tuppurainen je rekla za Sky News da se zemlja želi pridružiti NATO-u nakon rata u Ukrajini.

Rekla je da je sada "velika vjerojatnost" da će Finska podnijeti zahtjev za članstvo. "Narod Finske, čini se da su se već odlučili".

Gospođa Tuppurainen rekla je da je ruska invazija na Ukrajinu bila "poziv na buđenje za sve nas". Ipak, ponovila je da odluka o članstvu u NATO-u "nije u potpunosti donesena".

Što to rade Rusi?

11:40 Gradsko vijeće Mariupolja tvrdi da ruske trupe počinju iskapati tijela žrtava pokopanih u dvorištima stambenih blokova.

Na Telegramu gradske vlasti kažu da ruski okupatori ne dopuštaju stanovnicima da pokapaju civile koje su navodno ubile neprijateljske trupe.

"U svako dvorište postavljaju svog nadzornika, koji ne dopušta stanovnicima Mariupolja da daju zemlju svojih preminulih rođaka ili poznanika. Ne zna se zašto će se eskhumirati tijela i kamo će biti poslana", naveli su.

Prema Ukrajini, u Mariupolju postoji 13 mobilnih krematorija.

Dužnosnici u južnom lučkom gradu vjeruju da Rusija pokušava sakriti dokaze o mogućim ratnim zločinima u opkoljenoj regiji. "Ali neće uspjeti, cijeli svijet već bilježi brojne zločine ruske vojske u Mariupolju", stoji u priopćenju.

10:40 Rusija je možda već bankrotirala zato što nije uspjela servisirati svoje dolarske obveznice zbog zapadnih sankcija uslijed rata u Ukrajini, objavila je agencija Moody's, što se nije dogodilo još od godina neposredno nakon Oktobarske revolucije 1917. godine. >>Opširnije

10:01 Rusija će na provokacije ukrajinskih snaga sigurnosti na svojem teritoriju odgovoriti novim raketnim napadima na ciljeve u Kijevu, rekao je glasnogovornik Ministarstva obrane Igor Konašenkov, prenosi RIA.

"Broj i razmjeri raketnih napada na ciljeve u Kijevu će se povećati kao odgovor na kijevski nacionalistički režim koji počini bilo kakve napade terorističke prirode ili sabotaže na ruskom teritoriju", rekao je.

9:33 Ured glavnog državnog odvjetnika u Ukrajini objavio je najnovije podatke o registriranim ratnim zločinima. Navode da su dosad registrirana 6673 ratna zločina, ubijeno je 198 djece, a ozlijeđeno njih 355.

9:30 Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnovije ažuriranje obavještajnih službi o stanju u Ukrajini.

  • Rusija je priznala da je potonula krstarica klase Slava Moskva. Kao vodeći brod ruske Crnomorske flote, Moskva je imala ključnu ulogu i kao zapovjedni brod i kao čvor protuzračne obrane.
  • Brod iz sovjetskog doba bio je jedan od samo tri krstarice klase Slava u ruskoj mornarici. Prvobitno pušten u pogon 1979. godine, Moskva je dovršila opsežnu obnovu osmišljenu da poboljša svoje sposobnosti i vratio se u operativni status tek 2021. godine.
  • Ovaj incident znači da je Rusija sada pretrpjela štetu na dva ključna pomorska sredstva od invazije na Ukrajinu, a prvi je bio ruski desantni brod klase Aligator Saratov 24. ožujka. Oba događaja vjerojatno će navesti Rusiju da preispita svoje pomorstvo u Crnom moru.

 

"Ovo je nova svjetska stvarnost"

9:27 Slovački ministar obrane Jaroslav Nagy rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin "ravnopravan Hitleru" nakon ruske invazije na Ukrajinu, piše New York Times.

Prema riječima čelnika slovačkog Ministarstva obrane, Ukrajina se trenutno doslovno bori za budućnost Europe.

Također je istaknuo da bi prije ruske invazije bilo nezamislivo da njegova zemlja besplatno šalje velike količine oružja Ukrajini preko njezine istočne granice. "Ali ovo je nova svjetska stvarnost. Mi smo država na prvoj crti. Imamo rat na granici, više od 330.000 Ukrajinaca došlo je u našu zemlju. Sada je paradigma potpuno drugačija", dodao je.

9:21 Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je likvidiran odred do 30 plaćenika iz privatnih poljskih vojnih jedinica u harkivskoj regiji, prenosi Reuters.

9:19 Guverner ukrajinske regije Luhansk Serhij Gaidai na istoku zemlje pozvao je stanovnike tog područja na evakuaciju. Poručo im je da "odaberu život" nakon što je ubijena jedna, a ranjeno pet osoba tijekom granatiranja.

"Ne oklijevajte i otiđite dok postoji ta mogućnost", poručio je.

9:18 Tokio je Moskvi "prenio svoju zabrinutost" zbog testiranja krstarećih raketa koje je provela Rusija u Japanskom moru, rekao je ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi na konferenciji za novinare u petak.

Moskva se poziva da se "suzdrži od bilo kakvih radnji koje bi mogle povećati napetosti u sjeveroistočnoj Aziji" u svjetlu ove situacije, rekao je Hayashi i ponovno naglasio da Japan "snažno osuđuje" rusku agresiju na Ukrajinu jer "potresa temelje međunarodnog poretka".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EKSPLOZIJA NA MOSKVI Sve o ruskom brodu potonulom u Crnom moru: "Gubitak će biti ozbiljan udarac moralu i ugledu mornarice"

Pročitajte i ovo CIA (Foto: AFP) upozorenje CIA-e Putinov očaj i uporaba nuklearnog oružja? "Nitko od nas ne može olako shvatiti prijetnju"

9:16 Za danas je dogovoreno devet humanitarnih koridora, rekla je Irina Vereščuk.

9:15 Zatvoreni ruski i ukrajinski vojnici razmijenjeni su u regiji Herson na jugu Ukrajine, priopćile su ukrajinske oružane snage.

Dužnosnici su rekli da su četiri ruska zarobljenika razmijenjena za pet ukrajinskih vojnika u selu Posad-Pokrovske nakon dugih pregovora.

Nekoliko takvih razmjena dogodilo se otkako je krajem veljače izbio rat s Rusijom, ali još uvijek ostaje nejasno koliko se zarobljenika drži na obje strane.

Herson je bio jedan od prvih velikih ukrajinskih gradova koji je pao u ruke Rusije. To je strateški vrijedan grad, koji se prostire i na rijeci Dnjepar i na Crnom moru i dom je više od 280.000 ljudi.

Međutim, Pentagon je nedavno tvrdio da je Ukrajina ponovno vratila dio tog teritorija. 

Poruka Zelenskog

9:12 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je ukrajinskom narodu za 50 dana otpora brutalnom napadu susjedne Rusije.

"Zahvaljujući Bogu, ukrajinskim oružanim snagama i našem narodu - obranili smo većinu svoje zemlje", rekao je Zelenski u dnevnoj videoporuci objavljenoj na Telegramu u četvrtak kasno navečer.

"Pedeset dana naše obrane je postignuće. Postignuće milijuna Ukrajinaca", dodao je Zelenski.

Predsjednik je također rekao da se prisjeća prvih dana ruske invazije na Ukrajinu. "Najblaže rečeno, nitko nije bio uvjeren da ćemo preživjeti", rekao je. Mnogi su mu savjetovali da napusti zemlju, nastavio je Zelenski. "Savjetovali su da se de facto predamo tiraniji." Ali oni nisu poznavali Ukrajince i nisu znali kako su oni hrabri i koliko cijene slobodu, "da živimo kako želimo".

Ukrajinski čelnik također je zahvalio svima koji podržavaju Ukrajinu.

Rekao je da je u 50 dana promijenio način na koji gleda mnoge političke lidere. Vidio je "veliku velikodušnost" među onima koji nisu bogati i odlučnost među onima koje drugi nisu shvaćali ozbiljno, ali Zelenski je također rekao da je vidio da se neki političari ponašaju kao da nemaju moć.

7:53 Nijemci bi trebali početi štedjeti energiju kako bi postali neovisniji o ruskim fosilnim gorivima, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck, dok najveće europsko gospodarstvo traži načine za smanjenje uvoza plina i nafte iz Rusije kao odgovor na rat u Ukrajini.

Uz sve više smrtnih slučajeva civila u Ukrajini usred ruske invazije, Njemačka je pod pritiskom da prekine uvoz ruskog plina i nafte jer kritičari kažu da ti prihodi Moskvi osiguravaju ključna sredstva za vođenje rata.

6:56 Još je dvoje djece poginulo nakon napada na željezničku postaju u Kramatorsku, javljaju ukrajinske obrambene snage.

6:52 "U Donjecku su glavni napori neprijatelja usmjereni na zauzimanje naselja Popasne i Rubižne, ali zasad nema uspjeha. Na tom području je u proteklom danu oboreno četiri tenka, šest oklopnih transportera i jedan topnički sustav", objavile su izvješće ukrajinske obrambene snage.

6:48 Kao rezultat višestrukih borbi na jugu Ukrajine u posljednja 24 sata, Rusija je izgubila 39 vojnika i četiri vozila, podaci su Oružanih snaga Ukrajine.

6:44 "Ruski ratni brode, što toneš?" komentirali su na službenom profilu Ukrajine na Twitteru.

6:40 Snažne eksplozije čule su se u petak ujutro u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu te u nizu drugih gradova diljem zemlje, izvijestili su lokalni mediji, a prenosi Reuters.

Eksplozije su se također čule u gradu Hersonu na jugu zemlje, gradu Harkivu na istoku Ukrajine i u Ivano-Frankivsku na zapadu Ukrajine.

Čula se istovremena zračna uzbuna u svim ukrajinskim regijama, javlja Kijev Independent.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna utvrdili rutu neprijateljske kolone FOTO Ukrajinci dignuli u zrak most na kojem je bio ruski konvoj: "Ništa ne sluteći, otišli su ususret smrti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREKID UVOZA Putin poslao poruku Europi: "Neprijateljske zemlje priznaju da ne mogu bez ruskog plina"

6:32 Neka djeca su se našla pod ruskom vatrom u domovima. Druga su pobjegla uz grmljavinu eksplozija i pucnjave. Mnoga su i dalje nestala, izgubljena u kaosu često neorganiziranog sustava socijalne skrbi u Ukrajini.

"Postojao je veliki problem prisilnog rada u sirotištima prije rata (i) trgovine ljudima za seksualnu industriju", rekao je Eric Rosenthal, direktor organizacije Disability Rights International (DRI) u Washingtonu.

Sada postoji još veća opasnost "da djeca budu na meti, da budu ostavljena, napuštena".

U domovima za siročad, internatima ili domovima za osobe s invaliditetom u Ukrajini ima više od 100.000 djece, što je najveći broj u cijeloj Europi, prema UN-ovoj agenciji za izbjeglice (UNHCR).

Od ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, najmanje 8000 maloljetnika u sustavu skrbi odvedeno je u inozemstvo ili premješteno unutar Ukrajine, prema službenim podacima.

Oko 31.000 vraćena je roditeljima, a dužnosnici procjenjuju da je najmanje 2500 drugih zarobljeno u zonama aktivnih borbi i da ih je potrebno evakuirati.

6:28 Ruska raketna krstarica "Moskva" potonula je tijekom tegljenja na odredište u olujnom nevremenu zbog oštećenja trupa zadobivenog uslijed požara nakon detonacije streljiva. O tome su izvijestili u Ministarstvu obrane Ruske Federacije.

 

Kako je prošao 50. dan ruske invazije na Ukrajinu možete pročitati >>OVDJE.



Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene