Obavijesti Video Pretražite Navigacija
81. dan rata

VIDEO Rusi gađali Azovstal fosfornim bombama. Moskva tvrdi da su na istoku Ukrajine uništili dva zapovjedna centra i četiri skladišta oružja

Rat u Ukrajini ušao je u 81. dan. Lavrov je Zapadu uputio novu prijetnju, Rusija je obustavila isporuku električne energije Finskoj. Ne prestaju napadi na Azovstal, čeličanu ispod koje se u nehumanim uvjetima skriva šestotinjak branitelja Mariupolja. Mnogi od njih umiru od ozljeda i u strašnim mukama.

 

  • Rusija je porekla odgovornost za rast cijena hrane i rizik od globalne krize gladi. Za sve optužuju - Zapad.
  • Norveška je podržala planove Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u.
  • Turska ponudila evakuaciju branitelja Mariupolja iz Azovstala.
  • Ukrajina je krenula u protuofenzivu na području Izjuma.
  • Veliki konvoj od gotovo 1000 automobila iz Mariupolja, koji je bio na ruskoj kontrolnoj točki više od tri dana, konačno je pušten prema Zaporižju.
  • Lijepa vijest za Ukrajince stigla je sinoć iz Torina. Njihovi Kalush Orchestra pobjednici su Eurosonga.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

15:53 Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da NATO "pomno prati Rusiju". Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je rekao da je odluka Finske za učlanjenje u NATO - pogreška.

Ubrzo se očekuje i odluka Švedske o pridruživanju NATO-u. Stoltenberg je rekao da je Savez spreman djelovati ako Rusija pokrene bilo kakav napad na članice NATO-a.

Dodaje da je potencijalno članstvo Finske i Švedske "bitno za NATO" i da će savez istražiti načine za osiguranje sigurnosti u baltičkoj regiji.

"Ukrajina može dobiti ovaj rat protiv Rusije", rekao je i dodao da Rusija nije uspjela zauzeti Kijev i Harkiv, te je odugovlačila s napadom na Donbas.

14:44 Rusija je objavila kako je nastavila bombardirati istok Ukrajine te tvrdi da je uništila dva zapovjedna centra te četiri skladišta oružja, no za te informacije ne postoji službena potvrda, javlja Sky News.

Britanci su danas u izvještaju objavili kako su urajinske su snage u petak spriječile rusku vojsku da prijeđe rijeku u Donbasu, istočnom području koje obuhvaća regije Lugansk i Donjeck, a koje se nalaze u središtu rata.

13:09 NATO je uvjeren da može prevladati prigovore Turske i brzo primiti Finsku i Švedsku, rekao je u nedjelju zamjenik glavnog tajnika NATO-a, dok se savez priprema za povijesno proširenje nakon ruske invazije na Ukrajinu. Više o tome čitajte >>OVDJE

12:15 Finski predsjednik Sauli Niinisto potvrdio je da će njegova zemlja službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, javlja BBC.

Više o tome čitajte >>OVDJE

11:28 Rusija je bacila fosforne bombe na čeličanu Azovstal u Mariupolju nakon ukrajinske pobjede na Euroviziji, rekli su ukrajinski izvori u nedjelju.

"Pakao je došao na Zemlju. U Azovstal", napisao je zastupnik u gradskoj skupštini Mariupolja Petro Andriuščenko na Telegramu, gdje je objavio videosnimku napada na kojoj se vidi i topnička paljba, no snimka nije mogla biti nezavisno potvrđena.

Fosforne bombe su zapaljive bombe koje se zapale pri doticaju s kisikom i izazivaju ogromnu štetu. Njihova je upotreba u naseljenim područjima zabranjena međunarodnim pravom.

 

Andriuščenko je također objavio fotografije koje prikazuju natpise na bombama, prema kojima se čini da su bombe bačene kao odgovor na ukrajinsku pobjedu na Eurosongu u talijanskom gradu Torinu.

Izvor fotografija je nepoznat, no ruski tekst na oružju glasi: "Kaluša, kao što je zatraženo! U Azovstal", a engleski dio: "Pomozite Mariupolju - Pomozite Azovstalu sada" uz datum 14. svibnja.

To su bile riječi pjevača sastava Kaluš orkestar, koji je apelirao na svjetsku javnost na pozornici u Torinu nakon što su pobijedili na natjecanju.

Pročitajte i ovo Kalush Orchestra rasplakali publiku Potresni vapaj predstavnika Ukrajine nakon nastupa na Eurosongu: "Molim vas, pomozite, pomozite odmah!"

Rusija je isključena iz Eurosonga zbog rata.

Otprilike tisuću ljudi nalazi se u opkoljenoj čeličani Azovstalj, prema ukrajinskim izvorima.

11:05 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dimitro Kuleba na Twitteru je objavio kako se u Berlinu susreo s Blinkenom te kako još oružja i druge vrste pomoći uskoro stiže u Ukrajinu.

Dodao je kako je jako zahvalan američkom državnom tajniku, kao i ostatku američke vlade na podršci koju pružaju Ukrajini od početka ruske invazije.

 

 

10:18 Vojna infrastruktura na području Javoriva u zapadnoj Ukrajini, nedaleko od granice s Poljskom, pogođena je u raketnom napadu u nedjelju rano ujutro, izjavio je guverner regije Lavova Maksim Kozicki u objavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Četiri neprijateljske rakete pogodile su jednu od vojnih infrastruktura u regiji Lavova", rekao je Kozicki. "Objekt je potpuno uništen. Prema preliminarnim informacijama, nema stradalih. Nitko nije zatražio liječničku pomoć."

Reuters nije bio u mogućnosti neovisno provjeriti izvješća, a ni Moskva se još nije oglasila.

Regionalno zrakoplovno zapovjedništvo "Zapad" ukrajinskih zračnih snaga objavilo je na društvenim mrežama da je nekoliko projektila ispaljeno s područja Crnog mora na regiju Lavov. Dva projektila su uništena prije nego što su pogodila mete, navodi se.

9:45 Njemačka je poduzela sve pripreme za brzi proces ratifikacije ako Finska i Švedska odluče podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, izjavila je u nedjelju ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, ističući potrebu obiju zemalja za sigurnosnim jamstvima.

Više o tome čitajte >>OVDJE

9:40 Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman rekao je kako se nada da će se riješiti problem turskog protivljenja ulasku Švedske i Finske u NATO savez, prenosi Reuters..

"Razgovori su u tijeku i nadam se kako će imati pozitivan ishod i da ćemo pokazati našu solidarnost", rekao je ministar.

9:15 Reuters izvještava da su švedski vladajući socijaldemokrati spremni zauzeti se za ulazak te zemlje u NATO, čime bi se otvorio put za službenu prijavu.

Socijaldemokrati - najveća švedska stranka - održali su interne rasprave tijekom prošlog tjedna, a vodstvo stranke kaže da će odlučiti u nedjelju. Generalno se očekuje da će odustati od protivljenja članstvu u NATO-u.

9:00 Jedna osoba je ranjena nakon što su snage u Ukrajini pucale na rusko selo blizu granice, tvrdi lokalni ruski dužnosnik.

Guverner Belgorodske regije Vjačeslav Gladkov objavio je tvrdnju na Telegramu.

"Na selo Sereda, naselje Šebekinski, pucano je s teritorija Ukrajine. Civil je ozlijeđen, zadobio je ranu od gelera. Dobit će svu potrebnu liječničku pomoć", dodao je.

8:40 Lokalne vlasti u Mariupolju tvrde kako Rusija planira održati referendum u tom lučkom gradu o pripojenju.

"Imamo informacije kako će Rusi pokušati održati referendum o pripojenju u Mariupolju uskoro. Ne znamo kad će se to dogoditi, ali pokušavaju u grad uvesti što više 'ruskih stvari'", rekli su iz ureda gradonačelnika Mariupolja, prenosi The Guardian.

8:00 Ruska ofenziva u ukrajinskoj pokrajini Donbas "izgubila je zamah i značajno zaostaje", objavila je britanska vojna obavještajna služba u nedjelju.

"U trenutačnim uvjetima Rusija vrlo vjerojatno neće bitno ubrzati svoje napredovanje tijekom narednih 30 dana", napisala je britanska vojska u svom redovitom izvještaju na Twitteru.

"Vjerojatno je da je Rusija izgubila jednu trećinu kopnenih snaga koje je poslala u invaziju na Ukrajinu", stoji u izvješću.

Ukrajinske su snage u petak spriječile rusku vojsku da prijeđe rijeku u Donbasu, istočnom području koje obuhvaća regije Lugansk i Donjeck, a koje se nalaze u središtu rata. 

 

 

 

7:50  Okupatori su gađali vojne pogone u blizini Lavova. Još ne znamo razmjere uništenja, a nije poznat ni broj stradalih, rekao je guverner regije, piše Sky News

1:51 Volodimir Zelenski na Facebooku je čestitao pobjednicima Eurosonga, grupi Kalush Orchestra.

"Naša hrabrost impresionira svijet, a naša glazba osvaja Europu!
Sljedeće godine Ukrajina će biti domaćin Eurovizije! Po treći put u svojoj povijesti. I vjerujem - ne posljednji.

Dat ćemo sve od sebe da jednog dana ugostimo sudionike i goste Eurovizije u ukrajinskom Mariupolju. U slobodnom, mirnom, obnovljenom.

Hvala na pobjedi Kalush Orchestra i svima koji su glasali za nas!
Siguran sam da naš pobjednički akord u borbi s neprijateljem nije daleko", napisao je Zelenski.

Što se događalo 80. dana rata u Ukrajini, možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene