Obavijesti Video Pretražite Navigacija
112. dan rata

Plinski udar Rusije na Njemačku i Italiju: Gazprom objavio vijest koja se neće svidjeti Europi

U tijeku je 112. dan rata u Ukrajini. Zapad priprema nove pakete pomoći u oružju za Ukrajinu. Zelenski je pozvao EU da omogući njegovoj zemlji početak puta prema članstvu u tom savezu. Na granici Ukrajine i Poljske gradit će se privremeni silosi kako bi se spriječila globalna prehrambena kriza.

  

  • Dijelovi Sjeverodonecka su pod ukrajinskom kontrolom
  • SAD šalje Ukrajini pomoć u oružju u vrijednosti od jedne milijarde dolara
  • Stoltenberg poručuje da će i NATO poslati još oružja Ukrajini
  • Macron traži stroži stav prema Rusiji
  • Ruski mediji najavljuju iznimno važan govor Vladimira Putina u petak
  • Ruska ministrica Marija Zaharova optužila je SAD i Veliku Britaniju da potiču regrutaciju stranih plaćenika u Ukrajini
  • Američki ministar obrane Lloyd Austin smatra da nema mjesta odustajanju

Tijek događaja pratite iz minute u minutu u nastavku:

22:28 Njemačka televizija ZDF javlja da kancelar Olaf Scholz odlazi u ukrajinski glavni grad. Posljednjih dana pojavile su se glasine da bi njemački kancelar mogao u posjetu zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i talijanskim premijerom Mariom Draghijem.

ZDF izvještava da bi trojac trebao stići u Kijev sutra ujutro.

Svaki se našao na udaru kritika ukrajinskih dužnosnika zbog onoga što Ukrajina doživljava kao blag pristup Rusiji.

22:42 Ured glavnog državnog tužitelja Ukrajine potvrdio je da je u Mariupolju ubijeno 21 dijete, čime je ukupan broj poginule djece porastao na 313, prenosi Euromaidan Press.

Od ruske invazije na Ukrajinu u veljači, bilo je najmanje 892 djece žrtava rata, uključujući 313 ubijene djece i 579 ozlijeđenih.

22:31 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da je prihvatio pozive na samite G7 i NATO-a koji će se održati krajem ovoga mjeseca u južnoj Njemačkoj i Madridu.

Zelenski je na Twitteru napisao da je "sa zahvalnošću prihvatio poziv" njemačkoga kancelara Olafa Scholza, koji će ugostiti vođe G7 u Schloss Elmau u Bavarskoj od 26. do 28. lipnja, te glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji će vođe NATO-a okupiti u španjolskoj prijestolnici od 29. do 30. lipnja.

Ukrajinski čelnik nije naveo hoće li na sastancima na vrhu biti uživo ili će se čelnicima vođama obratiti video pozivom, kako je dosad činio.

22:25 Rusija je obećala uspostaviti humanitarni koridor za evakuaciju civila zarobljeni u kemijskoj tvornici Azot u Sjeverodonecku, ali to se nije uspjelo ostvariti.

Optužili su ukrajinske snage da sprječavaju odlazak ljudi. Rusija navodi da su "vlasti u Kijevu cinično prekinule humanitarnu operaciju".

Ukrajinske snage su, dodaju, "iskoristile pauzu da se pregrupiraju na povoljnije položaje dok su se skrivale iza živog štita civila". Ukrajina još nije odgovorila na te tvrdnje.

Gazprom smanjio isporuku plina Njemačkoj

22:22 Potez ruske energetske tvrtke Gazprom da smanji količinu plina koju isporučuje Njemačkoj bio je "politički", a ne "tehnički opravdana odluka", rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i dodao da su postupci Rusije pokazali kako je nužno hitno prekidanje ovisnosti europskih zemalja o fosilnim gorivima.

Gazprom je priopćio da ograničava količinu plina koju šalje plinovodom Sjeverni tok na manje od 70 milijuna kubičnih metara dnevno - znatno ispod polovice trenutne količine. Plinski div također je najavio oštro smanjenje za Italiju. Obje zemlje uvelike ovise o ruskom plinu, ali traže kako smanjiti svoju ovisnost.

21:55 "Svi ruski ratni zločini bit će istraženi i kažnjeni", rekla je ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova.

Tvitala je fotografiju s Karimom A. Khanom, tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda dok su pregledali žrtve ruske invazije na Ukrajinu.

"Tužitelji rade čak i pod vatrom prikupljajući dokaze za ukrajinske i međunarodne sudove", napisala je.

 

Rusija izgubila gotovo trećinu oklopnih snaga

21:31 General Mark Milley, načelnik stožera američke vojske, rekao je kako su procjene ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o između 100 i 200 ukrajinskih vojnih žrtava svakog dana "u okvirima stvarnih procjena". Međutim, iz sigurnosnih razloga odbio je dati više detalja.

Također je rekao da je značajan dio ruskih oklopnih snaga izgubljen - procjenjuje se da je između 20 i 30%. Na pitanje jesu li ukrajinske žrtve održive, rekao je: "Ovo je egzistencijalna prijetnja. Oni se bore za sam život svoje zemlje".

"Dakle, vaša sposobnost da podnesete patnju, da podnesete žrtve izravno je proporcionalna cilju koji se želi postići", dodao je. "Stoga, ako je cilj opstanak vaše zemlje, on će se održati sve dok imate vodstvo i vojna sredstva", navodi.

20:59 Oporbeni političar Aleksej Navaljni potvrdio je u srijedu da je prebačen u drugi zatvor i nalazi se u karanteni. Podsjetimo, jučer je nestao iz svoje zatvorske ćelije i nitko nije znao gdje se točno nalazi, čak ni iz njegova tima. Više pročitajte >>OVDJE

20:55 Šef UN-a Antonio Guterres rekao je da muškarci moraju prestati isključivati ​​žene iz mirovnih pregovora, navodeći rusku invaziju na Ukrajinu kao situaciju koja "ide unatrag".

Dodao je da nedostatak žena u pregovorima o sukobu pokazuje "kako nas trajna neravnoteža moći i patrijarhat i dalje iznevjeravaju".

"Rezultat toga je da su muškarci na vlasti i žene isključene, njihova prava i slobode su namjerno ciljani", rekao je Guterres na sastanku Vijeća sigurnosti.

"No, pravo žena na ravnopravno sudjelovanje na svim razinama ključno je za izgradnju i održavanje mira", dodao je, ističući da je ruska invazija na Ukrajinu prisilila milijune žena i djece da pobjegnu iz zemlje, "što ih stavlja u veliki rizik od trgovine ljudima i eksploatacije svih vrsta".

Zarobljena dvojica Amerikanaca

20:29 Dvojica Amerikanaca koji su se borili uz ukrajinske snage sjeverno od Harkiva vode se kao nestali gotovo tjedan dana, a postoji bojazan da su ih ruske snage zarobile, tvrde njihove obitelji i jedan borac.

Muškarci su Alexander John-Robert Drueke, 39 godina, iz Tuscaloose, Alabama, i Andy Tai Ngoc Huynh, 27 godina, iz Hartsellea, Alabama.

Čovjek koji je iz sigurnosnih razloga želio ostati anoniman je rekao da se njihova jedinica borila pod zapovjedništvom ukrajinske 92. mehanizirane brigade 9. lipnja u blizini grada Izbicke.

Rekao je da su Drueke i Huynh nestali tijekom bitke, a naknadne misije potrage nisu uspjele pronaći ostatke. Objava sljedećeg dana na ruskom propagandnom kanalu na Telegramu tvrdi da su dva Amerikanca zarobljena u blizini Harkiva.

"Bio je to apsolutni kaos", rekao je za CNN. "Na našim položajima je napredovalo više od stotinjak pješaka. Imali smo T72 koji je pucao na ljude s udaljenosti od 30, 40 metara.”

Bunny Drueke, Alexova majka, rekla je da se "pretpostavlja da su ratni zarobljenici, ali to nije potvrđeno." Rekla je da američko veleposlanstvo u Ukrajini nije moglo provjeriti je li njezin sin zarobljen. "Nisu uspjeli potvrditi da je on s Rusima. Sve što mogu provjeriti je da je u ovom trenutku nestao", rekla je.

Joy Black, Huynhov zaručnica, rekla je: "Ne želimo pretpostavljati o tome što se moglo dogoditi u ovom trenutku. Očito je nekoliko scenarija. A jedan od njih je da su možda bili zarobljeni. Ali u ovom trenutku nemamo potvrdu za to.”

Njihova posljednja komunikacija s najdražima bila je 8. lipnja, kada su im muškarci rekli da će otići izvan mreže na nekoliko dana, u misiju.

"To je zapravo bio prilično normalan razgovor: rekao sam mu da jedem s prijateljima u našem omiljenom restoranu", rekla je Black. "A on je rekao: ‘Jako te volim.’ ‘Bit ću nedostupan dva do tri dana.’", dodala je.

Glasnogovornik State Departmenta u srijedu je rekao da su "svjesni nepotvrđenih izvješća o dvojici američkih državljana zarobljenih u Ukrajini"."Pomno pratimo situaciju i u kontaktu smo s ukrajinskim vlastima", rekao je glasnogovornik. "Zbog zaštite privatnosti, nemamo daljnjih komentara."

19:45 Američki predsjednik Joe Biden je najavio slanje još oružja u Ukrajinu vrijednog milijardu dolara, za koji upućeni izvori kažu da uključuje protubrodske raketne sustave, granate za topove i punjenja za haubice.

U telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelinskim, Biden kaže da je ukrajinskog čelnika obavijestio o novome oružju.

"Obavijestio sam predsjednika Zelenskog da će SAD Ukrajini pružiti još pomoći u vrijednosti od milijarde dolara, u koje ulazi dodatno topništvo i obalni obrambeni sustavi kao i streljivo za topništvo te napredni raketni sustavi", rekao je Biden u priopćenju nakon 41-minutnog poziva.

Predsjednik je također najavio dodatnih 225 milijuna dolara humanitarne pomoći ukrajinskim civilima, što uključuje opskrbu pitkom vodom, kritičnim medicinskim potrepštinama te novcem za osnovne potrebe stanovnika.

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja u srijedu je optužio zapadne zemlje za "posredno ratovanje s Rusijom". "Zapadnim zemljama koje opskrbljuju Ukrajinu oružjem želim poručiti - krv civila na vašim je rukama", rekao je.

Ukrajinska policija spriječila teroristički napad

18:47 Ukrajinska policija spriječila je teroristički napad na vodstvo zemlje, rekao je ministar u vladi.

U televizijskom intervjuu kojeg je citirala novinska agencija Interfax-Ukrajina, prvi zamjenik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Jevhen Jenin rekao je da je napad osujećen zahvaljujući "informacijama iz obavještajnih izvora".

Rekao je da ne može otkriti nikakve detalje, ali da će se o tome "detaljnije moći govoriti nakon pobjede" u ratu s Rusijom.

18:07 Poljski ministar poljoprivrede Henryk Kowalczyk rekao je da će izgradnja silosa za žito na poljsko-ukrajinskoj granici za skladištenje usjeva iz Ukrajine i preusmjeravanje na svjetska tržišta trajati tri do četiri mjeseca. Privremeni silosi pomoći će u rješavanju rastuće globalne prehrambene krize.

Washington razvija plan za dovoz žitarica željeznicom, ali je problem što se ukrajinske željezničke pruge razlikuju od onih u Europi jer su malo šire raspoređene pa će žito morati biti prebačeno u druge vlakove na granici. "Gradit ćemo privremene silose na granicama Ukrajine, uključujući i one u Poljskoj", rekao je američki predsjednik Joe Biden.

"Prijedlog predsjednika Bidena je zanimljiva ideja, ali zahtijeva razradu nekoliko detalja, uključujući lokaciju, infrastrukturu, financiranje i vlasništvo. Također moramo shvatiti da finalizacija ove vrste investicije traje tri-četiri mjeseca", odgovorio je Kowalczyk.

Amerika šalje dodatnih milijardu dolara pomoći u oružju

17:19 Očekuje se da će administracija američkog predsjednika Joea Bidena objaviti dodatnu vojnu pomoć od milijardu dolara Ukrajini, rekao je američki dužnosnik. Paket će uključivati pošiljke dodatnih haubica, streljiva i sustava obalne obrane.

16:56 Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da je rat u Ukrajini sada u "ključnom trenutku" dok se dvije strane bore za istočnu regiju Donbas.

"Ne možemo si priuštiti odustajanje i ne možemo izgubiti snagu. Ulozi su previsoki", rekao je Austin na početku sastanka NATO-a u Bruxellesu.

"Moramo intenzivirati našu zajedničku predanost samoobrani Ukrajine i moramo se još više potruditi kako bismo osigurali da Ukrajina može braniti sebe, svoje građane i svoj teritorij", dodao je.

Ukrajina traži 1000 haubica, 500 tenkova i 1000 dronova. SAD bi trebao objaviti financiranje u vrijednosti od 650 milijuna dolara za dodatno oružje za Ukrajinu, ali čini se da isporuka oružja traje, a to frustrira ukrajinske vlasti.

Dijelovi Sjeverodonjecka pod ukrajinskom kontrolom

16:52 Gradonačelnik Sjeverodonecka Oleksandr Strjuk rekao je da ukrajinske snage još uvijek kontroliraju industrijsku četvrt u tom istočnom gradu i njegov perimetar pa je moguće povezivanje sa susjednim Lisičanskom.

"Ulažu se napori da se neprijatelj potisne natrag prema centru grada. To je trajna situacija s djelomičnim uspjehom i taktičkim povlačenjem na mjestima. Situacija je teška, ali stabilna", rekao je.

"Činjenica da su mostovi dignuti u zrak prilično je zakomplicirala stvari, ali u isto vrijeme postoje putovi za povlačenje, čak iako su prilično opasni. Ne možemo reći da je grad potpuno odsječen", dodao je.

16:46 Britanski ministar obrane Ben Wallace je kazao kako očekuje da će isporuka britanskih sustava za višestruko lansiranje raketa Ukrajini biti dovršena uskoro, piše BBC.

Dodao je da Velika Britanija također još uvijek razmatra opskrbu Ukrajini protubrodskim projektilima Harpoon. Danska i Nizozemska su u Ukrajinu već poslale projektile Harpoon i kopnene lansere.

Wallace navodi da je britanska verzija projektila malo drugačija i da se obično lansira s broda. Velika Britanija će morati osigurati da su rakete kompatibilne s već isporučenim sustavima.

Ruski mediji najavili Putinov govor

16:32 Ruski mediji najavljuju da bi predsjednik Vladimir Putin trebao održati "iznimno važan" i "vrlo zanimljiv" govor u petak - iako još nije previše jasna tema govora.

Putin će govoriti na godišnjem Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF), koji obično ugošćuje svjetske lidere i poslovne titane, ali će iz očitih razloga ove godine imati znatno manje međunarodnih gostiju, piše Sky News.

Kako bi nadoknadili nedostatak velikih zapadnih sudionika, manji igrači i zemlje poput Kine dobivaju počast.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov tvrdio je da su zapadni dužnosnici izvršili pritisak na neke sudionike kako bi ih prisilili da ne prisustvuju.

"Svi su oni pod prijetnjom zlobnika s kolektivnog Zapada, koji vrte ruke, prijete i ucjenjuju", rekao je ruskim medijima. Susreti ruskog predsjednika s medijima također će izgledati prilično drugačije.

Umjesto pred vodećim svjetskim medijima, on će se susresti s ruskim medijima i ratnim dopisnicima. Peskov je objasnio da je to zato što je "upitna adekvatnost informacija zapadnih novinara".

NATO dogovara slanje oružja u Ukrajinu

16:29 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će saveznici nastaviti opskrbljivati ​​Ukrajinu teškim naoružanjem i sustavima dugog dometa, a dogovor o novom paketu pomoći Kijevu očekuje se na summitu u Madridu kasnije ovog mjeseca, piše The Guardian

"Ponekad ti napori zahtijevaju vrijeme. Upravo zbog toga je važno održati sastanak kakav imamo danas... sastati se s ukrajinskim predstavnicima kako bismo identificirali izazove i pitanja koja bi željeli pokrenuti s nama", kazao je.

Sporazum će pomoći Ukrajini da prijeđe sa starog oružja iz sovjetske ere na opremu "modernijeg standarda NATO-a", dodao je. "Riječ je uvelike o tome da se Ukrajincima omogući prijelaz iz sovjetske ere, sa stare opreme na moderniju standardnu ​​opremu NATO-a", objasnio je.

Istraga ratnih zločina

16:02 Komisija UN-a uspostavljena zbog istrage o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini tijekom ruske invazije objavila je u srijedu kako još nije uspjela doći u kontakt s Rusijom.

 

Erik Mose, koji vodi neovisno povjerenstvo, rekao je na konferenciji za novinare tijekom posjeta Kijevu da napori za pokretanje dijaloga s ruskom misijom u Ženevi "nisu bili uspješni", ali da će komisija nastaviti pokušavati uspostaviti kontakt.

Komisiju je osnovalo Vijeće za ljudska prava UN-a sa sjedištem u Ženevi (UNHRC) kako bi istražilo navodna kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava tijekom invazije pokrenute 24. veljače.

Mose je rekao da je prerano za raspravu o detaljima dokaza prikupljenih u Kijevu, istočnim gradovima Harkivu i Sumiju te u Irpinju i Buči gdje je, po ukrajinskim navodima, Rusija počinila zločine velikih razmjera. Moskva odbacuje te optužbe.

"Komisija je primila informacije o proizvoljnom ubijanju civila, uništavanju i pljački imovine, kao i napadima na civilnu infrastrukturu, uključujući škole, u Buči i Irpinju", kazao je Mose.

Međunarodni kazneni sud (MKS) otvorio je zasebnu istragu o navodnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti u Ukrajini.

15:33 UN istražuje navodno slanje ukrajinske djece u Rusiju gdje će navodno biti ponuđena na posvajanje ruskim obiteljima, rekla je u srijedu visoka povjerenica UN-a za ljudska prava.

Po tim optužbama, neka djeca su navodno "oteta iz sirotišta kako bi bila ponuđena na posvajanje u Rusiji", rekla je.

Što se događalo dan ranije u Ukrajini pogledajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene