Obavijesti Video Pretražite Navigacija
79. dan rata

Ruski oligarh nije znao da ga snimaju: "Putin boluje od raka krvi". Ukrajinci objavili snimku uništenja ruske vojne opreme

Rat u Ukrajini traje 79. dan. Brojne europske države podržale su ulazak Finske u NATO savez. Finski državni vrh upozoren je da bi Rusija u petak mogla zaustaviti isporuku plina susjednoj Finskoj. Ukrajinske snage oštetile su moderni logistički brod ruske mornarice u Crnom moru i zapalile ga.

 

  • Brojne europske države podržale su ulazak Finske u NATO savez.
  • Vijeće UN-a za ljudska prava donijelo je rezoluciju o istrazi navodnih zloporaba ruskih vojnika u dijelovima Ukrajine koji su prije bili pod njihovom kontrolom.
  • "Rusiji, a ne Ukrajini, potrebna je denacifikacija", rekla je članica benda Pussy Riot, koja je ovaj tjedan napustila Rusiju tako što se prerušila u dostavljačicu hrane.
  • UNICEF je potvrdio da je gotovo sto djece ubijeno u Ukrajini samo u travnju.
  • Finski državni vrh upozoren je da bi Rusija u petak mogla zaustaviti isporuku plina susjednoj Finskoj.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

16:02 Rusija je rekla u petak da preporučuje svojim građanima da ne putuju u Britaniju, požalivši se da vlasti tamo čine da je "doslovno nemoguće" Rusima da dobiju vizu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da se proces dobivanja ruskih viza odgađa jer Britanija daje veći prioritet ukrajinskim izbjeglicama.

Rečeno je također da Rusi ne mogu plaćati Mastercardom i Visom, koje su obustavile svoj rad u Rusiji.

"Kad se uzme u obzir iznimno neprijateljski stav Ujedinjenog Kraljevstva prema našoj zemlji, kako bi izbjegli financijske gubitke i druge moguće probleme, preporučujemo ruskim građanima da se suzdrže, ako je moguće, od putovanja u Ujedinjeno Kraljevstvo i pokušaja dobivanja britanske vize", rečeno je.

15:35 Ukrajinska pravobraniteljica Ljudmila Denisova rekla je danas kako su Rusi prisilno deportirali na područja pod svojom kontrolom oko 1,2 milijuna Ukrajinaca, među kojima je i 210.000 djece.

"Kradu našu djecu i onda ih uče ruskoj povijesti po Putinu. Uništavaju im nacionalni identitet", rekla je Denisova, javlja The Guardian.

Ovu brojku strani mediji još nisu uspjeli potvrditi.

15:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je u petak da je spreman izravno razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i poručio da bi rusko povlačenje iz Ukrajine bila početna točka svakog razgovora.

 

"Kao predsjednik, spreman sam razgovarati s Putinom, ali samo s njim. Bez njegovih posrednika. I u okviru dijaloga, ne ultimatuma", rekao je za talijansku televiziju RAI 1 u intervjuu emitiranom u Ukrajini u petak.

Ukrajina i Rusija nisu održale izravne mirovne pregovore od 29. ožujka.

Glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski, kako ga je citirala novinska agencija Interfax u ponedjeljak, rekao je da se mirovni pregovori vode na daljinu.

Putin je rekao njemačkom kancelaru Olafu Scholzu u telefonskom razgovoru u petak da "je Ukrajina ta koja uglavnom blokira" napredak o završetku sukoba.

 

15:32 Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u petak da nije moguće da NATO članica Turska podrži planove Švedske i Finske da se pridruže Savezu, rekavši da su nordijske zemlje bile "dom mnogih terorističkih organizacija". Više o tome čitajte >>OVDJE

15:20 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba zatražio je u petak od skupine zemalja G7 da konfisciraju rusku imovinu koja bi poslužila za obnovu njegove zemlje.

Sastanak ministara vanjskih poslova Sedam industrijski najrazvijenijih zemalja, Njemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije, SAD-a, Japana i Kanade, održava se u njemačkom ljetovalištu Weissenhaus na Baltičkom moru do subote, a na njemu sudjeluju i šefovi diplomacija Ukrajine i Moldavije.

"Danas sam od država G7 zatražio da usvoje zakon i pokrenu svu potrebnu proceduru kako bi se zaplijenila ruska imovina i potom donirala Ukrajini za obnovu zemlje", rekao je Kuleba.

"Kanada je to već učinila i imam dojam da će i ostale to učiniti, prije ili kasnije", dodao je.

"Rusija mora platiti politički, gospodarski i financijski za štetu prouzrokovanu invazijom", poručio je.

13:39 Njemačka kaže da je ovog tjedna započela obuku ukrajinskih vojnika u korištenju topničkog sustava Panzerhaubitze (PzH) 2000.

Haubica PzH 2000 jedno je od najmoćnijih topničkih oružja u zalihama Bundeswehra i može pogoditi ciljeve na udaljenosti od 40 kilometara.

13:20 Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je telefonski razgovor s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, u kojem je Putin "detaljno iznio logiku i glavne ciljeve specijalne vojne operacije", priopćio je Kremlj u petak.

Prema čitanju poziva iz Kremlja , Putin je također govorio o "mjerama koje se poduzimaju za osiguranje sigurnosti civila" tijekom, kako Kremlj naziva "posebnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Kremlj je nadalje rekao da je Putin skrenuo pozornost na "grube prekršaje" koje su počinili ukrajinski militanti koji "ispovijedaju nacističku ideologiju". Ruski čelnik je dodao da su trenutni rusko-ukrajinski pregovori "učinkovito blokirani" od strane Kijeva.

Tijekom razgovora čelnici su se složili da će uskoro održati daljnje razgovore, priopćio je Kremlj.

12:45 Velika Britanija je objavila svoj posljednji krug sankcija usmjerenih na financijsku mrežu ruskog predsjednika, uključujući njegovu bivšu suprugu, obitelj i uži krug, piše The Guardian.

Nove sankcije usmjerene su na "sjenčanu mrežu koja podupire Putinov luksuzni način života", rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u priopćenju.

Oni koji su nedavno stavljeni na popis sankcija su bivša prva dama Ruske Federacije i bivša Putinova supruga Ljudmila Očeretnaja.

Mikhail Shelomov, ruski vlasnik tvrtke i čelnikov prvi rođak, nakon što je smijenjen, također je na meti.

12:10 New Lines je dobio audiosnimku oligarha bliskog Kremlju koji opisuje Putina kao "vrlo bolesnog od raka krvi", iako je vrsta raka bila neodređena. Oligarh nije znao da ga snimaju.

Navodno je u ožujku u sjedište FSB-a poslan "strogo povjerljivi dokument" o Putinovom zdravstvenom stanju.

"U dokumentu se naređuje regionalnim ravnateljima da ne vjeruju glasinama o predsjednikovom zdravstvenom stanju. Dobili su instrukcije da djeluju protiv svih takvi glasina koje bi se mogle raširiti po lokalnim odjelima FSB-a. Prema izvoru iz jedne od regionalnih jedinica, koji je vidio dokument, ovakva naredba bez presedana imala je suprotan učinak jer sad većina časnika FSB-a vjeruje da Putin zaista boluje od ozbiljne bolesti", rekao je Kristo Grozev, istraživač stranice za forenziku i analizu obavještajnih podataka, Bellingcat.

11:52 Švedska se još uvijek mora odlučiti hoće li predati zahtjev za člasntvo u NATO-u.

"Ako Švedska odluči tražiti članstvo u NATO-u, postoji rizik od reakcije Rusije. Dopustite mi da kažem da smo u takvom slučaju spremni nositi se sa svakim protuodgovorom", rekao je tamošnji ministar obrane, Peter Hultqvist.

11:33 Ukrajinske vojne snage objavile su u četvrtak snimku za koju kažu da prikazuje uništena ruska vojna vozila i pontonski most u istočnoj Ukrajini. Prema ukrajinskim snagama, slike su snimljene duž rijeke Siverski Donets. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je u petak da je neuspjeli prijelaz rijeke ruskih snaga pokazao pod pritiskom ruskih zapovjednika. Obavještajno ažuriranje ministarstva navodi da slike upućuju na to da je Rusija "izgubila oklopne manevarske elemente najmanje jedne taktičke skupine bojne" na rijeci, koja se nalazi zapadno od Severodonjecka.

11:23 Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je u petak da će blok Ukrajini dati dodatnih 500 milijuna eura vojne potpore i da je uvjeren da bi se sljedećih dana mogao postići dogovor o embargu na rusku naftu.

Obraćajući se novinarima na marginama sastanka ministara vanjskih poslova G7 u sjevernoj Njemačkoj, Borrell je rekao da će vojna potpora biti za teško oružje kao što su tenkovi i topništvo, te da će se pomoć bloka povećati na oko 2 milijarde eura.

"Novi poticaj za vojnu potporu. Bit će veći pritisak na Rusiju ekonomskim sankcijama i nastavkom međunarodne izolacije Rusije i suzbijanjem dezinformacija", rekao je.

Borrell je rekao da je također optimističan da bi se sljedećih dana mogao dogovoriti i embargo EU-a na rusku naftu.

"Siguran sam da ćemo imati sporazum. Trebamo ga i imat ćemo ga. Moramo se riješiti ovisnosti o nafti iz Rusije", rekao je.

"Ako ne bude dogovora na razini veleposlanika, onda u ponedjeljak ministri, kada se okupe, moraju dati politički poticaj", rekao je.

11:07 Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su njegove snage napale rafineriju nafte u Kremenčugu u središnjoj Ukrajini, uništivši njezin proizvodni kapacitet i spremnike goriva.

Reuters javlja da je ministarstvo također reklo da su njegove snage srušile ukrajinski zrakoplov Su-27 u regiji Harkiv. Izvješća nisu neovisno provjerena.

"Oni su kukavice"

11:00 Volodimir Zelenski objavio je na Telegramu dio svog intervjua za Rai1.

"Strateški poraz Rusije već je očigledan svima u svijetu, pa čak i onima koji i dalje s njima komuniciraju. Rusiji jednostavno nedostaje hrabrosti da to dosad prizna. Oni su kukavice. A istinu pokušavaju sakriti iza raketnih, zračnih i topničkih napada. Stoga je naša zadaća boriti se dok ne postignemo svoje ciljeve u ovom ratu. Oslobodite našu zemlju, naše ljude i pouzdano osigurajte našu sigurnost."

10:24 Rusija nastavlja s topničkim i zračnim napadima na Mariupolj, prema novostima ukrajinskih oružanih snaga.

Ruske snage usredotočuju svoje napore na blokiranje jedinica ukrajinskih vojnika u blizini čeličane Azovstal, koja je posljednje područje lučkog grada koje nije pod ruskom kontrolom.

Glasnogovornik vojske Oleksandr Shtupun rekao je da Rusija pokušava preuzeti "potpunu kontrolu nad gradom i suzbiti otpor ukrajinskih branitelja".

U ažuriranju se dodaje kako se očekuje da će Rusija pojačati svoje bombardiranje čeličane, sada kada su svi civili evakuirani iz nje.

9:40 Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da je od vitalnog značaja nastaviti s pritiskom na Rusiju isporukom više oružja Ukrajini i uvođenjem daljnjih sankcija.

"Vrlo je važno u ovom trenutku da nastavimo s pritiskom na Vladimira Putina isporukom više oružja Ukrajini i povećanjem sankcija", prenosi Reuters.

Rusi pokušavaju upasti u čeličanu

9:28 Na Twitteru je objavljena snimka ruskih vojnika koji pokušavaju ući u čeličanu Azovstal.

Satelitske snimke Azovstala, 13. svibnja 2022. godine Satelitske snimke Azovstala, 13. svibnja 2022. godine (Foto: AFP PHOTO/SATELLITE IMAGE ©2022 MAXAR TECHNOLOGIES)

9:15 Ukrajina je izvijestila da je oštetila logistički brod ruske mornarice u blizini Zmijskog otoka, male, ali strateške ispostave u Crnom moru, prenosi Reuters. >>Opširnije

Satelitske snimke Azovstala, 13. svibnja 2022. godine Satelitske snimke Zmijskog otoka, 12. svibnja - 5 (Foto: AFP PHOTO/SATELLITE IMAGE ©2022 MAXAR TECHNOLOGIES)

Novo britansko izvješće

8:30 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je najnovije izvješće obrambene obavještjane službe.

  • Rusija ulaže značajne napore u blizini Iziuma i Severodonjecka u pokušaju proboja prema Slavjansku i Kramatorsku.
  • Primarni cilj na ovoj osi je obuhvatiti ukrajinske snage u području operacije združenih snaga, izolirajući ih od potpore ili pojačanja od strane jedinica na zapadu zemlje.
  • Ukrajinske snage uspješno su spriječile pokušaj prelaska ruske rijeke u Donbasu.
  • Slike pokazuju da je Rusija tijekom prijelaza rijeke Siverskji Donets zapadno od Severodonjecka izgubila značajne oklopne manevarske elemente najmanje jedne taktičke skupine bojne, kao i raspoređenu opremu za pontonsko premošćivanje.
  • Provođenje prijelaza rijeka u spornom okruženju vrlo je rizičan manevar i govori o pritisku pod kojim su ruski zapovjednici da postignu napredak u svojim operacijama u istočnoj Ukrajini.
  • Provođenje prijelaza rijeka u spornom okruženju vrlo je rizičan manevar i govori o pritisku pod kojim su ruski zapovjednici da postignu napredak u svojim operacijama u istočnoj Ukrajini.
  • Ruske snage nisu uspjele ostvariti nikakav značajniji napredak unatoč koncentriranju snaga na ovom području nakon povlačenja i preraspoređivanja jedinica iz Kijevske i Černigovske oblasti.

8:02 Ukrajinske snage uspješno su spriječile ruske pokušaje da prijeđu rijeku Siverski Donjec u Donbasu, objavilo je britansko ministarstvo obrane u svom najnovijem obavještajnom ažuriranju, sa slikama koje pokazuju da je Rusija "izgubila značajne oklopne manevarske elemente najmanje jedne taktičke grupe bataljuna".

7:58 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u posjetu japanskoj Hirošimi, prvom gradu koji je pretrpio atomsko bombardiranje, rekao je u petak da je globalna sigurnost ugrožena ruskom invazijom na Ukrajinu i nedavnim raketnim testom Sjeverne Koreje.

Michel je kazao da je memorijalni grad Hirošima "oštar podsjetnik na hitnost" jačanja međunarodnih pravila za nuklearno razoružanje i kontrolu naoružanja.

"Dok razgovaramo, globalna sigurnost je ugrožena. Rusija, nuklearna naoružana država... napada suverenu naciju Ukrajinu, sramno i neprihvatljivo spominjući upotrebu nuklearnog oružja", istaknuo je Michel u svom govoru.

Suđenje za ratne zločine

7:08 Sud u Kijevu će prvi put suditi za ratne zločine otkako je Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu, prenosi The Guardian.

Ruski vojnik bit će optužen za ubojstvo 62-godišnjeg civila. Broj zločina koje je zabilježio ukrajinski glavni tužitelj premašio je 11.000, a Unicef ​​je  izvijestio o najmanje 100 ubijene djece u ratu u travnju.

6:45 David Beasley, voditelj Svjetskog programa za hranu UN-a, rekao je za CNN da bi, ako Putin ponovno ne otvori ukrajinske crnomorske luke, to moglo uzrokovati globalnu krizu gladi i kolaps ukrajinskog gospodarstva.

"Ako uopće imate volje za ostatak svijeta, bez obzira na to što mislite o Ukrajini, morate otvoriti te luke", rekao je Beasley jer dodao je, milijuni ljudi će umrijeti ako se luke ne otvore.

6:17 Njemački industrijski div Siemens AG objavio je da prestaje s radom u Rusiji, nakon gotovo 170 godina, prenosi Sky News. Osudili su rat u Ukrajini.

Siemens, koji proizvodi vlakove i industrijsku opremu, bio je jedna od prvih tvrtki koja je zaustavila sve nove poslove u Rusiji, zajedno s međunarodnim isporukama u zemlju, nakon invazije u veljači.

Posebnu pozornost su imali nad svojih 3000 zaposlenika u Rusiji.

6:16 YouTube, TikTok, Twitter i Facebook zatraženi su da arhiviraju sadržaj koji bi se mogao koristiti kao dokaz ruskih ratnih zločina u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Video s početka rata UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Ruski vojnici pucali u leđa civilima: "Moj tata je bio civil, bio je miran i nenaoružan"

Pročitajte i ovo Pekka Haavisto odluka koja je odjeknula Finski ministar za Dnevnik Nove TV komentirao Milanovićeve izjave o vetu: "Malo nam je čudno..."

Prema NBC Newsu, četiri visokorangirana kongresmena demokrata u SAD-u poslali su službene zahtjeve izvršnim direktorima svakog od njih, tražeći od njih da "označe sadržaj kao sadržaj koji sadrži potencijalne dokaze o ratnim zločinima i drugim zločinima".

"Pišemo kako bismo ohrabrili Metu da poduzme korake za očuvanje i arhiviranje sadržaja podijeljenog na svojim platformama koji bi se potencijalno mogao koristiti kao dokaz, dok američka vlada i međunarodni nadzornici za ljudska prava i odgovornost istražuju ruske ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i druge zločine u Ukrajini", stoji u pismu.

 

Što se događalo 78. dana rata u Ukrajini možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene