Obavijesti Video Pretražite Navigacija
78. DAN RATA

Putin donio odluku koja će zakomplicirati situaciju s plinom u Europi, obrušio se na Zapad zbog sankcija: "Spreman je žrtvovati ostatak svijeta"

Četvrtak je 78. dan rata u Ukrajini. Rusiji je predložena razmjena ratnih zarobljenika. Finski predsjednik odlučio o pristupanju NATO-u. UN za ljudska prava je šokiran razmjerom nezakonitih ubojstava u Ukrajini, danas donosi odluku o otvaranju istrage mogućih ratnih zločina.

 

  • UN za ljudska prava danas odlučuje o otvaranju istrage kršenja ljudskih prava u Ukrajini.
  • Ukrajina je objavila da je u ratu do sada poginulo 26.650 ruskih vojnika.
  • Rusi napadaju civilne ciljeve u regiji Donjeck.
  • Ukrajina je ponudila Rusiji razmjenu ratnih zarobljenika.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

16:45 Njemački kancelar Olaf Scholz pozdravio je plan Finske da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u.

Na svom je Twitter profilu napisao kako je razgovarao sa finskim predsjednikom Saulijem Niinistöm te ga uvjerio u punu potporu njemačke Vlade.

 

15:24 Članstvo Finske u NATO savezu će osnažiti i zapadni vojni savez i Finsku, a proces prijema bit će lagan i brz, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

15:19 Snage NATO-a sudjelovale su na vojnoj vježbi u Sjevernoj Makedoniji. Vježba ima za cilj pokazivanje spremnosti za raspoređivanje snaga duž istočnih granica saveza.

Gotovo 10.000 vojnika iz 19 zemalja sudjeluje u NATO-ovim vježbama "Brzi odgovor", koje se održavaju na pet odvojenih lokacija od Norveške do Sjeverne Makedonije, najnovije članice saveza.

14:45 Poljska pošta izdala je markicu s likom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Gazprom prestaje slati plin

14:41 Ruski energetski div Gazprom objavio je da više ne može izvoziti plin cjevovodom Yamal-Europa preko Poljske budući da je vlada u Moskvi zabranila poslovanje s vlasnikom poljske trase plinovoda.

"Provedena je u djelo zabrana transakcija i plaćanja subjektima pod sankcijama. Za Gazprom to znači zabranu korištenja plinovoda u vlasništvu EuroPol GAZ-a za transport ruskog plina kroz Poljsku", stoji u priopćenju ruske tvrtke.

Rusija je u srijedu navečer uvela sankcije Gazpromovim podružnicama u "neprijateljskim zemljama", uključujući tvrtku za trgovinu, skladištenje i prijenos energije Gazprom Germaniju koju je Njemačka u travnju nacionalizirala kako bi osigurala opskrbu plinom.

Zabranjeno je i poslovanje s vlasnikom poljskog dijela plinovoda Yamal-Europa kojim se ruski plin transportira u Europu. Moskva je time uzvratila na kaznene mjere koje su SAD, EU, Švicarska i još neke zemlje uvele Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Sankcionirane kompanije ne mogu sudjelovati u isporukama ruskog plina i s njima se ne smije poslovati, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Poljski EuroPol Gaz zarađuje na tranzitu ruskog plina i u zajedničkom je vlasništvu poljske plinske tvrtke PGNiG i ruskog Gazproma.

Rusija je u travnju obustavila isporuku plina Poljskoj budući da je odbila novi mehanizam plaćanja plina u rubljama, ali poljski kupci i dalje su nabavljali ruski plin, koristeći obrnuti protok plina u Yamalu, iz Njemačke prema istoku. Prije Gazpromove objave cijene plina poskočile su u četvrtak ujutro na nizozemskoj burzi TTF oko 20 posto.

14:37 Spašen je američki državljanin kojeg su ruske snage držale u zatočeništvu nakon što je pokušao pobjeći iz Ukrajine. 27-godišnji Kirillo Alexandrov, rodom iz Michigana, proveo je više od mjesec dana u ruskom pritvoru nakon što su njega i njegovu obitelj uhitile ruske trupe krajem ožujka ispred grada Hersona na jugu Ukrajine.

Aleksandrov, njegova supruga i njezina majka pokušavali su pobjeći iz regije nakon njezine okupacije od strane ruskih snaga. U srijedu su stigli u Poljsku nakon spasilačke misije volonterskog projekta Dynamo sa sjedištem na Floridi. "Kada smo prešli poljsku granicu, kamen od pola tone upravo mi je pao s leđa", rekao je Aleksandrov.

Suočio se s 11 optužbi povezanih sa špijuniranjem za američku vladu, za koje kaže da su izmišljene. Skupina koja je vodila pregovore kako bi osigurala oslobađanje Alexandrova u isto je vrijeme razvijala druge opcije izvlačenja kopnom, morem ili zrakom.

Putin komentirao sankcije

14:30 "Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji provociraju globalnu krizu", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin. "Njihovi autori, vođeni kratkovidnim, napuhanim političkim ambicijama, rusofobijom, u većoj mjeri pogađaju vlastite nacionalne interese, vlastitu ekonomiju i dobrobit svojih građana. To vidimo, prije svega, u naglom porastu inflacije u Europi", dodao je.

"Nastavak zapadne opsjednutosti sankcijama neizbježno će dovesti do najtežih, nerješivih posljedica za Europsku uniju, ali i za najsiromašnije zemlje svijeta", kazao je Putin. "Krivnja za to je u potpunosti na elitama zapadnih zemalja koje su spremne žrtvovati ostatak svijeta kako bi zadržale svoju globalnu dominaciju", rekao je.

Putin je dodao da se inflacija u zemlji usporava. "Tjedni rast cijena već je pao na 0,1% - to je već blizu tjednoj stopi rasta koja odgovara inflacijskom cilju Banke Rusije", rekao je.

Ruski brodovi prevoze ukradeno žito

14:22 Ruski trgovački brod natovaren žitom ukradenim u Ukrajini odbijen je iz najmanje jedne mediteranske luke i sada se nalazi u sirijskoj luci Latakija, navode ukrajinski dužnosnici. CNN je identificirao brod, navode da je riječ o brodu za rasuti teret Matros Pozinič.

Brod se 27. travnja usidrio na obali Krima i isključio svoj transponder. Sljedećeg dana je, prema fotografijama i satelitskim snimcima, viđen u luci Sevastopolj, glavnoj luci na Krimu. Matros Pozinič jedan je od tri broda uključena u trgovinu ukradenim žitom.

Iz Sevastopolja je Matros Pozinič prošao kroz tjesnac Bosfor i stigao do egipatske luke Aleksandrije. Bio je natovaren s gotovo 30.000 tona ukrajinske pšenice. Ali Ukrajinci su bili korak ispred. Dužnosnici kažu da je Egipat upozoren da je žito ukradeno te je pošiljka odbijena.

Matros Pozinič krenuo je prema libanonskoj prijestolnici Bejrutu s istim rezultatom. Brod je ponovno isključio svoj transponder 5. svibnja, ali slike s Tankertrackers.com i Maxar Technologies pokazuju da je otputovao u sirijsku luku Latakiju. Ukrajinsko ministarstvo obrane procjenjuje da je najmanje 400.000 tona žitarica ukradeno i izneseno iz Ukrajine.

U raketiranju škole i internata poginule najmanje tri osobe

13:52 Najmanje tri osobe su poginule, a 12 ih je ozlijeđeno nakon što su ruske snage noću granatirale školu i internat u gradu Novgorod-Siverski na sjeveru Ukrajine, rekla je prva dama Ukrajine Olena Zelenski.

"Ruska vojska je iz aviona ispalila rakete na školu i internat u gradu Novgorod-Siverski, u regiji Černihiv. Spasioci trenutno rade, ali već znamo za troje mrtvih i 12 ozlijeđenih. Bombardiranje je bilo ciljano. Rusi, koji tvrde da napadaju samo vojne objekte, ratuju protiv naše djece. Zapravo, oni ratuju protiv naše budućnosti", dodala je.

Navodi da je, prema podacima Ministarstva obrazovanja i znanosti Ukrajine, 1635 obrazovnih ustanova u zemlji pogođeno bombardiranjem i granatiranjem, a 126 je potpuno uništeno. "Jesu li ruske akcije u Ukrajini genocid, trenutno se raspravlja diljem svijeta. Umjesto odgovora, pogledajte kartu. Svaki dan se tamo pojavljuje nova škola ili vrtić, koji su Rusi namjerno uništili s neviđenim cinizmom", rekla je.

Rusko ministarstvo obrane navodi da su oružane snage upotrijebile visokoprecizne rakete iz zraka kako bi pogodile četiri zapovjedna mjesta, 34 područja na kojima se nalazi ukrajinsko ljudstvo i vojna oprema, kao i dva skladišta streljiva u blizini Novgorod-Siverskog.

"Napadi su rezultirali eliminacijom više od 320 nacionalista i do 72 oklopna i motorna vozila", priopćilo je ministarstvo obrane.

13:31 Još jedna prijetnja stigla je iz Moskve kao odgovor na odluku Finske da pokuša pristupiti vojnom savezu NATO-a. "Ulazak Finske u NATO radikalna je promjena u vanjskoj politici zemlje", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Rusija će biti prisiljena poduzeti korake odmazde, kako vojno-tehničke tako i druge prirode, kako bi zaustavila pojavu prijetnji njezinoj nacionalnoj sigurnosti", dodaju.

Pojačani napadi na istoku Ukrajine

12:42 Ruske snage pojačale su napade na istoku Ukrajine i izgleda da su postigle uspjehe na terenu u Donbasu, objavila je ukrajinska vojska.

"Neprijatelj nastavlja napadati u istočnoj operativnoj zoni u cilju uspostave pune kontrole nad regijama Donjeck, Luhansk i Herson i zadržavanja kopnenog koridora do privremeno okupiranog Krima", objavio je u četvrtak ukrajinski glavni stožer u izvješću o stanju na bojištu.

Po tom izvješću, ruski napadi na Donbas fokusirani su na gradove Sjeverodonjeck, Liman, Bahmut, Avdivku i Kurahove te Rubižne, koji je već velikim dijelom pod ruskom okupacijom. "U području Sjeverodonjecka, neprijatelj izvodi napade na Kudrjašivku i Sjeverodonjeck i ima djelomične uspjehe", objavila je ukrajinska vojska.

Moskva u međuvremenu jača svoje snage na bojišnici kod grada Slovjanska, jedne od najvažnijih meta ruske ofenzive u Donbasu. Po izvješću, oko 300 dodatnih ruskih vojnih vozila raspoređeno je u tom području pred nove napade.

12:26 "Tisuće civila ubijeno je u jugoistočnom gradu Mariupolju, a pravi razmjer navodnih zločina tek treba biti otkriven", izjavila je visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet. Njezin ured istražuje ​​navode o kršenju međunarodnog prava o ljudskim pravima i međunarodnog humanitarnog prava u Ukrajini, "od kojih mnogi mogu biti ratni zločini", rekla je.

"U područjima intenzivnih neprijateljstava kao što je Mariupolj mojem je timu bilo teško doći do informacija", rekla je Bachelet. "U Kijevskoj regiji, ubijanje civila često se čini namjernim, a izvode ga snajperisti i vojnici", dodala je. Prošlog tjedna njezin tim posjetio je 14 gradova i sela na području Kijeva i Černihiva i "iz prve ruke čuo priče o rođacima, susjedima i prijateljima koji su ubijeni, ozlijeđeni, privedeni i nestali".

Ruska blokada prijeti milijunima ljudi

12:06 "Ukrajina je iznimno važan proizvođač poljoprivrednih proizvoda i ključna karika u globalnom lancu opskrbe hranom. Ruska blokada zaustavlja izvoz hrane iz Ukrajine i prijeti pothranjenošću i gladi za milijune ljudi diljem svijeta. Blokada se mora zaustaviti", objavilo je Američko veleposlanstvo u Kijevu na društvenim mrežama.

11:51 Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja rekao je da ulazak Finske u NATO "definitivno predstavlja prijetnju Rusiji" te da se Finska pridružila neprijateljskim koracima prema Rusiji koje je poduzela EU, što je za žaljenje i razlog za adekvatan odgovor.

Napadnuto više naselja u pograničnom području

11:45 Ukrajinski dužnosnici tvrde da je sve više pograničnih sela na granici s Rusijom pod vatrom ruskih snaga. Jedna osoba je ubijena kada je malo selo Novi Vikri u četvrtak rano ujutru bombardirano salvom od 20 topničkih granata, navode dužnosnici u Sumiju.

Granatiranje pograničnih naselja u Sumiju s druge strane granice u Rusiji pojačano je posljednjih dana otkako ukrajinske snage napreduju prema granici u regiji Harkiv. Ukrajinske oružane snage javile su da je ruska vojska izvela zračni napad na okrug Šostka u regiji Sumi.

11:41 Ukrajinski predsjednika Volodimir Zelenski razgovarao je s finskim kolegom Sauli Niinistöm nakon odluke o podršci zahtjevu za članstvom u NATO-u. Jedna od tema, navodi Zelenski, bilo je i pristupanje Ukrajine u EU.

11:27 Njemačka bi se možda mogla nositi s bojkotom uvoza ruskog plina već ove zime, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck. Navodi da je Berlin pojačao napore kako bi smanjio oslanjanje na rusku opskrbu energentima.

Habeck je dodao da će Njemačka najvjerojatnije i dalje uvelike ovisiti o ruskom plinu sve do 2024. godine. "Ako na prijelazu godine budemo imali puna skladišta, ako dva od četiri plutajuća LNG tankera koje smo zakupili budu spojena na mrežu i ako ostvarimo značajne uštede energije, možemo proći kroz zimu", rekao je ministar.

Šokirani razmjerima nezakonitih ubojstava

10:57 Šefica UN-a za ljudska prava, Michelle Bachelet, kazala je da je proteklih tjedana "na području ukrajinskog glavnog grada Kijeva pronađeno tisuću tijela" i dodala da su uočena mnoga kršenja ljudskih prava, koja bi mogla biti ratni zločini.

"Razmjeri nezakonitih ubojstava, uključujući indicije pogubljenja po prijekom postupku u područjima sjeverno od Kijeva, šokiraju", rekla je Bachelet Vijeću za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi.

Vijeće danas odlučuje hoće li otvoriti službenu istragu događaja u Kijevu i drugim regijama u veljači i ožujku.

Objavljeni novi ruski gubitci

10:24 Ukrajina je objavila nove ruske gubitke u ratu. Kako navode, od početka invazije poginulo je oko 26.650 vojnika, uništena su 2873 oklopna vozila i 1195 tenkova.

10:16 Službeni Prag s Berlinom pregovara o nabavi njemačkih tenkova, što bi, pak, Češkoj omogućilo da Ukrajini proslijedi više svojih tenkova iz sovjetskog doba, rekla je ministrica obrane Jana Černochova.

Češka bi od Njemačke mogla dobiti tenkove Leopard, vjerojatno ne najmoderniju varijantu, rekla je Černochova na češkoj televiziji. "Mislim da smo na pravom, dobrom putu", rekla je.

Dodala je da bi oni mogli biti "negdje u sredini" između starih Leopard 1 i novijih Leopard 2 verzija. Češka ima 30 moderniziranih tenkova T-72 i u još nekoliko desetaka onih koji nisu modernizirani.

Od početka ruske invazije 24. veljače Češka je Ukrajini poslala nešto od svojih nemoderniziranih tenkova. Česi su Ukrajini poslali i teško naoružanje iz vojnih skladišta i privatnih tvrtki za oružje, među ostalim topničko naoružanje, borbena vozila, protuzračnu opremu i višecijevne bacače raketa.

Rusi napadaju civilne ciljeve u regiji Donjeck

10:08 Ukrajinska nacionalna policija na Twitteru je objavila da su Rusi tijekom dana napali deset naselja u regiji Donjeck. Navode da je policija otvorila kazneni postupak.

"Neprijatelj je pucao na civilno stanovništvo iz aviona, tenkova, teškog topništva i projektila", navode u priopćenju. "Ruski ratni zločini su dokumentirani", dodali su.

Upozoravaju građane na pridržavanje policijskog sata. "Ne idite neprovjerenim rutama - neprijatelj puca na civilne automobile. Nemojte podizati nepoznate predmete i dodirivati ​​neeksplodirana ubojita sredstva. Nazovite pirotehničare na 101. Pazite, u okupiranim naseljima osvajači pljačkaju i oduzimaju vozila", poručila je nacionalna policija.

Švedska potez Finske vidi kao poziv na akciju

9:55 Švedska političarka Annie Lööf navodi da je današnji potez Finske poziv na akciju i za Švedsku. "Oči svijeta uprte su u Švedsku i Finsku. Švedska treba ići ruku pod ruku s Finskom kako bi ojačala sigurnost i sigurnost u nordijskoj i baltičkoj regiji", napisala je.

9:47 Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu promijenila sigurnosnu situaciju u Finskoj, ali dodaje da nema neposredne prijetnje.

Dodao je da bi pristupanje zemlje NATO-u ojačalo i savez i sigurnost u regiji Baltičkog mora, piše BBC.

9:40 Unatoč ruskom uspjehu u okruživanju Harkiva u ranim fazama rata, ruska vojska je povukla dijelove svojih snaga iz regije kako bi se reorganizirala i nadoknadila teške gubitke, objavilo je britansko Ministarstvo obrane. Ukrajina nastavlja s protunapadima sjeverno od Harkiva, navode Hromadske Int.

Ubijeno gotovo 3500 civila

9:35 Prema podacima UN-a, od početka ruske invazije na Ukrajinu 3496 civila je ubijeno. Ranjeno je 3760. U manje od tri mjeseca ubijeno je više civila nego tijekom osam godina rata, javlja NEXTA.

Estonija poslala ozbiljno upozorenje

9:29 Estonija je pozdravila mogući pristup Švedske i Finske NATO-u, ali i upozorila na duge ruske pripreme za napad na baltičke zemlje.

Visoki dužnosnici estonskog ministarstva obrane pozvali su na daljnja pojačanja NATO-a, uključujući hitnu potrebu za postrojbama protuzračne obrane.

9:26 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pohvalio je reakciju Njemačke na rat s Rusijom tijekom posjeta Berlinu, rekavši da je ta zemlja sada preuzela vodeću ulogu, piše The Guardian.

Kuleba je rekao da je došlo do pozitivnih promjena nakon što je Njemačka odlučila isporučiti teško oružje Ukrajini i podržala predloženi embargo EU-a na rusku naftu. Naveo je da planira lobirati za članstvo Ukrajine u EU-u, kao i daljnje sankcije Rusiji i odgovor na oskudicu hrane koja prijeti zbog sukoba.

9:12 Finska je objavila da se želi pridružiti NATO-u dok se ruska invazija na Ukrajinu nastavlja. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

Rusija "naizravnija prijetnja svjetskom poretku"

8:20 Rusija je "danas najizravnija prijetnja svjetskom poretku s barbarskim ratom protiv Ukrajine i njezinim zabrinjavajućim paktom s Kinom", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nakon razgovora s japanskim premijerom Fumiom Kishidom.

Von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u Japanu su na razgovorima koji su se dotakli ruske invazije na Ukrajinu, ali i sve veće zabrinutosti oko uloge Kine u Aziji i šire.

Godišnji samit dolazi s velikim dijelom međunarodne zajednice koji se okuplja kako bi izvršio pritisak na Moskvu zbog Ukrajine, navodi The Guardian.

"Ruska invazija na Ukrajinu nije samo pitanje Europe, već potresa srž međunarodnog poretka, uključujući Aziju. To se ne smije tolerirati", rekao je Kishida, čija se vlada pridružila strogim sankcijama Moskvi, uključujući energetiku.

8:00 CNN je dobio snimku nadzora onoga što se sada istražuje kao ratni zločin od strane ukrajinskih tužitelja, na kojem se vidi kako ruski vojnici pucaju na dva nenaoružana civila dok su se udaljavali nakon susreta u predgrađu ukrajinskoga glavnog grada Kijeva.

Obojica civila su umrla nakon bezdušne pucnjave, koja je protivna takozvanim ratnim pravilima, koja zabranjuju gađanje civila. CNN je identificirao žrtve. Jedan je bio vlasnik opljačkanog salona vozila, čija obitelj ne želi biti imenovana. Drugi je bio Leonid Oleksijevič Pljac, 68-godišnji djed koji je tamo radio kao stražar.

"Oni su krvnici", rekla je kći Julia za CNN. "Užasno je jer je moj otac bio civil, imao je 68 godina, miran nenaoružan čovjek."

Kličko zabrinut zbog moguće uporabe nuklearnog oružja na Kijev

6:55 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je Erin Burnett iz CNN-a da je zabrinut zbog mogućnosti da ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebi taktičko nuklearno oružje na Kijev.

"Sigurnost je trenutno glavni prioritet... Da, naravno, brinemo i nadamo se da će nas naši ratnici braniti, ali rizik je i dalje prisutan i bez naših partnera, bez Sjedinjenih Država i europskih zemalja ne možemo preživjeti", Kličko rekao je.

Također je rekao da je "bez sumnje" glavni grad Ukrajine još uvijek "glavna meta" Rusije.

Gradonačelnik upozorava stanovnike koji se vraćaju u Kijev da budu oprezni. "Kao gradonačelnik Kijeva kažem svima 'oprostite, to je vaš osobni rizik, ali ne možemo vam dati jamstvo...' Sve dok je rat u Ukrajini ne možemo dati jamstvo ni za jednog Ukrajinca."
Rekao je da bi se ruski napadi mogli dogoditi "svake sekunde".

Kličko je dodao da je rat "promijenio život svima" i kaže da drži palčeve da "što prije zaustavi ovaj besmisleni rat".

6:50 Prvi put je u Rusiji navodno poginuo jedan civil od posljedica prekograničnog granatiranja iz Ukrajine, prema ruskim vlastima.

Guverner Belgorodske regije Vjačeslav Gladkov rekao je da je "jedna osoba ubijena tijekom granatiranja sela Solohi". Solohi je selo udaljeno 10 kilometara od ukrajinske granice.

"Stanovništvo sela Solohi bit će prebačeno na sigurno mjesto pod vodstvom načelnika okruga Vladimira Pertseva i šefa regionalnog Ministarstva za izvanredne situacije Sergeja Potapova", rekao je Gladkov.

Veleposlanstvo Poljske u Moskvi poprskano crvenom bojom

6:35 Nepoznate osobe poprskale su u srijedu crvenom bojom veleposlanstvo Poljske u Moskvi, nakon što je Rusija od Varšave tražila službenu ispriku za sličan incident u kojemu je napadnut ruski veleposlanik u Poljskoj.

U ponedjeljak su ukrajinski pristaše u Varšavi poprskali ruskog veleposlanika u Poljskoj crvenom bojom dok je išao položiti vijenac u znak sjećanja na pobjedu u Drugom svjetskom ratu. Ova svečanost održana je u trenutku kada vojna kampanja koju je Rusija pokrenula u Ukrajini ulazi u treći mjesec.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u srijedu poljskog veleposlanika Krzisztofa Krajewskog kako bi mu uručilo prosvjednu notu zbog "skandaloznog" napada na ruskog veleposlanika i zatražilo "službenu ispriku" od poljske vlade.

Pročitajte i ovo Ruska policija POKRENUTA ISTRAGA Ruski oligarh pronađen mrtav: Od šamana tražio lijek za mamurluk, oni mu ukapali otrov žabe krastače

"Odluka o sljedećim koracima bit će donesena na temelju reakcije Varšave na naše zahtjeve", stoji u priopćenju ruskog ministarstva.

Istog dana crvena boja bačena je na zgradu u kojoj se nalazi poljsko veleposlanstvo u Moskvi.

"Veleposlanik Krzisztof Krajewski potvrdio je da se ovaj incident dogodio", rekao je glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Lukasz Jasina poljskoj novinskoj agenciji PAP.

Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Marcin Przidacz rekao je novinarima u Washingtonu kako Poljska očekuje da će Rusija raščistiti stvar i uhititi krivce.

Šef poljske diplomacije Zbigniew Rau izjavio je u ponedjeljak da je napad na ruskog veleposlanika incident koji se nije trebao dogoditi.

6:30 Proruski hakeri napali su internetske stranice nekoliko talijanskih institucija, uključujući i gornji dom talijanskog parlamenta Senat, izvijestila je u srijedu novinska agencija ANSA.

Hakerska grupa "Killnet" preuzela je odgovornost za napad, čije su mete bili i Nacionalni zdravstveni institut (ISS) te nacionalna udruga vozača Automobile Club d'Italia. Internetske stranice Senata, gornjeg doma talijanskog parlamenta, te ISS-a ponovno su uspostavljene nakon jednosatnog prekida.

Pročitajte i ovo Vojni analitičar Ivica Mandić i Mislav Bago DEMONSTRACIJA MOĆI Vojni analitičar o mogućoj nadi za mir u Ukrajini: "Mislim da ste rekli što je najvažnije. Ili će sjesti ili ga neće biti. Treći izlaz ne vidim"

Predsjednica Senata Elisabetta Casellati rekla je na Twitteru da hakerski napad nije prouzročio nikakvu štetu. "Ovo su ozbiljni incidenti koje ne treba podcijeniti", napisala je.

Ministarstvo obrane, čija internetska stranica nije bila dostupna, u priopćenju je objavilo da je to "zbog dugo planiranih aktivnosti održavanja koje su u tijeku na internetskoj stranici".

Izvor u talijanskoj agenciji za kibernetičku sigurnost rekao je Reutersu da rade s pogođenim upravama na obnavljanju internetskih stranica, sugerirajući da će poduzeti "odgovarajuće tehničke protumjere". Policija je priopćila da je istraga u tijeku, ali nije dala daljnje komentare.

Što se događalo 77. dana rata u Ukrajini pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene