Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSPLOZIJA VAŽNE BRANE

Pogledajte kako Herson slavi oslobađanje, Medvedev zbog prijelomnog trenutka u ratu uputio jezivu prijetnju

Aktualno Galerija Oslobođeni Herson - 4 Oslobođeni Herson - 4 Foto: AFP Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Regija Herson Regija Herson Foto: Afp Oslobođeni Herson - 5 Oslobođeni Herson - 5 Foto: AFP +3 Oslobođeni Herson - 1 Galerija 1/8 >>
Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je u subotu južnoazijske države da poduzmu sve moguće mjere i zaustave Rusiju u igranju "igara gladi". Ukrajinci su u međuvremenu objavili emotivni video posvećen oslobođenju Hersona.

 

  • Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao da se Rusija zaustavi u "igrama gladi"
  • Britanci objavili novo ratno izvješće
  • Ukrajinci su objavili video posvećen oslobođenju Hersona

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

21:48 Ukrajina je uspjela provesti uspješne operacije u Hersonu i drugdje djelomice zbog toga što je regija Doneck pružila snažan otpor opetovanim ruskim napadima, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Ondje je pravi pakao, svaki dan vode se krvave bitke no naše se postrojbe brane hrabro - trpe užasan pritisak okupatora, čuvaju naše obrambene linije", rekao je.

"Zahvaljujući jakoj obrani u Doneckoj regiji, možemo izvoditi ofenzivne operacije na drugim frontovima. Zahvaljujem svim našim vojnicima koji su branili Ukrajinu u ovim posebno teškim borbama u Pavlivki, Marinki, Pervomajskoj i Avdivki", rekao je Zelenski.

21:44 Aktivnost ruske flote značajno je smanjena nakon napada na luku u Sevastopolju 29. listopada.

"Trenutačno nema neprijateljskog broda u blizini obale", primijetio je vojni stručnjak H. I. Sutton.

21:40 Na društvenim mrežama pojavila se snimka uništene ruske vojne opreme na području uzletišta Čornobijavka u Hersonskoj regiji.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova razgovarao sa svojom kanadskom kolegicom

21:34 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba sastao se s kanadskom ministricom vanjskih poslova Mélanie Joly.
Diplomati su dogovorili stajališta uoči sastanka Upravnog odbora IAEA-e u Beču kako bi spriječili daljnje rusko kršenje standarda nuklearne sigurnosti. Razgovaralo se i o pomoći Ukrajini u prevladavanju energetskih izazova.

21:01 Neeksplodirano kazetano streljivo s ruskih projektila sletjelo je u stambenu četvrt u Zaporožju.

Ruska balistička raketa Iskander-K s 54 kazetnog streljiva pala je između stambenih zgrada, prema Kirilu Timošenku, zamjeniku šefa Ureda predsjednika.
Kazetno streljivo nije eksplodiralo, predstavljajući ozbiljnu opasnost za civile u blizini. Oni će biti privremeno evakuirani dok stručnjaci za eksplozive očiste područje, rekao je Timošenko.

20:35 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da su ukrajinske snage uspostavile kontrolu nad više od 60 naselja u regiji Herson i da se u Hersonu provode stabilizacijske mjere.

Dodao je da su ruske snage uništile svu kritičnu infrastrukturu Hersona prije nego što su pobjegli, uključujući komunikacije, opskrbu vodom, grijanjem i električnom energijom.

Dodao je da će Krim dočekati ukrajinske vojnike s plavo-žutim zastavama kao u Hersonu. 

"Svakako ćemo vidjeti kako će naše snage na Krimu dočekati ukrajinske zastave koje tamo drže, a bit će ih na stotine na ulicama na dan oslobođenja", rekao je.

19:20 Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonski s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem i obojica su istaknula jačanje političke, trgovinske i gospodarske suradnje, objavio je u subotu Kremlj. U priopćenju se ne navodi kada je održan razgovor niti se spominje iranska isporuka oružja Moskvi. Rusija je povećala nastojanja da ojača veza s Iranom i drugim nezapadnim zemljama otkako je 24. veljače počela invaziju na Ukrajinu što su oštro osudile zapadne zemlje.

"Razgovaralo se o nizu pitanja s naglaskom na jačanje suradnje na političkom, trgovinskom i ekonomskom polju, uključivo prijevoz i logisitku", navodi Kremlj. Visoki ruski dužnosnik iz područja sigurnosti sastao se u srijedu u Teheranu s iranskim čelnicima i dvije su se zemlje obvezale jačati veze.

Posjet je pao u vrijeme kada Ukrajina i zapadne zemlje optužuju Rusiju da se koristi iranskim dronovima za uništavanje ukrajinske energetske infrastrukture. Iran kaže da je Rusiju opskrbio manjim brojem bespilotnih letjelica prije početka rata.

U listopadu su dvojica visoki iranskih dužnosnika i dvojica iranskih diplomata rekla za agenciju Reuters da je Iran obećao opskrbiti Rusiju raketama zemlja-zemlja.

18:45 Rusija je danas rekla da još uvijek nije postignut dogovor o produljenju sporazuma koji Ukrajini omogućuje izvoz žitarica preko Crnog mora, ponavljajući svoje inzistiranje na neometanom pristupu svjetskim tržištima za vlastiti izvoz hrane i gnojiva.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin rekao je da su razgovori s dužnosnicima UN-a u Ženevi u petak bili korisni i detaljni, ali pitanje obnove sporazuma - koji istječe za tjedan dana - tek treba biti riješeno, izvijestila je novinska agencija TASS.

Dodao je da ne može biti napretka ako se ruska državna banka koja financira poljoprivredni sektor ponovno ne poveže s međunarodnim bankovnim platnim sustavom SWIFT, iz kojeg je odsječena zapadnim sankcijama.

Ujedinjeni narodi kažu 10 milijuna tona žitarica i ostalog
hrana je izvezena iz Ukrajine ispod Crnog mora inicijativa dogovorena u srpnju, čime se pomaže u suzbijanju globalne prehrambene krize.

18:03 "Glavni cilj" Kremlja je da ruske trupe dođu do granice Ukrajine s Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunjskom, tvrdi ruski zastupnik Andrej Guruljov.

U intervjuu za rusku državnu televiziju Guruljov je rekao da je važno vidjeti "kako se stvari razvijaju" nakon što su se ruske snage povukle iz Hersona, javlja Sky News. 

Rekao je: "Studeni je relativno topao, uključujući i Ukrajinu. Uvjeravam vas da će za najviše dva do tri tjedna posvuda sigurno biti temperature ispod ništice.

"Bit će prilično neugodno u svim velikim i malim gradovima! Praktično, svugdje u Ukrajini.

"Danas se nastavlja sustavno raskidanje njihovog elektroenergetskog sustava - to je inače jedan od ključnih čimbenika našeg budućeg uspjeha i priprema za ofenzivu."

Guruljov je rekao kako "ne postoji druga opcija" nego da trupe Kremlja dođu do granice s Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunjskom.

Dodao je: "To je jednostavno neizbježno! Nema druge opcije! Svejedno ćemo stići. Samo je pitanje vremena!"

 

17:41 Gradsko vijeće Mariupolja objavilo je snimke masovnih grobnica u privremeno okupiranom Starom Krimu u Donjeckoj oblasti.

"Opet rovovi, čak i nezapečaćeni lijesovi, dijelovi tijela u kutijama.
Čak više ni ne stavljaju natpise na sve grobove, samo ih ukapaju takve kakvi jesu. Groblje raste pred našim očima", kaže Petro Andrijuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja.

17:11 Američki državni tajnik Antony Blinken obećao je "nepokolebljivu potporu" svoje zemlje Ukrajini kada se danas sastao s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom na samitu Udruge zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Ranije je Kuleba pritiskao zemlje jugoistočne Azije za političku i materijalnu potporu, istovremeno optužujući Moskvu da igra "igre gladi" sa svijetom zadržavanjem isporuka ukrajinskog žita.

Kuleba je poručio novinarima na marginama samita u Kambodži da s obzirom da sporazum koji Ukrajini dopušta izvoz žitarica i gnojiva koji ističe 19. studenoga, svijet mora izvršiti pritisak na Rusiju da se ne protivi produljenju, rekavši da su ukrajinski proizvodi kritični u Africi i Azije.

Blinken je pozdravio Kulebine napore da nastavi prikupljati pomoć, uvjeravajući ga da je "podrška za Ukrajinu snažna u cijelom svijetu".

16:34 "U ruskim redovima vlada panika", ali rat je daleko od kraja", rekao je savjetnik ukrajinskog ministra obrane Yuriy Sak.

Danas su se pojavile slike Ukrajinaca koji slave na ulicama i aktivista koji uklanjaju spomen ploče koje su postavile okupacijske vlasti koje je Kremlj postavio da upravlja regijom Herson.

Govoreći za današnji program BBC Radija 4, Yuriy Sak je rekao: "Uvijek smo vjerovali da ćemo osloboditi Herson i uvjereni smo da sada Rusi počinju vjerovati da nikada neće moći dobiti ovaj rat. Vidimo paniku u njihovim redovima, vidimo paniku u njihovoj propagandnoj mašineriji. Naravno, ovo je vrlo važan trenutak, ali je perarno za opuštanje", kazao je.

Prema njegovim riječima, ovaj je rat daleko od završetka, ali smatra da su ukrajinske trupe "tiho optimistične" te počinju provoditi stabilizacijske mjere u Hersonu.

16:20 Velika Britanija i EU dogovorile su se bojkotirati govore šefa ruskog ministarstva vanjskih poslova Sergeja Lavrova na samitu G20 i pozvat će druge zemlje da učine isto, piše britanski The Telegraph pozivajući se na izvore u Londonu i Bruxelles.

"Pokušavamo surađivati s našim partnerima kako bismo vrlo, vrlo čvrsto pokazali što međunarodna zajednica misli o svim tim zločinima, zvjerstvima i nezakonitim radnjama Rusije", rekao je predstavnik službe za vanjsku politiku EU za The Telegraph.

16:07 Čini se da je ruska vojska sabotirala branu Kahovka tijekom povlačenja iz Hersonske oblasti Iako točna priroda štete nije potvrđena, čini se da je brana pretrpjela značajnu štetu.

15:59 Jučerašnje oslobođenje Hersona od devetomjesečne ruske okupacije je prijelomni trenutak za Ukrajinu, piše BBC. U Kijevu, glavnom gradu te napadnute zemlje, nema struje, ali rusko povlačenje iz Hersona i ulazak ukrajinske vojske u taj grad izazvali su veliko ulično slavlje.

Ljudi su se okupili na Maidanu, glavnom kijevskom trgu, noseći transparente i zastave. "Kraj rata je na vidiku", rekla je Valerija plešući sa skupinom mladih djevojaka koje su nosile poster u bojama Ukrajine i natpisom "Herson je Ukrajina".

Oslobođeni Herson - 4 Oslobođeni Herson - 5 Foto: AFP

15:57 Ukrajinski policajci i vratili su se u Herson nakon što su se ruske trupe povukle iz regije.

Državni nadzornik komunikacija rekao je da su nacionalni TV i radijski programi nastavljeni u gradu, a savjetnik gradonačelnika Hersona rekao je da su humanitarna pomoć i zalihe počele pristizati iz susjedne regije Mikolaiv.

Predsjednik Khersonoblenerga, regionalnog predratnog opskrbljivača električnom energijom, također je rekao da se električna energija vraća "u svako naselje u regiji Herson odmah nakon oslobađanja i dobivanja obvezne dozvole od vojske".

Dolazi to u trenutku kada ukrajinska vojska danas provodi "stabilizacijske mjere" u blizini južnog grada nakon završetka osmomjesečne okupacije ruskih snaga.

Šef ukrajinske nacionalne policije Ihor Klimenko objavio je danas u objavi na Facebooku da oko 200 policajaca radi u gradu, postavljaju kontrolne točke i dokumentiraju dokaze o mogućim ratnim zločinima.

Oslobođeni Herson - 4 Oslobođeni Herson - 3 Foto: AFP

Oslobođeni Herson - 4 Oslobođeni Herson - 2 Foto: AFP

15:55 Novinarka Katerina Malofieieva objavila fotografije centra Hersona gdje se okupljaju građani kako bi proslavili oslobođenje grada.

15:46 Ruski propagandist Vladimir Solovjov tvrdi da je jedini cilj NATO-a "uništenje Rusije".

Govoreći na ruskoj državnoj televiziji, Solovjev je rekao da je u Ukrajini "u tijeku vjerski rat".

"Ovo je rat koji ne želimo nazivati ​​njegovim imenom. Ovo je rat u kojem mali demon Zelenski, zajedno sa svojim plaćenicima, djeluje u ime totalnog zla", rekao je.

"Ovo zlo nosi ogrtač prihvaćanja i tolerancije. Tako je to, dragi prijatelji. Ono s čime se suočavamo nije bilo što. To je najozbiljniji, najteži vjerski rat. Istina je, tu nitko ništa ne može učiniti. Još uvijek ne možemo shvatiti da je cilj ovog rata naše uništenje. Ima li iko sumnje u to?"

Propagandist je dalje rekao da NATO pokušava uništiti Rusiju.

Dodao je: "Jedini cilj NATO-a je uništenje Rusije. Oni nemaju drugih ciljeva. Oni žele uništiti Rusiju jer unatoč svojoj ateističkoj sovjetskoj prošlosti, Rusija je zemlja tradicionalnih vrijednosti.

To je velika pravoslavna, muslimanska, budistička nacija.

15:24 Zamjenik šefa Vijeća sigurnosti Rusije i njezin bivši premijer Dmitri Medvedev na svom je Telegramu objavio zastrašujuću poruku. 

"Želim podsjetiti na to da Rusija iz razloga, koji su očigledni svim razumnim ljudima, još uvijek nije upotrijebila čitav arsenal mogućih sredstava za uništenje. I nije gađala sve moguće neprijateljske ciljeve koji se nalaze u naseljenim mestima. I to samo zbog nama svojstvene ljudske dobrote. Sve u svoje vrijeme", napisao je dodavši da Rusija danas formira budući ravnopravni svjetski poredak, a ne Zapad.

"Želim podsjetiti na to da je upravo Rusija ta koja danas formira budući svetski poredak, a ne SAD sa Velikom Britanijom ili mračnim Kijevom. Taj novi ravnopravni svjetski poredak bit će izgrađen", poručio je.

15:10 Njemački kancelar Olaf Scholz obećava nove sankcije Iranu zbog isporuke dronova Rusiji i krvavom gušenju protudržavnih prosvjeda.

Kazao je da se očekuje da će se ministri vanjskih poslova EU dogovoriti o sankcijama Iranu na sastanku 14. studenog.

15:06 Ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je najnovije ruske ratne gubitke.

14:00 Ukrajinska novinarka Olga Tokariuk opisala je prizore u Hersonu kao "dirljive" i "povijesne" jer "tisuće ljudi hrle na ulice kako bi slavili". 

"Oni su osam mjeseci skrivali svoje ukrajinske zastave jer su ih Rusi zbog toga mogli pogubiti, ali nikada se nisu odrekli svog ukrajinskog duha", objavila je na Twitteru.

12:49 Turska je predana traženju mirovnog dijaloga između Rusije i Ukrajine, citiraju turski mediji izjavu predsjednika Tayyipa Erdogana u subotu, dok optužuje Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje da provociraju Moskvu.

Državna televizija TRT i drugi mediji citirali su Erdogana koji je rekao: "Zapad, a posebno SAD, napadaju Rusiju naizgled beskonačno", ne objašnjavajući na što je mislio.

"Naravno, Rusija pokazuje veliki otpor suočena sa svim tim", rekao je Erdogan novinarima na letu iz Uzbekistana.

Zapadne zemlje naoružale su Kijev i pružile drugu pomoć, a također su nametnule stroge sankcije Moskvi od početka njezine invazije na Ukrajinu u veljači.

12:30 "Svaki put kada oslobodimo dio našeg teritorija, kada uđemo u grad oslobođen od ruske vojske, nalazimo prostorije za mučenje i masovne grobnice s civilima koje je mučila i ubila ruska vojska tijekom okupacije", rekao je, među ostalim, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, piše The Guardian.

"Želim slaviti, ali nešto mi govori da još nije gotovo", rekla je. "Rusi ne mogu tako lako odustati, ne nakon svega što se dogodilo", kazala je jedna od stanovnica Hersona nakon povlačenja ruskih snaga.

"Bojim se zime i brinem se da će grad postati bojno polje. Bit ćemo na vatrenoj liniji", dodala je.

12:00 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove procjene ruskih vojnih gubitaka. Kako stoji u infografici objavljenoj na Twitteru, do sada je poginulo više od 80.000 ruskih vojnika.

10:34 Vlasti koje je nametnula Rusija u okupiranom Lugansku tvrde da su tri civila ozlijeđena prilikom granatiranja. Lokalna uprava izvijestila je na Telegramu da se incident dogodio u gradu Kadiivka. 

Tvrdnje nisu neovisno provjerene, piše The Guardian.

10:00 Šefovi Ujedinjenih naroda održali su razgovore s ruskim dužnosnicima o crnomorskim sporazumima o izvozu žitarica i gnojiva, osam dana prije isteka jednog od sporazuma, piše The Guardian.

Rasprave su se odvijale iza zatvorenih vrata u Ženevi.

Ukrajina je jedan od vodećih svjetskih proizvođača žitarica, a ruska invazija blokirala je 20 milijuna tona žitarica u njezinim lukama dok nije dogovoren sporazum o sigurnom prolazu.

Dva sporazuma uz posredovanje UN-a i Turske potpisana su 22. srpnja.

9:00 Dmitro Živicki, guverner Sumija , objavio je na Telegramu upozorenje stanovnicima sjeveroistoka Ukrajine. 

"Nestanci struje danas bi mogli početi malo ranije nego što je to planirano i potrajati dulje", objavio je. Također je apelirao na stanovnike da se ponašaju razumno.

8:10 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je emotivni video nakon oslobođenja Hersona. Ističu kako se tamošnji stanovnici nikada nisu predali ruskim okupatorima te da su ondje prosvjedovali protiv ruske okupacije. 

7:50 Institut za proučavanje rata objavio je novu kartu sukoba na istoku Europe. "Ukrajinske snage dovršavaju oslobađanje obale regije Herson nakon što su se Rusi povukli", stoji u objavi na Twitteru.

7:45 Britansko ministarstvo obrane objavilo je ažurirano izvješće o tijeku rata u Ukrajini. Među ostalim, ondje stoji kako su ruske snage vrlo vjerojatno uništile ceste i mostove preko rijeke Dnipro.

7:30 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je južnoazijske države da poduzmu sve moguće mjere i zaustave Rusiju u igranju "igara gladi" oko ukrajinskog crnomorskog sporazuma o žitu, koji bi mogao isteći idući tjedan.

"Pozivam sve članice ASEAN-a da poduzmu sve moguće metode kako bi spriječili Rusiju da igra igre gladi sa svijetom", poručio je Kuleba na konferenciji za medije na margini samita ASEAN-a kazavši da ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nije zatražio sastanak s njim tijekom summita, što bi bila norma u međunarodnoj diplomaciji.

"Ako to učini, temeljito ćemo razmotriti njegov zahtjev", rekao je, dodajući da Rusija mora pristupiti svim pregovorima u dobroj vjeri. “Nema niti jednog pokazatelja da Rusija iskreno traži pregovore”, rekao je.

Kuleba je rekao da je tijekom sastanaka s čelnicima jugoistočne Azije razgovarao o načinima na koje mogu podržati Ukrajinu i prenio da je izražavanje neutralnosti i neosuđivanje Rusije protivno njihovim interesima.

Što se u Ukrajini događalo u petak možete provjeriti >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene