Obavijesti Video Pretražite Navigacija
200. dan rata

Rusi u bijegu, Ukrajinci u silovitoj kontraofenzivi stigli do granice: "Okupatori, pripremite se..."

Rat u Ukrajini traje 200. dan. Ukrajnci su u silovitoj protuofenzivi. Objavljeni su novi ruski gubitci.

 

  • Objavljeni novi ruski gubitci
  • Ukrajinska vojska vratila je pod svoju kontrolu oko 2000 četvornih kilometara
  • Rusija je napustila svoje glavno uporište u sjeveroistočnoj Ukrajini
  • Stanovnicima u okupiranim dijelovima regije Harkov savjetovano je da se evakuiraju u Rusiju
Pročitajte i ovo Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji" Avdijivka Novi gubici Ukrajina ostala bez dijela teritorija: Obećana pomoć Zapada nije stigla

Tijek događanja u Ukrajini možete pratiti u nastavku:

21:50 Velikim dijelovi istočne Ukrajine ostali su bez struje u nedjelju navečer, izjavili su ukrajinski dužnosnici. Dužnosnici sjeveroistočne regije Harkiv i regija Donjeck i Sumi na istoku zemlje, prenijeli su informaciju o nestanku električne energije na društvenim mrežama.

Novinari agencije France presse javili su da nema struje ni u Kramatorsku, gradu također na istoku Ukrajine. Guverner regije Harkiv rekao je da je nestalo struje i vode u nedjelju na nekim područjima kad je u ruskim napadima pogođena infrastruktura.

"(Ruski) okupatori pogodili su ključnu infrastrukturu u gradu i regiji Harkiv", napisao je Oleg Sinehubov na Telegramu.

"U nekoliko naseljenih središta nema opskrbe električnom energijom ili vodom. Požari su izbili na mjestima gdje su se dogodili ovi napadi...".

Ruske snage također su pogodile energetsku infrastrukturu u središnjoj ukrajinskoj regiji Dnjiepropetrovsk, prekinuvši opskrbu strujom nekoliko gradova, rekao je guverner te regije.

"Neki gradovi i naselja su bez struje. Rusi su pogodili energetsku infrastrukturu. Ne mogu se pomiriti s porazima na bojnom polju", napisao je Valentin Rezničenko na Telegramu.

"Snaći ćemo se. Sve službe rade. Sve ćemo vratiti što je brže moguće."

20:43 Ukrajinsko ministarstvo obrane izvijestilo je da su njihove snage u regiji Harkiv uspjele osloboditi desetke sela i gradova od ruske okupacije. '

'Vojska je stigla do kontrolne točke Hoptivka koja je kod granice s terorističkom državom. Okupatori, pripremite se na bijeg'', tvrde na Twitteru.

19:50 Ukrajinci slave uspjehe u svojoj kontraofenzivi i na sve više oslobođenih teritorija postavljaju svoje zastave. Istovremeno, gase posljednji aktivni reaktor u Zaporižji.

"To je ustvari jako dobra vijest. S njegovim gašenjem će prestati svi strahovi o potencijalnoj nuklearnoj katastrofi. Pogasi li se ovaj reaktor i prođe li njegovo hlađenje mirno, onda je zapravo ta nuklearka dovedena u stanje mirovanja i ona više za nikoga ne predstavlja rizik.

Također, prestat će smisao stacioniranja ruskih trupa u samoj nuklearki", za Dnevnik Nove TV rekao je Tonči Tadić, viši znanstveni suradnik na IRB-u.

15:17 Obnovljen je rezervni električni vod do nuklearne elektrane Zaporižje (ZNPP), pružajući joj dovoljno struje da ohladi svoje reaktore, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju u nedjelju.

'Nakon jučerašnjeg popravka električnog voda operator ZNPP-a jutros je zatvorio posljednji aktivni reaktor koji je prošli tjedan ZNPP-u davao struju, nakon isključivanja iz opskrbne mreže“, napisala je IAEA na Twitteru i dodala: ''Ta struja sad ponovno dolazi iz mreže''.

10:10 Rad u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižje, koja se nalazi pod kontrolom ruskih snaga, potpuno je zaustavljen kao sigurnosna mjera, priopćio je u nedjelju Energoatom, državna agencija nadležna za elektranu.

Elektrana Zaporižja "potpuno je zaustavljena" nakon što je agencija isključila reaktor 6 iz mreže u 3:41 ujutro, stoji u priopćenju. U tijeku su pripreme za njegovo hlađenje i prevođenje u hladno stanje.

Kijev je u srijedu pozvao stanovnike područja pod ruskom kontrolom oko elektrane, najveće u Europi, da se evakuiraju radi vlastite sigurnosti. Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane, koje prijeti nuklearnom katastrofom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na demilitarizaciju okolnog područja.

Energoatom je priopćio da postoji veliki rizik od daljnjeg oštećenja elektroenergetske mreže kojom se napaja elektrana, zbog čega bi se postrojenje moralo preći na "napajanje dizelskim generatorima", koje je ograničeno "količinom raspoloživog dizelskog goriva".

"Stoga je donesena odluka da se reaktor 6 zaustavi i prevede u najsigurnije stanje - hladno zaustavljanje", navodi se.

8:41 Ukrajina je objavila nove ruske gubitke. Navode da je od početka rata u Ukrajini poginulo 52.650 ruskih vojnika, uništena su 2154 tenka, 242 aviona i 213 helikoptera.

8:11 Ukrajinci napadaju okupirana područja. NEXTA javlja da se protuzračna obrana prošle noći mogla čuti u okupiranom Sevastopolju na Krimu.

7:35 "Ukrajinski uspjeh u borbi protiv Rusije pokazuje da ih ta zemlja može pobijediti, ali Kijev treba više oružja od svojih partnera", rekao je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Kuleba je, govoreći na tiskovnoj konferenciji s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, rekao da su neki saveznici u početku oklijevali poslati oružje, navodeći rizik od antagonizma ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Sada, hvala Bogu, više ne slušamo ovaj argument. Pokazali smo da smo sposobni poraziti rusku vojsku. To radimo s oružjem koje nam je dano. I zato ponavljam – što više oružja dobijemo, brže ćemo odnijeti pobjedu i brže će ovaj rat završiti", rekao je.

7:00 Ukrajinska vojska ovog je mjeseca u protuofenzivi vratila pod svoju kontrolu oko 2000 četvornih kilometara teritorija na područjima koja je prethodno okupirala Rusija, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

Što se događalo dan ranije u Ukrajini pogledajte OVDJE.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene