Obavijesti Video Pretražite Navigacija
67. dan rata

Lavrov kaže da Rusiji nije cilj promjena režima u Kijevu. Govorio i o spekulacijama da će rat prestati 9. svibnja

Rat u Ukrajini traje 67. dana. Gradsko vijeće Mariupolja nada se većoj evakuaciji civila iz opkoljenog grada. Svi su pozvani na "radio tišinu". Papa Franjo kritizirao je Rusku invaziju na Ukrajinu. Kijev je posjetila predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi koja je razgovarala s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

 

  • Glasnogovornik Regionalne vojne uprave Odesa Serhij Bratčuk objavio je da eksplozije odjekuju u Odesi. Eksplozije su čuli i stanovnici Mikolajiva.
  • Zelenski je Nancy Pelosi odlikovao "Redom princeze Olge", priznanjem za značajan uspjeh u politici i društvu.
  • Objavljene su nove satelitske snimke Mariupolja. Čeličana Azovstal sravnjena je sa zemljom.
  • Stanovnici Harkiva pozvani su da ne napuštaju skloništa zbog intenzivnog granatiranja.
  • Predsjedavajući ruske državne Dume Vjačeslav Volodin pozvao je na odgovor na sankcije - zapljenu imovine tvrtki iz "neprijateljskih zemalja".
Pročitajte i ovo Francuska vojska Opasna predviđanja Europska sila otvoreno se priprema za rat, jasno je i protiv koga: "Dio smo koalicije..." Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni"

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

23:30 Neki svjetski mediji pišu o intervjuu koji je Sergej Lavrov dao za talijanske medije. Među ostalim, kazao je da Rusiji nije cilj promjena režima u Kijevu.

"To je američka specijalnost", rekao je Lavrov. Kazao je da je cilj da se oslobode civili i osigura da nema prijetnji iz Ukrajine prema Rusiji.

"Rusija se nikad nije prekinula napore za postizanje sporazuma kako bi se spriječio nuklearni rat. Zapadni mediji su ti koji su krivo tumačili naše poruke i naše ciljeve u ovoj operaciji. Rusija je razvila hipersonično oružje kako bi se obranila od moguće prijetnje sa Zapada", rekao je Lavorv.

Optužio je Ukrajince za sabotažu pregovora, a za Zelenskog je rekao da je postao instrument Naci ekstremista i vlade SAD-a. Kazao je da to što je Zelenski podrijetlom Židov, ne znači da u zemlji nema naci elemenata. Lavrov je govorio i o datumu kraja rata o kojem se spekulira. Kaže da to neće biti 9. svibnja, na Dan pobjede.

"Naša vojska neće umjetno prilagođavati svoje akcije po nekom datumu. Pobjedu ćemo svečano obilježiti, no vrijeme i brzina razvoja događaja u Ukrajini ovisit će o riziku za civile i ruske vojnike", rekao je Lavrov, prenosi Corriere della Sera.

22:25 Prema podacima područnih vojnih uprava, u protekla 24 sata ruska vojska granatirala je regije Donjeck, Luhansk, Mikolajiv, Harkiv i Dnjepropetrovsk. Ubijeno je šest osoba, a 13 ih je ozlijeđeno, među kojima je i četvero djece.

22:15  Iz opkoljenog Mariupolja u nedjelju navečer oglasio se i zamjenik zapovjednika pukovnije Azov, Svyatoslav Palamar. On je za BBC rekao da je i nakon evakuacije stotinjak civila ostalo još dosta ozlijeđenih, kojima je potrebna liječnička pomoć. Nada se da će i preostali civili biti evakuirani, kao i da će ukrajinski dužnosnici skupa s onima iz drugih zemalja učiniti sve da se njihova postrojba evakuira iz Mariupolja. Palamar je poručio da se ne namjeravaju predati.

22:00  Šef Demokrata u Senatu SAD-a Chuck Schumer izjavio je da će ispuniti zahtjev Bidenove administracije o dodavanju odredbe u paket pomoći Ukrajini, koji iznosi 33 milijarde dolara, kako bi se omogućilo SAD-u da iskoristi imovinu ruskih oligarha te novac od njezine prodaje izravno pošalje Ukrajini.

"Ukrajini je svaka pomoć dobrodošla, a nama istodobno trebaju sva sredstva koja možemo dobiti kako bismo Ukrajini pružili potrebnu pomoć", kazao je Schumer na konferenciji za novinare u New Yorku.

Predsjednik Joe Biden prije nekoliko dana od Kongresa je zatražio odobrenje za još 33 milijarde dolara pomoći Kijevu, što će drastično povećati američko financiranje Ukrajine više od dva mjeseca nakon početka rata. Njegova administracija zatražila je od zakonodavaca da doda odredbe kojima bi se zaplijenilo još imovine koja bi se prodala, a dobiveni novac poslao u Ukrajinu.

21:55  Tri osobe su poginule, a osam ih je ozlijeđeno u ruskom granatiranju u regiji Harkiv u nedjelju, izjavio je Oleg Sinegubov, načelnik Regionalne vojne uprave. I on je potvrdio da se najviše borbi vodi  na području Izjuma, gdje Rusi pokušavaju napredovati, ali su pretrpjeli gubitke

21:15  Četiri stanovnika grada Lyman u istočnoj regiji Donjecka ubijena su u nedjelju u ruskom granatiranju, rekao je Pavlo Kyriyenko, načelnik regionalne vojne uprave Donjeck. Lyman je često granatiran u posljednjih nekoliko dana dok ruske trupe pojačavaju svoju ofenzivu kako bi zauzele regije Donjeck i Lugansk.

21:10 Objavljena je prva snimka  iz današnjih akcija spašavanja u Mariupolju. Video prikazuje ukrajinsku vojsku kako pomaže ljudima da izađu iz uništene tvornice. Međunarodne organizacije poput Crvenog križa i Ujedinjenih naroda također su sudjelovale u evakuaciji civila.

 

 

20:45 Prema navodima Gradskog vijeća Mariupolja, evakuacija civila koji se nalazie drugim dijelovima grada, iz sigurnosnih razloga odgođena je za ponedjeljak, objavio je CNN.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da će se evakuacija nastaviti u ponedjeljak u 8 sati po lokalnom vremenu.

20:40 Vrhovni zapovjednik ruske vojske, Valerij Gerasimov, navodno je ozlijeđen u borbama u ukrajinskom Izjumu. Ima gelere u nozi i nije životno ugrožen. No odmah je odletio u Rusiju na liječenje.

Tu vijest u nedjelju je objavio njemački Bild, pozivajući se na ukrajinske izvore.

Informacija o ranjavanju Gerasimova nije službeno potvrđena, a prenio ju je navodno i Arsen Avakov, bivši ukrajinski ministar vansjkih poslova. 

Gerasimov je tek nedavno stigao u Ukrajinu kako bi zamijenio Aleksandra Dvornikova.

 

20:35  Prema podacima Glavnog stožera ukrajinskih Oružanih snaga, ruska vojska nastavlja prema Harkovskoj oblasti, gdje pucaju na ukrajinske snage iz minobacača. Ukrajinska vojska zaustavila je rusko napredovanje kod Izjuma.

 

 

18:52 Jedna je osoba ozlijeđena u požaru koji je buknuo u vojnom kompleksu u južnom ruskom gradu Belgorodu na granici s Ukrajinom, kazao je guverner Belgorodske oblasti u nedjelju.

Guverner Vjačeslav Gladkov kazao je da je tamošnji stanovnik pretrpio manje ozljede te da nije životno ugrožen. Također je rekao da je u požaru oštećeno sedam objekata.

Ministarstvo obrane nije komentiralo incident te uzrok požara zasad nije poznat. Reuters nije uspio potvrditi istinitost iskaza.

Na fotografijama objavljenima na društvenim mrežama vidi se oblak dima koji se izdiže nad gradom. Reuters nije mogao potvrditi izvješća.

U odvojenom slučaju, guverner Kurske oblasti, koja također graniči s Ukrajinom, kazao je da je oštećen željeznički most koji koriste teretni vlakovi.

U videozapisu objavljenom na njegovom profilu na Telegramu, guverner Roman Starovojt incident je prozvao sabotažom.

Rusija je prošli mjesec Ukrajinu optužila za helikopterski napad na skladište goriva u Belgorodu, za što Kijev nije preuzeo odgovornost, kao ni za bombardiranje sela i raketiranje skladišta municije.

Druge ruske oblasti koje graniče s Ukrajinom također su izvijestile o prekograničnom bombardiranju, otkad je Moskva 24. veljače poslala tisuće vojnika u Ukrajinu zbog, kako kaže, "specijalne vojne operacije".

18:10 Ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andrij Melnyk dao je intervju za Bild, a na pitanje o eventualnoj eskalaciji sukoba i na druge zemlje, kazao je kako je "Treći svjetski rat već počeo". Više pročitajte >>OVDJE

17:55 Dmytro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova, rekao je da je razgovarao sa Josepom Borrellom, visokim predstavnikom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku o idućem krugu sankcija te pozvao na uvođenje embarga na uvoz ruske nafte. Govorio je i o potrebi da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU.

 

 

17:50 U nedjelju je više od 50 civila stiglo u privremeni prihvatni centar pod ruskom kontrolom nakon što su izašli iz Mariupolja, prenio je Reutersov fotograf.

Civili su autobusima stigli u selo Bezimene, tridesetak kilometara istočno od Mariupolja. Tamo su postavljeni plavi šatori uz konvoj UN-ovih i ruskih vojnih vozila.

Nakon toga je glasnogovornik UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova potvrdio da je "operacija sigurnog prolaza" započela u subotu i da još traje te da se koordinira s Međunarodnim odborom Crvenog križa, Rusijom i Ukrajinom.

Istaknuo je da ne može dati druge detalje kako ne bi doveo u opasnost evakuirane i konvoj.

"Zahvalni našem timu! Zajedno s UN-om rade na evakuaciji civila iz čeličane", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Twitteru. Dodao je da će stanovnici u ponedjeljak stići u grad Zaporižje pod ukrajinskom kontrolom.

Rusko ministarstvo obrane je ranije u nedjelju objavilo sa su dvije skupine civila napustile područje oko čeličane Azovstal.

Ministarstvo je priopćilo kako je ukupno 46 civila napustilo to područje te da su dobili hranu i sklonište. Vjeruje se kako se u golemoj tvornici nalaze stotine ukrajinskih vojnika i manji broj civila.

17:40 Jedan je civil ubijen u ruskom granatiranju u Harkovskoj oblasti 1. svibnja, a još dvoje ih je ozlijeđeno u blizini grada Bohodukhiva, priopćilo je regionalno tužiteljstvo. Tužitelji su pokrenuli istragu o napadu.

 

17:21 O evakuaciji iz Azovstala oglasio se i Međunarodni odbor Crvenog križa. Kažu kako se spašavanje provodi u suradnji s UN-om i zaraćenim stranama.

"Konvoj za evakuaciju krenuo je 29. travnja, prešao 230 kilometara i stigao do čeličane u subotu ujutro po lokalnom vremenu", naveli su.

"Crveni križ inzistira na tome da se ne dijeli nikakvi detalji dok to situacija ne dopusti, jer bi to moglo ozbiljno ugroziti sigurnost civila i konvoja", dodali su, prenosi BBC.

Vapaj očajne supruge međunarodnoj zajednici: Spasite vojnike i ranjenike iz Azovstala

17:10 Supruga jednog od ukrajinskih vojnika zarobljenih u čeličani Azovstal u razgovoru za Sky News izrazila je bojazan da njezin suprug neće uspjeti pobjeći, jer Rusija neće pustiti vojnike žive. Također, boji se da bi ruska vojska mogla upotrijebiti kemijsko oružje.

Prema njezinim riječima, uvjeti u tvornici stalno pogoršavaju. Ima mnogo ozlijeđenih, a hrane, vode i lijekova ponestaje. Apelirala je na međunarodne čelnike da interveniraju i zajamče sigurnost vojnika.

Upozorila je i da Ženevska konvencija jamči zaštitu poljskih bolnica i medicinskih ustanova.

16:55 Čelnik Ruske svemirske agencije u subotu je rekao da će Rusija napustiti Međunarodnu svemirsku postaju, za koju Moskva kaže da je rezultat gospodarskih sankcija uvedenih kao rezultat sukoba u Ukrajini.

Dvije ruske državne novinske agencije - Tass i RIA - u subotu su izvijestile da je generalni direktor Roscosmosa Dmitriy Rogozin u intervjuu rekao da je odluka već potvrđena. O detaljima nije htio govoriti, navodi Bloomberg.

Rogozin je ranije u travnju osudio niz zapadnih ekonomskih sankcija uvedenih Rusiji, navodeći da će Roskozmos prekinuti suradnju na Međunarodnoj svemirskoj postaji s NASA-om i Europskom svemirskom agencijom. "Vjerujem da je obnova normalnih odnosa između partnera u Međunarodnoj svemirskoj postaji i drugim zajedničkim projektima moguća samo uz potpuno i bezuvjetno ukidanje nezakonitih sankcija", napisao je tada na Twitteru.

16:50 I ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je potvrdio da je u tijeku evakuacija civila iz kruga čeličane Azovstal u Mariupolju. Objavio je da prva skupina od stotinjak ljudi već kreće u kontrolirano područje, a u ponedjeljak će stići u Zaporižje.

 

 

 

16:20 Njemačka je značajno smanjila energetsku ovisnost o Rusiji otkako je počela invazija na Ukrajinu, navodi se u izvješću Ministarstva gospodarstva. "Njemačka se nalazi u procesu rapidnog smanjenja svoje energetske ovisnosti o Rusiji i diverzifikacije svoje opskrbe energentima", piše u izvješću.

Procjenjuje se da je udio ruske nafte u ukupnom uvozu smanjen s prošlogodišnjih 35 posto na današnjih 12 posto.

16:15 Prema podacima ureda glavne ukrajinske tužiteljice, od početka rata smrtno je stradalo 219 djece, a 404 ih je ozlijeđeno. Većina najmlađih žrtava je iz regije Donjeck.

16:05 Glasnogovornik Ujedinjenih naroda potvrdio je da je u tijeku evakuacija civila iz Mariupolja. Ranije je Rusija priopćila da su skupine od 25 i 21 osobe evakuirane iz područja u blizini čeličane Azovstal, posljednjeg preostalog dijela grada pod kontrolom ukrajinskih vojnika.

15:55 Ruske zračne snage uništile su dva raketna sustava S-300 i oštetile dva skladišta streljiva i goriva na ukrajinskom teritoriju, rekao je novinarima u nedjelju glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane general-bojnik Igor Konašenkov. Ministarstvo je priopćilo da je raketama Onyx uništilo pistu i hangar na aerodromu. Naveli su da je hangar sadržavao oružje koje su dostavile SAD i zemlje EU, objavio je Tass.

15:50 U jednom od objekata ruskog Ministarstva obrane u blizini granice s Ukrajinom, izbio je požar. Guverner regije Vjačeslav Gladkov objavio je na Telegramu da još nema detalja o šteti ili žrtvama na zgradi u južnoj regiji Belgoroda, navodi The Guardian.

15:20 Od početka rata u Ukrajini, ruski agresori su uništili ili oštetili oko 250 objekata ukrajinske kulturne baštine, kazao je Oleksandr Tkačenko, ministar kulture Ukrajine.

15:10 Britansko Ministarstvo obrane objavilo je novu kartu napada na Ukrajinu.

 

 

15:05 Glavna ukrajinska tužiteljica Iryna Venedictova izjavila je da njezin ured otvara nove slučajeve navodnih ratnih zločina koje su počinile ruske snage, u ukupno 9158 kaznenih predmeta "koji uključuju isključivo ratne zločine".

"Već smo identificirali osumnjičenike za ratne zločine", rekla je Iryna Venedictova. "U Kijevskoj regiji, na primjer, ima 15 ljudi, od kojih ih je deset u Bučii. Smatramo ih odgovornima za mučenje, silovanje i pljačku." Ukrajinski tužitelji prošlog su tjedna deset ruskih vojnika osumnjičili za zločine u Buči.

 

Što se događalo ranije tijekom dana možete pročitati >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene