Obavijesti Video Pretražite Navigacija
128. dan rata

Putin napravio korak koji će razbjesniti Zapad, Kremlj poslao poruku o napadu na Odesu

Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP
Rat u Ukrajini ušao je u 128. dan. Rusija je napustila Zmijski otok. SAD razmatra proizvodnju oružja kako bi podržala Ukrajinu, ali i obnovila svoje zalihe. Zaustavljena je evakuacija civila iz Lisičanska.

 

  • Amerika kreće s projektom proizvodnje oružja za Ukrajinu.
  • Nema više evakuacije civila iz Lisičanska.
  • Rusija je uputila prosvjednu notu Britaniji.
  • Njemačka razmatra kupnju proturaketnog obrambenog sustava.
  • Ruska vojska napustila je Zmijski otok.
  • Putin tvrdi da je Moskva otvorena za dijalog o neširenju nuklearnog oružja.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

14:00 Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) obustavila je u petak svoje projekte za jačanje vladavine prava i demokracije u Ukrajini.

Zbog ruskog stajališta se nije mogla postići jednoglasnost 57 zemalja članica OESS-a nužna za donošenje odluke o nastavku aktivnosti, rekao je u četvrtak navečer poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau, predsjedatelj organizacije.

OESS je bio uključen u projekte vezane uz slobodu medija, zaštitu okoliša i trgovinu ljudima.

Pružao je i podršku ljudima kojima je bila potrebna pomoć u jeku rata.

Krajem veljače, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, OESS je odlučio povući svoje nenaoružane promatrače iz istočne Ukrajine koji su nadzirali prekid vatre između ukrajinskih snaga i proruskih separatista.

13:55 Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je na bilateralnom forumu izjavio da politički pritisak sa Zapada ubrzava integraciju Bjelorusije i Rusije.

"Politički i društveni pritisak bez presedana tzv. kolektivnog Zapada tjera nas da ubrzamo proces ujedinjenja: da skupa minimiziramo štetu od nezakonitih sankcija, kao i da jednostavnije ovladamo proizvodnjom traženih proizvoda, ali i razvijemo nove kompetencije te proširimo suradnju s prijateljskim zemljama", poručio je Putin, kako prenosi Sky News.

13:10 Europski operateri spremni su odmah provesti dugoročni plan za uključivanje baltičkih država, koje se oslanjaju na rusku elektroenergetsku mrežu, u sustav Europske unije u slučaju da ih Moskva prekine, rekla su Reutersu tri izvora upoznata s tim pitanjem.

Zabrinutost zbog ovisnosti o Rusiji za bilo koji oblik energije porasla je diljem Europe zbog smanjenja isporuke ruskog plina nekim zemljama nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Baltičke zemlje su nervozne jer se Litva sukobila s Rusijom zbog blokiranja izvoza dobara u moskovsku eksklavu Kalinjingrad.

Trideset godina nakon odvajanja od bivšeg Sovjetskog Saveza i 17 godina od pridruživanja Europskoj uniji, baltičke države Estonija, Latvija i Litva ovise o Rusiji u osiguravanju stabilne opskrbe električnom energijom.

Baltičke države imaju dugogodišnji plan postati dijelom europske decentralizirane mreže elektroenergetskih operatera, poznate kao ENTSO-E, do 2025. godine.

12:50 Ruski predsjednik Vladimir Putin podigao je uloge u ekonomskom ratu sa zapadom, uredbom kojom preuzima punu kontrolu nad naftnim i plinskim projektom Sahalin-2 na ruskom dalekom istoku, što je potez koji bi mogao izbaciti Shell i japanske investitore.

Uredba potpisana u četvrtak stvara novu tvrtku koja će preuzeti sva prava i obveze tvrtke Sakhalin Energy Investment Co, u kojoj Shell i dvije japanske tvrtke Mitsui i Mitsubishi imaju nešto manje od 50 posto dioničkog udjela.

Dokument na pet stranica, objavljen nakon što je zapad nametnuo sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, kaže da će Kremlj odlučiti mogu li strani partneri ostati u projektu.

Državna tvrtka Gazprom već ima 50 posto i jednu dionicu u Sahalinu-2 koji čini oko 4 posto svjetske proizvodnje prirodnog ukapljenog plina (LNG).

Taj potez Moskve povećava rizike s kojima se suočavaju zapadne tvrtke koje su još uvijek u Rusiji.

"Ruski dekret zapravo izvlašćuje strane udjele u Sakhalin Energy Investment Company, što je dodatna eskalacija već postojećih napetosti", rekla je Lucy Cullen, glavna analitičarka iz konzultantske tvrtke Wood Mackenzie.

12:13 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov opovrgnuo je da je  ruska vojska bombardirala stambenu zgradu u blizini Odese.

"Htio bih podsjetiti na predsjednikove riječi, a to je da ruska vojska ne napada civilne ciljeve".

12:10 Prema podacima ukrajinskih hitnih službi, u napadu na Odesu poginulo je 19 civila.

12:05 Peter Andriuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, izjavio je da je u gradu pronađena još jedna masovna grobnica s više od sto tijela.

 

 

 

11:45 Zapadni mediji prenose navode agencije RIA prema kojima su Rusi zauzeli rafineriju nafte svega 17 kilometara udaljenu od Lisičanska u regiji Luhansk.

Al Jazeera citira guvernera Serhiya Haidaija, koji je ranije izjavio da su ruske snage zauzele dio rafinerije. Naglasio je i da stanovnici ne napuštaju skloništa zbog neprekidnog granatiranja grada.

11:35 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan novinarima je rekao da nema potrebe žuriti s ratifikacijom švedskog i finskog zahtjeva za članstvom u NATO-u u parlamentu, jer bi Ankara prvo trebala vidjeti ispunjavaju li obećanja, uključujući izručenje glavnih osumnjičenika koje traži Turska, navodi Sky News.

11:25 Glavni stožer ukrajinskih Oružanih snaga u petak je objavio podatke o gubicima ruske vojske. Tvrde da je od početka ruske invazije poginulo više od 35 i pol tisuća ruskih vojnika.

 

 

10:05 Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu rata u Ukrajini. 

Između ostalog navode i kako su Ukrajinci opet uspostavili kontrolu na sjeverozapadnom dijelu Hersona.

 

 

9:50 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je da se Rusija povukla sa Zmijskog otoka zbog ukrajinskih napada.

 

9:45 "Ovo je povijesni trenutak", napisao je na Twitteru Ruslan Stefančuk, predsjednik Vrhovne Rade ukrajinskog parlamenta te istaknuo kako je ponosan što se u ukrajinskom parlamentu vijori zastava Europske unije.

 

 

9:40 "Ukrajina sada ima vrlo jasnu europsku perspektivu nakon odluke Europske unije da toj zemlji dodijeli status kandidata za pridruživanje bloku, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u govoru koji je putem videolinka održala pred ukrajinskim parlamentom.

"Trenutak je za proslavu ove povijesne prekretnice, pobjede odlučnosti i odlučnosti i pobjede cijelog pokreta koji je započeo prije osam godina na Majdanu,", izjavila je von der Leyen za Reuters.

9:38 Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je za državni radio kako ta država mora radikalno povećati obrambene sposobnosti.

Rekao je da bi se situacija mogla promijeniti, iako se ruska ratna fronta činila daleko od Mađarske.

Ponovio je kako rat u Ukrajini mora što prije završiti.

9:35 Prema najnovijim informacijama regionalnog guvernera Maksima Marčenka, među poginulima u napadu na Odesu je i dvoje djece. Radik se o raketnom napadu strateškog zrakoplova Tu-22 iz Crnog mora u okrugu Belgorod-Dnjestar u regiji Odesa, tijekom kojeg su tri projektila X-22 pogodila stambenu zgradu i rekreacijski centar.

8:05 Vitalij Kim, guverner Mikojaiva tvrdi da je to područje granatirano kazetnim bombama, koje su zabranjene. Podatke o eventualnim žrtvama nije naveo, navodi Guardian.

7:55 Agencija Reuters objavila je satelitske snimke Zmijskog otoka s kojeg se uzdiže dim. 

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je da je "oslobodilo otok kao gestu dobre volje", dok je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Zalužni rekao da okupatori ne mogu izdržati "vatru ukrajinskog topništva".

 

 

7:45 NEXTA je objavila da je među poginulima u Odesi i jedno dijete. Na društvenim mrežama objavljen je video spašavanja stradalih iz ruševina.

 

 

7:12 Ukrajinska služba za hitne situacije na društvenim mrežama objavila je fotografiju stambene zgrade u Odesi u kojoj su stradali civili.

 

 

7:10 Broj poginulih od ruskih projektila koji su u petak rano ujutro pogodili deveterokatnu stambenu zgradu i zgradu odmarališta u blizini ukrajinske crnomorske luke Odesa porastao je na 17, dok su deseci građana ranjeni, priopćile su ukrajinske vlasti.

 

 

Jedan projektil pogodio je zgradu u gradu Bilhorod-Dnistrovskyi usmrtivši 14 ljudi, ranio ih je 30, a izazvao je i požar u trgovini do zgrade, navedeno je priopćenju ukrajinskog ministarstva za hitne slučajeve.

Glasnogovornik regionalne administracije Sergej Bratčuk izjavio je za ukrajinsku državnu televiziju da je operacija spašavanja u tijeku, jer su neki ljudi ostali zatrpani ispod ruševina zgrade.

Još jedan projektil pogodio je odmaralište, rekao je Bratčuk, ubivši najmanje tri osobe, uključujući i dijete, te ranivši još jednu osobu.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi detalje incidenata.

7:05 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da "protjerivanje" Rusa sa Zmijskog otoka, strateške crnomorske ispostave, predstavlja stratešku pobjedu koja značajno ograničava djelovanje okupatora.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak da se odlučilo povući sa Zmijskog otoka u "znak dobre volje" te da taj potez pokazuje da Rusija ne ometa napore Ujedinjenih naroda da organiziraju humanitarni koridor za izvoz pšenice iz Ukrajine.

Ukrajina je pak objavila da je otjerala ruske snage s otoka topničkim i raketnim napadima, a predsjednik Zelenskij pozdravio je stratešku pobjedu.

"To još ne jamči sigurnost i ne jamči da se neprijatelj neće vratiti. Ali to značajno ograničava djelovanje okupatora. Korak po korak, potisnut ćemo ih s našeg mora, naše zemlje i našeg neba", poručio je Zelenskij u noćnom video obraćanju.

S druge strane, ukrajinske snage očajnički drže grad Lisičansk u regiji Luhansk, izloženi nadmoćnoj ruskoj vatrenoj moći.

Grad je rusko topništvo granatiralo iz različitih smjerova, a ruska vojska mu se približavala s nekoliko strana, izjavio je regionalni guverner Luhanska Serhij Gaidaj ukrajinskoj televiziji.

Zelenski: "Smanjit ćemo ovisnost o ruskim energentima"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je pokretanje prijenosa električne energije u Rumunjsku početak procesa koji bi mogao pomoći Europi da smanji svoju ovisnost o ruskim ugljikovodicima.

Zahvaljujući ukrajinskoj struji može se nadomjestiti značajan dio ruskog plina koji koriste europski potrošači. To, dakle, nije samo pitanje zarade od izvoza za nas nego pitanje sigurnosti cijele Europe.

7:00 Sjedinjene Države nisu uočile da Kina sustavno izbjegava sankcije ili daje vojnu opremu Rusiji, rekao je u četvrtak visoki američki dužnosnik.

To je izjavio referirajući se na mjere američkog ministarstva trgovine koje je u utorak dodalo pet kineskih tvrtki na trgovinsku crnu listu zbog navodne podrške ruskoj vojnoj i obrambenoj industriji.

Pojasnio je da se poduzete mjere odnose na određene kineske tvrtke, a ne na vladu.

SAD je već upozorio na posljedice, uključujući sankcije, ako Kina ponudi materijalnu potporu ruskim ratnim naporima, no i apostrofirao da tek trebaju otkriti otvorenu kinesku vojnu i gospodarsku potporu Moskvi.

Kako je Reutersu izjavio dužnosnik pod uvjetom anonimnosti, Kina Rusiji ne pruža materijalnu potporu, pa tako niti u vidu vojne opreme.

Što se događalo 127. dana rata u Ukrajini možete pročitati >>OVDJE.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene