Obavijesti Video Pretražite Navigacija
100. DAN RATA

Macron otkrio što je poručio Putinu zbog invazije na Ukrajinu. Ukrajinci objavili: "Vratili smo jedan dio strateški važnog grada"

Danas je 100. dan rata u Ukrajini. Britansko ministarstvo obrane objavilo je na stoti dan ruske invazije na Ukrajinu da Moskva nije uspjela postići svoje početne ciljeve da zauzme Kijev i ukrajinske centre vlasti, ali da je postigla taktički uspjeh u Donbasu.

 

  • Britansko ministarstvo obrane objavilo je da Moskva nije uspjela postići svoje početne ciljeve da zauzme Kijev i ukrajinske centre vlasti, ali da je postigla taktički uspjeh u Donbasu.
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da su ruske snage zauzele 20 posto teritorija njegove zemlje.
  • Bojišnica u Ukrajini proteže se na više od 1000 kilometara.
  • Kremlj je u srijedu upozorio da će sankcije Europske unije na rusku naftu pogoditi globalno energetsko tržište.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:16 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je video na Facebook-u povodom 100. dana rata u Ukrajini. U njemu se pojavio u pratnji nekoliko ministara i pohvalio napore ukrajinskih obrambenih snaga.

"Ukrajinske oružane snage su ovdje. Ali važnije je da su ljudi, ljudi koji žive u ovoj zemlji, ovdje. Već 100 dana branimo Ukrajinu...Slava Ukrajini", rekao je.

Video u cijelosti pogledajte ovdje:

22:04 Ukrajina je dala državljanstvo poznatom ruskom novinaru Aleksanderu Nevzorovu koji je sa suprugom izbjegao iz Rusije nakon što je osudio invaziju na Ukrajinu, objavio je u petak visoki ukrajinski dužnosnik.

Rusija traži uhićenje Nevzorova, optužujući ga za širenje lažnih vijesti o onome što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. Iz Rusije je pobjegao u ožujku.

Anton Gerašenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova rekao je da su vlasti u Kijevu dale državljanstvo Nevzorovu i njegovoj supruzi Lidiji. To je potvrdio Nevzorov na Telegramu rekavši da je ruski rat zločin, a Ukrajina žrtva.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Dali su jamstva Ukrajina neće napadati Rusiju američkim raketama: "Ukrajina vodi obrambeni rat"

21:22 Ukrajinci su osvojili 20 posto teritorija Severodonjecka, objavio je Serhij Hajdaj, regionalni upravitelj Luhanska. 

"Iako je situacija bila vrlo teška, kada su ruske snage držale oko 70 posto teritorija grada, sada su ih naše snage odgurnule za dodatnih 20 posto", rekao je na nacionalnoj televiziji. 

Novinari Reutersa razgovarali su sa stranim borcima u regiji. "Odgurnut ćemo ih nazad. Za to će nam trebati dan, mjesec, godina - nije bitno. Na ispravnoj smo strani povijesti", rekao je Zurab Kakalidze, 22-godišnji Gruzijac i član Ukrajinske legije stranaca, kako prenosi BBC.

21:15 Ukrajina je optužila rusku vojsku za pljačku i uništavanje ureda i laboratorija u nuklearnoj elektrani u Černobilu. Rusi su tamo proveli pet tjedana, da bi se, suočeni s protunapadom Ukrajinaca, povukli iz zone 31. ožujka.

Direktor odjela za informacije Vitalij Medved rekao je BBC-u da su Rusi ukrali ili slomili više od tisuću računala, i prouzročili štetu od 54 milijuna dolara.

20:55 Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je poručio Putinu kako je invazijom Ukrajine počinio "strašnu i povijesnu pogrešku", koja ga je ostavila izoliranim.

"To mislim, i rekao sam mu, da je počinio temeljnu i povijesnu pogrešku na štetu sebe, svog naroda i svoje povijesti", rekao je Macron u intervjuu za Francuske regionalne medije.

Nije isključio mogućnost odlaska u posjet Kijevu uskoro.

Pročitajte i ovo Bolnica u Ukrajini NA SIGURNOM JE Hrvat ranjen na ratištu u Ukrajini, prebacit će ga u Zagreb: "Bit će liječen u KB-u Dubrava"

20:45 Ruski predsjednik Vladimir Putin je u intervjuu za rusku televiziju demantirao tvrdnje da Rusija blokira izvoz žita iz ukrajinskih crnomorskih luka. "Problem izvoza žita može se riješiti, potrebno je samo..."

Više o tome pročitajte >>OVDJE

18:27 Novinari medijske kuće Russia today Igor Ždanov i lokalni producent napadnuti su danas na području Donbasa. Pobjegli su bez ozlijeda, ali prema njihovim navodima, dva novinara Reutersa ozlijeđena su kad je napadnut njihov auto, a vozač im je ubijen, kako prenosi BBC.

Fotograf Aleksander Ermočenko i kamerman Pavel Klimov pretrpjeli su "lakše ozlijede" kada su po njima počeli pucati na putu za regiju Severodonjeck, jaili su iz agencije.

18:15 Najveća europska nuklearna elektrana, koja se nalazi u okupiranom teritoriju Ukrajine, suočena je s "kritičnom situacijom" zbog manjka dijelova koji su joj potrebni za standardno izvršavanje dužnosti, kako prenosi BBC.

Nuklearna elektrana koja se nalazi u Zaporižju okupirana je od strane ruskih vojnika nedugo nakon invazije, ali i dalje njome upravljaju ukrajinski tehničari.

"Kritična se situacija razvila u elektrani, u smislu osiguravanja stabilnih i sigurnih operacija. Praktički smo ostali bez rezervnih dijelova i potrošnog materijala", javljaju iz ukrajinskih obavještajnih službi.

17:47 Vladimir Putin je izdao odluku kojom razrješuje s dužnosti pet generala, kako prenosi portal Newsweek, koji se poziva na ruski izvor RNC. 

Uspjeli su nabaviti kopiju odluke, koja sadrži imena i pozicije generala i dužnosnika u pitanju. Radi se o Vasiliju Kukuškinu zapovjedniku policijskih snaga, koji je bio na čelu odjela ruskog ministarstva unutarnjih poslova, Aleksandru Laasu, osobom odgovornom za sigurnost u Altajskoj pokrajini, Andreju Lipilinu, odgovornim za regiju Jaroslavlj i generalima Aleksandru Udovenku i Juriju Instrankinu, koji su bili zamjenici voditelja odjela za logistiku i medicinsku potporu ruskog ministarstva unutarnjih poslova.

16:50  Ukrajinska policija primila je oko 50 pritužbi i otvorila 16 kaznenih istraga za seksualno nasilje koje su počinili ruski vojnici protiv civila, rekla je u petak ukrajinska zamjenica ministra unutarnjih poslova. Moskva niječe ratne zločine ili to da cilja civile tijekom rata u kojem su ubijene tisuće ljudi, a milijuni, uglavnom žene i djeca, bili su primorani pobjeći u inozemstvo.

"Što se tiče seksualnog nasilja protiv civilnog stanovništva, to je vrlo teška tema", rekla je na brifingu zamjenica ministra Katerina Pavličenko.

16:25 Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko na svom je Telegramu povodom sto dana rata u Ukraini napisao kako se divi oružanim snagama Ukrajine.

"Da, bit će teško. Ali vjerujem da će svatko od nas dostojanstveno proći kroz ova iskušenja. Jer ovo je rat zla i dobra. A dobrota i pravda ipak pobjeđuju", napisao je Kličko, prenosi The Guardian.

16:20 Prema podacima ukrajinske vojske, ruske trupe zabilježile su manji napredak u pokušajima razbijanja ukrajinskog otpora duž granice regija Luhansk i Donjeck. Navode i kako na jugu ukrajinska protuofanziva napreduje. U Luhansku se nastavlja granatiranje obrambenih položaja oko Severodonjecka, a vojska je izvijestila i o ruskim zračnim napadima na tom području. No, Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine tvrdio je da je "neprijatelj pokušao izvesti jurišne operacije, pretrpio gubitke i povukao se na prethodne položaje".

Vojska je prijavila razaranja na imanjima u Severodonjecku, Lisičansku i Hirskama, gdje je jedna žena poginula, navodi CNN.

16:15 Broj poginuih civila u Kijevskoj oblasti popeo se na 1314, izjavio je načelnik tamošnje policije Andriy Nebytov.

 

 

16:05 Nakon sto dana rata u Ukrajini, oglasio se i Međunarodni odbor Crvenog križa. "Kuće, škole i bolnice su uništene, a civili su pretrpjeli užase sukoba, s izgubljenim životima i razorenim obiteljima", rekao je glavni ravnatelj ICRC-a Robert Mardini.
Tisuće Ukrajinaca žive s tjeskobom jer ne znaju što se dogodilo njihovim najmilijima, uključujući obitelji ratnih zarobljenika", rekao je Mardini, pozivajući one koji su uključeni u sukob da omoguće pristup ICRC-u svim ratnim zarobljenicima.

14:14 Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov doputovat će u dvodnevni posjet Srbiji 6. i 7. lipnja, javili su u petak ruski i srbijanski mediji pozivajući se na glasnogovornicu Ministarstva vanjskih poslova Rusije Mariju Zaharovu. Posjet Lavrova dolazi u vrijeme pritisaka zapadnih zemalja i Europske unije na Srbiju da se pridruži sankcijama međunarodne zajednice Rusiji, a najavu njegova dolaska prate i poruke državnom vrhu iz srbijanskog oporbenog korpusa da je posjet neprimjeren u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

Lavrov će se u Beogradu, kako je najavila Zaharova na brifingu za medije, sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem, predsjednikom Skupštine i srpskim patrijarhom. Planirano je da teme razgovora sa srpskim dužnosnicima budu politička i ekonomska suradnja Rusije i Srbije, te "druga aktualna pitanja međunarodne politike".

Beogradske provladine "Večernje novosti" navode da se očekuju razgovori "o svim gorućim temama, od događanja u Ukrajini i pozicije Srbije prema toj krizi", do "situacije u regiji i ekonomske suradnje u svjetlu sankcija koje je Zapad uveo Moskvi".

Lavrov bi, prema saznanjima "Večernjih novosti", trebalo nazočiti i prijemu u povodu Dana Rusije, koji će 7. lipnja organizirati Veleposlanstvo Rusije u Beogradu. U međuvremenu su pojedine oporbene stranke i pokreti poručili da je posjet Lavrova Beogradu "neprihvatljiv" u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je od vlasti Srbije i njezina predsjednika Aleksandra Vučića da "uskrati gostoprimstvo i otkaže najavljeni posjet" ruskog šefa diplomacije.

"Neprihvatljivo je ugostiti jednog od glavnih protagonista agresivne politike Putinova režima, koja je postala glavnom prijetnjom europskom i svjetskom miru", istaknuto je u priopćenju LSV-a uz ocjenu da bi taj posjet "veoma otežao političku poziciju Srbije" koja se izlaže riziku da tim potezom "bude izolirana". Direktor nevladine organizacije Centar za regionalizam Aleksandar Popov ocijenio je za beogradski Blic da je posjet praktički prst u oko Zapadu. 

Nuklearna elektrana u Zaporižju Ruski ministar vanjski poslova Sergej Lavrov Foto: Afp

14:11 "Pobjeda će biti naša", poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u kratkoj videoporuci objavljenoj na Instagramu, u povodu 100. dana ruske invazije na njegovu zemlju."Predstavnici države su ovdje, braneći Ukrajinu već 100 dana", rekao je u poruci od 36 sekundi, stojeći ispred zgrade predsjedničkog ureda u Kijevu, pored premijera Denisa Šmigala i predsjednika kluba zastupnika stranke Sluga naroda, Davida Arahamije.

Video poruka objavljena je u povodu 100. dana ruske invazije i podsjeća na drugu poruku koju je Zelenskij snimio 25. veljače, dan nakon upada ruskih snaga u Ukrajinu, na istom mjestu i s istim suradnicima, kako bi Ukrajincima ulio povjerenje."Svi smo ovdje, naši vojnici su ovdje, građani, društvo, svi smo ovdje u obrani naše neovisnosti, naše države", rekao je tada Zelenskij.

12:26 Britansko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je video u kojem je na mapi prikazalo kako su izgledale borbe prvih sto dana rata. Crvenom bojom su označena područja koja su zauzeli Rusi. Žuta boja predstavlja područja borbi, dok siva boja označava ukrajinski teritorij.

12:21 Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je kako vjeruje da Kremlj pokušava pomaknuti rat u "dugotrajnu fazu" izgradnjom slojevite obrane u okupiranim regijama na jugu zemlje, javlja Guardian. 

Reznikov se osvrnuo na pitanje članstva Ukrajine u NATO-u. "Ukrajina će također biti dio strategije jer smo i mi dio istočnog krila Europe, istočnog boka NATO zemalja, istočnog krila EU-a. Mislim da će to biti win-win situacija za sve zemlje", rekao je Reznikov. 

12:12 Kremlj se oglasio o sto dana rata. Priopćili su kako su u 100 dana rata u Ukrajini "postignuti određeni rezultati", a rat će se nastaviti dok se ne ostvare svi ciljevi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da operacija ima za cilj zaštitu ljudi u proruskim republikama. Peskov je rekao i da su mnoga naselja "oslobođena od pronacistički nastrojenih oružanih snaga Ukrajine, kao i izravno od nacionalističkih elemenata". 

12:07 Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da poziva čelnike američkih medija u Moskvu na sastanak kako bi ih obavijestilo o mjerama kao odgovor na američka ograničenja protiv ruskih medija.

"Ako se rad ruskih medija - operatera i novinara - ne normalizira u Sjedinjenim Državama, neizbježno će uslijediti najstrože mjere", rekla je glasnogovornica ministarstva Maria Zaharova.

12:02 Slovačka rafinerija Slovnaft, podružnica mađarskog MOL-a, izvijestila je da će početkom iduće godine obustaviti izvoz derivata u Češku, Austriju i Poljsku zbog europske zabrane uvoza ruske nafte i preprodaje derivata od uvoza iz Rusije.

12:01 Europsko vijeće službeno je usvojilo šesti paket sankcija Rusiji zbog njezine agresije u Ukrajini, stoji u priopćenju. Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, rekao je da je paket sankcija povećao "ograničenja sposobnosti Kremlja da financira rat uvođenjem daljnjih ekonomskih sankcija".

11:57 U Ukrajini je ranjen Hrvat. Više o tome OVDJE.

10:48 UN je povodom sto dana rata objavio kako "u ovom ratu neće biti pobjednika".

10:36 New York Times javlja da Rusija ima još jedan adut kojim bi mogla ucijeniti Zapad. Naime, u Siriji postoji još samo jedna ruta koja je ostala otvorena za međunarodne humanitarne konvoje koji donose hranu, vodu i drugu pomoć za više od milijun Sirijaca.

New York Times upozorava da bi Rusija mogla pokušati zatvoriti tu rutu ili je iskoristiti za pregovaranje u ratu s Ukrajinom. Zatvaranje rute pogoršalo bi izbjegličku krizu u Europi i na Bliskom istoku. 

10:30 Ukrajina ne planira koristiti višestruke raketne sustave koje je dobila od SAD-a kako bi napadala ciljeve u Rusiji, rekao je u petak savjetnik predsjednika Mihajlo Podoljak. "Ukrajina vodi obrambeni rat i ne planira koristiti MLRS za napade na objekte u Rusiji", rekao je Podoljak u objavi na Twitteru. "Naši partneri znaju gdje se koristi njihovo oružje."

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u srijedu da je Ukrajina obećala Sjedinjenim Državama da neće koristiti napredne američke raketne sustave da napada ruski teritorij. Predsjednik SAD-a Joe Biden pristao je Ukrajini poslati precizne raketne sustave velikog dometa u sklopu 700 milijuna dolara vrijednog paketa vojne pomoći.

"Ukrajinci su nam dali garancije da neće koristiti te sustave za ciljeve unutar ruskog teritorija", rekao je Blinken. "Postoji snažno povjerenje između Ukrajine i SAD-a, kao i između drugih saveznika i partnera."

10:13 Ukrajinska vojska tvrdi da je posljednjih dana odbila pet ruskih napada u Donecku i Luhansku, objavio je Glavni stožer Oružanih snaga. U međuvremenu se nastavljaju intenzivne borbe u centru Sjeverodonecka, kao i kod Studenke prema gradu Limanu.

10:11 Poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, na inzistiranje Mađarske uklonjen je s liste sankcija Europske unije, izjavili su diplomati EU-a za Associated Press. Šesti paket sankcija uključuje, između ostalog, embargo na većinu uvoza ruske nafte u EU-u do kraja godine. Patrijarh Kiril je prvobitno bio uvršten na listu pojedinaca koje je EU željela sankcionirati, ali je prijedlog zakočila Mađarska. 

10:10 Iz regije Herson stiže video s Telegrama kojim se koriste proruske snage. Na snimci se vidi kako 113. bataljun Donecke narodne republike niže pritužbe na račun Putina, a prvi čovjek bataljuna se buni da su ostavljeni da umru u hladnoći i gladi. "Ostavljeni smo u klaonici bez oružja", poručuju i mole Ruse da im se dopusti povratak u Doneck i da se hitno zaustavi mobilizacija.

9:48 Ruska vojska, točnije ruska pacifička flota, započela je velike pomorske vojne vježbe u kojima sudjeluje više od 40 ratnih brodova i 20 zrakoplova, izvijestila je državna novinska agencija TASS pozivajući se na ministarstvo obrane. Vježbe će trajati do 10. lipnja.

Ruski zapovjedni brod Maršal Krilov, fregata Maršal Šapošnjikov i grupa velikih protupodmorničkih brodova i korveta, malih protupodmorničkih brodova, minolovaca, raketnih čamaca i pomoćnih plovila djelovat će u određenim područjima Tihog oceana tijekom vježbe, stoji u priopćenju ministarstva.

9:47 Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, rekla je da EU stoji uz Ukrajinu.

"Prije 100 dana Rusija je pokrenula svoj neopravdani rat Ukrajini. Hrabrost Ukrajinaca izaziva naše poštovanje i naše divljenje. EU je uz Ukrajinu. Danas u Parizu razgovarat ću s Emmanuelom Macronom o sadašnjoj i budućoj potpori EU-a zemlji", objavila je.

9:44 Britansko ministarstvo obrane objavilo je na stoti dan ruske invazije na Ukrajinu da Moskva nije uspjela postići svoje početne ciljeve da zauzme Kijev i ukrajinske centre vlasti, ali da je postigla taktički uspjeh u Donbasu. "S obzirom na ruski prvotni plan, ni jedan od strateških ciljeva nije postignut", napisalo je britansko ministarstvo na Twitteru.

No ministarstvo je navelo da je postignut taktički uspjeh u istočnoj regiji Donbasu te kontrola više od 90 posto Luhanske oblasti. Rusija je blizu toga da zauzme cijeli Luhansk, jednu od dviju ukrajinskih regija koje čine pojas zemlje zvan Donbas.

U strateški važnom gradu Sjeverodonecku u regiji Luhansk ukrajinska je vojska objavila da je tijekom noći uspjela održati položaje. "Borbe se nastavljaju u središtu Sjeverodonecka", priopćio je u izvješću glavni stožer ukrajinske vojske. U izvješću se dodaje da ruske snage i dalje granatiraju ukrajinske položaje u gradu i u predgrađima Borivsku i Ustinivki te gradu Lisičansku.

Ruski pokušaji odsijecanja Sjeverodonecka od opskrbnih linija dalje na zapadu napadom na područje oko Bahmuta također su bili neuspješni, stoji u ukrajinskom izvješću.

7:29 Američko ministarstvo trgovine objavilo je crnu listu koja uključuje 71 pravnu osobu iz Rusije i Bjelorusije, uz nekoliko proizvođača zrakoplova i brodograditelja.

Među ostalim tvrtkama, na popisu se sada nalaze zrakoplovni kompleks Iljušin, projektni biro Yakovlev, središnji projektni biro Rubin za pomorstvo, Malakhit Marine Engineering Bureau i Almaz Central Marine Design Bureau, piše ruski Tass.

Gazpromnjeft Shelf i Glavna uprava za dubokovodna istraživanja ruskog ministarstva obrane također su na crnoj listi.

Tvrtke s crne liste de-facto neće imati pristup američkim tehnologijama i softveru, čak i ako proizvode koji ih koriste proizvode treće zemlje.

7:09 Ruske snage bore se da uspostave "trajnu kontrolu" na privremeno okupiranim područjima, navodi američki Institut za ratne studije.

Institut ističe da ruske snage "nisu sposobne kontrolirati lokalno stanovništvo, nametati korištenje ruske rublje ili provoditi birokratske procese".

6:16 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinske snage odolijevaju ruskom napadu oko grada Sjeverodonecka u istočnoj regiji Donbasa.

"Imamo određeni uspjeh u borbama u Sjeverodonecku. Ali prerano je govoriti. Tamo je sada najteže. Kao i u gradovima i zajednicama u blizini - Lišansk, Bakhmut i drugim gradovima u kojima Rusija tako snažno napada", rekao je Zelenski u svojoj video-poruci.

"Ruska vojska koristi sve svoje oružane sposobnosti i uopće ne gleda na ljude. Posebno je cinično da u prvoj liniji napada, okupatori vrlo često koriste one ljude koji su u svoju vojsku unovačeni na prethodno okupiranom području Donjecka i Luganske regije", rekao je Zelenski.

"Što duže traje rat, Rusija će više upisivati ​​sve više podlijih, sramotnih i ciničnijih stvari u svoju povijest", dodaje ukrajinski predsjednik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ne ide sve po planu Stoti je dan rata u Ukrajini, analitičar o mogućem nuklearnom napadu: ''Putinova taktika je...''

Zelenski se također osvrnuo na nove rakete i streljivo koje će SAD slati Ukrajini. "Sjedinjene Države su potvrdile da se moderni raketni sustavi HIMARS šalju u našu zemlju.

Ovo oružje će stvarno pomoći u spašavanju života naših ljudi i zaštiti naše zemlje. Zahvalan sam predsjedniku Bidenu, svim našim američkim prijateljima i narodu Sjedinjenih Država za njihovu podršku", kazao je. Naime, Zelenski je dodao da danas imaju novi paket obrambene pomoći iz Švedske. "Radimo na tome da ponudu modernih borbenih sustava podignemo na puno višu razinu", zaključio je.

Što se u Ukrajini događalo u četvrtak možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene