Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rastu tenzije

Putin pripojio ukrajinske regije i promijenio Ustav. Rezervisti poručili: "Punom brzinom naprijed, za majku Rusiju"

Aktualno Galerija Rusija ne odustaje - 1 Rusija ne odustaje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rusija ne odustaje - 2 Rusija ne odustaje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Rusija ne odustaje - 3 Rusija ne odustaje - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rusija ne odustaje - 4 Galerija 1/4 >>
Pripajanje okupiranih ukrajinskih teritorija Rusiji, za Vladimira Putina završena je priča. Potpisao je Zakon o ujedinjenju, kao i izmjenu ruskog Ustava u kojem su sada novi teritoriji. Također, naredio je svojoj vladi da preuzme kontrolu nad ukrajinskom nuklearnom elektranom Zaporižja, najvećoj u Europi. Ukrajina te odluke smatra ništavnima.

Nema opuštanja na bojištu na istoku Ukrajine. Pripadnici ukrajinske nacionalne garde obilaze oslobođena područja, ali u Kremlju pucaju od samopouzdanja.

Kažu da povlačenje ruske vojske na nekim mjestima nije u raskoraku s pripajanjem ukrajinskih teritorija. Ukrajinski gradovi daleko od fronte našli su se na udaru takozvanih dronova kamikaza.

"Čuo sam zaglušujući zvuk, probadao je uši. Čuo sam prvi udar, a drugi sam i vidio i čuo", kazao je Volodimir, stanovnik Bile Cerkve.

U Rusiji se rodbina oprašta od vojnih rezervista zahvaćenih valom mobilizacije. Neki su već na obuci na području pod ruskom kontrolom u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Marija Zaharova RAT U EUROPI Marija Zaharova opet prijeti Europskoj uniji. U Ukrajini pronađena još jedna masovna grobnica

Pročitajte i ovo Ilustracija NATO bi uzvratio Crne prognoze vojnog analitičara "Ako Putin pokrene nuklearni napad, to će značiti smak svijeta"

"Punom brzinom naprijed. Za majku Rusiju. Više nema straha", rekao je Dmitrij, mobilizirani rezervist.

Djelomična mobilizacija razbjesnila je dio ruske javnosti pa je predsjednik Putin nakon dugo vremena priznao da je došlo do greške u sustavu.

"Nužne promjene zakonodavnog okvira nisu donesene na vrijeme pa je odluka o regrutaciji, koju su poslali ministarstvo obrane i Vlada, ispala tako da nije predstavljala stajalište samog ministarstva obrane. Zato smo morali poduzeti potrebne prilagodbe ovog dokumenta", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Poruku protiv Putina preko društvenih mreža poslala je bivša zaposlenica ruske televizije, koju je svijet upamtio po antiratnom transparentu u programu uživo. Pobjegla je iz kućnog pritvora i nalazi se na nepoznatoj lokaciji.

"Uvaženi kolege savezne kaznene službe, stavite ovakvu oznaku Putinu. Njega, a ne mene, treba držati dalje od društva i suditi mu zbog genocida nad ukrajinskim narodom i masovnog pokolja Rusa", poručila je novinarka Marina Ovsjanikova.

Zbog zločina u ratu, predsjednik Ukrajine predložio je osnivanje posebnog suda. Ukrajinski istražitelji za ratne zločine objavili su nove snimke za koje tvrde da prikazuju prostoriju za mučenje koju je koristila ruska vojska. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene