USS Indianapolis (Foto: AFP)
USS Indianapolis (Foto: AFP)

Skupina istraživača koju predvodi suosnivač Microsofta pronašla je olupinu američke krstarice iz Drugog svjetskog rata koja je nestala 30. srpnja 1945. godine.


"Locirali smo olupinu USS Indianapolisa u Filipinskom moru, na dubini od 5500 metara", objavio je Paul Allen, poznat po tome što je 1975. s Billom Gatesom osnovao Microsoft, a koji danas na svom istraživačkom brodu R/V Petrel predvodi 13-članu posadu.

U trenutku kad su je torpedirale japanske podmornice, nakon što je dostavila komponente za jednu od atomskih bombi bačenih na Japan pri kraju Drugog svjetskog rata, krstarica je prevozila 1197 mornara i marinaca.

Oko 800 njih je preživjelo potonuće broda, no kad je za pet dana stigla pomoć spašeno ih je samo 316, stoji u priopćenju američkog zapovjedništva za pomorsku povijest i ostavštinu.

To potonuće predstavlja i najveći gubitak života za američku mornaricu u njezinoj čitavoj povijesti.

Mnogi od njih umrli su od žeđi, utopili su se ili su ih ubili morski psi, dodaje se u priopćenju.

USS Indianapolis je dobro poznat po svojoj posljednjoj, tajnoj misiji, u kojoj je prenosio dijelove za atomsku bombu "Little Boy", kao i obogaćeni uran za istu bombu. Te je dijelove dostavio na otok Tinian, u američku bazu, u posljednjoj godini rata, kad je i prvi put upotrijebljena atomska bomba tijekom rata.

Krstarica je i dalje vlasništvo američke mornarice, a njezina će točna lokacija ostati tajna i zaštićena. Allenov tim planira odati počast 22 živuća člana njezine posade i obiteljima svih onih koji su poginuli.(Hina)