Obavijesti Video Pretražite Navigacija
reagirao savjetnik predsjednika

Uznemirujuće snimke iz Harkiva - pucaju li Ukrajinci u zarobljene ruske vojnike? "Hitno otvaramo istragu, zlostavljanje zarobljenika je ratni zločin"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinske vlasti provode istragu nad videosnimkom sa društvenih mreža koja navodno prikazuje ukrajinske vojnike kako pucaju ruskim ratnim zarobljenicima u noge.

Amaterska videosnimka koja navodno prikazuje ukrajinske vojnike kako pucaju na ruske ratne zarobljenike nakon što su ih ispitali o detaljima njihovih vojnih operacija pojavila se na društvenim mrežama u nedjelju. Otad se vrlo brzo proširila na nekoliko platforma zahvaljujući aktivnosti proruskih profila.

Vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni komentirao je da Rusija "snima i plasira iscenirane videosnimke", kako bi ocrnila ukrajinsku vojsku. Oleksej Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, napomenuo je da će hitno otvoriti istragu o incidentu. "Želio bih podsjetiti sve naše pripadnike vojnih, civilnih i obrambenih snaga da je zlostavljanje ratnih zatvorenika ratni zločin", kako prenosi BBC.  

Što snimka prikazuje?

Snimka, čiji je sadržaj previše potresan da bismo ga prenijeli u cijelosti, prikazuje nekolicinu zarobljenih vojnika kako leže na podu. Neki od njih imaju vreće preko glave, a izgleda kao da većina od njih krvari. Iz snimke nije jasno kako su zadobili ozlijede, koje su većinom lokalizirane na noge i donji dio torza.

U drugom dijelu snimke vojnici koji su ih zarobili su ih zatim ispitali i pokušali saznati nazive njihovih jedinica i detalje onoga što su radili na tom području. U jednom trenutku tri muškarca su izvedena iz vozila, nakon čega ih je jedan od vojnika automatskom puškom upucao u noge. Ti su muškarci po završetku snimke ispitani s ostalima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 35. DAN RATA Putin se oglasio o pregovorima, objavio od čega ne odstupa. Ukrajinci tvrde da su Rusi granatirali vrtić

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TOTALNO RAZARANJE Zastrašujuće satelitske snimke Mariupolja: Čitave gradske četvrti sravnjene sa zemljom

BBC je, analizirajući videosnimke uz pomoć alata za geolokaciju, potvrdio da je video snimljen blizu mljekare u Malaji Rohan, području koje se nalazi jugoistočno od Harkiva. Nije moguće točno odrediti u kojem je trenutku snimljen jer na snimci nema oznake vremena ni mjesta niti raspoloživih metapodataka. 

Zarobljeni vojnici su ispitani na ruskom jeziku. BBC-jevi stručnjaci potvrđuju da naglasak ispitivača odgovara onome što bismo mogli očekivati "od Ukrajinaca koji govore ruski". Još je jedan stručnjak potvrdio da ispitivači govore istočnoukrajinskim naglaskom, ali to ne potvrđuje njihov identitet. Također, vojnici na snimci nose plave trake oko ruke, kao što je oznaka Ukrajinskih obrambenih snaga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene