Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Betoniran' položaj

'Preživio' glasovanje: Gradonačelnik Toronta zadržao fotelju, vladat će gradom kao 'fikus'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velikom većinom glasova gradsko vijeće kanadskoga grada Toronta ukinulo je razuzdanome gradonačelniku Robu Fordu većinu njegovih ovlasti, što je on nazvao "državnim udarom", prenose u utorak mediji.

Kritiziran sa svih strana zbog lascivnih riječi i priznanja da je uživao u 'cracku' i alkoholu te da je vozio u pijanu stanju, gradonačelnik Ford odbio je podnijeti ostavku.

Gradski vijećnici izglasali su u ponedjeljak po kanadskom vremenu da Ford može zadržati samo titulu prvog čovjeka četvrtog po veličini grada u Sjevernoj Americi, a većina ovlasti su prenesene na njegova zamjenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Priznao da puši crack 'Gradonačelnik MORA otići!' Slika nije dostupna Bizarni ispad VIDEO Gradonačelnika na cracku snimili kako prijeti UBOJSTVOM!

>> VIDEO Gradonačelnik Toronta opet 'luduje': Evo što je sad izveo

No neobuzdani Ford ostaje osoba od povjerenja za kanadskog premijera Stephena Harpera, jer su u istome političkom taboru, te je Harper rekao da će s Fordom "nastaviti raditi". Gradonačelničke ovlasti preuzeo je drugi čovjek Toronta Norm Kelly, odlučili su gradski vijećnici.

Fikus položaj

Ford je tako izgubio pravo predsjedanja sjednicama gradskog vijeća i pravo odlučivanja o dnevnu redu izvršnog vijeća. Dio njegova osoblja i posebni fondovi sada su prebačeni u nadležnost zamjenika Kellyja i tako će biti do studenoga 2014. kada će se formirati novo gradsko vijeće nakon izbora na kojima se Ford opet kani kandidirati.

Izabran 2010. zahvaljujući glasovima birača iz predgrađa, gradonačelnik Ford najavio je da će se žaliti sudu, a odluku o oduzimanju ovlasti nazvao je "modernim državnim udarom".

Našao vjeru

"Upravo ste napali Kuvajt", rekao je bijesni Ford svojim kolegama i najavi odgovor poput onoga kakvim je (bivši američki predsjednik) George H. W. Bush uzvratio iračkoj vojsci na invaziju Kuvajta 1990. Vijećnicima, koji su uzvikivali "sramota, sramota", Ford je u vrlo usijanoj atmosferi poručio da "svrgavaju demokratski izabranu vladu".

Nešto poslije Ford je u intervjuu televiziji CBC izjavio da "već tri tjedna nije okusio ni kap alkohola", da je ponovno pronašao vjeru te je obećao za pet mjeseci smršaviti i riješiti svoje "zdravstvene tegobe". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene