Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strateški važan

Preuzeli su nadzor nad gotovo cijelim gradom - Svijet se pita što sada slijedi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Džihadisti Islamske države preuzeli su u srijedu navečer nadzor nad gotovo cijelim antičkim gradom Palmirom, nakon što su se vladine snage u velikom broju povukle iz grada, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

"Islamska država kontrolira gotovo cijelu Palmiru", rekao je direktor OSDH-a Rami Abdel Rahman, dodajući da su se "vladine snage masovno povukle iz svih dijelova" grada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Islamisti sve bliže 'Zadovoljni smo da se međusobno tuku, ali i oprezni' Slika nije dostupna Ruše sve pred sobom Uništeno najvažnije svetište u Palmiri

Džihadisti nisu ipak ušli u zatvor na istoku grada i sjedište vojno obavještajne službe na zapadu gdje se nalazi velik broj vojnika.

STREPNJE SE IPAK OSTVARUJU - Polako zauzimaju grad i prijete katastrofom

Velik broj vojnika povukao se južno od grada, a mnogi stanovnici bježe prema Homsu ili Damasku, rekao je.

Palmira je strateški važna za Islamsku državu jer otvara put prema velikoj sirijskoj pustinji koja graniči s iračkom pokrajinom Al Anbar koju je Islamska država velikim dijelom već zauzela.

Palmira je upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

UNESCO traži prekid sukoba u Palmiri

UNESCO je u srijedu pozvao na trenutačni prekid sukoba u Palmiri u Siriji, apelirajući na međunarodnu zajednicu da učini sve što može kako bi se zaštitilo stanovništvo i sačuvala ta jedinstvena kulturna baština.

Sirijske provladine milicije evakuirale su u srijedu stanovnike Palmire nakon što su u grad ušli borci Islamske države, objavila je sirijska televizija.

"Važno je da sve strane poštuju međunarodne obveze kako bi se u sukobu zaštitilo kulturnu baštinu, izbjegavajući izravno gađanje, kao i korištenje u vojne svrhe", poručila je glavna direktorica UNESCO-a Irina Bokova.

Mnogi strahuju da će Islamska država uništiti antičke ruševine Palmire, koje se nalaze na UNESCO-vu popisu zaštićene svjetske baštine, ako ih osvoje.

(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene