Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon izrečene presude Vojislavu Šešelju, srpski radikali organizirali su konferenciju za novinare.


Vojislav Šešelj je poručio kako je donesena jedina moguća presuda. 'Izražavam ogromno žaljenje što moji bliski prijatelji Milan Martić, Zdravko Tolimir, Radovan Karadžić i drugu nisu imali u sudskom vijeću časne i poštene suce', rekao je danas na haškom sudu oslobođeni radikal tijekom konferencije za novinare koju je sazvao povodom izrečene presude.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Društvenim mrežama širi se šokantna snimka na kojoj majka šamara dijete u kolicima Ubijena obitelj Đokić - 2 Policija opkolila srpsko selo u istrazi čudovišnog ubojstva cijele obitelji, otkriveno je i što su tražili

Pohvalio se kako je presuda donesena na temelju toga što je on pobio dokaze i 'falsificirane dokumente'.

'Prođoh bez kazne, a mogao sa dobiti barem malo da ne bijesne ovako srpski neprijatelji', rekao je.

Podsjetio je kako je ideja velike Srbije snažna i bez njega. 'Ja sam dijelić doprinio svojim angažmanom. Ideja velike Srbije je besmrtna', poručuje.

Na pitanje hoće li sada tužiti haški sud kazao je kako je već podnio zahtjev za isplatom 12 milijuna eura odštete, a da razmišlja i o tome da i traži još dva milijuna. Srbiju, kaže, neće tužiti.

Reakcije na presudu Vojislavu Šešelju donosimo u Vijestima Nove TV u 17:00 sati. Andrija Jarak javit će se uživo iz Vukovara, a Ivana Petrović iz Beograda.

Ukoliko dobije odštetu dio novca će dati srpskoj radikalnoj stranci, dio u dobrotvorne svrhe, a dio za pomoć srpskim kulturnim institucijama.

'Ovo sudsko vijeće doprinijelo je da se skine ljaga sa srpskog naroda', rekao je Šešelji.

Smatra da u slučaju da mu je sudilo vijeće koje je sudilo Karadžiću dobio bi više od njega. 'Ako je Karadžiću dao 40 godina meni bi dao 80 godina', kazao je.

Zaključuje kako se ne osjeća krivim ni zašto.

'Uopće me interesiraju njihove reakcije. Ako slučajno budu bezobrazniji nego što je podnošljivo, onda će oni morati da strepe od moje reakcije, posebno Hrvati. Vidjeli ste kako im se kost zaglavila u grlu krajem 2014. godine kada su krenuli đonom protiv mene. Odmah sam im promijenio kadrovsku strukturu državnog vrha. Najurio Ivu Josipovića, poslije Milanovića, doveo na vlast moju dragu Kolindicu. Sad očekujem da me Kolinda pozove u službeni posjet. Moram ispuniti neka obećanja', rekao je.

Šešelj osolobođen na sudu

Podsjetimo, raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utvrdilo je u presudi da je dio govora vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, za koje je tužiteljstvo tvrdilo da su huškački, predstavljalo poziv na progon, ali ga je oslobodilo krivnje jer nije dokazana uzročno-posljedična veza tih govora s konkretnim zločinima.

Vijeće je konstatiralo kako Šešelj nije kriv za ubojstvo, mučenje, okrutno postupanje, protjerivanje, nečovječna djela, bezobzirno razaranje, pljačku imovine.

Tijekom obrazloženja vijeće je utvrdilo kako užiteljstvo nije uspjelo dokazati navode protiv Šešelja, a čak ja isticalo i navodnu pristranost tužiteljstva prilikom iznošenja dokaza.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju