Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na sudu u kavezu

Zarobljenom Hrvatu prijeti smrtna kazna. Sudu poručio: "Nisam kriv. Zadnji put sam pucao prije rata"

Hrvat Vjekoslav Prebeg izjasnio se pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici da nije kriv, a vlasti te samoproglašene republike pod ruskim patronatom optužuju ga da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu prijeti smrtna kazna.

Zarobljeni hrvatski vojnik Vjekoslav Prebeg rekao je na sudu da se ne osjeća krivim te da su njegove dužnosti na bojnom polju bile "ograničene na praćenje neprijateljskih položaja i da nije sudjelovao u oružanim sukobima protiv ruskih snaga.

Posljednji put je pucao prije početka rata u Ukrajini, navode ruski mediji koji su mogli pratiti suđenje", prenijela je slovenska novinska agencija STA u utorak.

Sud u odmetnutoj ukrajinskoj regiji započeo je 15. kolovoza suđenje protiv Prebega, Šveđanina Mathiasa Gustavssona te Britanaca Johna Hardinga, Andrewa Hilla i Dylana Healyja.

Gustavsson, Prebeg i Harding optuženi su za pokušaj "nasilnog preuzimanja vlasti ili nasilnog zadržavanja vlasti" te za "sudjelovanje u vojnom sukobu ili vojnim djelovanjima kao plaćenici", navodi ruska Izvestija.

"Služio sam u prvoj zasebnoj bojni marinaca 36. brigade. Moj čin je mornar, položaj - stariji strijelac u pješačkom vodu", rekao je Prebeg.

"Zarobljen sam u Ukrajini od Ruske Federacije, nigdje blizu Narodne Republike Doneck. Došli smo do ruske kontrolne točke, gdje su nas izveli iz vozila s oružjem uperenim u glavu. Priveli su nas ruski vojnici.

Nakon što me Rusija oslobodila, u NRD-u su promijenili dio mojeg svjedočenja, kako bi došli do zločina za koje me danas pokušavaju optužiti", kazao je Healy.

Njima trojici prijeti smrtna kazna, dok je Hill optužen samo za potonje, a Healy za "sudjelovanje u regrutiranju plaćenika za upotrebu u oružanom sukobu".

Interfaks navodi da će se iduće ročište održati u listopadu.

Ruski mediji objavili su videosnimke na kojima se vidi da su optuženi na sudu bili u kavezu.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Službeni Zagreb "odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima“, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskim poslova ranije ovoga mjeseca.

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu s njegovom obitelji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene