Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ispraćaj monarha

Posljednje pripreme za ispraćaj kraljice. Deset tisuća policajaca više na ulicama: "Ovo je povijest, a mi smo dio toga"

Samo jedan dan dijeli nas od velikog ispraćaja kraljice Elizabete druge. Najvećeg sigurnosnog pothvata londonske policije u povijesti.

Osim što će pokapanje kraljice Elizabete II. biti najveći sigurnosni pothvat londonske policije u povijesti, vrlo će vjerojatno biti i najskuplji britanski državni događaj u modernom dobu. Novinarka Marija Horvat je za Dnevnik Nove TV istražila kako teku posljednje pripreme.

Svečana koračnica u noćnim je satima prošla Londonom. Stotine vojnika iz zrakoplovstva, mornarice i pješaštva sudjelovale su u probnoj procesiji koja će kraljicu Elizabetu II. otpratiti na njezino posljednje počivalište.

Sinoć je zabilježen i incident. Policija je srušila i zadržala muškarca koji se unatoč barijerama uz cestu na rolama zaletio na kolonu vozila
u kojoj su bili Kralj Charles III. i Kamila.

Pročitajte i ovo Kraljičin lijes u Westminster Hallu Iscrpljeni i umorni Dramatičan trenutak tijekom bdjenja za kraljicu Elizabetu, bolnu tišinu prekinulo je komešanje, ali prisutni su brzo pohrlili u pomoć

Cijelu su noć deseci tisuća Britanaca čekali kako bi kraljici odali počast u Wesminsteru. Noć se pretopila u dan, a gužva se samo povećava. Na ulaz se čeka više od 16 sati. "Ugođaj je prekrasan, upozali smo prekrasne ljude, malo je zahladnjelo, bilo nam je malo hladno, ali moglo je biti gore", rekla je Wendy Stretch.

"Stajati u redu 14 sati nije tako strašno s obzirom na sve što je Kraljica napravila za nas", rekao je Shaun Agibola. No, nisu baš svi oduševljeni kraljevskim procedurama. Viđani su i natpisi poput: "Dok se mi mučimo s grijanjem u domovima, trebamo plaćati vašu paradu.
Porezne obveznike stojite 100 milijuna. Niste moj kralj".

Pročitajte i ovo Camilla Parker-Bowles - 2 Javnost je iznenađena Novu kraljicu nemamo priliku često čuti, video na društvenim mrežama postao hit: ''Nisam je tako zamišljala''

Traju i ozbiljne sigurnosne pripreme. Zbog priljeva velikog broja svjetskih čelnika na ulicama su duge cijevi. Raspoređeno je 10 tisuća dodatnih policajaca. "Ono što bi javnost trebala vidjeti je nešto nenametljivo, jer mi smo tu da pružimo sigurnost na nježan i obziran način, tako da svi koji su tamo tog dana mogu imati taj trenutak razmišljanja i tugovanja. Njezino Veličanstvo kraljica to zaslužuje", rekao je zapovjednik londonske policije Mark Rowley.

Premijeri Kanade i Australije su već stigli. Osim posebnih gostiju, britanskoj prijestlonici stiže i financijska injekcija od desetaka tisuća turista. "Ovo je povijest, ovo se dogodi jednom u životu. Ovo je povijest, a mi smo dio toga", rekli su Kanakkantt i Shaima Benedict iz Indije.

Smještajni kapaciteti bilježe rekordnu popunjenost, i do 95 posto.
što je cijenu smještaja u središtu Londona udvostručilo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene