Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zid gnjeva'

Poljakinje prosvjeduju protiv gotovo potpune zabrane pobačaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće Poljakinja obučenih u crno prosvjedovale su u ponedjeljak u Varšavi protiv prijedloga zakona koji praktički zabranjuje pobačaj u toj zemlji koja već ionako ima jedan od najstrožih zakona o abortusu u Europi.

Čitava akcija koordinirana na društvenim mrežama pozvala je žene da prekinu posao i sudjeluju na okupljanjima širom zemlje.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Poljska policija u prostorima javne televizije Protivnici reforme Kriza u Poljskoj: Nacionalisti upali na javnu televiziju, s njima i bivši premijer

Oko dvije tisuće osoba okupilo se pred sjedištem stranke Pravo i pravda te su formirale ljudski lanac pod nazivom "Zid gnjeva".

Prosvjednice su skandirale "Žene će srušiti ovu vladu" i "Zakon krši naša prava".

Usvojen 1993. godine, sadašnji zakon dopušta pobačaj samo u slučajevima silovanja ili incesta, ako trudnoća predstavlja rizik za zdravlje majke ili ako je fetus teško deformiran.

Novi prijedlog dopušta pobačaj samo ako je život majke ugrožen te traži maksimalnu kaznu zatvora za one koji ih obavljaju od pet godina, kao i kažnjavanje žena, s time da suci imaju mogućnost odustati od kazni za njih.

Zemlja s 38 milijuna stanovnika ima manje od 2.000 legalnih abortusa godišnje, ali skupine za ženska prava procjenjuju da se čak 100.000 do 150.000 takvih zahvata obavi ilegalno ili u inozemstvu.

Slični prosvjedi odvijali su se u više poljskih gradova, a očekuje se da će se poslije podne nastaviti, poglavito u Varšavi. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene