Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključno za ulazak u EU

Pljušte kritike zbog murala Ratka Mladića, iz Europske komisije poručuju: "Srbija mora produbiti reforme na području odnosa prema ratnim zločinima"

Mural ratnom zločincu Ratku Mladiću glavna je tema u Srbiji. Dok neki mural žele maknuti, drugi još uvijek veličaju Mladića. Na upit Dnevnika Nove TV iz Europske komisije odgovaraju: Nastavi li se Srbija ovako ponašati, može zaboraviti na članstvo u Europskoj uniji.

Ratko Mladić, pravomoćno osuđen zbog najgoreg genocida u Europi poslije Drugog svjetskog rata, za neke je građane Srbije junak. Oni su marljivo čistili njegov mural u Beogradu nakon što ga je kantom boje zalio aktivist Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS).

"Mogućnost da ovakav mural egzistira u centru Beograda ili bilo kom delu Srbije me duboko posramljuje kao građanina", rekao je Đorđo Žujović, aktivist i član SDPS-a.

Na kraju je inspekcija stanarima naložila da uklone mural, zbog kojeg je sinoć bilo vrlo burno. Policija je razdvajala Mladićeve pristaše i skupinu ljudi koja je mural htjela prebojiti

"Posao policije je da osigurava javni red i mir. Po kom principu stoje Praljkovi murali u zemlji Europske unije?", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pročitajte i ovo Provjereno: Što za koga znači osuda Ratka Mladića - 12 DUBOKE PODJELE Balkanskom krvniku ime treba biti na listi najbrutalnijih u povijesti, a oni puštaju filmove njemu u čast

Zbog murala su zastupnici u Europskom parlamentu pripremili pismo u kojem od Srbije traže da prestane slaviti ratne zločince.

"Ono što bi trebalo očekivati kao jednu vrstu nadgradnje ove naše aktivnosti u Europskom parlamentu, to je ponašanje i Europskog vijeća, ali i Europske komisije. Oni zapravo već godinama, neću reći toleriraju, ali jednostavno prešućuju ulogu koju Vučićev režim ima na Zapadnom Balkanu", rekao je Tonino Picula, SPD-ov zastupnik u Europskom parlamentu.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 2 "PRESUDA DOŠLA PREKASNO" Ivana Petrović komentira presudu balkanskom krvniku: "Srebrenički genocid nije rasvijetljen do kraja. Tko je podupirao Ratka Mladića?"

Europskoj komisiji Dnevnik Nove TV poslao je upit o tome kako gledaju na to što se vlasti u Srbiji, zemlji koja pregovara o pristupanju Europskoj uniji, ne ograđuju od ratnih zločinaca.

"Srbija mora nastaviti i produbiti reforme i na područjima slobode izražavanja i odnosa prema ratnim zločinima. To je ključno za zemlju kako bi mogla krenuti naprijed na svojem putu prema EU", stoji u odgovoru Ane Pisonero, glasnogovornice Europske komisije za susjedstvo, proširenje i međunarodno partnerstvo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene