Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U NEW YORKU

VIDEO Salman Rushdie na operaciji nakon brutalnog napada, poznat identitet napadača

Aktualno Galerija Salman Rushdie je helikopterom prebačen u bolnicu Salman Rushdie je helikopterom prebačen u bolnicu Foto: Horatio Gates Napadnut Salman Rushdie - 4 Napadnut Salman Rushdie - 4 Foto: DNEVNIK.hr Napadnut Salman Rushdie - 3 Napadnut Salman Rushdie - 3 Foto: DNEVNIK.hr Napadnut Salman Rushdie - 2 Napadnut Salman Rushdie - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Napadnut Salman Rushdie - 1 Galerija 1/6 >>
Slavni pisac Salman Rushdie napadnut je na pozornici u New Yorku. Izboden je više puta, od čega jednom i u vrat.

Pisac Salman Rushdie, koji je godinama trpio prijetnje smrću nakon što je napisao "Sotonske stihove", brutalno je napadnut na pozornici u New Yorku, piše BBC.

Tamošnja policija priopćila je da je osumnjičeni muškarac istrčao na pozornicu i napao Rushdieja te voditelja intervjua. "Rushdie je zadobio ubodnu ranu u vrat", priopćila je policija. Po navodima policije, voditelj intervjua zadobio je ozljedu glave.

Rushdie je prevezen helikopterom u lokalnu bolnicu. Guvernerka države New York Kathy Hochul potvrdila je na konferenciji za novinare da je Rushdie živ i da "dobiva potrebnu njegu" u bolnici.

Rushdie se trenutno nalazi na operaciji, objavio je Reuters pozivajući se na izjavu njegova agenta.

Kasno navečer državna policija potvrdila je identitet napadača: riječ je o 24-godišnjem Hadiju Mataru iz Fairviewa, New Jersey.

Reporter AP-a javio je kako je muškarac uletio na pozornicu u ustanovi Chautauqua i počeo "udarati ili ubadati" slavnog pisca. Svjedok napada Carl Levan rekao je za BBC da je Rushdie "više puta izboden".

Liječnica Rita Landman koja je bila na licu mjesta rekla je za New York Times da je Rushdie zadobio nekoliko uboda nožem, uključujući jedan na desnoj strani vrata.

Na društvenim je mrežama objavljen i video. Svjedoci kažu da su vidjeli čovjeka koji je istrčao na pozornicu i ubo Rushdieja. Video pokazuje kako sudionici trče na pozornicu odmah nakon incidenta.

Napadača su obuzdali oni koji su bili na mjestu događaja.

Na društvenim je mrežama također objavljen videozapis koji prikazuje uhićenog napadača.

Nagrada onom tko ga ubije

Rushdiejeva knjiga "Sotonski stihovi" zabranjena je u Iranu od 1988. jer je mnogi muslimani smatraju bogohulnom.

Godinu dana kasnije, pokojni iranski vođa ajatolah Ruhollah Khomeini izdao je fetvu ili edikt, pozivajući na Rushdiejevu smrt.

Također je ponuđena nagrada veća od 3 milijuna dolara za onoga tko ubije Rushdieja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene