Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sekunde do katastrofe

PRIZNANJA PILOTA Na nebu se događaju stvari koje nikada nećemo saznati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada se ukrcamo u avion, ne preostaje ništa drugo nego se potpuno pouzdati u pilota i prijevoznika.

U posljednje vrijeme svjedoci smo nekoliko teških zrakoplovnih nesreća koje su poljuljale povjerenje putnika u avioprijevoznike. No, isto je tako činjenica da se, dok mi drijemamo, na nebu događaju stvari za koje nikad nećemo saznati. Takve su situacije u diskusiji na Redditu, od koje se običnim putnicima, odmah grči želudac, otkrili piloti koje su doslovce sekunde dijelile od katastrofe a putnici o tome nisu imali pojma.

Tako se jednom zamalo dogodio sudar na pisti - taman je uhvatio brzinu za polijetanje kada mu je preko piste počeo prelaziti drugi avion. Njegova je brzina bila prevelika da bi se brzo zaustavio pa je morao avion podignuti ranije. Njegovi putnici nisu ništa primijetili.

Pročitajte i ovo Greška na zrakoplovu Drama na nebu VIDEO Učitelj fizike o važnom pronalasku: ''Bilo je nevjerojatno da se ta stvar koju su tražili cijeli vikend našla u mom dvorištu'' Slika nije dostupna Prisilno sletio izvan piste Pri slijetanju na Lučko ugasio se motor Cessne, pilot teško ozlijeđen



Drugi pilot putničkog zrakoplova opisao je kako su jednom prilikom zakazali kanali za kontrolu tlaka zbog čega je došlo do iznenadnog pada zraka u kabini pa je postojala opasnost da i on sam izgubi svijest. Na tim visinama, čovjek bez dovoljno kisika padne u san za 30 sekundi. Pilot je ipak uspio prebaciti regulator na ručno upravljanje. Putnici su osjetili da su im odjednom uši začepljene, ali nisu shvatili u kakvoj su opasnosti bili.

20.000 LJUDI U ŠOKU Avion pao na autocestu, sedam poginulih

Jedan je kontrolor zračnog prometa otkrio kako su izgubili vezu s pilotom, što nije toliko rijetka situacija, ali se ova dogodila u najgorem trenutku - kada je pilot završio, ne znajući, na krivoj visini na kojoj je letio drugi zrakoplov a na putanji ih je bilo još desetak. 'Morao sam ih svakog pojedinačno premještati kako ne bi došlo do sudara s avionom s kojim smo izgubili kontakt', napisao je.

Na forum se javio i sin pilota koji je u mirovinu otišao sa 36 tisuća sati leta, no pri kraju karijere doživio je situaciju doslovce za slom živaca. Poletjevši iz Orlanda prema Bostonu primijetio je kako je u kokpitu užasno vruće. Morao je prisilno sletjeti u Jacksonville, no problem je što se kontrolna ploča toliko zagrijala da nije mogao ništa dotaknuti. Pilot i kopilot rasparali su dijelove odjeće i njima obložili ruke kako bi mogli upravljati avionom i prizemljiti ga, piše News.com.au.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene