Obavijesti Video Pretražite Navigacija
treći mjesec rata

Rusi tvrde da su razvili novu generaciju laserskog naoružanja: Pentagon otkrio jesu li ga počeli koristiti

Ruski vojnik, ilustracija
Ruski vojnik, ilustracija Foto: Afp
Pentagon je u petak objavio da nema naznaka da je Rusija upotrijebila lasersko oružje u Ukrajini, nakon tvrdnji iz Moskve da je tamo započela koristiti novu generaciju snažnih lasera za uništavanje neprijateljskih dronova.

"Nemamo nikakvu naznaku o korištenju lasera, ponajmanje laserskog oružja u Ukrajini. Nema nikakve potvrde toga", izjavio je glasnogovornik Pentagona John Kirby na brifingu za novinare.

Zamjenik ruskog premijera zadužen za razvoj vojske Jurij Borisov ranije ovog tjedna izjavio je da je Moskva razvila novu generaciju laserskog naoružanja koja spaljuje svoje mete, čiji se prototip pod nazivom "Zadira" koristi u Ukrajini.

Gotovo ništa se ne zna u javnosti oko Zadire, no 2017. ruski mediji su objavili da je državna kompanija za atomsku energiju Rosatom pomogla u razvoju tog oružja.

Pročitajte i ovo Ruski ministar obrane Sergej Šojgu vojne napetosti Rastu tenzije na granici - Rusija oštro zaprijetila Finskoj i Švedskoj zbog NATO-a: "Odgovorit ćemo..."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski podrugljivo je usporedio izvješća o ruskim laserima s tzv. čudesnim oružjem koje je nacistička Njemačka predstavila u pokušaju da spriječi poraz u Drugom svjetskom ratu.

Pročitajte i ovo Zgrada s imenima ukrajinskih gradova prebojio i krov To se zove hrabrost! Rus ogromnim slovima na zgradu napisao poruke protiv rata u Ukrajini: ''Ljudi počinju shvaćati…''

"Svjedoci smo da u trećem mjesecu rata punog razmjera, Rusija pokušava pronaći svoje 'čudesno oružje'.. To jasno pokazuje potpuni neuspjeh njihove misije", izjavio je Zelenskih u srijedu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene