Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papine riječi, i to na poziv lokalnih biskupa, je došao poslušati i Simon Cazal, vođa skupine koja se bori za prava homoseksualaca.


Papa Franjo pozvao je u subotu u Asuncionu svjetske čelnike da pronađu novi model ekonomije, pomognu siromašnima, te odbace politiku koja žrtvuje ljudske živote na oltaru novca i profita.

Vezani članci Papa Franjo Papa shrvan stravičnim otkrićem masovne dječje grobnice, izravna isprika ipak izostala Kina mijenja natelitetnu politiku Revolucionarna odluka u Kini koja bi trebala pomoći natalitetu, mijenja se populacijska politika

To je drugi put tijekom njegova boravka u Južnoj Americi da je održao govor u kojem je oštro kritizirao neobuzdani kapitalizam i zauzeo se za prava siromašnih.

"Staviti kruh na stol i osigurati djeci krov nad glavom, omogućiti im zdravlje i obrazovanje, to je osnovno za ljudsko dostojanstvo", rekao je Papa Franjo.

Pozvao je političare i vodeće ekonomiste da se ne predaju modelu koji je idolopoklonički, koji mora žrtvovati ljudske živote na oltaru novca i profita.

'FRANJIN EFEKT' Zbog ovoga Crkva više neće biti ista

Istaknuo je da oni koji su zaduženi za promicanje gospodarskog rasta moraju osigurati da on ima ljudsko lice te je osudio idolopoklonstvo novcu i diktaturu impersonalne ekonomije kojoj nedostaje stvaran ljudski cilj.

"Korupcija je kuga, ona je gangrena društva", dodao je u govoru pred okupljenim mnoštvom u kojemu je bio i paragvajski predsjednik Horacio Cartes.

Među okupljenima se našao i Simon Cazal, vođa skupine koja se bori za prava homoseksualaca, koji je došao poslušati papine riječi na poziv lokalnih biskupa.

"Imao sam dojam da papa doista želi promijeniti stvari", rekao je direktor skupine SomosGay (mi smo gay) Cazal nakon sastanka.

VATIKAN GOTOVO ZANIJEMIO Papa šokiran poklonom u Boliviji

To je najvjerojatnije bio prvi slučaj da je gay aktivist pozvan na neki događaj tijekom pohoda pape. Odnos Katoličke crkve prema katolicima homoseksualcima bit će tema sastanka biskupa u Vatikanu u listopadu.

Dolazeći na skup, papa je iznenada stao u hospiciju za smrtno bolesne koji vodi talijanski svećenik Aldo Trento. "Bio je jako dirnut", rekao je Trento nakon toga.

Papa Franjo u subotu je posjetio svetište Majke Božje od Caacupe.

Papin posjet Paragvaju prate i brojni Argentinci, a očekuje se da će na misi u nedjelju koju će Papa predvoditi prije povratka u Rim. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook