Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Želimo riješiti konflikt u Ukrajini, a ne baciti Rusiju na koljena, rekao je Gabriel.


Njemački potkancelar Sigmar Gabriel rekao je kako bi oštrije sankcije protiv Rusije mogle dovesti do destabilizacije te zemlje, što bi zauzvrat moglo negativno utjecati i na situaciju u Europi i cijelom svijetu, prenosi Deutsche Welle.

Vezani članci Slika nije dostupna Hoće li se Zapad ujediniti protiv Rusije? Slika nije dostupna Obama zaprijetio Putinu

"Naš cilj nikad nije bio da Rusiju politički i gospodarski gurnemo u kaos", rekao je Gabriel u intervjuu za Bild am Sonntag.

"Oni koji to žele izazvat će mnogo opasniju situaciju za sve nas u Europi", rekao je, dodajući kako je cilj dosadašnjih sankcija bio vratiti Rusiju u pregovore.

Odrješita naredba Vladimira Putina

"Želimo riješiti konflikt u Ukrajini, a ne baciti Rusiju na koljena", poručio je Gabriel.

Sličan stav ima i njegov stranački kolega i ministar vanjskih poslova Njemačke, Frank-Walter Steinmeier, koji je na isto upozoravao još u prosincu 2014. godine.

No, njemačka kancelarka Angela Merkel proteklih je mjeseci obnovila svoju kritičnost prema Rusiji i zadržala uvjerenje da su sankcije Rusiji pravo rješenje za rješavanje ukrajinske krize i rata.

Europska unija i SAD su nametnuli teške sankcije Rusiji zbog aneksije Krima i ukrajinskog konflikta u kojem je Rusija optužena za pomaganje proruskih separatista u pogledu slanja vojnika i oružja.

Sve te mjere, uz pad cijena nafte, bacile su Rusiju prema dubokoj recesiji, a rublja je u odnosu na dolar u takozvanom slobodnom padu. (B.V./Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook