Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik SAD-a Barack Obama obećao je Amerikancima da snage SAD-a neće zapeti u Libiji u pokušaju svrgavanja Moamera Gadafija no nije rekao i kako će vojna kampanja u Libiji završiti.


U obraćanju, koje je izravno prenosila televizija, Obama, kojeg mnogi zastupnici optužuju da nije objasnio ulogu SAD-a u zračnom napadu zapadnih zemalja na snage lojalne Gadafiju, rekao je da nije imao izbora nego je morao djelovati kako bi izbjegao' nasilje užasnih razmjera' nad libijskim narodom.
'Pružila nam se jedinstvena mogućnost da zaustavimo nasilje, dobili smo međunarodni mandat za akciju te široku koaliciju spremnu da nam se pridruži', rekao je u najpotpunijoj obrani svoje strategije otkako su prije deset dana počeli zračni napadi.

>> Turska preuzima zračnu luku u Bengaziju

>> Rusija: UN nije odobrio napade na GadafijaNo, Obama je postavio jasne granice primjene američke vojne sile rekavši da Washington neće preuzeti ulogu svjetskoga policajca 'gdje god dođe do represije', što pokazuje da će izbjeći vojno upletanje u druga žarišta. Obama je obećao da će Sjedinjene Države svesti svoj angažman na 'ulogu podrške' te da će NATO od američkih snaga preuzeti puno zapovjedništvo u operaciji. Nije, međutim, iznio nikakvo predviđanje kada će, ili kako, misija završiti.

Uskratit ćemo oružje režimu, prekinuti mu priljev novca, pomoći oporbi i surađivati s drugim državama kako bismo ubrzali Gadafijev odlazak s vlasti

Ne žele silom ukloniti Gadafija

Obama je obećao da će surađivati sa saveznicima kako bi ubrzali Gadafijev odlazak s vlasti ali je rekao da neće uporabiti silu kako bi ga uklonio, kao što je bivši predsjednik George W. Bush učinio svrgnvši Sadama Huseina u invaziji na Irak 2003. godine. 'Mi smo tim putem pošli u Iraku', rekao je Obama vojnim časnicima na sveučilištu za Nacionalnu obrane u Washingtonu. 'Ne smijemo dopustiti da se to ponovi u Libiji'.

Obama je nastojao odgovoriti na kritike u domovini da nije imao jasne ciljeve ni izlaznu strategiju pri pokretanju misije u Libiji ali nije odgovorio na pitanje koliko će trajati angažman američkih snaga niti kako će otići. 'Uskratit ćemo oružje režimu, prekinuti mu priljev novca, pomoći oporbi i surađivati s drugim državama kako bismo ubrzali Gadafijev odlazak s vlasti', rekao je Obama. On je, međutim, priznao da se to neće dogoditi preko noći i rekao da bi se Gadafi možda mogao održati na vlasti. 'Širenje naše vojne misije na promjenu režima bila bi pogreška' rekao je. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju