Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRAGOVIMA URAGANA IRME

Razorni uragan Maria ruši sve pred sobom: "Tu smo gdje jesmo, ne možemo izlaziti, ne možemo se micati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jačina uragana Maria ponovno je podignuta na 5. kategoriju nakon što je neko vrijeme bila spuštena u 4. kategoriju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna La Soufriere Eruptirao vulkan na Karibima, premijer naredio evakuaciju stanovnika Kako su pali krijumčari iz Šibenika - 3 Putevi droge Iskusni kriminalist otkrio koliko su trojica Šibenčana mogla zaraditi: "Nije to neki veliki novac, do onog na vrhu se teško dolazi"

- Snaga uragana Maria ponovo je porasla na razinu 5. kategorije

- Brzina vjetra porasla je na 260 km/h

- Uragan Maria prošao je Zajednicu Dominike, malu otočnu državu u Karipskom moru, tek će se ujutro po lokalnom vremenu znati kolike su posljedice

- Uragan je trenutno na putu prema Portoriku i Djevičanskim otocima, ali vanjski rubovi uragana nisu poštedjeli već prije devastirana područja ostalih karipskih otoka na putu

- Maria bi trebala izazvati olujne poplave 2,7 metara više od uobičajene plime

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

03: 21 Jedna je osoba poginula pri padu stabla, a dvije su nestale na francuskom otočju Guadalupe, objavile su lokalne vlasti i objasnile da žrtva nije poštovala naredbe da ostane u skloništu. Neke su kuće ostale bez krovova, ceste su zakrčene srušenim stablima, 80.000 kućanstava je bez struje i poplavljena su obalna područja. Ako zadrži snagu, Maria će biti najsnažniji uragan koji je pogodio Portoriko u zadnjih 85 godina, otkako ga je 1932. pogodio uragan 4. kategorije.

21:16 Za dolazak uragana pripremaju se američki i britanski Djevičanski otoci gdje je uveden policijski sat. Vlasti su u Porto Riku tri i pol milijuna ljudi pozvale u skloništa.

19:30 Još nema vijesti o sudbini 72 tisuće stanovnika 80-ak kilometara udaljene državice Dominike. Središte uragana prešlo je preko tog otoka.

Maria je neposredno prije nego što se obrušila na Dominiku naglo prerasla u uragan najviše pete kategorije s vjetrovima brzine od oko 260 kilometara na sat.

14:28 Otkada je premijer Domenike Roosevelt Skeritt izvijestio na Facebooku o uništenju koje je Maria izazvala na otoku, nema detaljnijih informacija o žrtvama i šteti. AP je uspio razgovarati s policijskim dužnosnikom Pellamom Jno Baptisteom koji je rekao da je preopasno da bi policija izašla na teren.

"Tu smo gdje jesmo, ne možemo izlaziti, ne možemo se micati," rekao je.

14:25 Uragan Maria stigao je do juga otočja Guadeloupe a na društvenim mrežama pojavio se video.

12:15 Poruku podrške stanovnicima područja kojim hara uragan Maria uputila je i slavna voditeljica Ellen DeGeneres. "Učinite sve što možete da ostanete na sigurnom", poručila je preko društvenih mreža.

11:40 Brzina vjetrova se povećala pa je Maria ponovo u 5. kategoriji, javlja BBC. Nacionalni centar za uragane izvijestio je da je brzina vjetra dostigla 260 kilometara na sat. Uragan se trenutno nalazi oko 325 kilometara od otoka St. Croix, jednog od Američkih Djevičanskih Otoka.

11:15 Guverner Portorika Ricardo Rossello proglasio je izvanredno stanje uoči dolaska Marije. Nazvavši utjecaj uragana "katastrofalnim", Rossello je kazao kako će otok biti izložen orkanskim vjetrovima gotovo tri dana. "Naš je glavni fokus spasiti ljudske živote."

08:45 - Osim uraganskih vjetrova, jedna od najopasnijih posljedica uragana Maria jesu iznimno jake poplave. Američki nacionalni centar za uragane predviđa količinu oborina koju će do četvrtka Maria donijeti na područje Kariba pa će najviša razina biti na Portoriku: od 30 do 63 cm na izoliranim mjestima te na Američkim i Britanskim Djevičanskim otocima od 25 do 50 cm.

Iz centra upozoravaju da na svim karipskim otocima poplave mogu donijeti nanose vode i odrone mulja koji im mogu ozbiljno ugroziti život.

Uragan Maria iza sebe je ostavio Zajednicu Dominike, a premijer Skerrit na svojoj je stranici na Facebooku objavio da prva izvješća ukazuju na potpunu devastaciju.

Zasad smo izgubili sve što novac može kupiti i zamijeniti. Najviše se bojim da ćemo se ovo jutro probuditi s vijestima o ozbiljno ozlijeđenim osobama i smrtnim slučajevima koji bi se mogli dogoditi zbog klizišta izazvanih neprekidnim kišama. Dosad su vjetrovi odnijeli krovove gotovo svake osobe s kojom sam stupio u kontakt. Odmah ujutro krećemo u potragu za ozlijeđenima i zarobljenima u ostacima objekata."

08:09 - Brzine vjetra uragana Maria blago su se spustile dok je prelazio Zajednicu Dominike s 260 km/h na 250 km/h. To znači da je američki Nacionalni centar za uragane Mariu spustio na kategoriju četiri, ali upozoravaju iz centra da će Maria unatoč tomu ostati iznimno opasna 4. ili 5. kategorija dok se bude približavala Djevičanskim otocima i Portoriku.

06:52 -  "Ovo su bila 3 kažnjavajuća sata za 72 tisuće stanovnika Zajednice Dominike – i još nije gotovo," upozorava meteorološki centar Trinidada i Tobaga te navodi da će se vanjski rubovi uragana Maria nastaviti kretati preko otoka tijekom noći (po lokalnom vremenu), što će pogoršati razarajuće poplave.

5:45 - Roosevelt Skerrit, premijer Zajednice Dominike, razgovarao je s televizijom iz Caracasa o devastaciji nakon uragana Maria, a čiji se razmjer još treba procijeniti. Skerrit je izjavio da su ga policijski službenici spasili iz njegova potopljenog doma.

"Recite svijetu da je Dominika devastirana... Ujutro ćemo znati koliko je mrtvih... Brutalno nas je udarilo."

5:13 - Uragan Maria približava se Zajednici Dominike jačinom pete kategorije. Guardian prenosi da zasad nema izvještaja o potencijalnom broju unesrećenih jer hitne službe ne mogu izaći na teren.

04:55 - Iako je uragan Maria već proglašen zadnjom, najjačom i najopasnijom kategorijom, iz Nacionalnog centra za uragane navode da se očekuje da će Maria biti sve jača jer razvija "zastrašujuće usko oko" koje je inače znak povećavanja snage uragana.

"To je znak iznimno jakog uragana koji će vjerojatno postati još moćniji", rekao je istraživač uragana Brian McNoldy. Baš kao kad se klizači na ledu ukoče i sklope ruke uz tijelo da se brže rotiraju, tako i ovo manje, ukočeno 'oko' pokazuje istu fiziku."

"Oko" Marie trenutno je promjera samo 25 kilometara, takva pojava ne postoji kod slabijih uragana.

2:04 - Uragan Maria proglašen je uraganom pete kategorije. Vjetrovi dosežu brzinu do 160 km/h.

1:33 - "Maria je sve jača. Vjetrovi pušu brzinom od 130 km/h. Marija je uragan četvrte kategorije. Dolazak do Portorika i Američkih Djevičanskih otoka očekuje se u utorak popodne", stoji u objavi Nacionalnog meteorološkog zavoda SAD-a na Twitteru.

Nacionalni centar za uragana objavio je: "U sljedećih 48 sati očekuje se dodatno ubrzano jačanje uragana. Očekuje se da će, dok se bude kretao Zavjetrinskim otocima i sjeveroistokom Karipskog mora, Maria biti opasan i velik uragan. "

0:41 - Meteorolozi predviđaju da će uragan Maria postati uragan pete kategorije, čiji će vjetrovi doseći brzinu od 250 km/h.

Brian McNoldy, istraživač uragana sa Sveučilišta u Miamiju, tvrdi da je jedan od znakova jačanja Marie " zastrašujuće središte uragana". Središte Marie smanjilo se na dužinu od 15 kilometara. Manja središta omogućuju uraganima da se brže vrte.

23:48 - Maria se kreće istom putanjom kao i uragan Irma, koji je ranije ovog mjeseca opustošio Karibe, izvještava AP News. Pripreme za uragan u tijeku su u Portoriku, na Sv. Martinu, Sv. Barstu, Sabi, Sv. Eustasiusu te Angvili.

Upozorenja za opasnost objavljena su za Guadeloupe, Dominicu, Sveti Kitts i Nevis, Montserrat, Martinique, Svetu Luciju, te američke i britanske Djevičanske otoke.

Leewardski otoci, koje će Maria prve pogoditi, uključuju Antiguu i Barbudu. Barbuda je, nakon što ju je uništila Irma, evakuirana.

Nacionalni centar za uragana SAD-a (NHC) upozorio je da bi velika količina kiše koju će uragan uzrokovati "mogla uzrokovati poplave i odrone blata koji su opasni po život". NHC također predviđa da je maksimalna količina kiše 51 centimetar po četvornom metru.

Nova katastrofa ne čeka da se stanovnici Kariba oporave

Nova katastrofa prijeti karipskim otocima. Nakon pustošenja koje je izazvao uragan Irma, približava se novi uragan. Maria je još poslijepodne bila uragan prve kategorije, ali sve je jača, pa je sada uragan četvrte kategorije s vjetrovima iznad 209 kilometara na sat.

Uragan Maria trenutačno je na putu prema Leewardskim otocima na Karibima. Taj uragan  trebao bi te otoke pogoditi u ponedjeljak navečer po lokalnom vremenu

Mnogi stanovnici karipskih otoka još spavaju u skloništima nakon što im je kuće uništila Irma koja je ondje prije desetak dana odnijela 37 života i 11 na Floridi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene