Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijateljski odnos...

Evo s kim je bio u kontaktu Nijemac osumnjičen za špijunažu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokažu li se najnovija otkrića točnima to bi moglo pridonijeti smirivanju krize u američko-njemačkoj sigurnosnoj suradnji.

Dužnosnik njemačkog ministarstva obrane koji je bio pod istragom zbog navodne špijunaže bio je u kontaktu s dužnosnikom američkog State Departmenta, a ne s američkim obavještajnim agencijama, što nameće pitanje je li špijunaže uopće bilo, rekli su za Reuters američki dužnosnici upoznati sa slučajem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Snažne poruke NAGLO SE OKRENULI IZGLEDI Kako je Obamin posjet Europi sve promijenio Slika nije dostupna U strahu od humanitarne katastrofe UŽARENA TELEFONSKA LINIJA 'Pritisak se mora izvršiti, moramo brzo djelovati'

Dužnosnici, koji su upoznati s pojedinostima slučaja rekli su kako američka vlada vjeruje da su odnosi između njemačkoga službenika i njegovog kontakta u State Departmentu bili prijateljski.

Pokaže li isto i njemačka istraga, to bi moglo pridonijeti smirivanju krize u američko-njemačkoj sigurnosnoj suradnji tijekom koje je pokrenuta istraga protiv dvojice Nijemaca zbog sumnje da su špijunirali za Washington, a iz Berlina protjeran visoki dužnosnik američke obavještajne službe.

Istraga protiv dužnosnika njemačkog ministarstva obrane čini se nejasnijom od drugoga, odvojenoga incidenta. U tom je slučaju zaposlenik njemačke obavještajne agencije, poznate kao BND, uhićen pod sumnjom da je špijunirao za CIA-u, a možda i Rusiju.

Ta dva slučaja, koja su slijedila nakon prošlogodišnjega otkrića da SAD prisluškuju njemačku kancelarku Angelu Merkel, zaledila su sigurnosne veze između dviju zemalja. U četvrtak je njemačka vlada izvijestila da je poduzela korak bez presedana i zatražila od šefa CIA-e koji koordinira američku suradnju s njemačkim kolegama da napusti zemlju.

No, dužnosnik njemačkoga ministarstva obrane nije uhićen, premda mu je policija prije nekoliko dana pretražila ured i stan. Administracija američkoga predsjednika Baracka Obame nada se da njemačka istraga neće ništa otkriti te da će biti zatvorena bez uhićenja, rekla su dvojica dužnosnika. Ipak, njemačka se istraga nastavlja.

State Department nije želio komentirati slučaj, a glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Caitlin Hayden rekla je da neće komentirati pojedinosti iz slučaja koji pripada njemačkom pravosuđu.

I američke agencije odbile su komentirati slučaj zaposlenika BND-a. No, dužnosnici američke vlade neslužbeno su priznali da je zaposlenik BND-a bio u kontaktu s CIA-om te da vjeruju da su od njega dobili vrijedne informacije.

Neki dužnosnici sigurnosnih i obavještajnih službi postavili su pitanje je li CIA trebala i dalje raditi sa zaposlenikom BND-a nakon prošlogodišnjega otkrića o prisluškivanju, na temelju dokumenata koje je objavio bivši zaposlenik američke Agencije za nacionalnu sigurnost Edward Snowden, što je izazvalo napetosti u američko-njemačkim odnosima.

Nijemce je posebno razljutilo otkriće, do kojega se došlo zahvaljujući Snowdenovim dokumentima, da NSA prisluškuje telefon Angele Merkel. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene