Obavijesti Video Pretražite Navigacija
To nisu očekivali

Neočekivana reakcija: Putina javno ponizio njegov veliki saveznik

Vladimir Putin na Ekonomskom forumu
Vladimir Putin na Ekonomskom forumu Foto: Afp
Ruski predsjednik Vladimir Putin naišao je na neočekivanu odbijenicu predsjednika Kazahstana, koji mu je uputio kritiku zbog invazije na Ukrajinu i postavio pitanje prava naroda na vlastitu državu. Putin je pokušao smiriti tenzije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokušao je u petak na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt-Peterburgu opravdati svoju invaziju na Ukrajinu, opisujući ju kao "legalnu prema međunarodnom pravu". S tim se nije složio jedan od njegovih ključnih saveznika, predsjednik Kazahstana Kassym-Jomart Tokajev, koji mu je neočekivano uputio javnu kritiku, javlja Bloomberg.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen status dobila i Moldavija Europska komisija podržala Ukrajinu na putu u EU. Kremlj: "Ovo zahtjeva našu pozornost"

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Stevo Pendarovski Nije protiv, ali... "Ako može Ukrajina, može i BiH": Predsjednik Milanović traži da se uvjetuje podrška ulasku u EU

Putinovi argumenti išli su u smjeru da on štiti ljude koji govore ruski u samoproglašenim ruskim narodnim republikama Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini, no kazahstanski predsjednik, koji je sjedio pored njega na pozornici kao ključni saveznik, nije podržao to stajalište.

Moderatorica foruma, Margarita Simonyan, inače voditeljica televizije RT koju financira Kremlj, pritisnula je kazahstanskog predsjednika da se izjasni podržava takvo li stajalište Rusije, na što je on rekao "Ne".

Kazahstan ne priznaje "kvazidržavne teritorije koji su, po našem mišljenju, ono što su Lugansk i Donjeck", rekao je Tokajev na forumu i objasnio svoje mišljenje oko Povelje UN-a i njezine odredbe o pravu naroda na samoodređenje.

"Možemo reći da je teritorijalni integritet sveta kategorija s jedne strane, dok će drugi tvrditi da svaki narod koji živi u nekoj državi ima pravo na samoodređenje i da se ima pravo odvojiti od te države", rekao je kazahstanski predsjednik i dodao kako bi na svijetu ubrzo bilo više od 500 novih država kada bi svi narodi realizirali to pravo.

"To bi bio kaos", objasnio je Tokajev svoje stajalište. "Iz tog to razloga mi ne priznajemo ni Tajvan, ni Kosovo, ni Južnu Osetiju... a tako ćemo se ponašati i po pitanju teritorija LNR i DNR, odnosno Lugansk i Donjeck", odlučno je odgovorio.

Tokajevljevo neslaganje u Sankt Peterburgu bila je rijetka neskladna nota za Kremlj, koji se silno trudi pokazati da Rusija uspješno prkosi američkim i europskim sankcijama usmjerenima na izolaciju Putina. Rusija i Kazahstan također su članice Euroazijske ekonomske unije, rivala Europskoj uniji, predvođenog Moskvom.

U odgovoru Tokajevu, Putin je rekao da je bivši Sovjetski Savez pokrivao isti teritorij kao i "povijesna Rusija" i dodao kako nitko ne bi ni pomislio kvariti odnose s "bratskim" Kazahstanom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene