Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što će sada Turska?

NA FACEBOOKU NAPISAO 'Ranjeni borci IS-a liječe se u turskim bolnicama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska pomaže militantima Islamske države da prodaju ukradenu iračku i sirijsku naftu za 20 dolara po barelu, što je upola tržišne cijene, izjavio je bivši irački savjetnik za nacionalnu sigurnost Mowaffak al-Rubaie, a prenose ruski mediji.

U objavi na Facebooku al-Rubaie, koji je također čelnik parlamentarne koalicije Država zakona, napisao je da Turska podupire Islamsku državu na više načina, a da je na vrhu popisa ilegalna trgovina naftom.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi

"Prije svega, Turci pomažu militantima da prodaju ukradenu iračku i sirijsku naftu za 20 dolara po barelu, što je pola tržišne cijene", napisao je al-Rubaie.

Osim toga, Turska je, a posebice Istanbul, mjesto gdje zapovjednici Islamske države novače lokalne migrante i odvode ih u Mosul u Iraku ili u Raku u Siriji, ustvrdio je.

"Svakoga mjeseca stotine radikala prelaze tursku granicu dok se lokalne vlasti prave da to ne vide", navodi al-Rubaie dodajući da se mnogi ranjeni borci IS-a liječe u turskim bolnicama.

Tijekom zajedničke tiskovne konferencije s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u Moskvi ranije ovoga tjedna, ruski predsjednik Vladimir Putin spomenuo je da Islamska država isporučuje velike količine sirijske nafte Turskoj.

O PUTINOVOJ ODLUCI 'Problem se samo produbljuje'

Putin je izjavio da mu je teško povjerovati u neznanje Ankare o ilegalnim isporukama nafte terorista iz Sirije u Tursku, ali da je to teoretski moguće.

Putin i Hollande su se složili u četvrtak u Moskvi da uništenje izvora financiranja Islamske države mora biti prioritet u borbi protiv te terorističke organizacije. Ruski predsjednik je pojasnio novinarima nakon sastanka s Hollandeom da se to odnosi i na sprječavanje krijumčarenja nafte.

Putin je novinare podsjetio da se na istu temu raspravljalo na nedavno održanom summitu G20 u Turskoj gdje su čelnicima prikazani dokazi koje su snimili ruski avioni. Snimke su prikazivale "vozila prepuna nafte koja stoje u dugačkoj koloni", kazao je Putin dodajući da ta vozila danonoćno ulaze u Tursku puna nafte, a vraćaju se prazna.

"Ako političko vodstvo u Turskoj ne zna ništa o tome, neka saznaju. Mogu prihvatiti da ovdje postoje elemenati korupcije, tajnih dogovora pa neka to riješe", kazao je Putin.

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan odgovorio je na Putinove optužbe zatraživši od Moskve da dokaže svoje tvrdnje da je Turska kupovala naftu od IS-a.

"Ukoliko nemate, vi ste klevetnici", rekao je turski predsjednik u četvrtak prvi puta reagirajući na ruske optužbe.

Kako piše britanski Independent, Islamska država si osigurava ogromne prihode od prodaje nafte s osvojenih naftnih polja, u iznosu do milijun dolara dnevno.

Ranije ove godine, oporbeni zastupnik iz južne turske pokrajine Hataya, Ali Ediboglu, rekao je da Islamska država krijumčari naftu u vrijednosti od 800 milijuna dolara godišnje kroz njegovu zemlju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene