Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine ponudilo je vlastima Republike Srpske usluge dijela svog vojnog orkestra na manifestacijama koje u tom entitetu planiraju za 9. siječnja kako bi obilježili neustavni praznik pod nazivom "dan republike" no to je silno razljutilo predsjednika RS Milorada Dodika koji je planirao vojni mimohod a nakon što su mu planovi osujećeni oružane snage BiH proglasio je "neprijateljskima".


Milorad Dodik posebnim je dopisom od Ministarstva obrane BiH tražio da u svečanostima planiranim za naredni ponedjeljak u Banja Luci odnosno u paradi koju tamo kane upriličiti sudjeluje Treća pješačka pukovnija oružanih snaga BiH u čijem su sastavu vojnici srpske nacionalnosti.

Vezani članci Ratko Mladić Zadar, Škabrnja, Sinj, Sinjska krajina - zločini koje je počinio Ratko Mladić. Danas dočekuje presudu u kojoj o Hrvatskoj nema ni riječi: ''Jednostavno ne možemo razumjeti...'' Ivana Petrović Održan sastanak Plenkovića s Čovićem i Izetbegovićem: "Ovo su neformalni susreti koji vode k nečemu"

Taj je zahtjev odmah izazvao proturječna reagiranja s obzirom da je Ustavni sud BiH obilježavanje 9. siječnja proglasio neustavnim pa bi vojnici na Dodikovoj paradi izravno kršili državne zakone.

Iz Ministarstva obrane BiH u srijedu je priopćeno kako je donesena odluka da dio orkestra oružanih snaga može sudjelovati na ceremonijama u Banja Luci no isključivo u onima koje se odnose na polaganje vijenaca i odavanje počasti poginulima u nedavnom i u Drugom svjetskom ratu.

O ostatku Dodikovog zahtjeva u priopćenju nema niti riječi iz čega proistječe kako je on zapravo odbijen što je odluka koja je u isključivoj ovlasti ministrice obrane Marine Pendeš (HDZ BiH).

Dodik je odmah reagirao tvrdnjom kako ministrica obrane nema pravo na takvo tumačenje zakona proglasivši njenu odluku "udarom na RS". "Smatrat ćemo da su oružane snage BiH na ovaj način, nesudjelovanjem, neprijateljske nastrojene prema RS", kazao je Dodik kako ga citira entitetska agencija Srna.

Dodik profesionalne vojnike neizravno pozvao na neposluh

Uz to je profesionalne vojnike neizravno pozvao na neposluh njihovom zapovjednom lancu obećavši im svaku potporu i zaštitu ukoliko se ipak odazovu pozivu iz Banja Luke i uključe se u paradu.

Na polemike o tome trebaju li ili ne vojnici iz sastava oružanih snaga države sudjelovati u ceremijama 9. siječnja komentar je dao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. "Naravno da to ne dolazi u obzir jer bi to bilo suprotstavljanje odlukama Ustavnog suda i ne bi bilo po zakonu BiH. Ne bi trebali ignorirati odluke Ustavnog suda i prkositi im", kazao je Izetbegović.

Istodobno je poručio predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da dobro razmisli hoće li 9. siječnja doći u Banja Luku jer bi to moglo imati nepovoljni utjecaj na ukupne odnose između Beograda i Sarajeva. "Nikolić bi trebao doći u veljači u Sarajevo. Kada je u pitanju dolazak u Banja Luku javno bih ga zamolio da razmisli o toj stvari. Dobrodošao je uvijek, ali zarad boljih odnosa, na koje se zaklinjemo svi, neka razmisli o činjenicama", kazao je Izetbegović.
(Hina)